ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
1η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ASEAN
Μήνυμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και στη Νοτιοανατολική Ασία

Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αξιοποιήσει - δημιουργήσει «ρήγματα», με το βλέμμα της στραμμένο στο Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με το σχετικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς να σημειώνει ότι «συνεχίζονταν οι προσπάθειες» για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζονταν χτες οι εργασίες της 1ης Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνια, σε μια ακόμα προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διευρύνει τη «δράση» της σε Ασία - Ειρηνικό, σε ανταγωνισμό πρώτα και κύρια με την Κίνα.

Φυσικά, το τελικό περιεχόμενο ενός πιθανού κοινού ανακοινωθέντος θα εξαρτηθεί από μια σειρά «ισορροπίες» και μεθοδεύσεις, με δεδομένο ότι στη 10μελή ASEAN συμμετέχουν και χώρες που συνεργάζονται στενά με το Πεκίνο. Ωστόσο, είναι σαφής η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αξιοποιήσει (αλλά και να δημιουργήσει) «ρήγματα» για να στερεώσει τη δική της παρουσία σε όλη την περιφέρεια, σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, οικονομικό κ.τ.λ.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η χτεσινή ανακοίνωση της επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, το Μάη στο Βιετνάμ, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ. Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου, οι δυο ηγέτες «συζήτησαν για την ενίσχυση του πλαισίου των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της βιετναμέζικης κυβέρνησης, σημειωνόταν πως ο Νγκουέν «κάλεσε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ισχυρή φωνή και περισσότερες πρακτικές ενέργειες, για να τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες που αποσκοπούν να αλλάξουν το στάτους κβο στην Ανατολική Θάλασσα (σ.σ. Νότια Κινεζική Θάλασσα), ειδικά η ευρείας κλίμακας κατασκευή τεχνητών νησίδων και η στρατιωτικοποίηση». Θυμίζουμε ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί πεδίο πολλών εδαφικών διαφορών, κυρίως μεταξύ της Κίνας και άλλων κρατών που «βρέχονται» από αυτή. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δυναμώνει η στρατιωτική κινητικότητα σε αυτή, με διάφορες ασκήσεις αλλά και στρατιωτικές περιπολίες στις οποίες εμπλέκονται (ή σχεδιάζεται να εμπλακούν) ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και άλλοι, βεβαιώνοντας την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών και ενώ η Κίνα προχωρά σε ευρεία αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεών της.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΑΤΑΡ
Συμφωνία για υπό όρους «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Ενα πρώτο βήμα με στόχο τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου έκαναν χτες, σε συνάντησή τους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας, προτείνοντας να «καθηλώσουν» την πετρελαϊκή τους παραγωγή στα επίπεδα του Γενάρη του 2016, υπό την προϋπόθεση πως θα πράξουν το ίδιο και άλλες πετρελαιοπαραγωγές εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι αλ Ναΐμι, σημείωσε ότι οι παραπάνω πετρελαιοπαραγωγές χώρες (εκ των οποίων μόνο η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ) θα παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις στην αγορά τους επόμενους μήνες», υποστηρίζοντας ότι το «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής «είναι, επί του παρόντος, ένα επαρκές βήμα». Υπογράμμισε ότι η εφαρμογή μίας τέτοιας πρότασης «θα εξαρτηθεί από τη στάση άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών», υπονοώντας το Ιράκ και κυρίως το Ιράν, που μετά την πρόσφατη άρση των διεθνών κυρώσεων, σχεδιάζει να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή και να κατακτήσει το κομμάτι της αγοράς που είχε πριν το διεθνές εμπάργκο. Τις προθέσεις Ιρανών και Ιρακινών αξιωματούχων θα βολιδοσκοπήσει σήμερα ο Βενεζουελάνος υπουργός Πετρελαίου, Εουλόχιο Ντελ Πίνο, που μεταβαίνει σήμερα γι' αυτό το λόγο σε Τεχεράνη και Βαγδάτη.

Η είδηση της έκτακτης συνάντησης των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας και Πετρελαίου στο Ντουμπάι προκάλεσε άνοδο της διεθνούς τιμής πετρελαίου στα 35,55 δολάρια το βαρέλι, αλλά αργότερα πήγε στα 34 δολάρια.

Η εξέλιξη εκδηλώνεται 20 μήνες μετά τη στρατηγική επιλογή χωρών του ΟΠΕΚ με πρώτη τη Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή, μεταξύ άλλων για να χτυπήσουν τις εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου κύρια σε ΗΠΑ και Καναδά. Ταυτόχρονα, πολλές πετρελαϊκές είδαν να πέφτουν δραστικά τα κέρδη τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Πιέσεις Κάμερον υπέρ των βρετανικών μονοπωλίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σκληρά παζάρια μέχρι την ύστατη ώρα έκανε σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την επίτευξη μιας ευνοϊκής για τα βρετανικά μονοπώλια συμφωνίας επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του εντός της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του ερχόμενου Ιούνη.

Στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός άκουσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να προβλέπει ως πιθανή μία θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ γιατί έχουμε το σχέδιο Α: Να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ ως εποικοδομητικό και ενεργό μέλος».

Προηγήθηκε συνάντηση του Κάμερον με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος «δεσμεύτηκε» ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα κάνει το παν», για να υποστηρίξει «οποιαδήποτε δίκαιη συμφωνία», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό θα υπερψηφιστεί τελικώς στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επίσης μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Κάμερον με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, αντέδρασε στον οποιοδήποτε ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Βρετανία σε υποθέσεις που αφορούν τις 19 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης και «δεν μπορεί κανείς να τους υπαγορεύει τι θα κάνουν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, ενώ καταζητείται από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές μετά τις αποκαλύψεις του για απόρρητα αρχεία των ΗΠΑ, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μoscow Tribune» ότι ο πρώην αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκε από Αμερικανούς κομάντος το Μάη του 2011, ζούσε τουλάχιστον έως το 2013 σε πολυτελή βία στις Μπαχάμες με τις πέντε συζύγους και πολλά από τα παιδιά του και αμειβόταν με 100.000 δολάρια μηνιαίως από τη CIA.

ΚΑΪΡΟ.-- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 93 ετών ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος - Μπούτρος Γκάλι. Ηταν ο πρώτος Αφρικανός που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα στα Ηνωμένα Εθνη, την τετραετία 1992 - 1996.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν δυνάμει ισχυρά όπλα στη μάχη κατά του ιού «Ζίκα», ανέφερε χτες εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Νωρίτερα, το γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς» δημοσιοποίησε έκθεση Αργεντίνων και Βραζιλιάνων γιατρών που απέδωσαν την έκρηξη γεννήσεων βρεφών με μικροκεφαλία όχι στον ιό «Ζίκα» αλλά στη χρήση του εντομοκτόνoυ Ρyriproxifen από την πολυεθνική «Μonsanto».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κλινικές δοκιμές θεραπείας με γενετική τροποποίηση αιμοσφαιρίων εμφανίζονται να έχουν αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Ερευνητές από το αντικαρκινικό ερευνητικό κέντρο Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ ανακοίνωσαν ότι εξαφανίστηκαν εντελώς τα συμπτώματα στο 94% των 35 καρκινοπαθών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαράθεση για τις νταλίκες

ΚΙΕΒΟ.--

Αλλο ένα πεδίο στη σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία προέκυψε από την προηγούμενη βδομάδα και οξύνθηκε. Η κίνηση εθνικιστικών και φασιστικών στοιχείων του «Δεξιού Τομέα» να αποκλείσουν τη διέλευση τράνζιτ σε πάνω από 500 ρωσικές νταλίκες, ή φορτηγά άλλων χωρών με ρωσικά προϊόντα που μεταφέρονται προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας, οδήγησε στην απάντηση της Ρωσίας και την αντίστοιχη απαγόρευση σε ουκρανικά φορτηγά. Μετά την απαγόρευση διέλευσης των ρωσικών φορτηγών από την Πολωνία, το προηγούμενο διάστημα, η διαδρομή μέσω της Ουκρανίας έγινε η πιο συμφέρουσα για τις ρωσικές εμπορικές μεταφορές, ωστόσο η σημερινή κατάσταση δημιουργεί μεγάλες επιπλοκές. Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών κατηγόρησε την Ουκρανία και την Πολωνία για «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών», ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει από τη Ρωσία να εξηγήσει, όπως λέει, «τις αλλαγές στη διέλευση των ουκρανικών φορτηγών στη Ρωσία».

Το θέμα απασχολεί από χτες και την ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Ροσάριο, να καλεί σε διευθέτηση της υπόθεσης με διμερή διάλογο. Τελικά, αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μια συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επιτραπεί η διέλευση των φορτηγών τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των ταγμάτων των εθνικιστών - φασιστών συνεχίζεται στις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές περιοχές με το χωριό Ζάιτσεβο να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί, αφού χτες στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν 226 επιθέσεις με βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Από τις συγκρούσεις και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο 4 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 7. Παράλληλα δε με την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται για σήμερα νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, υποτίθεται για την πολιτική διευθέτηση της αντιπαράθεσης.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Διευρύνονται οι εμπορικές συναλλαγές

Ενώ γενικά διατηρείται σε ισχύ ο οικονομικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ της Κούβας, γίνονται βήματα στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη του 2014. Φυσικά, η λεγόμενη εξομάλυνση των σχέσεων δεν αλλάζει τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χτυπήσουν ό,τι κατακτήσεις έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό. Πάντως, χτες ανακοινώθηκε η υπογραφή μιας συμφωνίας για την αποκατάσταση των κανονικών, προγραμματισμένων αεροπορικών πτήσεων από τη μια χώρα στην άλλη με τις αμερικανικές πρωτίστως εταιρείες να σπεύδουν να καταλάβουν θέσεις για μια από ό,τι φαίνεται ανθούσα αγορά στον τουριστικό τομέα. Ο Τόμας Ενγκλ, υφυπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ δήλωσε ότι σε πρώτη φάση οι εταιρείες θα αδειοδοτηθούν να εκτελούν 20 τακτικές πτήσεις καθημερινά προς την Αβάνα, από καμία που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία τρακτέρ των ΗΠΑ Cleber, πήρε από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες την άδεια να επενδύσει στην Κούβα και να φτιάξει μονάδα παραγωγής τρακτέρ 25 ίππων, στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και χτες είχε στην Ουάσιγκτον συνομιλίες με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσιάζοντας τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στο Νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ