ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στο μοτίβο «κάναμε ό,τι μπορούσαμε... » κι άλλος αστυνομικός της ΔΙΑΣ

Από προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου
Ακόμα ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο Α. Μπιάγκης, που άρχισε χτες να καταθέτει στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, στο ίδιο μοτίβο με τους συναδέλφους του, επανέλαβε το γνωστό πια «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», «δεν είμαστε εμείς γι' αυτή τη δουλειά»... Και ο εν λόγω αστυνομικός κλήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μαζί με άλλους αστυνομικούς να μεταβεί στην Τσαλδάρη, ενώ ήταν και ο μοναδικός που έφερε βαρύ οπλισμό, υποπολυβόλο Μ5.

Ενδεικτικός ο διάλογος:

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι...

Πρόεδρος: Γιατί; Οκτώ αστυνομικοί ήσασταν, εκ των υστέρων πιστεύετε ότι κάνατε αυτό που έπρεπε;

Μάρτυρας: Ο,τι καλύτερο μπορούσαμε κάναμε... δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε... Δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε...

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε τι έκαναν οι αστυνομικοί όταν είδαν στην αρχή το τάγμα εφόδου να τρέχει, ο αστυνομικός απάντησε χαρακτηριστικά ότι αν κρατάγανε έναν από αυτούς (σ.σ. τους χρυσαυγίτες) που έτρεχαν, δεν θα προλαβαίνανε να πάνε στο σημείο που έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα... Είπε ακόμα, προς έκπληξη της προέδρου ότι η επέμβαση των αστυνομικών πρέπει να γίνεται με τρεις αστυνομικούς απέναντι σε έναν (σ.σ. ύποπτο)...

Νωρίτερα, η Πολιτική Αγωγή σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την κατάθεση του προηγούμενου μάρτυρα, του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Δ. Μπάγιου, επισήμανε ότι και από αυτήν την κατάθεση, αναδείχθηκε ο προσχεδιασμός της επίθεσης των χρυσαυγιτών με στόχο την ανθρωποκτονία: Αποσπάστηκαν οι 15-20 από τους 50 (σ.σ. χρυσαυγίτες). Ολοι ήταν ίδιοι και οι 4-5 που έκαναν επίθεση στον Π. Φύσσα. Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός Δ. Μπάγιος, είχε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι πριν έρθουν εκεί, είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Επίσης, ο μάρτυρας αστυνομικός αναγνώρισε τα τάγματα εφόδου σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν και αναγνώρισε στις φωτογραφίες και τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο. Επιπρόσθετα, η Πολιτική Αγωγή εκτίμησε ότι η αστυνομία τελικά καθυστέρησε, φθάνοντας σε δεύτερο και τρίτο χρόνο (στο σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα) γιατί πίστευε ότι επρόκειτο για επίθεση χρυσαυγιτών σε αναρχικούς.

Πάντως, ακόμη μια φορά, δεν έλειψαν οι κατωτέρου υποστάθμης ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, που εμμένουν προκλητικά, παρουσία της μητέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, να κάνουν ερωτήσεις του τύπου αν ήταν... υπερκινητικός ο Παύλος Φύσσας, μετά τις τρεις μαχαιριές από το δολοφόνο χρυσαυγίτη Ρουπακιά κι αν ήταν εξαγριωμένος...

Χτες, εξάλλου, αναδείχτηκαν για ακόμη μια φορά οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη, όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα ήλθε πάλι πρόσωπο με πρόσωπο στο διάδρομο με κατηγορούμενους, που είχαν βγει από την αίθουσα και κατήγγειλε σαρκασμούς και γελάκια, στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου. Τη μετέφερε σηκωτή ο αδελφός της, με την ίδια να κλαίει απαρηγόρητη για «το αγόρι της, δύο μέτρα, που έβαλαν στη γη", ενώ "αυτοί έκαναν γιορτές"»... Η πρόεδρος διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

ΠΟΤΑΜΙ
Βγαίνει μπροστάρης για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο πασχίζει να αποδείξει το Ποτάμι, πιέζοντας τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις προς επιτάχυνση μιας σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για την υλοποίηση των οποίων «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες», όπως είπε ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, χτες, σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του.

Σύσκεψη όπου αποφασίστηκε ότι «τις επόμενες βδομάδες και μέχρι το συνέδριο (σ.σ. του Ποταμιού) που είναι προγραμματισμένο για τις 26-28/2, το Ποτάμι θα προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμιστικές τομές, ελπίζοντας ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα τολμήσουν να πάρουν θέση». Αλλωστε, όπως επεσήμαναν πολλά στελέχη του, το Ποτάμι «θα πρέπει να συνεχίσει να είναι "γεννήτρια ιδεών" και να τροφοδοτεί την κοινωνία (βλ. την ντόπια αστική τάξη) με τις λύσεις που έχει ανάγκη».

«Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το Σάββατο» επιχαίρουν στο Ποτάμι, αναφερόμενοι σε εκδήλωσή τους με τίτλο «Κόβουμε σπατάλες - Κόβουμε φόρους», όπου έφτιαχναν κλίμα για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, εξασφάλιση «σταθερού περιβάλλοντος» για τη δραστηριότητά του, προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με παράλληλο «κουκούλωμα» του ταξικού χαρακτήρα της αντιλαϊκής φοροληστείας, την οποία απέδιδαν στις ...«σπατάλες».

Επιπλέον, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε για άλλη μια φορά «αξιολόγηση όλων των θέσεων και όλων των προσώπων! Αξιολόγηση όλου του προσωπικού του δημοσίου τομέα, κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, με αδιάβλητα κριτήρια (...) Οσοι υπάλληλοι κριθούν, μετά από την αδιάβλητη διαδικασία, ανεπαρκείς, να έχουν ακόμη μια μόνο ευκαιρία και όχι άπειρες ευκαιρίες. Να μπορούν να δοκιμαστούν για δύο χρόνια σε μια άλλη θέση στο Δημόσιο και στην περίπτωση που κρίνονται ξανά ανεπαρκείς να απομακρύνονται».

«Κατάργηση, λοιπόν, της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων; Εμείς λέμε ναι. Με τις προϋποθέσεις που ήδη ανέφερα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να ιεραρχήσει στη συνέχεια την προσαρμογή του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με βάση το πώς αυτές ικανοποιούνται σταδιακά και σε άλλες χώρες της ΕΕ: «Πρέπει όμως να απαλλάξουμε τους πολίτες από το άχρηστο Δημόσιο και να τους προσφέρουμε ένα ικανό Δημόσιο, σύγχρονο, μικρό και παραγωγικό. Στη Σουηδία, η οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του '90 ήταν η αιτία για να καταργηθεί η μονιμότητα. Και μάλιστα την πρωτοβουλία την είχαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Σταδιακά κατάργησαν τη μονιμότητα και άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια: η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία», ανέφερε.

Εξηγώντας και παραπέρα την πρόταση που κομίζει στο λεγόμενο δημόσιο διάλογο, πρόσθεσε: «Ενας "σκληρός πυρήνας" της Δημόσιας Διοίκησης, άμυνα, δικαιοσύνη, ασφάλεια, διατηρεί τη μονιμότητα με πολύ πιο αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης - αξιολόγηση που, όπως σας είπα, μπορεί να σημάνει και την απομάκρυνση του υπαλλήλου από τη Διοίκηση. Οι υπόλοιπες θέσεις στο Δημόσιο σταδιακά μετατρέπονται σε μη μόνιμες θέσεις. Οι υπάλληλοι που δουλεύουν για το κράτος, θα εργάζονται με βάση συμβάσεις που θα οριοθετούν στόχους και επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

ΠΑΣΟΚ
Θέλουν διακριτό ρόλο για μεγαλύτερη συμβολή στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Πρεμούρα να κατοχυρώσουν διακριτό ρόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ολοκληρώσει τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, αλλά και τη ΝΔ, η οποία επί ηγεσίας του «μεταρρυθμιστή» Κυρ. Μητσοτάκη απειλεί να τους εμβολίσει, βγάζουν στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διατηρήσουν τη χρησιμότητά τους για το κεφάλαιο. Προκειμένου μάλιστα να αυξήσουν τη βαρύτητά τους στις σχετικές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, προσπαθούν να «σπρώξουν» την εκ νέου συμπόρευση με άλλες δυνάμεις προερχόμενες από το κόμμα τους, την εγχώρια «κεντροαριστερά» κ.ο.κ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τη Χαρ. Τρικούπη διακινήθηκε ως σχόλιο το εξής: «Εμείς το ΠΑΣΟΚ, ο πραγματικός αντίπαλος της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, αγωνιζόμαστε για την ισχυροποίηση, την προγραμματική ανανέωση και νικηφόρο πορεία της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Καλούμε όλες τις κοινωνικές - πολιτικές δυνάμεις της παράταξης σε ενότητα και συστράτευση γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να ηττηθεί η λαϊκίστικη - δεξιά πολιτική Τσίπρα - Καμμένου και να μην έρθει στην εξουσία η Δεξιά στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της. Η πραγματική λύση, για το πολιτικό πρόβλημα και για την ανασύνταξη - ανάταξη της χώρας και της κοινωνίας, μπορεί να δοθεί μόνο από μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρός τους και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (το κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, έλεγε την Κυριακή σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews»: «Οσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε. Οποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία, παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς παράταξης».

Επιβεβαιώνοντας ότι με αυτήν τη συνεργασία δεν προσβλέπουν αλλού παρά να παζαρέψουν από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», που θα προωθήσει μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η Φ. Γεννηματά σημείωσε: «Εχουμε προτείνει τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Βουλής. Το ζήτημα του ποιος θα είναι επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης είναι σημαντικό, αλλά άκαιρο. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Σε ποια κατεύθυνση; Στην τάχιστη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στόχο που όρισε ευκρινώς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αρθρογραφώντας στο «Βήμα»: «Η αιτία του σημερινού τέλματος έγκειται στην άρνηση και αδυναμία μας να προσαρμοστούμε (...) Η ρύθμιση του εξωτερικού χρέους μας θα είναι χωρίς αξία αν ταυτόχρονα και προπαντός δεν γίνονται οι επεμβάσεις εκείνες που θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία, θα γεννήσουν ελπίδα, θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα προκαλέσουν επενδύσεις. Αν η συζήτηση για το χρέος δεν συνοδευθεί από μεταρρυθμίσεις, θα είναι μια επανάληψη των πολλών εικονικών και άχρηστων πολιτικών πρωτοβουλιών που συγκάλυψαν άρνηση και στασιμότητα», έγραψε, εκφράζοντας προτάγματα του κεφαλαίου προς αναθέρμανση της οικονομίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ