ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Χρησιμοποιεί Μεταναστευτικό και «τρομοκρατία» για λύση στην ονομασία

Αναζητά επίσπευση της λύσης, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ και ΕΕ σε συνθήκες ανταγωνισμών στα Βαλκάνια

Μεταναστευτικό και τρομοκρατία εμπλέκει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, στην υπόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της πΓΔΜ.

Μιλώντας, αργά προχτές βράδυ στον τηλεοπτικό «Σκάι», είπε: «Το μεταναστευτικό ζήτημα, το θέμα των συνόρων και οι τεράστιες ευθύνες που και οι δύο χώρες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διότι, φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία είχε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο χώρες έχοντας μια πολύ καλύτερη σχέση, με την πΓΔΜ προς ένταξη στην ΕΕ ή ίσως και μέσα στην ΕΕ, ή στο ΝΑΤΟ, και με αυτήν την προοπτική της συνεργασίας και του συντονισμού τα πράγματα θα ήταν τόσο πιο εύκολα. Νομίζω λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα θέματα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ερωτώμενος, εξάλλου, σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση, απάντησε: «Είχαμε ένα κενό, μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρξε επαρκής προσοχή ως προς την προσπάθεια, και έχω απογοητευτεί από αυτό, αλλά αυτό οφείλεται σε προβλήματα και στις δύο χώρες που έχουν απορροφήσει τη σκέψη και την προσοχή των ηγεσιών. Γι' αυτό, λοιπόν, έρχομαι σε επαφή με τους εκπροσώπους τους, σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εβδομάδων, για το σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, η καλύτερη στιγμή δεν θα ήταν τώρα, αλλά σε λίγους μήνες, μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια», πρόσθεσε.

Μετά τις εκλογές η συνέχεια

Οι εκλογές στην πΓΔΜ είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιούνη, και ο Νίμιτς εκτίμησε: «Οταν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, νομίζω ότι και η Αθήνα και τα Σκόπια θα συναντηθούν μαζί μου και με άλλα μέρη της διαπραγμάτευσης και θα συμμετάσχουν σε μια σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος».

Σχολιάζοντας, τέλος, θέσεις που εκφράζονται π.χ. από αξιωματούχους της πΓΔΜ ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στον επίσημο τίτλο τους, ή από Ελληνες αξιωματούχους ότι δεν θα δεχθούν όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», είπε: «Αυτές, βέβαια, ήταν οι θέσεις που λάμβαναν στο παρελθόν και οι δύο χώρες, και είναι επίσημες θέσεις. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες φορές τέτοιες σκληρές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι η πραγματική δοκιμασία θα γίνει όταν συγκροτηθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις, και οι δύο πλευρές θα έχουν καθίσει στο τραπέζι και θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μια λύση. Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποια πρόοδος. Τις δημόσιες δηλώσεις των θέσεων της κάθε πλευράς - φυσικά τις ακούμε παραπάνω από 20 χρόνια - θα συνεχίσουμε να τις ακούμε, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στήνει νέα «Διάσκεψη» - άλλοθι για τους ιμπεριαλιστές

Διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τους πρέσβεις και επιτετραμμένους στην Αθήνα των Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Ιράκ, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβάνου, Λιβύης, Μαρόκου, Παλαιστίνης, Σαουδικής Αραβίας, Σουδάν και Τυνησίας.

Κατά δημοσιογραφικές πηγές, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην «προσφυγική - μεταναστευτική κρίση» και στο θέμα της «ασφάλειας». Επ' αυτού ο Ν. Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση προς αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν στη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», που σχεδιάζεται να διεξαχθεί τέλη καλοκαιριού στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ελληνικού ΥΠΕΞ, σε συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη 2015, πάλι με πρωτοβουλία του ελληνικού ΥΠΕΞ, είχε διοργανωθεί στην Αθήνα «Διεθνής Διάσκεψη» με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», σε άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλλωστε, το ίδιο το θέμα της Διάσκεψης ουσιαστικά προσέφερε στα ιμπεριαλιστικά κέντρα άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών, που προηγουμένως τα ίδια κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα, πάντα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων. Αντίστοιχα αναμένεται να λειτουργήσει και η προγραμματιζόμενη για το καλοκαίρι επόμενη διάσκεψη, με πρόσχημα αυτή τη φορά προσφυγικές ροές και τρομοκρατία.

Θυμίζουμε, ως προς αυτό, ότι με πρόσχημα τον έλεγχο των τέτοιων ροών στο Αιγαίο κατέπλευσε εδώ ΝΑΤΟική αρμάδα (η SNMG2), η παρουσία της οποίας στον άξονα Δαρδανέλια - Συρία εντάσσεται ακριβώς στη σύγκρουση ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων με ρωσικά κεφάλαια για τον έλεγχο ζωνών και πλουτοπαραγωγικών πηγών στη Μέση Ανατολή.

Ακόμη, με πρόσχημα το χτύπημα στα δουλεμπορικά δίκτυα, η ΕΕ έχει αναπτύξει στις ακτές της Βόρειας Αφρικής - όπου έχουν διεισδύσει και επιχειρούν να εδραιώσουν και παραπέρα την παρουσία με ό,τι μέσο είναι διαθέσιμο - τη στρατιωτική ναυτική επιχείρηση EUNAVFORMED SOPHIA.

ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε απαράδεκτη στρατιωτική συμφωνία με την Κορέα

Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτυπώνεται και στην «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Στρατιωτικών Πληροφοριών», που επικυρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, ανέδειξε τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης με αυτή τη συμφωνία. Οπως επισήμανε, «διαφωνούμε, γιατί δεν βλέπουμε λόγους που να επιβάλουν στη χώρα για την υποστήριξη των συμφερόντων της την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με την Κορέα». Οπως είπε, πρόκειται για μία συμφωνία που προάγει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ανατολή, απέναντι στους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Κίνα, σηματοδοτώντας περιπέτειες για τους λαούς, καθώς πρόκειται «για μια περιοχή και μια εποχή που οι ανταγωνισμοί - και στρατιωτικοί - οξύνονται».

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ, για να καλύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, έφτασε να ισχυριστεί ότι: «Η Κορέα είναι μια χώρα η οποία έχει μια τεράστια ναυπηγική βιομηχανία. Αυτήν τη στιγμή, αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα με την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι να φέρουμε πίσω στα ελληνικά ναυπηγία παραγωγές που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά θα μπορούν να καλύπτουν και εμπορικές ανάγκες»! Και ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «είναι απαραίτητες (...) για να βάλουμε μπροστά και τη Ζώνη του Περάματος και τα μεγάλα μας ναυπηγεία»!

Η Λ. Κανέλλη, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του εμπαιγμού και της κοροϊδίας, ανέφερε τις Οδηγίες και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν επικυρώσει τα ελληνικά κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τις οποίες το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει κλείσει, ενώ απαγορεύεται στα ελληνικά ναυπηγεία να δέχονται παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων και πολεμικών από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Στην κύρωση της συμφωνίας που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου, προστέθηκαν από τον Π. Καμμένο και δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και προβλέπει την «αυτοδίκαιη κατάργηση ποινικών ρητρών που αφορούν ανεκτέλεστες υποχρεώσεις» παλαιότερων συμβάσεων! Με τη δεύτερη αλλάζει ο τρόπος προμήθειας καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΚΕ τις καταψήφισε.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Παυλόπουλου στο Ισραήλ

Με συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, ενταγμένη στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που επιδιώκει η αστική τάξη της Ελλάδας να χτίσει με αυτή του Ισραήλ.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, άλλωστε, δήλωσε χτες ότι η επίσκεψή του «πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν προσλάβει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει εδραιωθεί μια σταθερή πορεία διαρκούς προόδου και ουσιαστικής εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή πρόσθεσε πως η κολεγιά μεταξύ των κεφαλαίων Ελλάδας και Ισραήλ μπορεί να συνεισφέρει «στην αποκατάσταση και εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία σήμερα δοκιμάζεται έντονα από την αστάθεια, που τροφοδοτούν οι κρίσεις και ο πόλεμος, ο βίαιος εξτρεμισμός και ριζοσπαστισμός, η τρομοκρατία».

Φυσικά, προσπέρασε ως ανύπαρκτο το ρόλο του ίδιου του Ισραήλ στην περιοχή εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Επισκεπτόμενος το Μουσείο Ολοκαυτώματος δήλωσε: «Το Ολοκαύτωμα μας δίδαξε, όπως είπα, με τον πλέον οδυνηρό και φρικτό τρόπο, ότι οι αρχές και αξίες του ανθρωπισμού δεν είναι, στην πράξη, αυτονόητες. Αρα, είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την περιφρούρησή τους (...) Δείχνουμε, λοιπόν, μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας...».

Στο αρχείο η υπόθεση Σταθάκη

Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, η οποία αφορούσε την περιουσιακή του κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο Γ. Σταθάκης φερόταν να είχε καταθέσει «πόθεν έσχες» με ελλιπή στοιχεία το 2012.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από μέλη της Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 υπέρ στο να τεθεί ο φάκελος στο αρχείο. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή λόγω του αριθμού των βουλευτών.

Αρσεις ασυλίας

Απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής οι προτάσεις του εισαγγελέα να αρθεί η ασυλία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Για την άρση ασυλίας του Γ. Σταθάκη, από τους 187 παρόντες βουλευτές, 151 ψήφισαν κατά της άρσης, 28 υπέρ και 8 δήλωσαν «παρών». Το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Για την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη 148 ψήφισαν κατά, 31 υπέρ και 8 δήλωσαν παρών. Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Οσον αφορά τον Γ. Σταθάκη, οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο που ήταν καθηγητής και μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Π. Πολάκης ελέγχεται κατά τον εισαγγελέα γιατί την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο να παραλάβει εγκλωβισμένους τουρίστες, του οποίου ο απόπλους είχε απαγορευτεί από το Λιμεναρχείο, επειδή υπήρχε πρόβλημα με το νηογνώμονά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ