ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στοχοποιούν τα ΒΑΕ και συζητάνε νέα μείωση συντάξεων

Το Ασφαλιστικό στο επίκεντρο και του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, με ορίζοντα τα τέλη Νοέμβρη

Τα ΒΑΕ φαίνεται ότι παραμένουν σταθερά στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο...
Τα ΒΑΕ φαίνεται ότι παραμένουν σταθερά στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο...
Το Ασφαλιστικό παραμένει στο επίκεντρο των μεθοδεύσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου, καθώς ξανάρχισαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενώ το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου νόμου είναι για το τέλος Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ιδέα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου για τις κύριες συντάξεις παραμένει σε ισχύ, ενώ προκρίνεται και η ύπαρξη ενός επικουρικού ταμείου.

Ταυτόχρονα, πέραν της πρόσφατης σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ήδη ψηφίστηκε, τίθεται ζήτημα και για περαιτέρω περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συντάξεων». Σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί όλα τα καθεστώτα που προέβλεπαν ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μικρότερα των γενικών ορίων που ισχύουν, αυτό μπορεί να σημαίνει την κατάργηση των εξαιρέσεων που επαναδιατυπώθηκαν και στον τελευταίο νόμο (π.χ. ΒΑΕ).

Αλλες πληροφορίες, τις οποίες διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων, ώστε όποιος βγαίνει νωρίτερα από το 65ο έτος - για όσους δηλαδή ακόμα ισχύουν νέα και παλιά μεταβατικά όρια - να λαμβάνουν το 60% της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μόνο μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, χωρίς όμως και εδώ να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά τους νέους συνταξιούχους, ή και αυτούς που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις θα πρόκειται για μαχαιριά στους συνταξιούχους που θα εξαϋλώσει στην κυριολεξία ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις τους. Στην περίπτωση, μάλιστα, των νέων συνταξιούχων, θα πρόκειται για διπλό μαχαίρι, που έρχεται να προστεθεί στο 10% επιπλέον μείωση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που νομοθετήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Με ανακοίνωσή του ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φράγκος, «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες - μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων». Ομως, η διάψευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθησυχάσει τους συνταξιούχους, αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης πέραν αυτής που ήδη επιβλήθηκε και για τρία επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έχει συνυπογράψει με το 3ο μνημόνιο.

Αλληλεγγύη στην απεργία από δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας

Από την Αβάνα, όπου διεξάγεται η 19η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ χαιρετίζουν τον απεργιακό αγώνα που οργανώνει το ΠΑΜΕ

Δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αβάνα της Κούβας για τη 19η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε άλλα, οι νεολαιίστικες οργανώσεις που υπογράφουν το ψήφισμα αναφέρουν: «Ιδιαίτερα, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στην εργαζόμενη νεολαία της Ελλάδας και επίσης στους απεργούς εργάτες που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 12ης Νοέμβρη σε δεκάδες πόλεις στη χώρα σας, ύστερα από κάλεσμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΜΕ).

Στεκόμαστε δίπλα σας στην πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ψήφισε με το νέο (τρίτο) μνημόνιο που υπογράφηκε με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και φορτώνει με βάρη τον ελληνικό λαό».

Οι Οργανώσεις που υπογράφουν

Οι 33 Οργανώσεις που μέχρι χτες το απόγευμα υπέγραφαν το ψήφισμα είναι οι εξής: Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Αργεντινής (FJC Argentina), Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας (KJO), Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας (JC Venezuela), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία (UJC Brazil), Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Βραζιλίας (UJS Brazil), Κομμουνιστική Νεολαία Avancado Βραζιλίας (Avancado), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας (YCL Britain), Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία Γερμανίας (SDAJ), Νέοι Κομμουνιστές Δανίας (Ungkommunisterne Denmark), Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Ιαπωνίας (JSLY), Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας (AIYF), Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ιορδανίας (UJDY), Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας (CJC Spain), Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας (UJCE), Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας (JCC), Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία (FGC), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά (YCL - LJC Canada), Κομμουνιστική Νεολαία Κολομβίας (JUCO), Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Μεξικό (FJC Mexico), Ενωση Νέων Κομμουνιστών Μολδαβίας (UYC Moldova), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας (YCL Ukraine), Κομμουνιστική Νεολαία Ουρουγουάης (JC Uruguay), Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Φοιτητών (GUPS), Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης (Youth of PPP), Κομμουνιστική Νεολαία Περού - Κόκκινη Πατρίδα (JC Peru - Patria Roja), Κομμουνιστική Νεολαία Περού (JC Peru), Νεολαία Σοσιαλιστικού Μετώπου Πουέρτο Ρίκο (FS Puerto Rico), Ενωση Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία (RKSM [b]), Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Σρι Λάνκα (SYU Sri Lanka), Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Νεολαία Khalid Bakdash (SCYU-KBY), Εθνική Ενωση Σύρων Φοιτητών (NUSS), Κομμουνιστική Νεολαία, Τουρκία (CY, Turkey), Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας (KSM).

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) είχε αντιπροσωπεία του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος και τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος του Τμήματος. Η αντιπροσωπεία των Κυπρίων αποτελούνταν από το γενικό γραμματέα της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα και τον επαρχιακό γραμματέα Λευκωσίας - Κερύνειας και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΕΚΑ, Χρίστο Κουρτελλάρη, μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στις δύο χώρες. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η καπιταλιστική ΕΕ, η πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της με εργαλείο την ΚΑΠ, έχουν επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα, παρά τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οικονομιών των δύο χωρών: Καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, συγκέντρωση της παραγωγής, εμπορίας και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγα επιχειρηματικά χέρια.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων και ετεροαπασχολούμενων αγροτών και να επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους. Επίσης, τονίστηκε ότι οι αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβερνήσεων, ΕΕ και ΚΑΠ είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά, σε κοινή δράση με τα αλλά λαϊκά στρώματα και ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός και η ανταλλαγή πείρας μεταξύ της ΕΚΑ και τις οργανώσεις των μικρομεσαίων αγροτών στην Ελλάδα (ΠΑΣΥ, Ομοσπονδίες, Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων) που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των συναντήσεων και ενίσχυσης της συνεργασίας. Επίσης, εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στους αγώνες σε Ελλάδα και Κύπρο ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ.

Μπροστά στους αγώνες των γυναικών η ΟΓΕ

Απάντηση στα λεγόμενα του Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με την Ιστορία, το χαρακτήρα της και τη συμβολή της στις κατακτήσεις των γυναικών, δίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Ο Θ. Πάγκαλος, με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, την περασμένη Πέμπτη, χαρακτήρισε την ΟΓΕ «κομματική οργάνωση» που «δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει την απελευθέρωση των γυναικών», πιθανόν μπερδεύοντας την ΟΓΕ με την ΕΓΕ, η οποία όντως υπήρξε «παράταξη» του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των γυναικών.

Σε σχέση με τα παραπάνω, η ΟΓΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (και όχι... Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας, όπως μας "βάφτισε" ο Θ. Πάγκαλος) ιδρύθηκε το 1976 από γυναίκες αγωνίστριες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Το καλοκαίρι του 2016 συμπληρώνει 40 χρόνια αγωνιστικής δράσης για την κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών των λαϊκών οικογενειών της χώρας μας. Από την ίδρυσή μας ακόμα, ξεκαθαρίσαμε την ταυτότητά μας, διακηρύσσοντας ότι η ανισότιμη θέση της γυναίκας είναι πρόβλημα κοινωνικό με ταξική και φυλετική φύση. Εχει τη ρίζα του στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (...)

Οι γυναίκες που είμαστε μέλη των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ νιώθουμε περήφανες για την ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας μας, που περιλαμβάνει ανυποχώρητους και ασυμβίβαστους αγώνες για την κατάκτηση του οικογενειακού δικαίου τη δεκαετία του 1980, για την προστασία της μητρότητας, για τα σύγχρονα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών, για τον ελεύθερο χρόνο, αγώνες ενάντια στη λυκοσυμμαχία της ΕΟΚ αρχικά, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνέχεια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Είμαστε περήφανες γιατί, 40 χρόνια τώρα, πίσω από κάθε μεγάλη ή μικρή κατάκτηση των γυναικών στη χώρα μας βρίσκουμε τους αγώνες της ΟΓΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ