ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καθημερινή δράση και προετοιμασία για νέα απεργία

Πρόγραμμα και πρωτοβουλίες κατά κλάδο, για την ενημέρωση και τη συσπείρωση των εργαζομένων

Το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα

*

Το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα
Η μία μετά την άλλη, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταρτίζουν πρόγραμμα δράσης για την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια με την τρόικα για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή. Στόχος είναι να απαντηθεί η αντιλαϊκή της πολιτική με γενική 48ωρη απεργία, αν τελικά το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό φτάσει στη Βουλή.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ, για να αποτιμήσει τις απεργίες του κλάδου και τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Αποφάσισε την οργάνωση και συνέχιση του απεργιακού αγώνα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο, με 48ωρη γενική απεργία αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Επίσης, σε συνεδρίασή της, η Κεντρική Διοίκηση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε πρόγραμμα δράσης με τους εξής βασικούς σταθμούς: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο, την Παρασκευή 26/2, στις 6.30 μ.μ., μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ. Εκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2/3.

Αποφάσισε, επίσης, 48ωρη απεργία εάν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο για το Ασφαλιστικό και έως τότε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και σε σχολές, για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων.

Είχε προηγηθεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο θα πάρει τις εξής πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες: Την Τετάρτη 24/2, την Πέμπτη 25/2 και την Παρασκευή 26/2 τα σωματεία των δήμων θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις. Την Τετάρτη 24/2 καλεί σε σύσκεψη ΔΣ και εργαζομένων στα γραφεία του Συνδικάτου για το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τα ΒΑΕ. Την Πέμπτη 25/2 οργανώνει σύσκεψη με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές και την Τρίτη 1/3 σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.

Επίσης, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 22/2, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Αντωνίου αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. και πορεία στο Δημαρχείο καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Πικετοφορίες προγραμματίζουν για σήμερα Παρασκευή και οι Λαϊκές Επιτροπές Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Οι Λαϊκές Επιτροπές Συκεών, Νεάπολης και Πολίχνης, στις 6 μ.μ., από τη στάση Κόκορας. Οι Λαϊκές Επιτροπές Ευόσμου, Σταυρούπολης, Μενεμένης, Αμπελοκήπων, στις 6.30 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Καραολή - Δημητρίου και Δενδροποτάμου.

Δράση αναπτύσσουν και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου Αλεξανδρούπολης οργανώνουν σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης, ενώ οι Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας οργανώνουν σύσκεψη των ΔΣ τη Δευτέρα 22/2, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κανάλι διαλόγου οι αναλογιστικές μελέτες για το Ταμείο

Η «διαφωνία» της ηγεσίας του ΔΣΑ με την κυβέρνηση περιορίζεται στον τρόπο αύξησης των εισφορών

Στον αδιέξοδο δρόμο της συνδιαλλαγής και του «διαλόγου» με την κυβέρνηση επιμένει στην πραγματικότητα η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), η οποία χτες παρουσίασε στοιχεία από σχετική αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε για το Ταμείο Νομικών και την οικονομική του κατάσταση.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής, η εν λόγω αναλογιστική μελέτη αποτελεί τη «βάση ενός σοβαρού διαλόγου» με την κυβέρνηση, ομολογώντας επί της ουσίας ότι σκοπός της δεν είναι η ισχυροποίηση του αγώνα των δικηγόρων για την απόσυρση του σχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, αλλά η επίτευξη μιας παραλλαγής του.

Πυρήνας της αναλογιστικής μελέτης, αλλά και της αντίληψης που κυριαρχεί στην ηγεσία του ΔΣΑ, είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του Ταμείου Νομικών και όχι βέβαια η περιφρούρηση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δικηγόρων. Γι' αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση συμπερασμάτων, «το όποιο θετικό αποτέλεσμα πετυχαίνει η προτεινόμενη αλλαγή κλίμακας εισφορών/παροχών του νέου σχεδίου που προτείνεται από το υπουργείο, επιτυγχάνεται με ακόμη καλύτερο τρόπο, με την εξίσωση εισφορών - παροχών μεταξύ "παλαιών" και "νέων" ασφαλισμένων (προνοώντας για κάποια μεταβατική περίοδο προσαρμογής)».

Δηλαδή, με την αναλογιστική μελέτη, η ηγεσία του ΔΣΑ θεωρεί ως μόνη λύση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, απλώς προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο για να επιτευχθεί. Κουβέντα, φυσικά, δε γίνεται για την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεματικών του από τη διαχρονική λεηλασία του, όπως και των άλλων Ταμείων, από το κράτος και τους εργοδότες.

Προτείνει, δηλαδή, μια σχετική αύξηση στις εισφορές των δικηγόρων που είχαν ασφαλιστεί πριν από το 1993, που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ για τους «νέους» με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα διαιωνίζει τις αυξημένες εισφορές που είχαν επιβληθεί το 1992 με το νόμο 2084.

Ετσι, με την αύξηση των εισφορών και υπό την προϋπόθεση ότι την «εθνική σύνταξη» των δικηγόρων και των άλλων νομικών θα αναλάβει να την πληρώνει το κράτος, η μελέτη εκτιμά ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου τους για πάνω από 20 χρόνια.

Βέβαια, η καταβολή της «εθνικής σύνταξης» από το κράτος προϋποθέτει ταυτόχρονα την εφαρμογή του νέου μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο, εκτός των άλλων, επιβάλλει δραματική συρρίκνωση των συντάξεων μέσα από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ακόμα και στην περίπτωση αθροίσματος του «εθνικού» και του ανταποδοτικού μέρους, το οποίο θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος στην κυβέρνηση να επιβάλει το νέο αντιασφαλιστικό μοντέλο αλλάζοντας ριζικά το σύστημα και η «διαφωνία» της ηγεσίας του ΔΣΑ περιορίζεται στο ζήτημα του τρόπου αύξησης των εισφορών.

Απόπειρα εκφοβισμού στην ΚΑΛΑΣ

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΕ Καλαμαράκης - ΚΑΛΑΣ ΑΕ», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Παραγωγή Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Την περασμένη βδομάδα, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενου στο εργοστάσιο της Σίνδου και πρωτοπόρου μέλους του κλαδικού Σωματείου, επειδή συμμετείχε στη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Ενα χρόνο πριν, η εργοδοσία είχε απολύσει τρεις εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στη Νέα Εφεσο Πιερίας, με το πρόσχημα ότι πλεονάζει προσωπικό. Για τον απολυμένο στη Σίνδο, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «15 ημέρες πριν την απεργία, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, η εργοδοσία τον μετέφερε από τη διακίνηση στην αποθήκη της επιχείρησης, παρόλο που, ήδη από τον Μάη του 2015, είχαν διαγνωστεί συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης από την εισπνοή αλατιού και είχε ακολουθήσει εξαήμερη νοσηλεία του. Στόχος φυσικά ήταν και να οδηγηθεί ο ίδιος ο εργαζόμενος σε παραίτηση».

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας.

Νέα απεργία στην πρώην «Αρβανιτίδης»

Με νέα απεργία αύριο Σάββατο και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδη»), διεκδικώντας δεδουλευμένα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ», στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες super market, «έσπασε» τη συμφωνία με την «Μαρινόπουλος ΑΕ», επιτείνοντας την αβεβαιότητα των εργαζομένων για το μέλλον τους. Διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη και επιδόματος αδείας. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Επίσης, καλούν το υπουργείο Εργασίας, με τις υπηρεσίες του, να σταματήσει να ανέχεται και να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Θέατρο από το ΠΑΜΕ στο Χαϊδάρι

Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 14/2, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» από την ποιητική συλλογή «Επικαιρικά» του μεγάλου ποιητή του λαού μας Γιάννη Ρίτσου. Την παράσταση παρουσίασε η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, τόνισε ότι οι συντελεστές της παράστασης, εκτός από τη σημαντική συμβολή τους στο ανέβασμα του έργου, είναι καθημερινοί μαχητές στους χώρους δουλειάς, πρωτοπόροι στην πάλη τους στο κίνημα. «Αυτός, είπε, είναι ένας επιπλέον λόγος που τους ευχαριστούμε σαν δημοτική αρχή, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ