ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατακρίνει την κυβέρνηση, λέει ότι δε θέλει εκλογές, φλερτάρει Ποτάμι
  • Η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • Να συνεργαστούν αντιλαϊκά οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις

Eurokinissi

Σε μια σειρά από ζητήματα, που η εγχώρια αστική τάξη θεωρεί σημαντικά για την αναθέρμανση της οικονομίας της, επικεντρώνει η ΝΔ την κριτική της προς την κυβέρνηση, ιεραρχώντας ψηλά Προσφυγικό, εκλογολογία και πολιτική αστάθεια, προσδίδοντας ανικανότητα στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, μετέβη χτες στη Μυτιλήνη, όπου επισκέφθηκε τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων - μεταναστών σε Καρά Τεπέ και Μόρια, είχε σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του τόνισε: «Η χώρα αντιμετωπίζει, σήμερα, ένα τεράστιο πρόβλημα (...) το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης». Αλλωστε, και κεντρικά από τη ΝΔ εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το Προσφυγικό.

Ο Κυρ. Μητοστάκης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου». Τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους τους στο εξωτερικό, στην ΕΕ, προκειμένου να μην κινδυνέψει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία με αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν.

Ταυτόχρονα, ζήτησε «οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ (...) τα κράτη - μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Και χρειάζεται, βέβαια, και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

Στο ίδιο φόντο, αργότερα, χτες, δήλωσε: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη στη φύλαξη των συνόρων της (...) Η παρουσία της Frontex είναι απαραίτητη. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η δε μετεξέλιξη της Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, θα είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, επιτέλους, η Ευρώπη - και όχι μόνο η Ελλάδα - να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα», με μεγαλύτερη καταστολή φυσικά κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών (...) Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη (...) Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφονται, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν».

Διευρύνονται οι διεργασίες

Την ίδια ώρα, στον απόηχο δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για πρόωρες εκλογές, από τη ΝΔ εκφράζονται απόψεις όπως του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Ν. Δένδια, που μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά» είπε: «Είναι εξωφρενικό να οδηγηθεί η χώρα για τέταρτη φορά στις κάλπες σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους. Η sui generis περίπτωση όμως την οποία αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και η "πρεμούρα" που διαπιστώνουμε, από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι τις τακτοποιήσεις ημετέρων, προκαλεί όντως προβληματισμό για το "πού το πάει" η κυβέρνηση (...) Από την πλευρά μας, οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι».

Σε αυτό το μοτίβο ...προετοιμασίας έκαναν ευθεία πρόσκληση προς το Ποτάμι για συνεργασία, μέσω συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Στη μάχη κατά του λαϊκισμού της σημερινής κυβέρνησης, οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν σίγουρα θέση», είπε, εκφράζοντας την ευχή στο συνέδριο του Ποταμιού, τέλη Φλεβάρη, να γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης οι απόψεις στελεχών του Ποταμιού «για το πώς οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας θα συνεργασθούμε για να κερδίσουμε το λαϊκισμό».

Τέλος, τις διερευνητικές συζητήσεις για δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο «Σκάι», ο πρ. συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος. Είπε ότι υπάρχουν ανιχνεύσεις και ζυμώσεις, καθώς - κατά την εκτίμησή του - υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, η οποία - όπως είπε - κινείται καθαρά στο κέντρο. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και πως σε δύο - τρεις μήνες θα μπορούσε να ανακοινωθεί και να είναι έτοιμο για συμμετοχή σε εκλογές. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι επικεφαλής, ενώ ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να είναι αρχηγός ο στρατηγός ε.α. Φρ. Φραγκούλης απάντησε ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να ηγηθεί. Πρόσθεσε ότι με αυτό το κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Π. Καμμένος, εκτιμώντας πως τα ποσοστά συνολικά ενός τέτοιου κόμματος θα φθάσουν στο 10% - 12%. Ο Τ. Μπαλτάκος απέκλεισε, μεν, συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, αλλά είπε ότι το υπό συζήτηση νέο δεξιό κόμμα θα μπορούσε να προσεγγίσει ψηφοφόρους της, οι οποίοι κατά την άποψή του δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ.

Από πλευράς ΝΔ τού δόθηκε, ατύπως, η εξής απάντηση: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής»...

ΠΑΣΟΚ
Πρεμούρα και διαφορετικές απόψεις για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς

Αυτοπροβάλλονται ως συνεπείς στην στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος και στο ρόλο χειραγώγησης του λαού

Με την πρεμούρα να μην ξαναζήσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία το σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού (εξάντληση ρευστότητας και προοπτική «Grexit») και να προχωρήσει τάχιστα η αναμόρφωση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να παζαρέψει σημαντικότερο ρόλο στην αστική διαχείριση, κινούνται στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτημα όπου πόλοι στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, έγραψε σε σχόλιό της απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση: «Επιτέλους σοβαρευτείτε. Μόνο εκλογές ξέρετε να κάνετε; Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε. Η χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει τα δραματικά αδιέξοδα του περασμένου καλοκαιριού».

Σε έτερο σχόλιό της υποστήριξε ότι «η πρωτοβουλία για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερους υποστηρικτές». Την προσδιόρισε ως χώρο «που περιλαμβάνει το ριζοσπαστικό κέντρο, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, είναι ένας χώρος ιδεών, προτάσεων, στελεχών με γνώση και εμπειρία, μεταρρυθμιστική παράδοση και είναι σήμερα χρήσιμος όσο ποτέ», εννοώντας χρήσιμος για το κεφάλαιο.

Επέμεινε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις συντηρητικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Εχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός, που είναι κατακερματισμένος, να ενωθεί και πάλι, ως "ένας άλλος πόλος". Αυτόνομος πόλος ελπίδας πραγματικής».

Ψάχνει το ...πλήρες τόξο του «κέντρου»

Στο όλο θέμα παρενέβη για άλλη μια φορά ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, που με άρθρο του στο «Βήμα» έδειξε να προσεγγίζει κατά τι διαφορετικά το θέμα: «Δεν διατυπώνω μια προσωπική άποψη ανάμεσα σε άλλες ή σε αντίθεση με την ιδέα της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας. Υπενθυμίζω και διαφυλάττω τη συνεδριακή μας απόφαση που δεν αρκείται στο εύρος της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά θέλει αυτές να συμπληρώνονται και με άλλες δυνάμεις προοδευτικές, ριζοσπαστικές, δημοκρατικές, οικολογικές, μεταρρυθμιστικές που σχηματίζουν το πλήρες τόξο του προοδευτικού Κέντρου».

Και εξήγησε: «Το ζητούμενο άλλωστε πρακτικά είναι να διασφαλισθεί τουλάχιστον η σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠαΣοΚ/ΔΗΜΑΡ/Κινήσεις) με το Ποτάμι που εφάπτεται και με τον πολιτικά και κοινωνικά φιλελεύθερο χώρο και καλύπτεται από την έννοια του Προοδευτικού Κέντρου. Υπάρχει πλέον και η κοινοβουλευτικά παρούσα Ενωση Κεντρώων. Η άρνηση της ηγεσίας της δεν σημαίνει δική μας αδιαφορία για την εκλογική και κοινωνική της βάση που είναι ίσως αντισυμβατική αλλά είναι και δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή».

Προειδοποίησε ότι «διαδικασίες που κινούνται και κυρίως ολοκληρώνονται με τις υφιστάμενες δυνάμεις ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ αδιαφορώντας για τις άλλες κοινοβουλευτικές οντότητες του μεσαίου χώρου δεν προσφέρουν κάτι στον θεμελιώδη στόχο της συγκρότησης ενός ισχυρού τρίτου πόλου που σπάει τον τεχνητό διπολισμό και δίνει προοπτική εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης».

Κρατώντας κι άλλες αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες Γεννηματά, ξεκαθάρισε: «Δεν συμφωνώ με βεβιασμένες ή τεχνητές κινήσεις που δημιουργούν την εντύπωση της ανοικτής πρόσκλησης, πρακτικά όμως περιχαρακώνουν μικρά σχήματα και μικρούς προσωπικούς ρόλους».

Τέλος, καίτοι είπε πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μάς χωρίζουν μεγάλες ιδεολογικές, ιστορικές και πολιτικές διαφορές», επανέλαβε πως «πρότασή μας είναι όμως πάντα ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά με καταλυτικό και εγγυητικό τον ρόλο του δικού μας χώρου».

Ολες αυτές οι αναζητήσεις βολεύουν την άρχουσα τάξη στην τακτική αποπροσανατολισμού του λαού και στη δημιουργία παραγόντων εγκλωβισμού στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην πολιτική του κεφαλαίου.

Λαϊκό γλέντι της ΚΟ Φλώρινας

Η ΚΟ Φλώρινας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι - συνεστίαση, το Σάββατο 13/2, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «King Alexander».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ