ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινή δράση ευρύτερων δυνάμεων για το «ΣΤΟΠ στον τρομονόμο»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τη Μυτιλήνη όπου περιοδεύει, δήλωσε για τον τρομονόμο:

«Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι ετοίμασε τον τρομονόμο, που τον εμφανίζει με το πρόσχημα του νόμου και της τρομοκρατίας.

Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι η λεγόμενη τρομοκρατία προέρχεται από τα κράτη, τις κυβερνήσεις και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την πολιτική δολοφονία και προβοκάτσια σαν ένα μέσο επίθεσης κατά των λαών. Σαν ένα μέσο προώθησης διάφορων ιδιοτελών κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Επομένως δεν μπορεί ένα κράτος να φτιάξει νόμο κατά της τρομοκρατίας, όταν το κράτος αυτό συνδέεται το ίδιο με την τρομοκρατία, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνικό επίπεδο. Ας αναζητηθούν οι ένοχοι, πρώτα απ' όλα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων ανάλογων.

Θεωρούμε ότι ο λεγόμενος τρομονόμος επιδιώκει να έχει αποτελέσματα στη διαμόρφωση ενός ανεξέλεγκτου, αυταρχικού και κατασταλτικού πλαισίου εναντίον των ατομικών δικαιωμάτων του λαού. Επομένως το ΣΤΟΠ στον τρομονόμο πρέπει να είναι το σημείο κοινής δράσης ευρύτερων δυνάμεων».

Επεκτείνεται η παρακολούθηση «ύποπτων» πολιτών

Παραιτήθηκε και ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον «τρομονόμο», και έτσι ανήλθαν σε πέντε οι παραιτηθέντες

Ούτε καν τους «συμβούλους» της δεν μπορεί να πείσει η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα ψήφισης του «τρομονόμου». Αλλο ένα μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους, παραιτήθηκε από την επιτροπή για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Παπαχαραλάμπους πρότεινε ο ίδιος την αποχώρησή του λόγω των βαθιών διαφωνιών του απέναντι στη φιλοσοφία του νομοθετήματος και για να μην υπάρχουν προσκόμματα για την ταχεία ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.

Η παραίτηση του Χ. Παπαχαραλάμπους είναι η 5η μέχρι τώρα και έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς αισθάνεται ήδη τις αντιδράσεις που προκαλεί ο εκκολαπτόμενος «τρομονόμος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, έκανε δεκτή την παραίτηση του Χ. Παπαχαραλάμπους και είναι διατεθειμένος να φέρει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και σε πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο δικηγόρος Χ. Παπαχαραλάμπους είχε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει από κοινού νομοθετική ρύθμιση αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στρώνει ήδη το έδαφος για τον «τρομονόμο». Με μια διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επιτάχυνση των δικών στα πολιτικά δικαστήρια, καταργείται η υποχρέωση να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος, όταν συλλέγονται προσωπικά του δεδομένα, κάτω από το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας και της διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση για τον κυοφορούμενο «τρομονόμο», καθώς και για τις προβλεπόμενες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Επίσης, είναι μια πρόγευση αυτών που έπονται με τον «τρομονόμο».

Συγκεκριμένα, επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 11 του νόμου 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, όπου αναφέρονται τα εξής: «Παρέχεται η δυνατότητα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να προβαίνει στην άρση της υποχρέωσης ενημέρωσης του υποκειμένου από τον υπεύθυνο επεξεργασίας κατά το στάδιο συλλογής των εν λόγω δεδομένων, χωρίς να απαιτείται αίτηση του τελευταίου, εφόσον η συλλογή αυτή γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Η παράγραφος αυτή ανοίγει το δρόμο για να μπορούν οι κατασταλτικές αρχές να παρακολουθούν σχεδόν οποιονδήποτε πολίτη. Πίσω από τον όρο «εθνική ασφάλεια» μπορούν να θέσουν ως ύποπτο κάθε πολίτη, αφού είναι τόσο γενικός και αόριστος. Στην παραπάνω διάταξη σκόπιμα δεν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ούτε προσδιορίζεται κάποιο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα γίνεται η παρακολούθηση, αλλά αφήνεται στον αέρα το θέμα.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να περάσει από το παράθυρο επίμαχες διατάξεις, που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση για τον τρομονόμο

Εκδήλωση με θέμα «Ο κίνδυνος ενός νέου τρομονόμου» διοργανώνει τη Δευτέρα, 5 του Μάρτη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Καρέζη» (Ακαδημίας 3), στις 6 το απόγευμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συνένωση των προσπαθειών για τη ματαίωση της κατάθεσης και ψήφισης ενός νέου τρομονόμου.

Στο στάδιο του... χτενίσματος το «αντιτρομοκρατικό» νομοθέτημα

Στο στάδιο του... χτενίσματος είναι, πλέον, το νέο νομοθέτημα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της «τρομοκρατίας». Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης το επεξεργάζεται νομοθετικά και θα συντάξει την αιτιολογική του έκθεση, έτσι ώστε να είναι έτοιμο στις 12 του Μάρτη. Η προχτεσινή κυβερνητική σύσκεψη έγινε μέσα σε κλίμα συναίνεσης, ενώ εκφράστηκε ομοφωνία από τους παριστάμενους υπουργούς. Υποβλήθηκαν ορισμένες διορθωτικές προτάσεις.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, συμμετείχαν η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει 10-12 άρθρα. Βασικά του σημεία θα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος του DNA των υπόπτων εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος τους και μετά από έγκριση δικαστικής αρχής. Οι υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος θα εκδικάζονται από ειδικά ποινικά δικαστήρια, που θα αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Θα υπάρξει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων μελών οργανώσεων βοηθούν τις έρευνες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών. Θα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας, ενώ στον ίδιο βαθμό θα διώκονται και οι προπαρασκευαστικές πράξεις. Προβλέπεται ηλεκτρονική παρακολούθηση και άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Επίσης, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων καταδικάζονται για οργανωμένη εγκληματική δράση, προστασία-φρούρηση μαρτύρων και δικαστικών, όπως και πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που διαθέτουν δημόσιες υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ