ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Το Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου»

Το υπουργείο Εργασίας «περικυκλωμένο»
Το υπουργείο Εργασίας «περικυκλωμένο»
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων απέναντι στην κυβέρνηση και στο νόμο - λαιμητόμο για το ασφαλιστικό έγκλημα πήραν χτες το μεσημέρι πάνω από 20 Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ), σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ύστερα από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«Δε θα τους αφήσουμε να τσακίσουν τις ζωές μας». «Η Κοινωνική Ασφάλιση γι' αυτούς είναι αριθμοί. Για μας είναι ζωή». «Ξεσηκωμός. Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας. Ασφάλιση για όλους τώρα». Είναι μερικά από τα πανό μέσα από τα οποία Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μην αφήσουν την κυβέρνηση «σε χλωρό κλαρί», απαντώντας μαζί με τους εργαζόμενους στην ολομέτωπη επίθεσή της.

«Η κυβέρνηση τα βάζει με όλους με τη μία, με το σύνολο της λαϊκής πλειοψηφίας, αφήνοντας απ' έξω μία κατηγορία, την οποία ενισχύει κιόλας. Αυτή του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Με λίγα λόγια, το κεφάλαιο, την οικονομική ολιγαρχία», ανέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σπύρος Κακαβούλης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Ηδη ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ για τις συνέπειες του νέου Ασφαλιστικού, με πλήθος περιοδειών, ενημέρωσης τμήμα - τμήμα, ατομικής συζήτησης. Στην ομιλία του, εξάλλου, περιέγραψε και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα δημόσια ΙΕΚ, χωρίς θέρμανση και εργαστήρια, αλλά και τα συνολικότερα προβλήματα των σπουδαστών. «Την ώρα που εμείς μετράμε πόσες φορές την εβδομάδα τρώμε όσπρια και μακαρόνια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους μέσα από την τσάμπα πρακτική που μας επέβαλλαν (...) Η νεολαία πρόκειται να δοκιμαστούμε σκληρά ειδικά και μπροστά στο έγκλημα του Ασφαλιστικού. Μια νεολαία στην οποία η μαύρη εργασία σπάει κόκαλα (...) Η αγανάκτηση να γίνει δράση».

Στιγμιότυπο από την πορεία προς τη Βουλή
Στιγμιότυπο από την πορεία προς τη Βουλή
Παίρνοντας το λόγο, ο Χρήστος Κούκος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού, κάλεσε όλους τους εκλεγμένους στα ΔΣ των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, αλλά και κάθε φοιτητή - σπουδαστή που αγωνιά, να μπουν στον αγώνα απέναντι στο νεκροταφείο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Σε λίγες μέρες, είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπληρώνει ένα χρόνο από τότε που "η ελπίδα ήρθε", "τα μνημόνια θα σκιστούν", "ο ΕΝΦΙΑ θα είναι παρελθόν" και τα "751 ευρώ θα είναι ο κατώτατος μισθός". Στην πραγματικότητα, αρκεί και μόνο μια αναδρομή στα παλιά συνθήματά της, όχι για να μας πάρουν τα γέλια, αλλά για να φανερωθεί αυτή η υποκρισία, η κοροϊδία, που σήμερα αποδεικνύεται ποιος ήταν ο στόχος της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιλογή του συστήματος, ως η καλύτερη κυβέρνηση για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα έπνιγε καλύτερα τη λαϊκή οργή, θα αποσπούσε τη συναίνεση». Για όλα αυτά «έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές και τη ζωή. Θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο».

Κλιμακώνοντας τη δράση τους, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι ανανέωσαν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού στις 23 Γενάρη στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με πορεία προς τη Βουλή, διατρανώνοντας σε όλους τους τόνους: «Διαλύουν την Ασφάλιση, διαλύουν τις σπουδές και τα δίνουν όλα στις πολυεθνικές». «Νέα, νέε, ζητούν την ανοχή σου, πρόταξε τα όνειρα και τη δύναμή σου». «Μέτωπο αγώνα ανέργων σπουδαστών, σκλάβοι δε θα γίνουμε των εκμεταλλευτών».

Παράσταση διαμαρτυρίας σε ΑΠΘ και Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

αΠαραστάσεις διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες φοιτητές του ΑΠΘ, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό «έγκλημα», που ετοιμάζεται να διαπράξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το οποίο διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και καταδικάζει τη νέα γενιά.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε με απόφαση 13 φοιτητικών συλλόγων, ανάρτησαν πανό και απαίτησαν: Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των φοιτητών, χορήγηση φοιτητικού βιβλιαρίου σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στήριξη της δομής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΑΠΘ με πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε Υγεία - Πρόνοια. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, να συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος της πρακτικής στο συντάξιμο χρόνο.

Επίσης, απαίτησαν να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, να μη χαθεί το εξάμηνο για τους μετεγγραφέντες, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις παροχές φοιτητικής μέριμνας.

Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανό που καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το Ασφαλιστικό - έκτρωμα, τους φοιτητές λαϊκών οικογενειών να μη γίνουν συνένοχοι στην αντιλαϊκή πολιτική και να συμμετάσχουν μαζί με το ΠΑΜΕ και τον υπόλοιπο λαό στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Χημείας, Τοπογράφων, Ψυχολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, Γερμανικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική Απεργία στις 4/2 με το ΠΑΜΕ, έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, Γαλλικής Φιλολογίας.

Κινητοποίηση για τις μετεγγραφές

Να μετεγγραφούν όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνται και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μη χαθεί το εξάμηνο για όσους μετεγγράφηκαν απαιτεί η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Φοιτητών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προχωρώντας αύριο, Παρασκευή, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τη λίστα με τους δικαιούχους για μετεγγραφή, όπου «κόβεται» περίπου το 55%. Από τους 9.710 αιτούντες εγκρίθηκαν μόλις οι 4.534, δηλαδή περίπου το 45% των φοιτητών. Οι υπόλοιποι φοιτητές, μολονότι πληρούν τα οικονομικά και λοιπά ειδικά κριτήρια, πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τις σπουδές. Στο μεταξύ, και όσοι πήραν τη μετεγγραφή έχουν στην πλειοψηφία τους χάσει το εξάμηνο, καθώς και τις προθεσμίες για τη δωρεάν στέγαση.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα το φεστιβάλ - αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Αθηνών

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιείται το 1ο φεστιβάλ του Φοιτητικού Συλλόγου Τουρκικών Σπουδών «Ναζίμ Χικμέτ» στο κινηματοθέατρο «Ιριδα» (Ιπποκράτους 15 και Ακαδημίας 55) από τις 12 μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

Το φεστιβάλ, που γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, βασίζεται σε αφιέρωμα στον μεγάλο Τούρκο επαναστάτη ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ, ένα όνομα που γίνεται μουσική και κόσμος». Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή της «Τάνια», απόσπασμα από το πιο σημαντικό έργο του Χικμέτ, «Ανθρώπινα τοπία της πατρίδας μου», το οποίο γράφτηκε στη φυλακή. Η «Τάνια» δεν είναι άλλη από τη θρυλική κομσομόλα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, η οποία, κρατώντας ηρωική στάση απέναντι στα βασανιστήρια των Γερμανών ναζί, έδωσε τη ζωή της στο μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο καθηγητής του Τμήματος Κυριάκος Ν. Πατραγάς, η διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου, Δήμητρα Παπαζαφειράτου, και θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου, Φίλιππο Πόλο.

Κοπή πίτας της ΤΟ Κοζάνης της ΚΝΕ

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, διοργανώνει η ΤΟ Κοζάνης της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Γκούμας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα των Μιχάλη Παπαλυμπέρη, Μιχάλη Χαϊτίδη και Χάρη Μάστορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ