ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΗΠΑ
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ χτες, την ίδια μέρα με τη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ και μία μέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων πέρα αυτά που έχουν ήδη ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκεται και το ζήτημα της ποσοτικοποίησης των παρεμβάσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, όπως αυτές προκύπτουν από την «πρόταση» που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση.

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τόνισε το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη «διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαθέτει ειδική «τεχνογνωσία» σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζ. Λιου επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό του και τη συγκυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν υιοθετηθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε στενή συνεργασία με τους «διεθνείς εταίρους».

Επιπλέον, με «τυράκι» τις «διευκολύνσεις» για το κρατικό χρέος, επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που αφορούν στην «ελάφρυνσή» του, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Παζάρια με την Ευρωζώνη

Εντός Ευρωζώνης, οι διεργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο των διμερών επαφών του Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος χτες βράδυ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας), Γ. Ντάισελμπλουμ.

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι «να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού», αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φαίνεται να προκρίνουν τη «λύση» της κατάτμησης της επόμενης δόσης προς το ελληνικό κράτος, κατ' αντιστοιχία με την ψήφιση και εφαρμογή της επόμενης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων (Ασφαλιστικό, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, διόγκωση φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, η «επιτυχής» ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή του «πακέτου» των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την «ελάφρυνση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται αμφιβολίες σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η «αξιολόγηση».

Οπως ανέφερε τις προάλλες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μόνο με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα αποφασίσει το Γιούρογκρουπ σχετικά με τις εκταμιεύσεις των δόσεων, καθώς και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους. Στη βάση των παραπάνω, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την τρέχουσα φάση φαίνεται να επιμηκύνεται πέρα από το Φλεβάρη, όπως προβλεπόταν σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνη και του ΔΝΤ επανέρχονται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση της συγκυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, στην περίπτωση που αυτές έχουν «προσωρινό χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η απόσυρση του μέτρου, σε επόμενη φάση, σημαίνει την αυτόματη αντικατάστασή του, από «ισοδύναμο» μέτρο, σε βάρος βέβαια των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή πρόταση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων προς τη συγκυβέρνηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και η παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για το εγχώριο κεφάλαιο, αποτελούν την προϋπόθεση για την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επισημαίνουν από την πλευρά τους και οι εγχώριοι τραπεζίτες, σε πλήρη αντιστοιχία με τις αντίστοιχες υποδείξεις του ΣΕΒ.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση από το διοικητή του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλα, σύμφωνα με τον οποίο, «εφόσον υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στο νέο αναπτυξιακό νόμο, η οικονομία θα αντιδράσει θετικά επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το β' εξάμηνο του έτους. Θα έχουμε δηλαδή για το 2016 θετικό πρόσημο ανάπτυξης».

Ως βασικούς άξονες της ανάκαμψης προσδιορίζει τις υψηλότερες επιδόσεις στον Τουρισμό, την επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη βελτίωση της ρευστότητας και την τόνωση των επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, αναδεικνύονται οι στρατηγικού χαρακτήρα συμπλεύσεις και ταυτίσεις με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτυχής ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» που ήδη δρομολογείται είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, τα νέα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα και χαράτσια, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και άλλες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, το τελευταίο διάστημα, σε μια σειρά ανακοινώσεων από ξένους αναλυτές γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό υφεσιακό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και για το 2016. Οπως ο ίδιος επισημαίνει, «οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και το κλίμα που εισπράττουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ξένους επενδυτές».

Εξίσου χαρακτηριστική, θυμίζουμε, ήταν και η προχτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, κυρίως, με το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια, όπως επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 79,04% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Σε ποσοστό 79,04% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Σε κλίμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη τη χώρα αξιοποιούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να κόψουν το νήμα στο τέλος του Γενάρη, υπερκαλύπτοντας τα πλάνα τους.

Στο έβδομο κατά σειρά «κλείσιμο», η σειρά των Οργανώσεων Περιοχής διαμορφώθηκε ως εξής: Στην πρώτη θέση πέρασε η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 94,32%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος με 90% και στην τρίτη η Δυτική Ελλάδα με 89,62%.

Ακολουθούν οι ΚΟ: Εξωτερικού με 88,29%, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 81,40%, Κεντρικής Μακεδονίας με 76,35%, Αττικής με 75,68%, Αιγαίου με 74,93%, Θεσσαλίας με 71%, Ηπείρου με 68,22%, Κρήτης με 68,09% και Δυτικής Μακεδονίας με 65,66%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 89% και η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» το 101% του πλάνου.

Την ΚΟ Ηπείρου καλεί σε άμιλλα η Κομματική Οργάνωση Κρήτης

Την ΚΟ Ηπείρου καλεί σε άμιλλα η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Περιοχής της ΚΟ Κρήτης του Κόμματος σημειώνει τα εξής:

«Η ΚΟ Κρήτης, με τη βεβαιότητα ότι θα υπερκαλύψει το πλάνο της στην Οικονομική Εξόρμηση, προκαλεί σε άμιλλα την ΚΟ Ηπείρου, με βάση τα κριτήρια που θέτει η ΚΕ.

Το τι θα είναι το έπαθλο που θα πάρουμε, το αφήνουμε στην κρίση των συντρόφων μας. Εμείς, στη σχεδόν απίθανη περίπτωση που θα ηττηθούμε, προσφέρουμε 3ήμερη πλήρη φιλοξενία, με πρόγραμμα ξενάγησης, 5 συντρόφων μας από την Ηπειρο, στην Κρήτη, το καλοκαίρι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ