ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ορκίζεται, υπό κλοιό, η κυβέρνηση συνασπισμού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι ισραηλινές αρχές, αναπτύσσοντας χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, ακόμη και μαθητευόμενους αλλά και εθελοντές, στους δρόμους, στα εμπορικά κέντρα, στις υπαίθριες αγορές. Υπό το ασφυκτικό αυτό κλίμα, αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στο ισραηλινό Κοινοβούλιο η πανηγυρική συνεδρίαση ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε «κατάσταση πανικού» εκτιμά η ισραηλινή αστυνομία ότι βρίσκεται ο ισραηλινός πληθυσμός, μετά και από τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, στη Νετάνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε προς τους δημοσιογράφους, καθημερινά χιλιάδες είναι τα τηλεφωνήματα που ζητούν αστυνομική βοήθεια απέναντι σε κάποιον «εξτρεμιστή», σε κάποια «απόπειρα» κλπ. Τα περισσότερα, όπως παραδέχεται η ισραηλινή αστυνομία, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά, αντίθετα, «δείχνουν το βαθμό φόβου και αβεβαιότητας που έχει κυριεύσει τους Ισραηλινούς».

Αναμένοντας, λοιπόν, τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, και με δεδομένη την απειλή της «Χαμάς» για σειρά βομβιστικών επιθέσεων που θα «υποδεχτούν τη νέα ισραηλινή ηγεσία», ο ισραηλινός στρατός και οι αρχές ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο κλοιός αυτός, και φυσικά και ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, δε πρόκειται να αρθεί μετά την ολοκλήρωση ανάληψης της εξουσίας από τον Αριέλ Σαρόν, αλλά, αντίθετα, θα παραταθεί μέχρι και το τέλος της γιορτής του Πουρίμ (σαν απόκριες) που αρχίζει την Πέμπτη.

Κυβέρνηση όλων των αποχρώσεων

Μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ορκίζεται, σήμερα, πρωθυπουργός, έχοντας, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες αρχικές ενδείξεις, εξασφαλίσει μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, που του δίνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, κατά συνέπεια, αυξημένες πιθανότητες κυβερνητικής μακροβιότητας. Οπως έγινε γνωστό, ο κυβερνητικός σχηματισμός του Σαρόν συμπεριλαμβάνει 7 διαφορετικά κόμματα, εκτός του Λικούντ, από την ακροδεξιά και τα θρησκευτικά κόμματα μέχρι το κεντρώο Εργατικό και το κοσμικό Σινούι. Επίσης, στελεχώνεται από 30 υπουργούς και υφυπουργούς και στηρίζεται από, τουλάχιστον, 70 βουλευτές της Κνεσέτ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο της αναγκαίας πλειοψηφίας των 61 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε, χθες, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στο βόρειο Ισραήλ, ότι η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη ειρήνης, αλλά η πραγματικότητα μας θυμίζει ότι ο αγώνας για την ισραηλινή γη δεν έχει τελειώσει, αφού είναι εμφανές ότι οι γείτονές μας αναγνωρίζουν τη στρατιωτική μας υπεροχή, αλλά όχι το δικαίωμά μας στη χώρα μας». Ο νέος πρωθυπουργός έχει, επανειλημμένως, από την εκλογή του μέχρι σήμερα, υπογραμμίσει την προτεραιότητα που η κυβέρνηση θα δώσει στην ασφάλεια, αλλά και την προϋπόθεση του πλήρους τερματισμού της βίας, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Εντούτοις, δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για το πώς ακριβώς σκοπεύει να πετύχει τα σχέδιά του.

ΡΩΣΙΑ
Μομφή κατά της κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Χτες, 6 Μάρτη, το Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας αποφάσισε να εξεταστεί στις 14 Μάρτη το ζήτημα της μομφής κατά της κυβέρνησης. Την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση την είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, η οποία και συγκέντρωσε για το σκοπό αυτό 112 υπογραφές βουλευτών. Σημειώνουμε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση από τους κομμουνιστές της πρόθεσης να θέσουν ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ενώ ξεκίνησαν τις συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τα υποτελή στην εξουσία ΜΜΕ άρχισαν μια ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία ότι «πρόκειται για λαϊκίστικη ενέργεια, για να σταματήσει το ΚΚΡΟ την ορμητική πτώση της δημοτικότητάς του». Η πραγματική όμως υστερία των ΜΜΕ ήταν άλλη: η κυβέρνηση πράγματι πρέπει να φύγει, αλλά οι κομμουνιστές θα έχουν στο ενεργητικό τους την παραίτηση της κυβέρνησης, πράγμα που οι φιλελεύθεροι δε θέλουν να το επιτρέψουν. Ετσι, τα κόμματα «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» και «Γιάμπλοκο», που επίσης δεν είναι ικανοποιημένα από την κυβέρνηση, αλλά την επικρίνουν για ανεπαρκή φιλελευθερισμό, δε θα ψηφίσουν μαζί με τους κομμουνιστές. Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση των ηγετών του φιλοπροεδρικού κόμματος «Εντίνστβο» ότι μπορεί να ψηφίσουν την πρόταση μομφής, αν και «υποστηρίζουν και εγκρίνουν» την πολιτική της κυβέρνησης. Σκοπός τους είναι να προκαλέσει πολιτική κρίση, ώστε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διαλύσει τη Δούμα και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ελπίζουν να λάβουν την πλειοψηφία των εδρών. Την τελική απόφαση στο θέμα της ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα το κόμματος «Εντίνστβο» θα την πάρει στις 13 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΚΟ Μπορίς Γκριζλόφ.

Πράγματι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πούτιν μπορεί να παύσει αμέσως την κυβέρνηση, αλλά μπορεί και να περιμένει να επαναληφθεί 2 φορές μέσα σε 3 μήνες η πρόταση μομφής. Μετά, αν τελικά καταψηφιστεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος έχει δυο επιλογές: να παύσει την κυβέρνηση ή να τη διατηρήσει, να προχωρήσει στη διάλυση της Δούμας και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Από την άλλη μεριά, ακούγονται στα αστικά ΜΜΕ και φωνές ότι τάχα «οι κομμουνιστές ενεργούν με... πάσα του Κρεμλίνου», ότι ο Πούτιν θέλει να απομακρύνει την κυβέρνηση με τα χέρια των κομμουνιστών». Ο,τι όμως κι αν διαδίδουν τα αστικά ΜΜΕ, το γεγονός είναι ότι το ΚΚΡΟ αγωνίζεται σταθερά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απαιτεί την παραίτηση των υπουργών - καπιταλιστών. Ακολουθεί έντιμη ανοιχτή πολιτική για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα συναντηθεί σήμερα (Τετάρτη) με τον πρόεδρο Πούτιν.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αναζητώντας ευθύνες!

Λουλούδια στον τοίχο του προαυλίου του σχολείου Σαντάνα

Associated Press

Λουλούδια στον τοίχο του προαυλίου του σχολείου Σαντάνα
ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-

Δύο έφηβοι νεκροί και 13 ακόμη τραυματίες. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα της εφηβικής οργής ενός ακόμη δεκαπεντάχρονου, που προσπάθησε να εκτονώσει την αντίθεσή του, τη διαμαρτυρία του, τη δυσφορία του και το θυμό του, προς τους συμμαθητές τους που τον κορόιδευαν, εξαιτίας του ότι ήταν μικροκαμωμένος και ισχνός...

Ο 15χρονος είχε προειδοποιήσει τους συμμαθητές του εδώ και καιρό ότι σαν τους «ήρωες» στα πλείστα αστυνομικά σίριαλ που πλημμυρίζουν τις αμερικανικές και κατ' επέκταση παγκόσμιες μικρές οθόνες, θα λύσει τις διαφορές του με τα όπλα. Και το έπραξε, όταν τη Δευτέρα το πρωί εισέβαλε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί. Δύο από τους συμμαθητές ξεψύχησαν αμέσως και άλλοι δεκατρείς νοσηλεύονται. Αμέσως μετά παραδόθηκε στην αστυνομία. Μόνος του.

Το προάστιο Σάντι, του Σαν Ντιέγκο, με τους 58.000 κατοίκους, την επομένη του βίαιου περιστατικού, προσπαθεί να κατανοήσει τι συνέβη, αλλά και να αναζητήσει τα αίτια που οδήγησαν τον «μικροκαμωμένο» μαθητή να στραφεί κατά των συμμαθητών του. Μαζί με το Σάντι και όλη η Αμερική, που παρακολουθεί ένα ακόμη περιστατικό εφηβικής βίας που μετατρέπει τα σχολεία σε πεδία μάχης.

Ο γεωμετρικά αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων οπλοφόρων σε χώρους εργασίας, σχολεία, εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους των ΗΠΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για την οπλοκατοχή, με μερίδα των Αμερικανών πολιτών να ζητά την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας και άλλους να υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση αρκεί η σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας...

«Διυλίζοντας τον κώνωπα» για άλλη μία φορά, αναζητούν αιτίες και ευθύνες από αξιωματούχους και ιθύνοντες της χώρας, που πρώτη παράγει ανείπωτη και δολοφονική βία παγκοσμίως.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Σάρωση» της νεολαίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εφηβοι και νέοι, οι περισσότεροι κάτω των 18 ετών, βρέθηκαν στο στόχαστρο της «αστυνομικής σκούπας» στη χώρα των Βάσκων, για λόγους πρόληψης της τρομοκρατίας. Το «θανάσιμο αμάρτημα» που τους οδήγησε στα κελιά των κρατητηρίων δεν ήταν άλλο από την ιδιότητα του μέλους της οργάνωσης νεολαίας «Χάικα» των Βάσκων, που θεωρείται «φυτώριο παραγωγής τρομοκρατών»!

Ολη τη νύχτα διήρκεσε η αστυνομική επιχείρηση υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του γνωστού από την υπόθεση Πινοτσέτ δικαστή, Μπαλτάθαρ Γκαρθόν. Στη γιγάντια επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 άνδρες που κυριολεκτικά χτένισαν τις πόλεις Παμπλόνα, Μπιλμπάο, Ζαμούντιο, Σαν Σεμπαστιάν, Εϊμπάρ, Ερνάνι και Βιτόρια, καθώς και σε άλλες περιοχές στη Χώρα των Βάσκων και της Ναβάρα. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη δεκαπέντε μελών και στελεχών της οργάνωσης «Χάικα», η οποία θεωρείται νεολαία της ΕΤΑ, οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός διευθυντής της Αστυνομίας, Χουάν Θοτίνο, που συμπλήρωσε ότι η ταυτότητα των συλληφθέντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι πάνω από 18 ετών, δε θα ανακοινωθεί. Τέλος, κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα, περιοδικά και έντυπο υλικό.

«Σημαντικοί τρομοκράτες έχουν προέλθει από αυτή την οργάνωση. Στην αρχή μαθαίνουν να πετούν πέτρες, μετά αυτοσχέδιες βόμβες και στη συνέχεια παίρνουν περίστροφα ή ανατινάζουν παγιδευμένα αυτοκίνητα», υποστήριξε ο Θοτίνο, αιτιολογώντας την πρωτοφανή επιχείρηση - σκούπα κατά της «Haika» που τη θεωρεί καθώς φαίνεται «σχολείο για μελλοντικούς τρομοκράτες της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ».

Υποστηρικτές αυτονομιστικών οργανώσεων όπως η Haika -η οποία ήταν προηγούμενα γνωστή ως Jarrai- πραγματοποίησαν πέρυσι 534 βίαια επεισόδια στη Χώρα των Βάσκων και η αστυνομία συνέλαβε 97 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ισπανικό Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ