ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Περαντζάδα» στα μονοπώλια των ΗΠΑ που κάνουν «μπίζνες» στην Ελλάδα

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στα εγκαίνια της AUSA 2015

ΥΠΕΘΑ

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στα εγκαίνια της AUSA 2015
Σβάρνα τα μονοπώλια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας που κάνουν «μπίζνες» με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη διεθνή έκθεση «αμυντικού υλικού» AUSA 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές, ο Δ. Βίτσας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών «Locheed Martin», ATK, BAE και «Raytheon», εταιρείες με τις οποίες υπάρχει «συνεργασία» - όπως επισήμως λέγεται - στον τομέα της προμήθειας αμυντικού υλικού για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της «συνεργασίας» είναι π.χ. το περιβόητο συμβόλαιο 500 εκατ. δολαρίων με τη «Lockheed Martin» για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «P3 - Orion» με γνώμονα την κάλυψη ΝΑΤΟικών αναγκών στην Ανατολική Μεσόγειο...

Στις συναντήσεις αυτές ο αν. υπουργός συνοδευόταν από εκπροσώπους της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) και των ελληνικών δημόσιων (ΕΑΣ) και ιδιωτικών εταιρειών αμυντικού υλικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «μέσα από αυτές τις επαφές αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη και παραπέρα διεύρυνση της συνεργασίας, από την οποία θα έχουν όφελος τόσο οι Ενοπλες Δυνάμεις όσο και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

Πέρα, βέβαια, από την τέτοια διεύρυνση της διασύνδεσης ντόπιων με αμερικανικά αλλά και ευρωενωσιακά μονοπώλια, είναι προφανές ότι οι επαφές Βίτσα στην Ουάσιγκτον γίνονται και στο φόντο νέων συνεννοήσεων μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης για την «ενισχυμένη συνεργασία» και παροχή πρόσθετων υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων στο ΝΑΤΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, ενόσω απλώνεται, μάλιστα, η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, θέματα που αναμενόταν να θιγούν και στην επίσκεψη που προγραμματιζόταν να κάνει χτες ο Δ. Βίτσας στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αλλωστε, οι επαφές του γίνονται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα και των «συζητήσεων» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα περιβόητα «drones», που χρησιμοποιούνται για πολεμικές - στρατιωτικές επιχειρήσεις) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Οι επαφές του γίνονται, επίσης, μετά τις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ίδρυση νέας αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, την επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας, τη χρήση των κτιρίων του παλιού ψυχιατρείου της Λέρου, προκειμένου να κατασκευαστούν θέρετρα για τους ΝΑΤΟικούς κ.ο.κ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η προσωρινή «ανακωχή» δεν κρύβει την όξυνση

Η προσωρινή ανακωχή που κατάφεραν, προχτές, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ στις μεταξύ τους κόντρες δεν κρύβει την όξυνση στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, φροντίζοντας να κάνει άλλη μια αρχηγική εμφάνιση χτες στη Βουλή, όπου μίλησε επί του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου, σπεύδει σήμερα να ξανανέβει στη Βόρεια Ελλάδα, για να κόψει από την επιρροή του Απ. Τζιτζικώστα. Ετσι, μετά την επίσκεψή του προηγουμένως στην Κοζάνη, σήμερα θα βρίσκεται στη Βέροια και την Κυριακή στην Εδεσσα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τα Γιάννενα όπου περιόδευσε, επανέφερε το αίτημά του για ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Δήλωσε: «Είναι υποχρέωση των υποψηφίων προέδρων να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον μια δημόσια τηλεοπτική συζήτηση. Και είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις θέσεις και να συγκρίνουν τις δεξιότητες των υποψηφίων. Δεν νοείται ανοιχτή διαδικασία δίχως μια τέτοια συζήτηση. Ετσι λειτουργούν τα δημοκρατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο (...) Καλώ τους συνυποψηφίους μου να συμφωνήσουμε αμέσως σε μια τουλάχιστον δημόσια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ μας».

Την πρόταση για ντιμπέιτ έχει υποστηρίξει ενθέρμως και ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος περιόδευε χτες στην Κομοτηνή, κάνοντας δηλώσεις υπέρ της ενότητας της παράταξης. Για μια τέτοια τηλεοπτική αναμέτρηση συμφωνεί και ο Απ. Τζιτζικώστας, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη συμμετοχή Μεϊμαράκη, ο οποίος, όμως, χαρακτήρισε, την Τρίτη, το ντιμπέιτ «γελοιοποίηση», διαμηνύοντας ότι δεν συμμετέχει καθώς οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ είναι στελέχη του ίδιου κόμματος που πρέπει την επόμενη μέρα να συνεργαστούν και όχι εκπρόσωποι αντίπαλων κομμάτων.

ΠΑΣΟΚ
Κι αυτοί στους... «αντινεοφιλελεύθερους»

Ευκαιρία να παρουσιάσει - αντιγράφοντας την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ως... «αντινεοφιλελεύθερο» το κόμμα της, που μαζί με τη ΝΔ εφάρμοσαν δύο μνημόνια και σειρά αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου, βρήκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, με βάση τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως από κοινού υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι πρόθυμοι αριστεροί, φέρνουν από το παράθυρο και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές. Γιατί δεν είναι προοδευτικές οι φορομπηχτικές λογικές εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Γιατί είναι βαθιά άδικες και καταστροφικές οι προτάσεις συνειδητής αποδόμησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προτάσεις που οδηγούν ανθρώπους που έχουν καταβάλλει πολλά χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ, σε συντάξεις αναξιοπρέπειας» είπε. «Ξέχασε», βέβαια, ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και ότι με ακριβώς αυτό το κριτήριο τα ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία της, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου...

ΠΟΤΑΜΙ
Θα κάναμε καλύτερο μνημόνιο...

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δε θα μακροημερεύσει έκανε ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο «Star» Κεντρικής Ελλάδας. «Δεν εννοώ αυτή η Βουλή», εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «εννοώ αυτή η κυβέρνηση». «Δηλαδή, μόλις φανεί ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα στοιχειώδη πράγματα, θα συρθούμε σε καινούργιους ανασχηματισμούς, σε καινούργιες κυβερνήσεις, με την ελπίδα να πάρει χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι ν' αποδειχθεί ότι η επόμενη κυβέρνησή του δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας, δε, ν' αναδείξει τη χρησιμότητα του κόμματός του στα ντόπια μονοπώλια, ότι θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας τους, ισχυρίστηκε: «Εμείς θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία, γιατί έχουμε και καλύτερους ανθρώπους και έχουμε την αίσθηση του χρόνου, που στην πολιτική είναι πολύ σημαντική. Θα κάναμε, λοιπόν, μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες, πριν γίνουν τα capital controls».

Τέλος, επιμένοντας στο δικό του αφήγημα σύμπηξης ενός τρίτου πόλου στο αστικό πολιτικό σκηνικό, είπε ότι «το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή που βγήκε, είπε ότι αυτή η χώρα δεν αλλάζει με 10% και με 20% και με 30% και ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. (...) Θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροδεξιά και με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροαριστερά και με όλους αυτούς να βρούμε κοινά βήματα προς την κοινωνία. Δεν είμαστε υπέρ της συμμαχίας των μηχανισμών, δηλαδή να πάμε εμείς να κολλήσουμε σ' ένα άλλο κόμμα, ή να κολλήσει ένα άλλο κόμμα σ' εμάς» πρόσθεσε, κλείνοντας προσώρας την πόρτα σε μια συμφωνία για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ