ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκό μπαράζ με φόντο τα παζάρια για το κρατικό χρέος

Κοινός παρονομαστής ΕΕ - ΔΝΤ οι νέες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» σε Ασφαλιστικό και συντάξεις

Τη Δευτέρα κατατίθεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, ενώ στα γεμάτα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και για την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων, είτε αυτά έχουν προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο είτε όχι. Την ίδια ώρα, Ευρωζώνη και ΔΝΤ θέτουν και επίσημα ζήτημα πρόσθετων «παρεμβάσεων» σε Ασφαλιστικό και συντάξεις, ενώ ήδη τα τεχνικά κλιμάκιά τους βρίσκονται για επιτόπιες συνεννοήσεις στην Αθήνα. Καθόλου τυχαία, ενόψει και της επικείμενης «αξιολόγησης», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες την εφαρμοστική εγκύκλιο για τη μείωση των ακατάσχετων ορίων (μισθοί, συντάξεις) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία...

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα το γεγονός ότι η υπαρκτή διαπάλη Ευρωζώνης - ΔΝΤ γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους έχει ως κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα

Από τη Λίμα του Περού, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται (το ΔΝΤ) πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν (στη δανειακή σύμβαση). Ενα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ορισμένες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και, φυσικά, το θέμα του χρέους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από πολιτική άποψη» είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμη και αν δεν πρόκειται να δανείσει κεφάλαια.

Ο ίδιος τοποθέτησε τον πήχη της «βιωσιμότητας» στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων μέχρι το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ένα ύψος βέβαια που υπερβαίνει κατά πολύ τις αποπληρωμές για τα επόμενα χρόνια. «Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια», σημείωσε, συμπεραίνοντας ότι «εάν ισχύει αυτό, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να κάνουμε παρεμβάσεις». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εναλλακτικής προσέγγισης, ανάλογα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς του ΑΕΠ, του πληθωρισμού κ.ο.κ., σε συνεννόηση, βέβαια, με το ΔΝΤ.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η «απάντηση» που έδωσε χτες, επίσης από τη Λίμα, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη.

Ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προτρέποντας την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν επαρκούν, προκειμένου η οικονομία να επανέλθει στο δρόμο της «βιώσιμης ανάπτυξης». Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την «ελάφρυνση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του Ασφαλιστικού συζητήθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση - στο περιθώριο της συνόδου των ΔΝΤ και ΠΤ - του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον Π. Τόμσεν. Το βράδυ χτες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, και αύριο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε ότι όλα θα γίνουν βήμα βήμα. Εφόσον το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά και αφού ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», τότε «μπορούμε να περάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους», συμπλήρωσε, και εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε, ακόμη, ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας.

Το ζήτημα του κρατικού χρέους και η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, με την κατασκευή και διέλευση αγωγών από ελληνικό έδαφος, ήταν εξάλλου και στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης στην Αθήνα του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με πολυπληθή αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρ. Ντάρμπιν) και με τη συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς. Αντίστοιχη συνάντηση έγινε και με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη.

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016 - 2019

Σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, φτάνουν στην πλήρη ανάπτυξή τους τα πρόσθετα μέτρα του υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016 - 2019). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα συζητήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στα οποία οι παράγοντες της συγκυβέρνησης παρουσίασαν τους υπάρχοντες σχεδιασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η σούμα των μέτρων μπορεί να διογκωθεί σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους στόχους για τα φορολογικά έσοδα, ή «υπερβάσεων» σε δαπάνες φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτή τη φάση, η ατζέντα της «συζήτησης» μεταξύ συγκυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό, τη Δημόσια Διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τομέα της Ενέργειας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και νέα αποστολή τεχνικών κλιμακίων, με «εξειδίκευση» στα δημοσιονομικά, στον κρατικό προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Με το βλέμμα στα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Στο μεταξύ, στην ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει την καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, αλλά και άλλων τραπεζικών λογαριασμών, για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Με τη σχετική εγκύκλιο, ξεκινά η εφαρμογή της διάταξης του μνημονιακού νόμου 4336/2015.

Ειδικότερα:

-- Μειώνεται το ακατάσχετο όριο (μισθοί, συντάξεις) από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Στο εξής, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ (αντί 25% μέχρι σήμερα).

-- Μειώνεται το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 σε 1.250 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της εφορίας, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός «ακατάσχετος» τραπεζικός λογαριασμός, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προαπαιτούμενο της όποιας διαπραγμάτευσης για το χρέος ο σφαγιασμός του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να ξεμπερδεύει με τα προαπαιτούμενα της "αξιολόγησης", για να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην πραγματικότητα, θέλει να ψηφίσει τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου γρήγορα και κυρίως χωρίς τη λαϊκή αντίσταση, κρύβοντας απ' το λαό ότι ο διαρκής σφαγιασμός του είναι το σταθερό προαπαιτούμενο της όποιας διαπραγμάτευσης.

Καμιά ανοχή, καμιά αυταπάτη. Ο λαός να υψώσει αγωνιστικό τείχος στα μέτρα που τον οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία, στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ