ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η υλοποίηση του βάρβαρου μνημονίου

«Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Εκ νέου διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και το «κουαρτέτο» ότι η εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, παρείχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, διαμήνυσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι «συμπαγής και αδιατάρακτη», με θέληση και αποφασιστικότητα να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, κομπάζοντας ότι έχει «ψήφο εμπιστοσύνης απ' το λαό». «Αντέξαμε, άλλοι έχουν αστάθεια», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, δείχνοντας προς τη μεριά της ΝΔ, ενώ υπέδειξε στους υπουργούς να επιταχύνουν, δηλώνοντας πως «δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» και αξιώνοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό μέχρι τα μέσα Γενάρη, αλλά και την κατάθεση νέου αναπτυξιακού νόμου, με επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και «χρηματοδοτικά εργαλεία» για το κεφάλαιο. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό μάλιστα προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ισχυριζόμενος ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις κύριων συντάξεων. Το γεγονός βέβαια ότι δεν είπε κουβέντα για τις επικουρικές συντάξεις, όπως και το ότι διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για πρόσθετη μείωση ύψους 700 εκατ. ευρώ των δαπανών για συντάξεις το 2016 «από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή», επιβεβαιώνει το μέγεθος της προωθούμενης επίθεσης συνολικά στο Ασφαλιστικό...

«Τρέχει» όλα τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός άνοιξε παράλληλα στο υπουργικό συμβούλιο όλη τη βεντάλια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα «τρέξει» η κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο, ενταγμένες μία προς μία στην προσπάθεια για έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση και επιστροφή σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εξής «δράσεις»:

-- Εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, επί της ουσίας για την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Νέος αναπτυξιακός νόμος για την «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», με νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο νέος νόμος «θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, το λεγόμενο "αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα" και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΜ σε αναπτυξιακό ταμείο, με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

-- Νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

-- Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας (μια ιδέα για το πώς και η συγκεκριμένη «δράση» θα υπηρετήσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, έδωσαν οι διατάξεις για την Υγεία στο περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», π.χ. για το νοσοκομείο της Σαντορίνης).

-- Νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία» και την «κοινωνική επιχειρηματικότητα».

-- Νομοσχέδιο για την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης της Ερευνας, ώστε αυτή να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στις ανάγκες του κεφαλαίου. «Ενα νομοσχέδιο που αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης της Ερευνας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

-- Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων (εδώ π.χ. θα ενταχθούν οι νέες ρυθμίσεις για την επέκταση των διοδίων).

-- Κατάθεση νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των δημοσίων συμβάσεων.

-- Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

-- Εκδοση ΚΥΑ μέχρι το Φλεβάρη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

-- Νόμος για την «οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής». Πρόκειται για την προκλητική νομιμοποίηση των κάθε είδους αδήλωτων εισοδημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, εντός και εκτός Ελλάδας, έναντι «συμβολικού» φόρου.

Την ίδια ώρα και μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης στο λαό και τα δικαιώματά του, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα επιχειρήσει τους γνωστούς αντιπερισπασμούς, προτάσσοντας ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες ότι ο γγ του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκε και έλαβε από τον Ε. Φαλτσιανί - που είχε αποκαλύψει ονόματα καταθετών στην τράπεζα HSBC της «λίστας Λαγκάρντ» - ένα USB με «ύποπτες συναλλαγές», το οποίο και κατέθεσε στον εισαγγελέα.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε εξάλλου και τα παραμύθια περί «αλλαγής στην ΕΕ», υποστηρίζοντας ότι «μια νέα μέρα ήδη ξημέρωσε στη Λισαβόνα, στη Μαδρίτη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις ήταν εξαιρετικά ανατρεπτικές και σημαντικές. Σήμερα, έχουμε μια νέα πραγματικότητα». Κι αυτό όταν οι λαοί όλων των κρατών - μελών της ΕΕ βιώνουν με επώδυνο τρόπο την αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως των διαχειριστών της εξουσίας του.

Για την «αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα, καθώς επιδιώκεται να συμβολίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης και την προσέλκυση επενδυτών, με «κράχτη» τη γεωπολιτική θέση της χώρας και το ευνοϊκό για την κερδοφορία περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στο τέλος του Γενάρη στο Φόρουμ του Νταβός, ενώ στις 26/1 θα επισκεφθεί εκ νέου το Ισραήλ και στη συνέχεια την Κύπρο, όπου στις 28/1 θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στη Λευκωσία.

Κάλαντα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ακούσει τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 π.μ. από τον Ομιλο Βρακοφόρων Κρήτης και στις 9.30 π.μ. από την Ενωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος», στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, ψευδεπίγραφες υποσχέσεις στο λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Σε σχόλιό του, για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αφού πρώτα ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά από μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου (αναπτυξιακός νόμος, φοροαπαλλαγή για μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, επέκταση διοδίων κ.λπ.), στη συνέχεια επανέλαβε την ψευδεπίγραφη υπόσχεση ότι δε θα κοπούν κύριες συντάξεις, τη στιγμή που οι μεγάλες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, επιδόματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τις περικοπές στα Ταμεία, την εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου.

Οσο δε για το μπαγιάτικο σύνθημα "η Ευρώπη αλλάζει", τον διαψεύδει το ίδιο το μνημόνιο που υλοποιεί και τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ