ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ανησυχία των επιτελείων για όσους ... ξεσπιτώνουν

Κεντρικό θέμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα είναι η λεγόμενη «προσφυγική κρίση», δηλαδή τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, ξεριζωμό στον όποιο συνέβαλε και η ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια και ανέχεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπερασπίζεται. Την αποφασισμένη πολιτική των περισσότερων «κόσκινων», ώστε να περνάνε στην ΕΕ οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και οι υπόλοιποι που θα χαρακτηρίζονται οικονομικοί μετανάστες να απελαύνονται στις χώρες προέλευσης, παρουσίασε ξανά χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Συνόδου.

Δηλώνεται ότι η Επιτροπή θα διαθέσει συνολικά 9,2 δισ. ευρώ για την «προσφυγική κρίση» το 2015 και το 2016, όπως αποφασίστηκε στις 23 Σεπτέμβρη, ενώ καλούνται τα κράτη - μέλη να συμβάλουν και με εθνικούς πόρους. Στο σημείο αυτό είναι που εκφράζεται «γκρίνια» για την περιορισμένη ανταπόκριση και είναι σημείο που εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις μέσα στην ΕΕ.

Η Επιτροπή, επίσης, σημειώνει ότι τα λεγόμενα κέντρα υποδοχής και διαλογής (hot spots) σε Ιταλία και Ελλάδα προχωράνε. Φέρνεται ως παράδειγμα η μετεγκατάσταση στη Σουηδία 19 προσφύγων από την Ερυθραία και δηλώνεται ότι άλλοι 100 θα φύγουν την επόμενη βδομάδα από 14 χώρες. Επισημαίνεται, επίσης, ότι πολλά κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμη διαθέσει πόρους αντίστοιχους με τη χρηματοδότηση που χορηγεί η ΕΕ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους συναφείς οργανισμούς (500 εκατ. ευρώ), στο Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για τη Συρία (500 εκατ. ευρώ) και στο Καταπιστευματικό Ταμείο Εκτακτης Ανάγκης για την Αφρική (1,8 δισ. ευρώ). Γίνονται, επίσης, επισημάνσεις για τη σωστή εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου, για τις διαδικασίες επαναπροώθησης μεταναστών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τη γνωστή υποκρισία ότι η ΕΕ δήθεν επιδιώκει «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των προσφυγικών ροών», στηρίζεται η στρατιωτική δράση ενάντια - υποτίθεται - στους διακινητές στη Μεσόγειο, ενώ προετοιμάζεται για τις 11-12 Νοέμβρη η Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα με τις χώρες της Αφρικής. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι «η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των επιστροφών διευκολύνεται με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής ή με την αυστηρότερη εφαρμογή ήδη ισχυουσών συμφωνιών, όπως η συμφωνία με το Πακιστάν. Η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι κομβικοί εταίροι».

Στην Τουρκία, εξάλλου, βρίσκεται από χτες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος μίλησε χτες το πρωί σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναμενόταν να είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και την υφυπουργό των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μετανάστευση, Α. Κ. Ρίτσαρντ. Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Επανέρχεται η «ελληνοτουρκική φύλαξη» συνόρων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην Ευρωβουλή, επανέφερε το ζήτημα της «ναυτικής συνεργασίας» Ελλάδας - Τουρκίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έγινε η είσοδος στην ΕΕ τόσων εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και το είπαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες ελληνοτουρκικές, ώστε να προστατεύονται τα θαλάσσια σύνορα. Η Τουρκία συμφώνησε, όμως έμαθα ότι δε συμφωνεί η Ελλάδα. Ομως, εδώ είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων, οπότε και εγώ θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα τους πω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη θέση τους, γιατί θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο, υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συνεργαστούν ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου. Οπότε, από κοινού με την Τουρκία θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε πρόοδο». Ετσι, στο ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που είναι χρόνιο σχέδιο των ιμπεριαλιστών - για πολλούς λόγους - φαίνεται ότι βρέθηκε καινούργιο πρόσχημα για να προχωρήσει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει, δέχτηκε επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Νεκροί στη θάλασσα, γεννητούρια στη βάρκα

Αλλο ένα ναυάγιο με τρεις νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκε χτες έξω από τη Λέσβο. Μετά από έρευνες που διεξάγονταν από το μεσημέρι της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή Ακρα Κόρακα για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων προσφύγων, βρέθηκαν τρεις σοροί. Μια γυναίκα, ένα κοριτσάκι και ένα βρέφος. Δύτες βρήκαν τα πτώματά τους στην αναποδογυρισμένη μισοβυθισμένη λέμβο που επέβαιναν. Η λέμβος ανετράπη στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας και 21 επιβαίνοντες διασώθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή. Κατά δήλωση των διασωθέντων, τρία άτομα αγνοούνταν.

Στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, δίπλα στη βάρκα που μόλις τη μετέφερε στη Λέσβο από την Τουρκία, γέννησε, προχτές αργά το απόγευμα, νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία. Στην ακτή εθελοντές που βρίσκονταν εκεί, προκειμένου να βοηθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες κατά την αποβίβασή τους, τη βοήθησαν να γεννήσει ένα υγιέστατο αγοράκι. Η μητέρα και το νεογέννητο μεταφέρθηκαν στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης και είναι καλά στην υγεία τους. Στη βάρκα, με την οποία πέρασε στη Λέσβο η νεαρή μητέρα, βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο σύζυγός της και άλλο ένα αγοράκι, το πρώτο παιδί της οικογένειας.

Κίνηση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας μισό τόνο αρτοσκευάσματα για τους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές παραδόθηκε ένα ακόμα φορτίο με τρόφιμα από το ΠΑΜΕ στον καταυλισμό των προσφύγων στο Γαλάτσι.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Βόλου

Με την ευκαιρία των 71 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μαγνησίας, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει περίπατο πάνω στα ζωντανά και αγωνιστικά ίχνη της Ιστορίας των αγώνων του λαού της πόλης.

Αφετηρία της εκδήλωσης την Κυριακή 18 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, θα είναι η διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Παγασών (γραμμές τρένου) και οι ιστορικοί τόποι επίσκεψης είναι:

  • Η διασταύρωση των οδών Παγασών - Παπαδιαμάντη, όπου, στην περίοδο της κατοχής ήταν οι καπναποθήκες Ιωσαφάτ, που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς ως φυλακές για μελλοθανάτους και καταδικασμένους από ιταλικά στρατοδικεία για αντιστασιακή δράση.
  • Η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου - Παγασών, όπου την Κυριακή 13 Γενάρη του 1946, ο λαός του Βόλου, που είχε συμμετάσχει στη μεγαλειώδη και μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στο γήπεδο της ΝΙΚΗΣ η Περιφερειακή Οργάνωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γραμματέα του Κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, στο συγκεκριμένο σημείο δέχεται επίθεση από Χωροφύλακες και Εθνοφύλακες. Δολοφονούνται τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος ΕΠΟΝίτης.
  • Η διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Κρίτσκη, με την κίτρινη αποθήκη που χρησιμοποιήθηκε από τις τοπικές δοσιλογικές οργανώσεις των ΕΑΣΑΔ και των ΕΕΕ, ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτη του '44 μέχρι την απελευθέρωση.
  • Η διασταύρωση των οδών Γαλλίας και 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, όπου ήταν ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε από το Φθινόπωρο του '45 μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ως χώρος φυλάκισης ανδρών και γυναικών και διαμετακομιστικό κέντρο όσων αγωνιστών συλλαμβάνονταν και με αποφάσεις των Επιτροπών Ασφαλείας, εξορίζονταν σε νησιά του Αιγαίου. Επίσης την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε ως στρατόπεδο των Ιταλών και στη συνέχεια της Βέρμαχτ.
  • Η διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Μεταμορφώσεων, όπου στο υπόγειο σπιτιού λειτούργησαν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ Βόλου και της Οργάνωσης του ΚΚΕ, τυπώνονταν προκηρύξεις και εκδίδονταν οι εφημερίδες «ΕΑΜ», «Αλληλεγγύη», «Λευτεριά». Αρχές της άνοιξης του '44, τα τυπογραφεία αυτά μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Μοναστηριού της Σουρβιάς.
  • Η διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Ιωλκού, όπου υπήρχαν οι φυλακές της Αλεξάνδρας και στην περίοδο της Κατοχής ήταν ο χώρος διαμονής των Ιταλών Καραμπινιέρων και φυλάκισης των κρατουμένων της, αγωνιστών. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη του '43 ήταν οι φυλακές της ΓΚΕΣΤΑΠΟ. Από τον Μάρτη του '45 και μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου ήταν οι φυλακές κράτησης των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ.
  • Η Πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν το σημείο που τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κατακτητές κρέμασαν δεκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, λόγω της αντιστασιακής τους δράσης.
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Σε λαϊκές συγκεντρώσεις καλεί η δημοτική αρχή

Συγκεντρώσεις με σκοπό την ενημέρωση του λαού της πόλης για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση του Δήμου και κυρίως για τις επιπτώσεις που προκύπτουν στις λαϊκές οικογένειες, από τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου, οργανώνει η δημοτική αρχή Πετρούπολης.

Οι συγκεντρώσεις αποτελούν συνέχεια αυτών που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή πριν από ένα χρόνο. Η διοίκηση καλεί τον πετρουπολιώτικο λαό να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις, για να ενημερωθεί και να οργανώσει τον αγώνα του με αρωγό το Δήμο, προκειμένου να αντικρούσει τα χτυπήματα της λεηλασίας σε βάρος του και να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο προς όφελός του. Το πρόγραμμα των λαϊκών συγκεντρώσεων έχει ως εξής: Τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ., στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης (Κωνσταντινουπόλεως). Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ., στο 7ο Δημοτικό σχολείο (Ερμού & Κ. Παλαμά, Αγία Τριάδα). Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντιστάσεως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ