ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κοινός αγώνας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Αποψη από τη σύσκεψη
Αποψη από τη σύσκεψη
Κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ίδια, αποφάσισαν προχτές οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στην ιδρυτική σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Η «Πρωτοβουλία» αυτή απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων ΠΣ, την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, καθώς επίσης και τους Νίκο Καρπή, αντιπλοίαρχο ε.α. του ΛΣ, Τριαντάφυλλο Μπαλωμένο, Β' αντιπρόεδρο της Ενωσης Αποστράτων Αστυνομικών Αττικής και Δημήτρη Μαντζιάρα, αναπληρωτή ταμία της ίδιας Ενωσης. Η «Πρωτοβουλία» αυτή, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχει συγκεντρώσει περίπου 250 υπογραφές και δηλώσεις στήριξης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρόεδροι και μέλη ΔΣ Ομοσπονδιών και Ενώσεων Απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντίστοιχων του πολιτικού προσωπικού, κάποιοι εκ των οποίων πήραν το λόγο και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ, επισήμανε πως «μας έμαθαν να θεωρούμε τον κλάδο μας κάτι ξεχωριστό απ' όλη την κοινωνία. Είχαν το σκοπό τους, να μας αποκόψουν από τον υπόλοιπο λαό που και εμείς είμαστε μέλη. Ημασταν εργαζόμενοι με ιδιαίτερες συνθήκες δουλειάς και είδαμε πόσο ξεχωριστή μεταχείριση είχαμε στο θέμα των συντάξεων ή την επιδοματική πολιτική τους».

Στο βήμα ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ
Στο βήμα ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ
Ο Ανέστης Τσουγκαράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών εν ενεργεία, δήλωσε πως «είμαστε το προεόρτιο του απόστρατου, οπότε συμμετέχουμε σε κάθε δραστηριότητα που κάνουν οι απόστρατοι για τη διεκδίκηση των δίκαιων, κατά εμάς, αιτημάτων τους».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, τόνισε πως «θεωρούμε σημαντική αυτή τη πρωτοβουλία και από εμάς θα έχετε όλη τη στήριξη και βοήθεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε σε αυτό το έργο που ξεκινάτε». Παράλληλα, χαιρέτισε αυτή την προσπάθεια εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μιας επιτροπής «αγωνιστικής, που είναι στο προσκήνιο των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και όχι μόνο. Και στα δικαιώματά τους σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και στα Εργασιακά». Πρόσθεσε, επίσης, πως «βασικότερο από τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα για να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές βάρβαρες πολιτικές και την επίθεση που δεχόμαστε, είναι η οργάνωση του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, που υποφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων, της ΕΕ, του κεφαλαίου, που θέλει φτηνή εργατική δύναμη, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστους εργάτες και εμάς τους συνταξιούχους όσο πιο γρήγορα να φεύγουμε από τη ζωή, γιατί είμαστε βάρος».

Υπογράμμισε πως «δε ζητάμε ψίχουλα, δε ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει μόνο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα σχέδια που έχει, αλλά ζητάμε την αποκατάσταση όλων μας των δικαιωμάτων, όσες περικοπές έχουν γίνει. Γιατί αυτά τα δικαιώματα εμείς τα πληρώσαμε από το μόχθο μιας ζωής».

Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε ψήφισμα, όπου καλούνται οι απόστρατοι μαζί με το λαό να ταχθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο προωθείται η μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους και η μετατροπή τους σε άθλια προνοιακά επιδόματα. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που στην ουσία μετατρέπουν τα επικουρικά ταμεία σε επαγγελματικά, αλλά και προωθούν την ενοποίησή τους, που απαλλάσσουν το κράτος από τη χρηματοδότηση και την εγγύηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνολικά, χαρίζοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και την αντίθεσή τους «για τη δημιουργία και επέκταση των πολεμικών επεμβατικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, που πέρα από τη ληστεία στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των κρατών - στόχων, αποτελούν την αιτία για τα εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες».

Επίσης, καλούν τους απόστρατους από κάθε γωνιά της χώρας «να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να προωθήσουν την πρωτοβουλία», αλλά και να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά στην απεργία της 12ης Νοέμβρη, επαναβεβαιώνοντας έτσι την απόφασή τους «να αγωνιστούμε μαζί με το λαό, μαζικά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μέχρι τέλους».

Τέλος, να συνεχίσουν τον αγώνα τους στην πανελλαδική συγκέντρωση των εν ενεργεία και αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στις 20 Νοέμβρη.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αποφάσισε να ελέγξει τις καταγγελίες του Γ. Πανούση

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναλαμβάνει και αυτή «ρόλο» στις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, για απειλές κατά της ζωής του, αφού σήμερα το μεσημέρι θα αποφασίσει σχετικά με το χρόνο που θα πρέπει να κληθούν για να την ενημερώσουν, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, και ο πρώην υπουργός. Την πρόταση έκαναν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συμμετέχουν στο προεδρείο.

«Ανεξάρτητα από την έρευνα που γίνεται από πλευράς Δικαιοσύνης για την υπόθεση, προκύπτουν σοβαρά πολιτικά θέματα τα οποία θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να διερευνήσει καλώντας τον κ. Ρουμπάτη και τον κ. Πανούση», επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποδέχτηκε το αίτημα να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού όμως προηγουμένως, όπως είπε, «γίνει μια οργανωμένη συζήτηση ώστε η κλήτευση του επικεφαλής της ΕΥΠ και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μη γίνει για να καλύψει απλά την περιέργειά μας για ονόματα ή ζητήματα που δεν έχουμε τα στοιχεία», αλλά «να γίνει ουσιαστικός διάλογος (...) να το εξετάσουμε ουσιαστικά».

Αντικατάσταση με ...γκρίνιες

Εξάλλου, την αντικατάσταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., Στ. Σταυρόπουλου, ζήτησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αίτημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός χειρίστηκε την υπόθεση με τα κυκλώματα σε Αστυνομία και Λιμενικό, ενώ στοιχεία για τις δύο αυτές υποθέσεις έχει καταθέσει στην Εισαγγελία ο πρώην υπουργός Γ. Πανούσης. Στο μεταξύ, σε ακρόαση κλήθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Αναστασάκος, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήριζαν εξωθεσμική τη διαδικασία αντικατάστασης του Στ. Σταυρόπουλου και εξέφραζαν δυσφορία γι' αυτήν την ενέργεια.

Σαφείς αιχμές για τις ενέργειες Πανούση άφησε χτες στον «Real FM» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι «οι καταγγελίες του κ. Πανούση ήταν τόσο "σοβαρές" που ακόμα και ο ίδιος δεν θεώρησε σκόπιμο να τις διερευνήσει ενώ ήταν υπουργός, και, επίσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον υπουργό ο οποίος τον διαδέχθηκε», ενώ σε άλλες δηλώσεις της έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Προσήγαγαν φίλους του Π. Φύσσα αντί τους χρυσαυγίτες διώκτες τους!

Με την κατάθεση ενός ακόμα μάρτυρα αστυνομικού συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Αλλα άτομα ζήτησε το κέντρο να συλλάβουν και άλλα τελικά προσήγαγαν... Αυτό αναδείχθηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, από την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού Κ. Κοτσοβού, γεννώντας και νέα ερωτήματα για τη δράση της Αστυνομίας, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σημειωτέον ότι οι προσαχθέντες ήταν φίλοι του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, που κυνηγημένοι από τους χρυσαυγίτες είχαν μπει σε μία πυλωτή, όπως είχε καταθέσει μάρτυρας φίλος του αντιφασίστα μουσικού στο δικαστήριο.

Αίσθηση προκάλεσε χτες, η κατάθεση του αστυνομικού που υπηρετεί στην Αμεση Δράση από το 2011, με απαντήσεις όπως «δεν είδα», «δεν άκουσα» «δεν ξέρω»... Δήλωσε, επίσης, άγνοια για την ιεραρχία της οργάνωσης, τον εξοπλισμό, όπως είπε, δεν έχει καν ακούσει ποτέ το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή»! Οπως κατέθεσε ειδικότερα ο μάρτυρας αστυνομικός έλαβε σήμα το βράδυ της δολοφονίας, περίπου τα μεσάνυχτα, για συμπλοκή πολλών ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη. Σε πέντε λεπτά βρέθηκε εκεί καθώς το περιπολικό κινούνταν στην Πέτρου Ράλλη. «Το σήμα που λάβαμε όταν φτάσαμε ήταν να αναζητήσουμε αυτόν που κρύβεται σε μια πυλωτή επειδή τον κυνηγάνε», είπε. Σε ερώτηση «με τι στοιχεία αναζητούσατε αυτούς τους δύο ανθρώπους; Αυτόν που κρυβόταν και αυτόν που τον κυνηγούσε;», ο αστυνομικός δήλωσε ότι «γι' αυτόν που κρυβόταν μας είπαν ότι φορούσε μαύρα ρούχα, για τον άλλον τίποτα»...

Να τονιστεί ότι με αφορμή την αναφορά σε ονόματα κατηγορούμενων χρυσαυγιτών βουλευτών από την Πολιτική Αγωγή, οι υπερασπιστές τους επανέφεραν προκλητικά το θέμα να απαγορευτεί στην Πολιτική Αγωγή να ρωτάει οτιδήποτε έχει σχέση με τους κατηγορούμενους βουλευτές της, όσον αφορά την ένταξη και διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση. «Οι παρεμβάσεις της υπεράσπισης (σ.σ. των χρυσαυγιτών βουλευτών) παραβιάζουν την απόφαση του δικαστηρίου για τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής και προσπαθούν να παρεμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Πολιτική Αγωγή. «Δεν μπορεί να μη δίνεται το δικαίωμα στην Πολιτική Αγωγή, να αναδεικνύει τα αντικειμενικά στοιχεία, το χρόνο, τον τόπο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».

  • Το φως της δημοσιότητας είδε χτες, ηχητικό που περιέχει συνομιλία των Λαγού - Δεβελέκου (σ.σ. πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου), την επομένη μέρα της δολοφονίας του Φύσσα. Από τη συνομιλία προκύπτει ότι ο Λαγός θέλει να εξασφαλίσει ότι ο Δεβελέκος θα δηλώσει πως δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά (αν κληθεί να τον αναγνωρίσει στη ΓΑΔΑ). Στη συζήτηση παρεμβαίνουν Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος για το εάν είναι σκόπιμο να πάει ο Δεβελέκος στη ΓΑΔΑ και για το τι τελικά πρέπει να πει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ