ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη μάχη της προετοιμασίας

Κλιμάκια συνδικαλιστών «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς καλώντας στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 13 Μάρτη

Με το βλέμμα στραμμένο στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί την Τρίτη 13 Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, στελέχη και μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, έχουν ριχτεί στη μάχη της προετοιμασίας της αγωνιστικής απάντησης εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής το Βασίλη Ρέβα, περιόδευσε τα μεγάλα εργοστάσια ΖΗΜΕΝΣ, ΚΛΗΜΑΤΕΧΝΙΚΗ και ΠΕΒΣΑ, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και είχε ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους. Πολλοί εργαζόμενοι στις βιομηχανίες αυτές συμφώνησαν ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν φρένο στα επικίνδυνα σχέδια κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης και δήλωσαν ότι ετοιμάζουν την κάθοδό τους στο συλλαλητήριο.

Κλιμάκια στελεχών από το χώρο των οικοδόμων πραγματοποίησαν χτες περιοδείες σε μεγάλο αριθμό γιαπιών κλιμακώνοντας έτσι τις καθημερινές κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει το Συνδικάτο τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και τη δραστηριοποίηση όλων των οικοδόμων για τα θέματα που έχουν σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση. Σήμερα εξάλλου, 8 του Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, το Παράρτημα Οικοδόμων του 4ου διαμερίσματος πραγματοποιεί συγκέντρωση και πικετοφορία στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα, για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και το συλλαλητήριο της Τρίτης, 13 Μάρτη.

Περιοδείες πραγματοποίησαν και συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο των καπνεργατών σε αρκετά καπνομάγαζα και μίλησαν στους εργαζόμενους, κυρίως εργάτριες, που δουλεύουν σε έναν από τους κλάδους που υποφέρει από την έλλειψη επαρκούς ασφάλισης.

Σήμερα εξάλλου η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους εργαζόμενους στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, Αριστοτέλους 15, για συμπαράσταση στους συνταξιούχους που πραγματοποιούν την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πληρωμή των συντάξεων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συσπείρωση για την κοινωνική ασφάλιση

Στον αγώνα από σήμερα ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές κεφαλαίου - κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Από κινητοποίηση των ΕΒΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, στο κέντρο της Αθήνας
Από κινητοποίηση των ΕΒΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, στο κέντρο της Αθήνας
Την ενεργοποίηση της Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων για ένα αγωνιστικό συντονισμό ενάντια στα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά σχέδια, αποφάσισαν προχτές οι ΕΒΕ σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν τοπικές ομοσπονδίες από όλη την Αττική καθώς και μια σειρά κλαδικές, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη που βλέπουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα στο χώρο της υγείας. Οι ΕΒΕ αποφάσισαν να παρακάμψουν την ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ και να παλέψουν για την ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στο δρόμο του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης μ' αυτή την πολιτική.

Το πρώτο αγωνιστικό «παρών» θα δοθεί σήμερα στις 7.30 το πρωί έξω από το ΤΕΒΕ με αποκλεισμό του ταμείου, στέλνοντας στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι θα βρει τους ΕΒΕ μπροστά της στα αντιλαϊκά της σχέδια μαζί με όλα τα στρώματα που πλήττονται από την πολιτική της, εργαζόμενους, νέους, αγρότες, συνταξιούχους. Ακόμα, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Επιτροπής Αγώνα την Τετάρτη 14 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως.

Οι ΕΒΕ αγωνίζονται ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ και στο ασφαλιστικό, οδηγώντας το στην πλήρη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στη μεγάλη αύξηση των εισφορών, στην υποβάθμιση των παροχών υγείας και στη μεγάλη μείωση των συντάξεων. Αγωνίζονται για:

Οριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, συνεισφορά του κράτους κατά τα 2/3 στα έξοδα του ταμείου. Τα 9.000 ένσημα ή 30 χρόνια ασφάλισης να είναι αρκετά για την απονομή της σύνταξης ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας. Αύξηση σε όλες τις συντάξεις. Να αποσυρθούν άμεσα τα αποθεματικά των ταμείων από το Χρηματιστήριο και το κράτος να αναπληρώσει τα χρήματα που έχουν χαθεί. Κατώτατη σύνταξη στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αιρετή διοίκηση των ταμείων με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου από ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Οχι στα τοκογλυφικά πρόστιμα. Να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που οφείλονται στα φαρμακεία.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Χ. Χαλβατζόγλου, η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του καθένα ξεχωριστά, αλλά συνολική ευθύνη του κράτους. Τα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό επιβάλλεται να αντιδράσουν όλοι ενάντια στα όσα επιχειρεί η κυβέρνηση.

ΕΚΠ
Να γίνει έρευνα σε βάθος

Την εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει τις επισκευές εκτός των οργανωμένων ναυπηγείων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και να γίνει άμεσα έρευνα σε βάθος για την ανάδειξη και την τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων για τον άδικο χαμό του μεταλλεργάτη Σπύρου Πετρακάκου, απαιτεί, με δελτίο Τύπου, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ο Σπ. Πετρακάκος το απόγευμα της περασμένης Κυριακής βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη που έγινε σε δεξαμενή φορτίου του γκαζάδικου «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη. Το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή των διυλιστηρίων ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, που ανήκουν στον εν λόγω εφοπλιστή και ο Σπ. Πετρακάκος ήταν μέλος συνεργείου, το οποίο είχε προσλάβει ο εφοπλιστής, με άδεια που του είχε εκδώσει το Λιμεναρχείο Ισθμίων, για να εκτελέσει επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες. Εργασίες που απαιτούσαν την παραμονή του πλοίου σε οργανωμένη ναυπηγοεπισκευαστική βάση.

«Οι εγκληματικές παραλείψεις πλοιοκτητών, εργολάβων - κυβέρνησης και αρμοδίων αρχών προσέθεσαν άλλον ένα κρίκο στην τεράστια αλυσίδα των νεκρών συναδέλφων μας στον εργασιακό μας χώρο», επισημαίνεται από το ΕΚΠ και τονίζεται: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κυριαρχεί το δίπτυχο χρόνος - χρήμα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Εκδηλώσεις και περιοδείες πραγματοποιούν οι οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και το λαό γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα στις 6.45 το πρωί ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη ΔΕΗ Φιλοθέης - Κηφισιάς. Σήμερα, επίσης στο Βύρωνα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «ΛΟΥΙΖΑ», όπου θα μιλήσει ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον Ασπρόπυργοστις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη 8 Μάρτη, στις 6.45 το πρωί, ο Κ. Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ Περισσού.Την ίδια μέρα ηΑχτίδα Κατασκευών του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Η ΚΟ Πειραιά πραγματοποιεί τις εξής εκδηλώσεις:

Στο «Χάι Λάιφ» σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης σήμερα στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, από τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη σήμερα στις 6 το απόγευμα (αίθουσα Εργατικού Κέντρου Βέροιας) όπου θα μιλήσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, οργανώνει συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Οι κομματικές οργανώσεις του Ε` Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση για σήμερα Τετάρτη 7 Μάρτη και ώρα 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Ανατολικών Συνοικιών, Αντ. Δανιόλου, Χαριλάου. Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, σήμερα η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στις 7 το απόγευμα (αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚ Βόλου). Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Ζητούν δουλιά και ασφαλιστική κάλυψη

«Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση». Αυτό αξίωσαν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Η πρωτοβουλία για τη χθεσινή συγκέντρωση ανήκει στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων των Οργανισμών ΤΑ.

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - και σύμφωνα με το ψήφισμα που ανακοίνωσαν στη συγκέντρωση - κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμη, διεκδικούν την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και άμεση μονιμοποίηση όσων πραγματικά εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κ.ά. Η κυβέρνηση, τόνισε ο Αρης Σούγελας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων, ακολουθεί πιστά τις εντολές της ΕΕ και της ντόπιας ολιγαρχίας. «Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι πλειοψηφίες που διοικούν τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία μας, όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με αυτήν την επίθεση που δεχτήκαμε, αλλά συμβιβάστηκαν και τελικά ευθυγραμμίστηκαν με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ», υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, αφού υπογράμμισε τις επιπτώσεις που θα έχουν στους εργαζόμενους τα αντιλαϊκά σχέδια που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως, στις 14 Μάρτη, αλλά και στη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας που έχει ήδη αρχίσει. Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαίωσε την ΕΑΒ

Στο γενικότερο πνεύμα ανατροπής και αμφισβήτησης των εργατικών κατακτήσεων έρχεται μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει απόλυση εργαζόμενου στην ΕΑΒ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δέχεται μια γενική και αόριστη αιτία απόλυσης, τη «χαμηλή αποδοτικότητα» του εργαζόμενου, ενώ παράλληλα αποδέχεται όλους τους ισχυρισμούς της εργοδότριας εταιρίας!

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος στην απόφασή του δέχτηκε ότι σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους πρέπει να τηρούνται τα κοινωνικά κριτήρια για την επιλογή του απολυμένου (άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα), όχι, όμως, όταν οαπολυόμενος έχει παρουσιάσει χαμηλή αποδοτικότητα στην εργασία του.

Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι το Εφετείο περιέλαβε επαρκείς αιτιολογίες και ότι η ΕΑΒ δεν έπρεπε να τηρήσει οποιοδήποτε άλλο κοινωνικοοικονομικό κριτήριο για την απόλυση.

Η υπόθεση αφορά πρώην εργαζόμενο της ΕΑΒ, ο οποίος με αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση, με την οποία είχε κριθεί ότι η απόλυσή του δεν είναι καταχρηστική.

Το Εφετείο είχε δεχτεί τους ισχυρισμούς της ΕΑΒ, ότι η απόλυση του εργαζόμενου έγινε με κριτήριο τη χαμηλή παραγωγική αποδοτικότητά του, παρά τις οχλήσεις προϊσταμένων του, με τους οποίους δεν είχε καλή συνεργασία.

Επίσης, η εφετειακή απόφαση είχε κρίνει ότι η απόλυση δεν έγινε για λόγους εκδίκησης, ούτε για να αποφύγει η εταιρία την πληρωμή μισθών υπερημερίας, τους οποίους είχε επιδικάσει παλαιότερα υπέρ του εργαζόμενου το Πρωτοδικείο, όταν είχε ακυρώσει προηγούμενη απόλυσή του, το 1986.

Τους εργαζόμενους του χώρου καλεί η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων στην κλαδική σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 7 του Μάρτη και ώρα 5 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130, 3ος όροφος). Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι τα εξής: Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, Εκλογές και Πρόγραμμα Δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ