ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «προτάσεις» Καμμένου και ο στόχος τους

Δεν είναι η πρώτη φορά που προαγγέλλεται η πρόθεση στράτευσης των γυναικών. Η πρόταση αυτή έχει «εμφανιστεί» και «επανεμφανιστεί» αρκετές φορές στο παρελθόν, σχεδόν απ' το σύνολο των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτές οι επανεμφανιζόμενες διαρροές προθέσεων, αποσκοπούν στην προετοιμασία του λαού για την υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων, που στόχος τους δεν θα είναι η ενίσχυση της δυνατότητας προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά η ενδυνάμωση των ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών στρατιωτικών μηχανισμών, με την απαίτηση επιπλέον θυσιών απ' την πλευρά του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αναφορά στη στράτευση των γυναικών και στη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων.

Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι μέσω της στράτευσης των γυναικών επιτυγχάνεται η ισοτιμία των δύο φύλων, είναι προκλητικός έως και προσβλητικός για την οντότητα της γυναίκας στο δεδομένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το ρόλο και τις υποχρεώσεις της, όπως διαμορφώνονται απ' αυτό. Ισοτιμία σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει εξίσωση. Ισοτιμία σημαίνει μια σειρά από θετικές δράσεις, που σκοπό έχουν να εξαλείψουν μια άνιση κατάσταση που προέρχεται από κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους. Οι δραματικές πρωτιές που βιώνουν οι γυναίκες στην ανεργία ή στην εργασία σε επισφαλείς θέσεις, μερικά ή προσωρινά απασχολούμενες, δεν λύνονται με εξαγγελίες «στρατολογήσεων» τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


ΓΕΣ

Για τους θιασώτες της στράτευσης των γυναικών, βασικό επιχείρημα τεκμηρίωσης αυτής της θέσης τους, αποτελεί η λειψανδρία στα στρατόπεδα που οφείλεται κυρίως στο δημογραφικό όπως το αποκαλούν πρόβλημα. Είναι ένα όντως σοβαρό πρόβλημα, με λύσεις όμως που δεν είναι ενταγμένες στην πολιτική της παρούσας, αλλά ούτε και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε φυσικά στην πολιτική της ΕΕ. Βασικοί λόγοι που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες, τόσο στη δημιουργία οικογένειας όσο και στην απόκτηση παιδιών, είναι η ανεργία κυρίως των νέων, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί, η μετανάστευση των νέων, οι δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών για τις κοινωνικές παροχές κάθε είδους, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η αυξημένη φορολογία, η ακρίβεια ακόμα και σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια. Είναι παραδεκτό κι απ' τον πλέον κακόπιστο, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όχι απλά δεν λύνει ή δεν προσανατολίζεται στη λύση κανενός απ' αυτά τα προβλήματα, αλλά αντίθετα καθημερινά τα επιδεινώνει, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των νέων από τις λαϊκές οικογένειες.

Το άλλο σκέλος της πρότασης του υπουργού Αμυνας σχετίζεται με την αναθεώρηση του συστήματος εισαγωγής στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές. Το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα προβλέπει την εισαγωγή μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Η «ιδέα» του υπουργού, δηλαδή της κυβέρνησης, εδράζεται στη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων (στρατού, ναυτικού, αεροπορίας), για την επιλογή των εχόντων «κλίση». Τα σενάρια της διαδικασίας εξακρίβωσης αυτής της «κλίσης» δεν είναι του παρόντος, αλλά μπορεί να είναι και εφιαλτικά. Η πρόταση όμως αυτή είναι φανερό ότι είναι ενταγμένη στη λογική της δημιουργίας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκομμένων από τη γενική μόρφωση, ενταγμένων σε μια ζωή με κατευθυνόμενα - με δεδομένη την εύπλαστη εφηβική ηλικία - κοινωνικά, πολιτιστικά και ιδεολογικά μηνύματα και εντέλει στη δημιουργία χρήσιμων κι αποτελεσματικών για το σύστημα ένστολων «εργαλείων», για τη χωρίς αντίδραση υλοποίηση των εντολών που θα τους δίνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα προτάσεις αποτελούν και πάγια αιτήματα των ναζιστών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με τις προτάσεις του εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ένα πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος που συνειδητά αποφεύγει να τοποθετήσει, σαν μέρος της λύσης του προβλήματος του μειωμένου προσωπικού, όλους αυτούς που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ κ.λπ. Συσκοτίζει την πραγματική επιδίωξη της αστικής τάξης στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τη δημιουργία στελεχών εκπαιδευμένων στα δόγματα, στη λογική και τις πρακτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από τα πρώτα εφηβικά τους χρόνια και ακόμα περισσότερο απ' όσο γίνεται σήμερα. Οι προτάσεις του εξυπηρετούν τους στόχους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη γεωπολιτική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, με το λαό να πληρώνει για μια ακόμη φορά το «μάρμαρο».


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος θεωρεί «απαραίτητη» τη διατήρηση των «εγγυήσεων»

«Βλέπουμε ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Αυτή είναι η θέση μας, πρέπει να δώσουμε στο λαό αυτό που θέλει» τόνισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, σε προχτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή το τέλος του 2015.

Επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων να ζητούν διατήρηση του καθεστώτος των «εγγυητριών δυνάμεων», επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή ψευδοκράτους και Τουρκίας για διατήρηση των «εγγυήσεων», εκτιμώντας προφανώς ότι έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Ολα δείχνουν ότι το ζήτημα των «εγγυήσεων» (η διατήρηση ή η όποια διαφοροποίηση του καθεστώτος) θα βρεθεί στο επίκεντρο των παζαριών το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένης της διαφορετικής τακτικής που φαίνεται να προτάσσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Για παράδειγμα, η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί από «εγγυήτρια δύναμη», αλλά δε διαπραγματεύεται οποιαδήποτε αλλαγή στις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο. Από τη μεριά της, η Ελλάδα δηλώνει κι αυτή αντίθετη με τις «εγγυήσεις», την ώρα που το ελληνικό κεφάλαιο προτάσσει σήμερα άλλα «σχήματα» αναβάθμισης του ρόλου του στην περιοχή, όπως τις «τριμερείς συνεργασίες» (π.χ. με Κύπρο - Ισραήλ ή με Κύπρο - Αίγυπτο).

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μ. Ακιντζί επανέλαβε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας«αποτελεί έναν από τους σημαντικούς δείκτες της πολιτικής μας ισότητας», ενώ όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων, ο ηγέτης του ψευδοκράτους διαμήνυσε: «Ενας από τους στόχους μας είναι να διασφαλιστεί ότι ο λαός μας θα αναγκαστεί να μετακινηθεί κατά το μικρότερο δυνατό (...) η επιστροφή στην εποχή πριν το 1974 δεν είναι πιθανή».

Από τη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί «δικαιολογούν την επαναλαμβανόμενη τοποθέτησή μας ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον θα πρόκειται για μια λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και η οποία θα σέβεται απόλυτα τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του υπό μετεξέλιξη κράτους. Σε περίπτωση εμμονής σε θέματα που δε διασφαλίζουν τα πιο πάνω, καθώς επίσης και την ανάγκη η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη, τότε δε θα καταλήξουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, αντιδράσεις διατυπώνονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και για συζήτηση που έγινε στη «βουλή» του ψευδοκράτους για το εδαφικό. Στελέχη της «κυβέρνησής» του φέρονται να επανέφεραν το ζήτημα του «29% και άνω» (σ.σ. τμήμα της Κύπρου όπου θα «ανήκει» στην τουρκοκυπριακή «συνιστώσα»).

Σε εξέλιξη η επίσκεψη Βίτσα στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, στην Κύπρο. Χτες επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Γ. Ομήρου και τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρ. Φωκαΐδη.

Στις δηλώσεις των Δ. Βίτσα και Χρ. Φωκαΐδη μετά τη συνάντησή τους, κυριάρχησαν οι γνωστές αναφορές ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν βασικοί πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», στο φόντο, όπως είπαν, της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης, της τρομοκρατίας και της «γεωπολιτικής ρευστότητας». Αναφορές που σκιαγραφούν την πρεμούρα των αστικών τάξεων των δύο κρατών να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Δ. Βίτσας και ο Χρ. Φωκαΐδης αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για επίτευξη μιας «βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», που θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει το νησί, χωρίς το «αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων». Εμφαση δόθηκε και από τους δυο τους στο ρόλο που θα πρέπει να παίξει η «ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της ΕΕ», θέση που εξωραΐζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και ρόλο της ΕΕ, ως λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, που ανέχεται εδώ και χρόνια την τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, ενώ με όχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού προχωρά και σε αποφάσεις παραπέρα αναβάθμισης της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο δε Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις δυσκολίες ακόμα συνεχίζονται», προσπερνώντας το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές γίνονται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζεται επίσκεψη του Δ. Βίτσα στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ