ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Καταγγέλλουν την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, ως κομμάτι υλοποίησης της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ που ανακηρύσσει τον Πολιτισμό σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης, όπως επίσης και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που ήδη βιώνουν ως εργαζόμενοι και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την εμπορευματοποίηση των αρχαιοτήτων, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός, σε κάποιες περιπτώσεις, των εισιτηρίων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία βάζει περαιτέρω εμπόδια στους εργαζόμενους, στη λαϊκή οικογένεια να γνωρίσει τα πολιτιστικά επιτεύγματα του λαού μας. Κοντά στην αύξηση των εισιτηρίων, αποφασίστηκε και ο δραστικός περιορισμός των ημερών ελεύθερης επίσκεψης, που περιορίζονται σε ελάχιστες ημέρες μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της υλοποίησης της γενικότερης κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ανακηρύσσει τον Πολιτισμό σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που προωθεί την αυτοχρηματοδότηση των δημόσιων δομών μέσα από την ανταποδοτικότητα, όπως κάνει και με νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και την πλειοψηφία των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Ηδη, εμείς οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που αξιοποίησε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) αρχικά και το ΕΣΠΑ στη συνέχεια για να ενισχύσει την εμπλοκή ιδιωτών στην προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, με τις εργολαβίες, τη "φιλανθρωπία" και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Είμαστε αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την κυριαρχία όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης (ενοικιαζόμενοι από ΜΚΟ ή άλλους φορείς, συμβασιούχοι, πεντάμηνα ΟΑΕΔ, εθελοντές, μπλοκάκι, πρακτικάριοι, εργολαβικοί), τη σύγχρονη σκλαβιά.

Απέναντι σε όλα αυτά, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ συνεχίζει τη στήριξη της κυβέρνησης, όπως έκανε και με τις προηγούμενες, λέγοντας ότι η αύξηση των εισιτηρίων ήταν δικό της αίτημα από παλιά, ότι φυσικά πρέπει και μπορούμε να κάνουμε καλύτερες εμπορικές συναλλαγές, αρκεί βέβαια αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν πίσω στο ΥΠΠΟ ή έστω σε "ισοδύναμα" και να μην τα σπαταλούν αλλού! Καλύτερο γραφείο Τύπου δε θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση.

Ο μόνος τρόπος να αντιπαλέψουμε την κατάσταση που ζούμε και τα νέα μέτρα που έρχονται, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε οργανωμένα και αποφασιστικά. Να συσπειρωθούμε με το ταξικό κίνημα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την απόδοσή της στον πραγματικό ιδιοκτήτη της, στο λαό. Απαιτούμε:

  • την άμεση απόσυρση του μέτρου για τις αυξήσεις των εισιτηρίων,
  • την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους,
  • την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και ΜΚΟ από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία,
  • τη μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

Συναυλία με 200 κιθάρες στο Μέγαρο Μουσικής

«200 κιθάρες για τον Μάνο» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», αύριο, Σάββατο 24 Οκτώβρη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (23/10/1925), με τη σύμπραξη των Βαγγέλη Μπουντούνη, Μάρως Ραζή, «STRING DEMONS» και «ΚΙΘΑΡΙΣΤΩΝ».

«Ετσι και αλλιώς, από την πρώτη κιόλας συναυλία, η μουσική του Μάνου κυριαρχούσε σε όλα τα προγράμματα των "Κιθαριστών"», σημειώνει ο Βαγγέλης Μπουντούνης. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε για πρώτη φορά να τιμήσουμε τον μεγάλο συνθέτη, με την ιδιαίτερη ορχήστρα που εκείνος διηύθυνε για πρώτη φορά και με την ευχή αυτή η συναυλία να αποτελέσει ένα πρόσκαιρο "αντίδοτο στην απουσία του Μάνου". Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες ξεκινά το 1984. Τη χρονιά εκείνη έκανα το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο, όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ' όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, μετά από πρόσκλησή μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο Σεμινάριο, άκουσε αυτή την "παράξενη" ορχήστρα, ενθουσιάστηκε από αυτόν τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των "Κιθαριστών" στο "Τζαμί" του Ρεθύμνου».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Πρωτιά και αυτοδυναμία των ταξικών δυνάμεων

Πρωτιά και αυτοδυναμία πήραν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο με συντριπτική πλειοψηφία. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Μουσικών», το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έλαβε 291 ψήφους (από 186 το 2013) και 8 έδρες στο ΔΣ και αναδείχτηκε πρώτη δύναμη.

Συνολικά ψήφισαν 418 μουσικοί (από 340 το 2013) και βρέθηκαν 24 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Η άλλη παράταξη, η «Ανεξάρτητη Κίνηση», πήρε 103 ψήφους και 3 έδρες.

Ανάλογη αύξηση της δύναμης του «Αγωνιστικού Μετώπου Μουσικών» σημειώθηκε και στην εκλογή αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Για την ΠΟΘΑ εξέλεξε 5 αντιπροσώπους, έναντι 3 που είχε, και για το ΕΚΑ 3 έναντι των 2 που είχε. Η «Ανεξάρτητη Κίνηση» έβγαλε 2 αντιπροσώπους για την ΠΟΘΑ και 1 για το ΕΚΑ.

Με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά

Η Λένα Κιτσοπούλου και οι Ραστ Χιτζάζ διαλέγουν να παίξουν και να τραγουδήσουν τα αγαπημένα τους ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, με μοναδικό κριτήριο «τα γούστα τους». Δύο βραδιές, τα Σάββατα 24 & 31 Οκτώβρη, στις 21.30, στον IANO (Σταδίου 24, πληροφορίες - κρατήσεις 210.3217.810) με ρεμπέτικα και άλλα. Δύο βραδιές... όπως αυτοί ξέρουν!

Συντελεστές: Λένα Κιτσοπουλου τραγούδι. Στράτος Γκρίντζαλης μπουζούκι - τραγούδι. Γιάννος Περλέγκας κιθάρα - τραγούδι. Μπάμπης Παπαδημητρίου μπουζούκι - μπαγλαμάς - τραγούδι. Κώστας Σταυρόπουλος μπουζούκι - μπαγλαμάς.

Είσοδος: 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής

Σήμερα προχωρούν σε στάσεις εργασίας. Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, σε 24ωρη απεργία

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας, 12.00 - 15.00 και 18.00 - 21.00, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Μεγάρου Μουσικής και σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή, για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις δύο τρίωρες στάσεις εργασίας που έγιναν την Παρασκευή, 2 Οκτώβρη, ως αντίδραση στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του Μεγάρου, η γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων (ΣΕΟΜΜΑ) αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα ότι «το πρόβλημα παραμένει, διανύουμε τον έκτο μήνα με πολύ σοβαρά προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων μας και πλέον το Μέγαρο κινδυνεύει να κλείσει οριστικά στο τέλος του χρόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ