ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ

Eurokinissi

Με την τοποθέτηση των κομμάτων επί των άρθρων και την τελική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο η κυβέρνηση αφήνει αλώβητο το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που κυριαρχεί στο χώρο των ΜΜΕ, αναδιανέμει την πίτα των ΜΜΕ ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους - εγχώριους και ξένους - και προωθεί τη συγκέντρωση των ΜΜΕ σε λιγότερα χέρια.

Προχτές, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα, έγινε ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί της αρχής, όπου το ΚΚΕ ψήφισε κατά. Οι βουλευτές του Κόμματος, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, αποκάλυψαν στο λαό ότι η κυβέρνηση, με τους ισχυρισμούς για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες προώθησε το νομοσχέδιο, θέλει να καλλιεργήσει την ψεύτικη εικόνα στο λαό ότι δήθεν τα βάζει με κάποια συμφέροντα, ότι «βάζει τάξη», ότι δήθεν «πολεμάει την ολιγαρχία», τη στιγμή που η συνολική της πολιτική, αλλά και η πολιτική της ειδικά στο χώρο των ΜΜΕ, υπηρετεί ακριβώς αυτήν την ολιγαρχία, το κεφάλαιο και ορισμένα τμήματά του. Πρόκειται, δηλαδή, για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός στόχος που επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, «είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αναδιανομής της αγοράς στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέδειξε ότι η «μήτρα της διαπλοκής» είναι ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα και ότι η ενημέρωση και οι τηλεοπτικές συχνότητες θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα προάγουν την ψυχαγωγία, τη γνώση, τον πολιτισμό, μόνο στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας, όπου κουμάντο δε θα κάνει το κεφάλαιο, αλλά η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Επιπλέον, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει τροπολογία για τους εργαζόμενους, όπου με συγκεκριμένο τρόπο θα καθορίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, το οργανόγραμμα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που σκόπιμα η κυβέρνηση δε συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή, των οποίων οι εκπρόσωποι, βέβαια, όπως και αυτοί των άλλων αστικών κομμάτων, τοποθετήθηκαν από τη σκοπιά συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, η κριτική που άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, ήταν του πνεύματος: «Μπορεί το υπουργείο να καθορίζει τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που θα έχει μια ιδιωτική επιχείρηση; Σοβιέτ είμαστε; Τι είδους παρεμβατισμός είναι αυτός στην ιδιωτική οικονομία;». Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, είναι έτσι κι αλλιώς στον «αέρα» με το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ «σπρώχνει» για να έχουν ακόμα πιο λυμένα χέρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίστοιχα, η ΧΑ καταψήφισε, αφού πρώτα ο ειδικός της αγορητής είχε πει ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε καλό πλαίσιο»...

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», θέση που σύμφωνα με τους εκπροσώπους μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την απάντηση της κυβέρνησης στις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

Η Ενωση Κεντρώων, τέλος, απουσίαζε την ώρα την ψηφοφορίας επί της αρχής, ενώ η κριτική που άσκησε ο ειδικός αγορητής της, Γ. Σαρίδης, για το νομοσχέδιο, αφορούσε την ...«προχειρότητα» με την οποία συντάχτηκε.

Με τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, τη Δευτέρα 26/10, στις 5.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Κοροϊδία δίχως όρια

Σύννεφο πήγε η κοροϊδία από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες. Και τι δεν είπαν για να σκεπάσουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αυτό που κάνει κατά βάση είναι να παίζει το ρόλο του «διαιτητή» ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανταγωνίζονται για μεγαλύτερο μερίδιο στο χώρο των ΜΜΕ, διατηρώντας βέβαια το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Και τι δεν είπαν... Οτι είναι «έμπρακτη απόδειξη ότι διακόπτουμε τη διαφθορά, διακόπτουμε τη διαπλοκή», ότι εξασφαλίζεται επιτέλους η πολυφωνία, η αντικειμενική ενημέρωση και άλλα παρόμοια, για να ...πείσουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα βάλει με την «ολιγαρχία».

Αντί άλλου σχολιασμού παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πρόκειται για χοντροκομμένη κοροϊδία σε βάρος του λαού: «Τα βάζει, κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση με την ολιγαρχία, με τους καναλάρχες και τη διαπλοκή; Αφού τα βάζετε με αυτούς που είναι υπεύθυνοι, σημαίνει ότι θα τους πετάξετε απέξω, ότι θα φύγουν από το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό θα κάνετε; Θα τους διώξετε; Οταν εφαρμόσετε αυτόν το νόμο, ποιος θα κατέχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Μήπως τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις; Φυσικά όχι. Θα τα κατέχουν οι ίδιοι και κάποιοι νέοι παίκτες, φυσικά από τον ίδιο χώρο και από την ίδια τάξη, οι καπιταλιστές δηλαδή».

Οσο για τα περί πολυφωνίας και αντικειμενικής ενημέρωσης ο Θ. Παφίλης έθεσε την ερώτηση: «Δηλαδή αύριο με την εφαρμογή το νομοσχεδίου θα ακούσουμε εκπομπές για την ανάγκη κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού; Θα προβληθεί η θέση ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο πρέπει να τον πάρουν κιόλας και όχι να τον κατέχουν οι άλλοι, αυτοί που τους κλέβουν τον πλούτο, δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες; Θα πούνε ότι ο καπιταλισμός αντικειμενικά, ιστορικά - ανεξάρτητα εάν ο κόσμος έχει αποφασίσει ή όχι - έχει τελειώσει και μπαίνει εμπόδιο στην πρόοδο και στην εξέλιξη της ανθρωπότητας; Πως το ΝΑΤΟ είναι ένας δολοφονικός οργανισμός με επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και όχι ότι είναι ένας οργανισμός ειρήνης και ασφάλειας που παπαγαλίζουν τώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ