ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Με αφορμή την κινητοποίηση των ένστολων

Τη συμμετοχή των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των άλλων συναδέλφων από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις, στην κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων απ' όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ).

Σε αυτήν, η παράταξη επισημαίνει ότι «το ένστολο προσωπικό της χώρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική της πολιτική και απαίτησε να μην έρθει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό σχέδιο - έκτρωμα, που πετσοκόβει ό,τι είχε απομείνει, από τις περικοπές που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τα μπλοκ της ΕΑΚΠ και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων έδωσαν με τα συνθήματά τους τον αγωνιστικό παλμό, κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή».

Η παράταξη καταγγέλλει την παρουσία της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και καλεί σε απομόνωση των φασιστών - ναζιστών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Οι απόγονοι του Χίτλερ και των Ταγμάτων Ασφαλείας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρευρίσκονται και να εκφράζουν τη δήθεν συμπαράστασή τους στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διότι:

Εχουν προγραμματική θέση την κατάργηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ζητούν προκλητικά περισσότερα προνόμια και επιδοτήσεις για τα μονοπώλια και τους εφοπλιστές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών έπρεπε να ζητήσουν την αποχώρηση των ανεπιθύμητων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και να γίνουν οι ομιλίες από τα κόμματα που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση, δείχνοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις να δυναμώσουμε τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ο κοινός βηματισμός με το λαό μας, που πλήττεται από αυτή την πολιτική. Μαζί με τα λαϊκά στρώματα, με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, να συμβάλλουμε και εμείς για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για λύση των προβλημάτων, προς όφελος του λαού μας. Οι μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 4 του Φλεβάρη έδειξαν το δρόμο, έδειξαν την ελπίδα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοίνωση για τους πρόσφυγες και το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό

Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή το Προσφυγικό και τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό:

«Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στα "hot-spots επιλογής ελάχιστων και εγκλωβισμού των περισσότερων προσφύγων - μεταναστών.

Στις γειτονιές μας ξέρουμε καλά τι πάει να πει προσφυγιά. Ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ξέρουμε καλά τι πάει να πει ξεριζωμός και μετανάστευση από τα χρόνια της δεκαετίας του '50 και του '60 όταν φεύγαμε καραβάνια για να γίνουμε φτηνοί εργάτες στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

Σε αυτές τις γειτονιές οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί άνθρωποι, η νεολαία δεν έχουμε αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.

Εχουμε ξεκάθαρο ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα παιχνίδια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Ηδη, με αφορμή το Προσφυγικό έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, μεγάλα μονοπώλια από την ΕΕ βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία να ξεδιαλέξουν φτηνό εργατικό δυναμικό, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ακόμα καλύτερους όρους για την κερδοφορία τους, σε βάρος συνολικά της εργατικής τάξης. Αυτό το στόχο υπηρετεί η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ύποπτη είναι η δράση διαφόρων ΜΚΟ, που με πακτωλό χρημάτων από μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κράτη, συμμετέχουν στο ξεδιάλεγμα των προσφύγων και των μεταναστών, με την άδεια της κυβέρνησης και της ΕΕ αλωνίζουν ανάμεσά τους.

Για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:

Υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Οχι στα "hot-spots" γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο του Σχιστού μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο.

Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.

Να παλέψει για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και η Σούδα.

Τις γειτονιές μας τις υποβαθμίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων Υγείας και Παιδείας. Τις ζωές μας τις τσακίζει η πολιτική που φέρνει τώρα τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το ασφαλιστικό και που ετοιμάζει και νέα μέτρα. Για όλα αυτά, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής κάνουν τα κορόιδα, λες και για την ανεργία και τη φτώχεια φταίνε οι Σύροι πρόσφυγες και όχι το κεφάλαιο και η εξουσία του που γεννούν φτώχεια και πολέμους».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Αξιοποιούν το Προσφυγικό για ευρύτερες επιδιώξεις

Κοινή πρόταση Γερμανίας - Τουρκίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η υποκρισία των θυτών ως προς το δράμα των χιλιάδων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή (Συρία και αλλού) και τη Βόρεια Αφρική, που κατακλύζουν την Ευρώπη, συνεχίζεται αμείωτη. Αυτό καταγράφεται και στις επαφές και συζητήσεις που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπου το Προσφυγικό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα (όχι το μοναδικό, καθώς υπάρχουν και θέματα που αφορούν την πορεία της ίδιας της ΕΕ).

Από τις συναντήσεις της Μέρκελ, χτες στην Αγκυρα, τόσο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (με τον οποίο συναντήθηκε αργότερα) ανακοινώθηκαν κοινές πρωτοβουλίες, που ουσιαστικά επιχειρούν να εμπλέξουν παραπέρα το ΝΑΤΟ στη λεγόμενη φρούρηση των συνόρων της ΕΕ, δηλαδή στο Αιγαίο, ζήτημα που αναμένεται να προταθεί και στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» υποτίθεται για την καταπολέμηση των διακινητών, τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex και τη βοήθειά της από το ΝΑΤΟ, που θα αναλάβει δράση στο Αιγαίο και στα τουρκο-συριακά σύνορα. Επίσης, δήλωσαν «σοκαρισμένοι» με τους «νέους πρόσφυγες που φεύγουν από το Χαλέπι λόγω των βομβαρδισμών του Ασαντ και της Ρωσίας». Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, εκπρόσωποι χωρών, όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν, χρηματοδότησαν και φούντωσαν τους εγκληματίες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», τώρα εμφανίζονται όλοι μαζί «ευαίσθητοι» ρίχνοντας την ευθύνη για τη διόγκωση των προσφύγων στη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία (που την συνδράμει για τα δικά της συμφέροντα).

Ακόμη, η Μέρκελ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων, και κάλεσε να προχωρήσει το κοινό σχέδιο ΕΕ - Τουρκίας, που περιλαμβάνει και τα 3,5 δισ. ευρώ βοήθεια, υποτίθεται για να κρατηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Συνάντηση με Ολάντ και Σουλτς

Την Κυριακή, η Μέρκελ συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χωρίς να γίνουν δηλώσεις, όπου εκφράστηκε η κοινή θέση να προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί. Πρόκειται, δηλαδή, για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα καραβάνια που καθημερινά φτάνουν στην ΕΕ και ήδη προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Ταυτόχρονα, αφορά στο «ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας» της προσφυγικής ροής (τώρα είμαστε στη φάση του κλεισίματος) ώστε να γίνεται η διαλογή των προσφύγων που χρειάζεται το κεφάλαιο για φτηνή εργατική δύναμη. Οι υπόλοιποι, που θα περισσεύουν, γιατί δεν θα παίρνουν το καθεστώς πρόσφυγα, είτε θα απελαύνονται είτε θα εγκλωβίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτά που φτιάχνονται και στη χώρα μας.

Βεβαίως, η διαχείριση αυτού του κύματος των εκατομμυρίων ξεριζωμένων προβληματίζει τις αστικές τάξεις της ΕΕ και τους εκπροσώπους της, τόσο για το κόστος που συνεπάγεται, όσο και γιατί φουντώνουν οι ρατσιστικές - εθνικιστικές αντιδράσεις, που υποτίθεται οι αστοί πολιτικοί καταδικάζουν. Ετσι και στη Γερμανία η Μέρκελ δέχεται έντονη κριτική για τα δήθεν «ανοιχτά σύνορα», αυξάνεται η επιρροή του, ανταγωνιστικού προς αυτή, κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στο 12%. Επίσης, αναπτύσσεται και το λεγόμενο κίνημα «Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης» (PEGIDA), όπου δρουν απροκάλυπτα αντιδραστικά φασιστικά στοιχεία και το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση στη Δρέσδη, αλλά και παραφυάδες της έκαναν συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσες όπως η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, το Αμστερνταμ και πόλεις όπως το Καλέ και το Μονπελιέ στη Γαλλία, όπου επίσης συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες, το Γκρατς της Αυστρίας, το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. Ακόμη, έχουν πυκνώσει οι ρατσιστικές επιθέσεις σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Επιδιώκει βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

Την πρόθεση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Προσφυγικού επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με δηλώσεις του χτες, όπου, μεταξύ άλλων, είπε πως στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ κατέθεσε πρόταση η Ελλάδα να παρέχει πληροφορίες από θερμικές κάμερες και ραντάρ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για το πότε ξεκινούν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ.

Μπροστά στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε Κω και Σίνδο για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων εκεί, ο υπουργός έσπευσε να αποποιηθεί της ευθύνης, λέγοντας πως δεν ήταν το υπουργείο Αμυνας που επέλεξε τους χώρους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και είπε ότι αν υπάρξει κάποιος άλλος χώρος «είμαστε διατεθειμένοι να το μεταφέρουμε». Ωστόσο, επέμεινε πως μέχρι 15/2 η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους της στην ΕΕ, όπερ σημαίνει ότι οι εργασίες κατασκευής προχωρούν ακατάπαυστα.

Στο μεταξύ, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, χώρες που βρίσκονται στο λεγόμενο «προσφυγικό διάδρομο», επισκέπτεται ο αν. υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης, από χτες Δευτέρα έως αύριο Τετάρτη (8 - 10 Φλεβάρη). Χτες, στη Βιέννη συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών και τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας. Σήμερα στην Μπρατισλάβα συναντά τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας. Αύριο στη Βουδαπέστη συναντά τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας, τον υφυπουργό Επικρατείας αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας.

Νωρίτερα, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μετέχοντας στην άτυπη συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ στο Αμστερνταμ, τοποθετούμενος στην ειδική συνεδρία για τη διαχείριση του Προσφυγικού όπου μετείχαν και οι υπουργοί από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη - μέλη των Δυτ. Βαλκανίων, ζήτησε «να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

  • Τουλάχιστον 24 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους έντεκα ανήλικοι, βρήκαν το θάνατο χτες στο Αιγαίο, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σ' ένα ναυάγιο που συνέβη, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Dogan».
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν την κρατική καταστολή σε βάρος των κατοίκων

Την κρατική καταστολή σε βάρος των κατοίκων της Κω καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις της Κω του ΚΚΕ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι Κομματικές Οργανώσεις Κω και Ηρακλειδών του ΚΚΕ καταδικάζουμε την κρατική καταστολή των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων της Κω. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Οι ανησυχίες των κατοίκων της Κω ξεκινούν κυρίως από τη δέσμευση και υπακοή της στην ΕΕ και τις συνθήκες της, Δουβλίνο 2 και Σένγκεν, οι οποίες όσο τηρούνται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε τα λεγόμενα hot spots να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζουμε τις ανησυχίες των κατοίκων της Κω με τις φασιστικές - ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Αυτές βρίσκουν έδαφος και περπατάνε λόγω της ολιγωρίας του κράτους αλλά και του δήμου να βρουν μια λύση. Λύση που θα έπρεπε ήδη να είχε βρεθεί.

Η λύση που θα απαντούσε και στις ανησυχίες των κατοίκων αλλά και στην ανθρώπινη, γνήσια αλληλέγγυα στάση απέναντι στους πρόσφυγες, είναι η πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ:

Χώροι ανθρώπινης διαβίωσης και προσωρινής διαμονής των προσφύγων. Με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με δομές ενισχυμένες σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που άμεσα να χορηγεί τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για τις χώρες τελικού προορισμού τους. Αμφισβήτηση των πολιτικών της ΕΕ που υψώνουν τείχη, που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Η όλη πολιτική της κυβέρνησης, πέρα από τα μεγάλα λόγια, είναι μακριά από την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, κάτι που μεγαλώνει τις ανησυχίες των κατοίκων. Καλούμε τους κατοίκους της Κω να πιέσουν για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Να συνεχίσουν ταυτόχρονα να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους. Να μην επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται την αγωνία τους οι φασίστες.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Κω να τιμωρήσουν με την οργανωμένη πάλη τους αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητας, των πολέμων και της προσφυγιάς. Να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματά τους, στη βαριά φορολόγηση και στα μνημόνια.

Καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά και οργανωμένα στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα απαντούν στη συγχρονισμένη αυτή επίθεση».

Εκπομπή - αφιέρωμα στον Χαρίλαο Φλωράκη

Η εκπομπή - αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος που προβλήθηκε προχτές Κυριακή στο κανάλι της Βουλής, θα προβληθεί σε επανάληψη το Σάββατο 13 Φλεβάρη, στις 9 το βράδυ.

Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Σε έξι συλλήψεις και 16 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία, για την επίθεση με βόμβες «μολότοφ» που σημειώθηκε εναντίον δύο διμοιριών των ΜΑΤ, το βράδυ του Σαββάτου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι συλληφθέντες, τέσσερις Ελληνες και δύο αλλοδαποί, οδηγήθηκαν την Κυριακή στον εισαγγελέα, ενώ οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ:

«Σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις και δυναμώνει η συμμετοχή στην πάλη, τέτοιες ενέργειες, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, μοναδικό στόχο έχουν να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού του λαού, συκοφάντησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων».

Καταγγελίες για άγριο ξυλοδαρμό κρατούμενου για DNA

Τον άγριο ξυλοδαρμό του κρατούμενου Π. Ασπιώτη από άνδρες της λεγόμενης Αντιτρομοκρατικής για να του πάρουν δείγμα DNA, καταγγέλλουν κρατούμενοι και ο συνήγορός του, Β. Παπαστεργίου. Ο 37χρονος καταζητούταν με ένταλμα για παράβαση του νόμου περί όπλων και εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία τον Οκτώβρη και συνελήφθη. Οι διωκτικές αρχές τον συνδέουν με το ΙΧ αυτοκίνητο - οπλοστάσιο που εντοπίστηκε το Μάρτη του 2013 σε πάρκινγκ στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με την καταγγελία κρατουμένων, το περασμένο Σάββατο, ο Π. Ασπιώτης μετήχθη από τις Φυλακές Ναυπλίου όπου κρατούνταν και βασανίστηκε από κουκουλοφόρους, οι οποίοι, «αφού τον έσυραν σε τυφλό σημείο των εγκαταστάσεων της Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να μην είναι ορατή η βαρβαρότητά τους από κάμερες και άλλους κρατούμενους, τον γρονθοκόπησαν, του απέσπασαν δείγμα DNA και τον έριξαν στο πάτωμα, όπου άρχισαν να τον κλωτσούν». Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του, Β. Παπαστεργίου, ανέφερε ότι ο εντολέας του υποχρεώθηκε να δώσει δείγμα DNA μετά από την άσκηση έντονης φυσικής βίας σε βάρος του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ