ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε «λύση εντός μηνών» επιμένει ο Ακιντζί

Για «τελευταία ευκαιρία» που «πρέπει να αξιολογηθεί» μίλησε ο Τσαβούσογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέλαβε πριν μερικές μέρες καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση του ΑKP, σε μια περίοδο που εντείνονται διεργασίες για πολλά ανοιχτά «μέτωπα» στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Αγκυρα επιθυμεί για το Κυπριακό «την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης, που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σ' ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί δε θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί. Ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». Σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ, πρόσθεσε ότι ...εάν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο ειρήνη και γαλήνη, «αυτό συνέβη χάρη στις εγγυήσεις της Τουρκίας» και ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει «ενεργά και εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Δεν είμαστε μόνο εμείς. Και τα Ηνωμένα Εθνη σκέφτονται ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία».

Θυμίζουμε ότι την επόμενη βδομάδα φτάνει στην Κύπρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας την προχτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει» πότε θα ολοκληρωθεί η «διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί όλων των πτυχών» και ότι «ο χρονικός προσδιορισμός θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, επέμεινε στις δικές του δηλώσεις, πως «μια λύση στην Κύπρο, πιστεύω, λέω ότι μπορεί να συμβεί όχι σε χρόνια αλλά εντός μηνών. Διατηρώ την ίδια άποψη και το ότι υπάρχει πρόοδος δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και ο κ. Αναστασιάδης και τα Ηνωμένα Εθνη». Πρόσθεσε ακόμα ότι μια λύση μέχρι το Μάη «δεν είναι μόνο δική μας επιθυμία».

Στο μεταξύ, νέες επαφές είχαν στη Βρετανία στελέχη του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών. Σε διήμερη «επίσκεψη εργασίας» στο Λονδίνο, ο γενικός διευθυντής πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων συνάντησε τη Βρετανίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Πένι Μόρνταουντ και συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, αντιμετώπισης σύγχρονων «προκλήσεων» και συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της μετανάστευσης», την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και το «ρόλο της Κύπρου για συμβολή στην ασφάλεια και σταθερότητα».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ»
Νέα επιχείρηση ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ορκίστηκε χτες και με την έγκριση του Προέδρου της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, η νέα λεγόμενη κυβέρνηση της «Αριστεράς» στην Πορτογαλία, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα. Η κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς (12 μέλη και στελέχη των «Σοσιαλιστών» και 5 «ανεξάρτητους») και 41 αναπληρωτές υπουργούς και έχει τη στήριξη του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Μπλοκ της Αριστεράς (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων «Πράσινων», που συνολικά συγκεντρώνουν τις 122 από τις 230 έδρες της Βουλής.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο (ο οικονομολόγος απόφοιτος του Χάρβαρντ, σύμβουλος της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών), που αναμένεται να συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν έως τις 10 Δεκέμβρη. Στα καινούργια υπουργεία συγκαταλέγονται αυτό της Επιστήμης, του Σχεδιασμού, της Θαλάσσιας Πολιτικής, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.

Η λεγόμενη «αριστερή» κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε λαϊκά στρώματα, ωστόσο η ξεκάθαρη θέση της ότι θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (όρος, άλλωστε, που ήταν βασικός για να συναινέσει ο Πρόεδρος της χώρας στο σχηματισμό της), είναι αυτό που ξεχωρίζει. Και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι», βλέπε το κεφάλαιο, ποντάρουν στη δυνατότητα να διευρυνθεί η κερδοφορία του και να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη. Οσο για τους εργαζόμενους, η προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται, είναι για το ότι - υποτίθεται - θα βελτιώσουν τη θέση τους ...σταδιακά και όσο θα ...ανακάμπτει η οικονομία. Το ίδιο, δηλαδή, παραμύθι που πουλιέται και στη χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που και στην Πορτογαλία άμεσα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της «σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική», η οποία θα φέρει νέα «αναγκαία» δεινά που θα προστεθούν στα προηγούμενα. Γι' αυτό και πρέπει, ξεπερνώντας αυταπάτες, να οργανώσουν την ταξική απάντησή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Την έναρξη συνομιλιών Κίνας - Τζιμπουτί, με στόχο τη δημιουργία κινεζικού ναυτικού κέντρου επιμελητηριακής υποστήριξης για σινικά πολεμικά αεροσκάφη στο Κέρας της Αφρικής, επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Αμυνας, Γου Τσιαν, τροφοδοτώντας φήμες για τα σχέδια του Πεκίνου να επιδιώξει τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Κεντζί Γουακαμίγια, συναντήθηκε με το δήμαρχο του Ισιγκάκι, με θέμα τα σχέδια μόνιμης παρουσίας στρατιωτικής δύναμης 500 ανδρών στην περιοχή, μέχρι το 2019. Το Ισιγκάκι βρίσκεται πολύ κοντά στα νησιά Σενκάκου (στα ιαπωνικά)/Ντιαόγιου (στα κινέζικα), τα οποία αποτελούν επίκεντρο των εδαφικών διαφορών Κίνας - Ιαπωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- Νέα συνάντηση είχαν χτες εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ν. Κορέας και της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου να προετοιμαστεί συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών για την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ ανακοίνωσε σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της τράπεζας Αλ Φαφινταίν και της τράπεζας Αλ Ρασχίντ.

ΚΑΪΡΟ.-- Λιγότερο από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων Αιγυπτίων ψηφοφόρων συμμετείχε στη δεύτερη φάση των βουλευτικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές της βδομάδας στις υπόλοιπες 13 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν χτες οι αρμόδιες αρχές, διαπιστώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στη δεύτερη φάση των μαραθώνιων βουλευτικών εκλογών ήταν 29,9%, δηλαδή ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 26,6% του πρώτου γύρου, που είχε διεξαχθεί τον προηγούμενο μήνα. Επαναληπτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 1-2 Δεκέμβρη.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» μετέδωσε χτες ότι άνδρες της ένοπλης πτέρυγας της «Χεζμπολάχ» και των συριακών μυστικών υπηρεσιών σκότωσαν τον τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντούλ Σαλάμ Χεντάουι (γνωστός και ως Αμπου Αμπντο), στη διάρκεια ενέδρας σε περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην κεντρική επαρχία Χομς της Συρίας. Ο Χεντάουι φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στις 12 Νοέμβρη στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 43 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 200 άλλους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος, που ξεκίνησε την Τετάρτη την αφρικανική περιοδεία του από την Κένυα, προέτρεψε χτες τους Αφρικανούς ηγέτες να κυβερνήσουν «με αίσθηση ακεραιότητας, αλληλεγγύης και διαφάνειας προς όφελος των λαών τους», καλώντας παράλληλα Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να ξεκινήσουν μεταξύ τους διάλογο, ώστε να αποφευχθούν οι αιματοχυσίες και οι βίαιες εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του πάπα Φραγκίσκου είναι η Ουγκάντα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δολοφονία αστού πολιτικού

Ουσιαστικά 10 μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, στις 6 Δεκέμβρη, σημειώθηκε χτες η δολοφονία του επικεφαλής του κόμματος της «Δημοκρατικής Δράσης», στην πόλη Αταγκράσια του Οριτούκο, Λούις Μανουέλ Ντίας. Οι συνθήκες της δολοφονίας αυτού του αστού πολιτικού είναι αρκετά περίεργες και διεξάγεται έρευνα, ενώ το γεγονός κατήγγειλε και η κυβέρνηση της χώρας που ζητάει άμεσα να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο Ντίας χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο στο τέλος συγκέντρωσης και εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχε και η Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγος του Λεοπόλδο Λόπες, ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ο οποίος που είναι φυλακισμένος με ποινή 13 χρόνων. Ηταν οργανωτής (ο Λόπες) των ταγμάτων θανάτου που στήθηκαν για την αποσταθεροποίηση της χώρας το 2014. Διοργάνωσε διαδηλώσεις όπου σκοτώθηκαν από διάφορα όπλα πολλοί οπαδοί κυρίως της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση του ηγέτη Ούγκο Τσάβες Φρίας και την λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία». Παίρνει ορισμένα μέτρα αξιοποιώντας τα έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους, άμβλυνε κάποιες εστίες ακραίας φτώχειας που διατηρούσουν για πολλές δεκαετίες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Παρά αυτά τα μέτρα και τα περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» ή την εξωτερική πολιτική με «αντιιμπεριαλιστικές» διακηρύξεις, η ουσιαστική οικονομική εξουσία παρέμεινε στους καπιταλιστές.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΠΡΝΤΟ - ΜΠΡΙΟΥΝΙ
Πιέσεις για «παγκόσμιες λύσεις» για τρομοκρατία, ασφάλεια, πρόσφυγες...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

«Αποτελεσματικές λύσεις» για την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού ζήτησαν χτες οι πρόεδροι των χωρών της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ και συμφώνησαν στη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην «αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών ασφάλειας».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι στο Ζάγκρεμπ (που ξεκίνησε το 2013, όταν η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ σε συνάντηση στο Μπρντο πρι Κράνιου) συμμετείχαν οι πρόεδροι της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, του Κοσσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Μλάντεν Ιβανιτς. Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ.

Στην τελική δήλωσή τους, οι πρόεδροι των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημαίνουν ότι «η δραματική μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση» και ζητούν διάλογο για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Βεβαίως, όλες αυτές οι αστικές κυβερνήσεις αρκούνται σε ευχολόγια ενώ συμμετέχουν με τον έναν ή άλλο τρόπο σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση και για την τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ