ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κοινή δράση και αγώνας των οικότροφων φοιτητών

Υγρασία και μούχλα σε ταβάνια και τοίχους είναι συχνή εικόνα στη ΦΕΑ
Υγρασία και μούχλα σε ταβάνια και τοίχους είναι συχνή εικόνα στη ΦΕΑ
Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας (ΦΕΑ) και την πρόσκληση φοιτητών από άλλες εστίες δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητικών Εστιών Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και πείρας, αλλά και για την προσπάθεια συντονισμού δράσης όλων των εστιών της Αττικής. Η Συντονιστική Επιτροπή γεννήθηκε κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οικότροφοι στις εστίες τους.

«Η επίθεση που δεχόμαστε οι οικότροφοι φοιτητές δεν μπορεί να συναντήσει σοβαρά εμπόδια όσο το κίνημα δε μαζικοποιείται, όσο δε μαζικοποιούνται οι δράσεις των συλλόγων μας, τα αιτήματά μας δεν αποκτούν επιθετικό περιεχόμενο. Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η κοινή δράση όλων των εστιών μπορεί να πιέσει περισσότερο, να δημιουργήσει μεγαλύτερα ρήγματα, να δώσει περισσότερο θάρρος και δύναμη στους οικότροφους να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Επισημαίνοντας ότι η αιτία γι' αυτήν την κατάσταση βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση, σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε 35 δισ. πακέτο ανάπτυξης σε επιχειρηματικούς ομίλους και 12 δισ. στις τράπεζες, που το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προκηρύσσει διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας χιλιάδων ευρώ, οι εστίες μας βρίσκονται σε μαρασμό:

  • Στη ΦΕΑ, βγαίνει σκουριασμένο νερό από τις βρύσες, οι τοίχοι και οι τουαλέτες έχουν μούχλα.
  • Στη ΦΕΠΑ, το Β' κτίριο είναι σε τραγική κατάσταση με ανύπαρκτη θέρμανση και δωμάτια να βγαίνουν ακατάλληλα λόγω υγρασίας, η φύλαξη δε φτάνει ούτε για ζήτω, ζεστό νερό μόνο για λίγες ώρες στη Γ' και στη Δ'.
  • Στην παλιά εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση, σκάνε τα ταβάνια με την πρώτη βροχή.
  • Στη ΝΦΕΕΜΠ όταν προκύπτουν προβλήματα συντήρησης, για παράδειγμα με τη θέρμανση σε ορισμένα κτίρια, μέχρι να επισκευαστούν... έχει τελειώσει και ο χειμώνας».

«Ολοι οι οικότροφοι, καταλήγει, μαζί παλεύουμε για:

  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους μέσα στην εστία.
  • Πλήρη εξοπλισμό των εστιών σε έπιπλα και μηχανήματα.
  • Θέρμανση και ζεστό νερό για όλες τις μέρες του χειμώνα.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλες τις εστίες.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και όχι για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σκοπών.
  • Για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα».
Αυτοψία χωρίς δεσμεύσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Βρύσες που βγάζουν καφέ νερό από τη σκουριά. Σοβάδες να πέφτουν σε διαδρόμους και τουαλέτες. Αίθουσες που αντί να αξιοποιηθούν ως αίθουσες ψυχαγωγίας είναι κλειστές...

Την κατάσταση που επικρατεί στη ΦΕΑ, μετά τις έντονες πιέσεις και επανειλημμένες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ, διαπίστωσε κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Ιδρύματος Νεότητας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο, Αννα Μαυρουδή, χτες το πρωί. Ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της σίτισης, καθώς 160 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παντείου Πανεπιστημίου δεν σιτίζονται στην εστία όπου μένουν.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα η διευθύνουσα σύμβουλος ζήτησε να σταλούν εγγράφως τα αιτήματα, ουσιαστικά δε δεσμεύτηκε για το αν και πότε θα λυθούν, ενώ για τη σίτιση ισχυρίστηκε ότι δεν έχει λυθεί εξαιτίας λαθών στις λίστες που στάλθηκαν από τις διοικήσεις των σχολών.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΑ διαμηνύει ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της σίτισης.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός απέναντι στους αναπληρωτές

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός απέναντι στους αναπληρωτές ειδικοτήτων και ταυτόχρονα στις οικογένειες με παιδιά στα ολοήμερα δημοτικά. Η προχτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και εκπροσώπων της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας, έληξε αργά το βράδυ, με το υπουργείο να τους υπόσχεται 218 προσλήψεις από κρατικά κονδύλια.

Η εξαγγελία αυτή ήρθε κάτω από την πίεση των επίμονων κινητοποιήσεων αναπληρωτών ειδικοτήτων και συναδέλφων τους, που συγκεντρώθηκαν προχτές στο υπουργείο Παιδείας. Υπολείπεται ωστόσο κατά πολύ των πραγματικών αναγκών, ενώ δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για το πότε θα υλοποιηθεί. Εκατοντάδες από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως περιοχές πρόσληψής τους την Αττική, Δυτ. Μακεδονία και Ν. Αιγαίο, χωρίς να τους έχει ενημερώσει κανένας ότι αυτές εξαιρούνται από τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι με τις αντίστοιχες ώρες στα σχολεία ακάλυπτες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων που χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας τώρα πλήρη λειτουργία όλων των σχολείων, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε μια φάση και δυνατότητα όσων ήδη προσλήφθηκαν να κάνουν βελτίωση θέσης. Ζητά σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά σε όσους αποκλείστηκαν λόγω εξαίρεσης από τα ΕΣΠΑ της περιοχής προτίμησής τους και καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συλλογικό αγώνα «ενωμένοι όλοι μαζί συμβασιούχοι και μόνιμοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Την ίδια στιγμή, πολλά τμήματα ολοήμερων σχολείων είτε δε λειτουργούν καθόλου, είτε υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης ειδικοτήτων Εικαστικών, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής, Αγγλικής Γλώσσας, Δραματικής Τέχνης, Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, φέρνοντας σε απόγνωση τις οικογένειες των μαθητών. Ενδεικτική είναι η εικόνα που δίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» για τις περιοχές Βύρωνα - Παγκράτι - Καισαριανή, όπου η βδομάδα κύλησε με 225 κενές ώρες ειδικοτήτων στην πρωινή ζώνη και 122 ώρες ειδικοτήτων για τα ολοήμερα, τα οποία προστίθενται στα κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και προσωπικού Ειδικής Αγωγής.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΒΥΡΩΝ»
Για τις «πενταροδεκάρες» του υπουργού Παιδείας

Στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, ο οποίος ούτε λίγο - ούτε πολύ είχε χαρακτηρίσει «πενταροδεκάρες» το ΦΠΑ που επιβάλλει η συγκυβέρνηση στην ιδιωτική Εκπαίδευση, αναφέρεται ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων». Οπως σημειώνει: «Ο υπουργός Ν. Φίλης, μετά την ανακοίνωση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική Εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με μια προκλητική δήλωση, χαρακτήρισε "πενταροδεκάρες" αυτά που θα κληθεί να ξαναπληρώσει η λαϊκή οικογένεια και οι εργαζόμενοι του κλάδου. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να χαρακτηρίσει επιτυχία την εφαρμογή του, αφού τάχα γλίτωσε το 23% και το έριξε στο 13% και το 6%. Τη διαφορά αυτή θα την καλύψουν με τα περιβόητα "ισοδύναμα" μέτρα. Ξανά τα ίδια απατηλά επιχειρήματα περί "ισοδύναμων" που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι και να αναρωτιόμαστε απλά αν θα μας τα πάρουν από την αριστερή ή τη δεξιά τσέπη.

Μάλιστα, είχε το θράσος να ξεστομίσει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί "στη διασφάλιση του δικαιώματος της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά"! Εδώ η υποκρισία ξεπερνά τα όρια! Την ώρα που στα σχολεία όλης της χώρας χάνονται χιλιάδες ώρες από τα κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την ώρα που οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα και πολλοί υποσιτίζονται, την ώρα που η Ειδική Αγωγή είναι πλέον ανύπαρκτη και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αναγκάζονται να μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει το ένα πίσω από το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, ο υπουργός Παιδείας προκαλεί και κοροϊδεύει», σημειώνει ο «Βύρων». «Εκτός κι αν, μιλώντας για "πενταροδεκάρες", είχε στο μυαλό του τους μισθούς και τα ωρομίσθια με τα οποία αμείβονται εδώ και χρόνια - και συνεχίζουν επί υπουργίας του - οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Τα ωρομίσθια των 3,5 ευρώ, τους μισθούς των 300 ευρώ, τις ανύπαρκτες συμβάσεις, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία κ.τ.λ.», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος.

Διαμαρτυρίες Μουσικών Σχολείων

Σε μουσική διαμαρτυρία προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, απαιτώντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές προχώρησαν από το πρωί σε αποχή από τα μαθήματά τους και συγκεντρώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, παίζοντας μουσική και φωνάζοντας συνθήματα.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 21/10, αρκετές αίθουσες του σχολείου πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να μην κάνουν μάθημα. Οι μαθητές ζητούν να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καθηγητές γενικής και μουσικής παιδείας, καθώς επίσης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Αντίστοιχα, πορεία στους δρόμους της Γαστούνης, στην Ηλεία έκαναν την Τετάρτη οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των δεκαπενταμελών τους συμβουλίων (Γυμνασίου και Λυκείου), διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ελλείψεις εκπαιδευτικών, πληρωμές βιβλίων κ.ά. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης, όπου οι μαθητές κοινοποίησαν τα αιτήματά τους στο δήμαρχο.

Εκδήλωση για νέα μέλη της ΚΝΕ

Εκ παραδρομής, στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, γράφτηκε ότι η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ υποδέχεται τα νέα της μέλη με εκδήλωση που γίνεται σήμερα. Το σωστό είναι ότι η εκδήλωση γίνεται το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ