ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αγωνιστικό «όχι» στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης

Ενάντια στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που παραβιάζει «και τις στοιχειωδέστερες των προϋποθέσεων για την ουσιαστική μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ», κινητοποιούνται αύριο πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ, που θα συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια.

Στο κάλεσμά τους οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι «με τελικό γνώμονα την ποιότητα και την κοινή λογική», μόνη καθαρή λύση είναι η «μετά από ουσιαστική αξιολόγηση μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ βάσει των αντικειμενικών δεδομένων της σημερινής επιστημονικής και τεχνολογικής πραγματικότητας. Κάθε άλλο εγχείρημα υποβαθμίζει το συνολικό κύρος αλλά και την ουσία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης». Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι εναντίον μιας ουσιαστικής αναβάθμισης των ΤΕΙ και προσφέρονται να συμβάλλουν αξιολογώντας, με τη βοήθεια και διεθνών εμπειρογνωμόνων, τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν σήμερα τα ΤΕΙ και να προτείνουν όλες τις απαραίτητες δομικές και λειτουργικές ενέργειες για την ουσιαστική «Ανωτατοποίηση».

Το υπάρχον νομοσχέδιο αποτελεί εφαρμογή της διακήρυξης της Μπολόνια, που οδηγεί στην υποβάθμιση συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από το σπάσιμό της σε δυο κύκλους σπουδών (τρίχρονο προπτυχιακό και δίχρονο μεταπτυχιακής ειδίκευσης) και μέσα από την καθιέρωση ενός συστήματος πιστωτικών μονάδων που θα μπορούν να τις χορηγούν και εκπαιδευτήρια εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό επισημαίνει και η ανακοίνωση - κάλεσμα των ΑΕΙ, εξηγώντας ότι «το πτυχίο των αποφοίτων των, διά της επιφοιτήσεως του πνεύματος ενός Νόμου Ανωτατοποιημένων ΤΕΙ, είναι το προτεινόμενο από την παραπάνω διακήρυξη πτυχίο του προπτυχιακού κύκλου σπουδών». Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο και για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος που επιχειρείται, λέγοντας ότι το δίπλωμα προπτυχιακών σπουδών «στην ουσία απαλλάσσεται από ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα, περιοριζόμενο στις υψηλές σφαίρες της "προαγωγής και ανάπτυξης της επιστήμης"».

Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχει επίσης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) πραγματοποιεί στάση εργασίας από τη 1 έως τις 3 μ.μ., για να διευκολύνει τα μέλη της να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ακόμα, αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και φοιτητές με αποφάσεις των συλλόγων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ ενώ η δεύτερη μεγάλη απάντηση των φοιτητών στην κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, θα δοθεί την επόμενη Πέμπτη 15/3.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Προσαρμοσμένη στη διά βίου... απασχολησιμότητα

Στο πλαίσιο της προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στο όραμα του πολυεθνικού κεφαλαίου, τη διά βίου κατάρτιση και απασχολησιμότητα, εντάσσεται και η αλλαγή στη δομή και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου και ο γενικός γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων Χρ. Δούκας παρουσίασαν τους νέους στόχους και τις νέες δομές της Γραμματείας, η οποία λαμβάνει πλέον χαρακτήρα διά βίου κατάρτισης.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε χτες ότι η κύρια ιδιότητα που πρέπει να προκύπτει από τον κύκλο εκπαίδευσης είναι το άτομο να μαθαίνει διά βίου, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με εκτίμηση της Κομισιόν κάθε πέντε χρόνια θα απαξιώνεται και μια περιοχή τεχνολογικής γνώσης. Σε αυτή τη λογική χαρακτήρισε ως πρόκληση του 21ου αιώνα, τη διαρκή περιπλάνηση του εργαζόμενου από τις ψευτοκαταρτίσεις στην ανεργία και στην επανακατάρτιση, όπου παρέχονται εφήμερες και κατακερματισμένες γνώσεις αποκλειστικά προσανατολισμένες στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχεδιασμό του υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα έχει υπό την ευθύνη της το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης, τα λεγόμενα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας τα οποία δημιουργούνται για τους «απόβλητους» του εκπαιδευτικού συστήματος, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ. Χτες, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι δομές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ίδρυση ινστιτούτων διαρκούς εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.

Οι αναδιαρθρώσεις της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης χαρακτηρίζονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στη Λαϊκή Επιμόρφωση ως υποβάθμιση του θεσμού. Και αυτό, γιατί στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τα θέματα λαϊκής επιμόρφωσης απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο ρόλο των Νομαρχιακών Επιτροπών Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), κάτι που επιπρόσθετα δημιουργεί αβεβαιότητα και για το μέλλον των 300 περίπου εργαζομένων σε αυτές.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
... Οταν η ΠΑΣΠ ενημερώνει

Εξαίρουν την αξία της ενημέρωσης οι της ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ, μέσω του περιοδικού τους που φέρει τον τίτλο «ΠΑΣΠόντες». Και πρόκειται πράγματι για έναν ύμνο στην «ενημέρωση», αλλά ποια ενημέρωση: αυτή που θέλει η κυβέρνηση να έχουν οι σπουδαστές. Την ενημέρωση που παρουσιάζει τη μισή αλήθεια, που υμνεί τα «ευρωπαϊκά ιδεώδη», χωρίς να μπαίνει στην ουσία των εξελίξεων, χωρίς να αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχουν αυτές για τους σπουδαστές. Οταν προχωράει, λοιπόν, κανείς στο περιεχόμενο του εν λόγω περιοδικού διαπιστώνει ότι πρόκειται ακριβώς για ενημέρωση made by Υπ. Παιδείας.

Ξεκινάμε...

Στις πρώτες σελίδες παρουσιάζεται συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά, Λ. Βρυζίδη, ο οποίος τονίζει: «Θεωρούμε θετική τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ». Δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο ότι ακόμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΙ η «ανωτατοποίηση» είναι... λεγόμενη. Και παρακάτω, λέει: «Θέλω να τονίσω ότι η ανωτατοποίηση είναι επιτακτική ανάγκη με βάση τη συνθήκη της Μπολόνια», ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα, έχοντας υπογράψει τη συνθήκη της Μπολόνια, είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει το εκπαιδευτικό της σύστημα με αυτή». Δεύτερο σημείο που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο, είναι ότι όλοι έχουν καταλάβει την «υποχρέωση» της χώρας μας να εφαρμόσει τη συνθήκη, παρά τα όσα παπαγαλίζει το υπουργείο περί «χαλαρής» δέσμευσης της χώρας μας.

***

Ψάξαμε απεγνωσμένα παρακάτω στο περιοδικό, για να βρούμε κάποιο άρθρο που να ενημερώνει τους σπουδαστές για το τι λέει η ίδια διακήρυξη της Μπολόνια, μάταια όμως. Φαίνεται πως για την ΠΑΣΠ η ενημέρωση των σπουδαστών είναι χρήσιμη μόνο μέχρις εκεί που δε θίγει το μαγαζάκι της και την κυβέρνηση που υπηρετεί.

***

Υπάρχει όμως και συνέχεια της «ενημέρωσης». Ετσι το περιοδικό δημοσιεύει την ομιλία του υφυπουργού Φ. Πετσάλνικου στη συνδιάσκεψη Σπουδάζουσας ΤΕΙ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, πώς εξηγεί η «ανεξάρτητη» (γιατί έτσι αυτοπαρουσιάζεται) ΠΑΣΠ την ταύτισή της με το κυβερνητικό έργο και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το λέμε αυτό, γιατί όταν στριμώχνεται η ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ διατυμπανίζει ότι «εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, δεν είμαστε Νεολαία ΠΑΣΟΚ». Καλό θα είναι να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».

***

Μας ενημερώνουν λοιπόν ότι ο υφυπουργός είπε: «Η άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής σήμερα δεν μπορεί να θεωρείται ερήμην των ευρωπαϊκών δεδομένων και εξελίξεων, δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ' όψη τις αλλαγές που επέρχονται στην αγορά εργασίας» και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτή η πολιτική αντίληψη οδηγεί στη θεσμική ολοκλήρωση του ρόλου των ΤΕΙ».

Διακρίνουμε μια ταύτιση: «Μπολόνια» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, «ευρωπαϊκό δεδομένο» λέει ο υφυπουργός. Τελικά, θα ενημερώσει η ΠΑΣΠ τους σπουδαστές για το τι σημαίνουν αυτά, για το τι πραγματικά γίνεται; Μάλλον η εργολαβία που της έχει δώσει η κυβέρνηση δεν της το επιτρέπει.

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυναμικά στη μάχη των εκλογών οι ΠΚΣ

Με αισιοδοξία δίνουν τη μάχη των σπουδαστικών εκλογών τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο ΤΕΙ Λάρισας. Η αισιοδοξία πηγάζει από την απήχηση και την αποδοχή που «συναντούν» οι θέσεις και οι προτάσεις της παράταξης, για ενιαία ανώτατη δημόσια εκπαίδευση από τους σπουδαστές, κόντρα στη δήθεν ανωτατοποίηση που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Καθημερινά τα μέλη των ΠΚΣ πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις στις σχολές του ΤΕΙ, αναπτύσσοντας εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με τους σπουδαστές, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την πρωτοπόρα δράση της παράταξης από την αγωνιστική παρέμβασή της για την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, με «πλούσια» θεματολογία. Σήμερα θα γίνει εκδήλωση στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ με θέμα: «Επαγγελματικά δικαιώματα, ανωτατοποίηση και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κ. Θεοδωρίδης, γεωπόνος.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι μονόδρομος για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι ο αγώνας που προτείνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, κόντρα στη συναινετική στάση των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η ΠΑΣΠ, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να πείσει για τις θέσεις της, ενόψει των εκλογών έχει περιοριστεί στο μοίρασμα ποδιών για τα εργαστήρια στους σπουδαστές!!!

Σε ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν τους σπουδαστές να ενισχύσουν την παράταξη, να δυναμώσουν την αντεπίθεση, ν' αντισταθούν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του σπουδαστικού κινήματος, να αγωνιστούν για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών και των πτυχίων τους, για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το σχολείο σήμερα: Αδιέξοδα και προοπτικές» συνδιοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αμαλιάδας και η ΕΛΜΕ Ηλείας. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας θα μιλήσουν ο Ν. Ζώτος, μέλος του τμήματος εκπαιδευτικών θεμάτων του ΚΜΕ και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και Μπάμπης Νούτσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ