ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
Η μικρομεσαία αγροτιά προετοιμάζεται για συντονισμένους αγώνες

Την Κυριακή 18/10, στις 12 μ. στη Λάρισα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Χανιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Χανιά
Η οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, με αιχμή το εμπόδισμα της νέας επίθεσης που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά, θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις στη σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, (ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ, Ρούσβελτ 14, δίπλα στην πλατεία Ταχυδρομείου). Στη σύσκεψη καλούνται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων από όλη την Ελλάδα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται, για μια ακόμα φορά, στη δίνη σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνονται τόσο στο τρίτο μνημόνιο, όσο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας ξεκινάει από φέτος. Με τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, στέλνουν μήνυμα ότι θα παλέψουν αποφασιστικά για την επιβίωσή τους και ότι ο αγώνας αυτός περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, η οποία τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Αυτό δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, που μίλησαν ανοιχτά για ενίσχυση των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», αλλά και από μια σειρά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, όπως:

Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος. Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές. Η μείωση των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ, κατά 50%, μέχρι το 2019.

Ηδη, τις προηγούμενες μέρες και βδομάδες, μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργάνωσαν κατά τόπους κινητοποιήσεις, αντιδρώντας κυρίως στη φοροαφαίμαξη και διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Μόλις χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου, Αρμένων και Μυθήμνης έκαναν χτες το πρωί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία των Χανίων.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία προχώρησε την περασμένη Δευτέρα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Το πλαίσιο πάλης

Το αγωνιστικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
  • Κατάργηση - μηδενισμός του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Η κυβέρνηση να διασφαλίσει αγροεφόδια με μηδενικό ΦΠΑ για συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Να πάρει μέτρα και να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων για προϊόντα από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Αμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις. Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (σε σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.ά., ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές από πλημμύρες και πυρκαγιές.
  • Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς. Να «παγώσουν» τα ανοιχτά δάνεια αγροτών, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού ανατοκισμού και «κούρεμα» 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Νέα «αγροτοδικεία»

Για τις 15 Ιούνη αναβλήθηκε χτες στο πλημμελειοδικείο της Λάρισας η δίκη αγροτών και εκπροσώπων μαζικών φορέων, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, το χειμώνα του 2013. Ακολουθούν δυο ακόμα δίκες με παρόμοιες υποθέσεις, η μία στις 21 Οκτώβρη και η άλλη το Νοέμβρη.

Οι δύο γραμμές στο κίνημα

Ο αγώνας στον οποίο καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων αφορά στην επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυρίαρχη αντιαγροτική πολιτική και μοχθούν σκληρά να τα βγάλουν πέρα. Συναντιέται με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, όλων αυτών που πληρώνουν τη «λυπητερή», για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την καπιταλιστική κρίση.

Και σε τούτες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως σε όλες των τελευταίων χρόνων, θα συγκρουστούν δύο γραμμές μέσα στο κίνημα: Από τη μία, η γραμμή υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων και ανάδειξης των ουσιαστικών διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία οργανώνει και συντονίζει πανελλαδικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη, η γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων κι ανάδειξης των αιτημάτων μιας χούφτας μεγαλοχωραφάδων, κατόχων μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που την εκφράζουν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, όπως η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας κ.ά. Σ' αυτά τα σχήματα, δραστηριοποιούνται αγροτοσυνδικαλιστές που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλήστου μνήμης τριτοβάθμιες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όπως και στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους εκπροσώπους αυτών των σχημάτων, εκ του πονηρού, κάνουν λόγο για «αγωνιστική συμπόρευση» και «κοινές κινητοποιήσεις» με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Με τέτοιες επιθέσεις φιλίας, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν τους αγρότες.

Ξέρουν καλά ότι η Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων έχει κατακτήσει μεγάλο κύρος ανάμεσα στους αγρότες με την πρωτοπόρα δράση της, ότι μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί μαζικά. Γι' αυτό προβάλλουν το σύνθημα της «ενότητας». Για να κρυφτεί το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν στον ίδιο αγώνα να εκπροσωπούνται και να προβάλλονται διαφορετικά και εν πολλοίς συγκρουόμενα συλλογικά συμφέροντα και αιτήματα.

Αλλωστε, οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές έχουν παρελθόν που το γνωρίζουν καλά οι αγρότες. Ηταν αυτοί που, παίζοντας το ρόλο του «λαγού», έφευγαν από τα μπλόκα διασπώντας και υπονομεύοντας τους αγώνες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποιοι διορισμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση σε οργανισμούς και βιομηχανίες. Επομένως, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, αυτή η μεγάλη κατάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών, που βγήκε μέσα από το καμίνι μεγάλων αγώνων και συγκρούσεων, δεν πρόκειται να λειτουργήσει σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλους αυτούς.

Επιπλέον, αυτά τα σχήματα δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο που ξεκληρίζει τους «μικρούς» και επί της ουσίας στηρίζουν την ΚΑΠ, ζητώντας να υπάρξουν μόνο ορισμένες αλλαγές στην εφαρμογή της, για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα ντόπιων μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα, που εποφθαλμιούν τη γη, την παραγωγή, ακόμα και αυτό το ελάχιστο μέρος των επιδοτήσεων που καταλήγει στους μικρομεσαίους αγρότες.

Σε τελική ανάλυση, τα σχήματα αυτά των αγροτοσυνδικαλιστών υπερασπίζονται το στόχο της παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, μέσα στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, διεκδικώντας καλύτερους όρους για τους ντόπιους αγροτοκαπιταλιστές και σ' αυτό το στόχο προσπαθούν να σύρουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό, άλλωστε, απορρίπτουν αιτήματα που θίγουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, όπως το να ισχύουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, να ελέγχονται τα μονοπώλια και οι εμποροβιομήχανοι για τις τιμές πώλησης των αγροτικών μέσων και εφοδίων κ.ά.

Γι' αυτό αποδέχονται τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που πλήττει άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και απορρίπτουν τη μεγαλύτερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό αποδέχονται και προβάλλουν το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατ' επάγγελμα» ή μη, τον οποίο απορρίπτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, γιατί χρησιμοποιείται ως εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Προοπτική στους αγώνες της αγροτιάς μπορεί να δώσει μόνο η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, που εξειδικεύει τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο αγώνας θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια και να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις, όσο περισσότερο δένεται με το στόχο για μια άλλη οργάνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί καλό και σίγουρο εισόδημα για τους αγρότες, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού, πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ