ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Υπέρ συγκυβέρνησης, κατά ομοσπονδοποίησης ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ετοιμος να συνεργαστεί «με όλες τις ειλικρινείς και σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά και να δεχτεί μία νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη της αντιπολίτευσης, δήλωσε χτες ο Σύρος ηγέτης, Μπασάρ Ασαντ, με επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να τον ευχαριστήσει για τις πρόσφατες δηλώσεις ικανοποίησης με αφορμή την ανακατάληψη της Παλμύρας από το συριακό στρατό.

Ο Σύρος ηγέτης απέρριψε ως ανέφικτες τις προτάσεις περί ομοσπονδοποίησης της Συρίας, με το επιχείρημα ότι η χώρα «είναι πολύ μικρή» και ο λαός της δεν θα το ενέκρινε.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πρόταση Ασαντ για συγκυβέρνηση με την αντιπολίτευση απορρίφθηκε λίγη ώρα μετά τη διατύπωσή της από τον Ζορζ Σάμπρα, μέλος της «Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων» (HCN), που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Ο Σάμπρα υποστήριξε ότι η Συρία έχει ανάγκη έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας «που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», χωρίς τον Ασαντ, σημειώνοντας: «Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Ασαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης».

Νωρίτερα, ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τους επόμενους στόχους επιχειρήσεων του συριακού στρατού, σημειώνοντας ότι ο συριακός στρατός θα πρέπει τώρα να συνεχίσει την προέλαση προς τα ανατολικά, και δη προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ και την πόλη της Ράκας, όπου έχουν στήσει το προπύργιό τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε συζητήσεις για «συγκεκριμένο στρατιωτικό συντονισμό των προσπαθειών για ανακατάληψη της Ράκας», που είναι η λεγόμενη έδρα του «Ισλαμικού Κράτους».

Επίσκεψη του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στο Αλγέρι

Στο μεταξύ, χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, συνέχισε για τρίτη μέρα την επίσημη επίσκεψή του στην Αλγερία, δηλώνοντας ότι Αλγερία και Συρία «έχουν κοινή στάση κατά της τρομοκρατίας και των ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών». Ο Αλγερινός πρωθυπουργός, Αμπντελμαλέκ Σελάλ, εξέφρασε τη «σταθερή υποστήριξη» της χώρας του στη Συρία και ελπίδα «για γρήγορη επάνοδο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Συγκρούσεις, πείνα και ελλείψεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανήγγειλαν κλιμάκωση των παράλληλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επαρχία Νινευί, με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, και στις πόλεις Φαλούτζα, Χιτ και Μακμούρ. Μάλιστα, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Χάλεντ αλ Ομπέιντι, ανακοίνωσε πως θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στις επόμενες μέρες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν τους τζιχαντιστές νοτίως της Μοσούλης, με στρατό και αστυνομία.

Ωστόσο, την ώρα που θεριεύουν οι συγκρούσεις, μεγαλώνει το δράμα χιλιάδων αμάχων που βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι περίπου 80.000 άμαχοι της Φαλούτζα με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων κ.λπ.

ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις στις πιέσεις με πρόσχημα τις πυραυλικές δοκιμές

Εντονη ήταν η αντίδραση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ στις επικρίσεις Δυτικών για τις δοκιμές πυραύλων
Εντονη ήταν η αντίδραση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ στις επικρίσεις Δυτικών για τις δοκιμές πυραύλων
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την έντονη αντίδραση του ανώτατου θρησκευτικού Ιρανού Σιίτη ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προκάλεσαν χτες οι πιέσεις που ασκούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας σε σχέση με τις πρόσφατες ιρανικές δοκιμές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς υπό το πρόσχημα πως έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές.

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε, αφενός τη διεθνή συμφωνία του περασμένου Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνιστώντας στη συνέχεια στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει περαιτέρω προσέγγιση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ώστε να διατηρήσει η χώρα την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ. «Εκείνοι που λένε πως το μέλλον είναι στις διαπραγματεύσεις, όχι στους πυραύλους, είναι είτε αδαείς είτε προδότες», είπε ο Χαμενεΐ, τονίζοντας πως «εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώξει διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχει καμία αμυντική δύναμη, θα έπρεπε να υποχωρήσει στις απειλές οποιασδήποτε αδύναμης χώρας...».

Αν και κάποιοι συσχέτισαν τις δηλώσεις του Αλί Χαμενεΐ με εκείνες που είχε κάνει προσφάτως ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζάν, εντούτοις αρκετοί θεώρησαν πως ήταν έμμεση απάντηση στην κοινή επιστολή που απέστειλαν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας με τον ισχυρισμό πως οι πρόσφατες ιρανικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων παραβιάζουν το ψήφισμα 2231, επειδή οι πύραυλοι έχουν «την εγγενή ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα». Οι πρέσβεις ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει για την «κατάλληλη απάντηση» στην «αποτυχία» της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και από τον ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει στοιχεία για πυραυλικές δράσεις του Ιράν που δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα 2231.

Αντίθετη σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εμφανίστηκε η Ρωσία, καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως η δοκιμαστική εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα δεν παραβιάζει το ψήφισμα του ΟΗΕ. Ο δε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε τον «Πόντιο Πιλάτο», δηλώνοντας πως οι ιρανικές πυραυλικές δοκιμές προκάλεσαν «συναγερμό» και ότι επαφίεται στις μεγάλες δυνάμεις να αποφασίσουν κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

ΚΥΠΡΟΣ
«Παράγοντα ευρύτερης σταθερότητας» την θέλουν και οι Γάλλοι

Επαφές Ακιντζί σε διάφορες χώρες, το επόμενο διάστημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό συνεχίζονται ενώ διαρκώς επιβεβαιώνεται ότι οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο αλληλεπιδρούν με ευρύτερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του νέου Γάλλου πρέσβη στη Λευκωσία, Ρενέ Τροκάζ, που, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», επισήμανε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής «συμβάλλει κατά πολύ στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή αυτή και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διπλωματίας προς τον σκοπό αυτό». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συμβολή της Κύπρου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο με τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά τη γεωπολιτική της θέση και το ρόλο της στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων ο Τροκάζ υπογράμμισε πως η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ενίσχυση της στρατιωτικής της συνεργασίας με την Κύπρο, θυμίζοντας μάλιστα ότι «υπήρξε η πρώτη χώρα που προμήθευσε όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία την επομένη της ανεξαρτησίας της», αναδεικνύοντας ειδικά και τη σημασία που έχει σήμερα το «άνοιγμα» κυπριακών υποδομών σε γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. Φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «πολύ σημαντική πτυχή των σχέσεων που έχουν οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες της περιοχής», όπου σημειωτέον δραστηριοποιούνται και γαλλικά μεγαθήρια, όπως η «Τοτάλ».

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Σουλτς είχε συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί, που την χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

Τέλος, να σημειωθεί ότι «εκπρόσωποι» του ψευδοκράτους το επόμενο διάστημα θα έχουν σειρά επαφών σε διάφορες χώρες. Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί θα βρεθεί και στο Βερολίνο, μετά από επίσημη πρόσκληση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Φρίντριχ Εμπερτ».

ΕΡΕΥΝΕΣ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Μέτρα σε Βέλγιο, διεργασίες σε Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα μέτρα για την ενίσχυση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» προωθεί και η κυβέρνηση του Βελγίου, στον απόηχο των επιθέσεων της 22ας Μάρτη, που ήδη αξιοποιούνται για διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Μεταξύ άλλων, στο εξής επιτρέπονται οι έρευνες 24 ώρες το 24ωρο (πριν υπήρχαν περιορισμοί μετά από κάποια ώρα), ενώ αποφασίστηκε και η δημιουργία νέων κοινών «τραπεζών δεδομένων» που θα χρησιμοποιούν η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Εδαφος ευνοϊκό για την άκριτη αποδοχή όλων των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση διαμορφώνουν και νέα σενάρια που διαρρέονται (χωρίς να μπορούν να διασταυρωθούν) για σχέδια που είχαν οι «τζιχαντιστές» με την κάτοψη του γραφείου και της κατοικίας του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ, υπονοώντας ότι προετοιμάζονταν ισχυρότερα «χτυπήματα», τα οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν ότι θα συμβούν στο μέλλον.

Στο μεταξύ, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι «έκλεισε» το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε και αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που θα καταδικάζονταν για τρομοκρατία. «Κάποια μέρη της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικά σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτήν τη στάση», ανέφερε ο Ολάντ, προσπαθώντας να προσπεράσει το γεγονός ότι τα σχέδια της κυβέρνησής του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

Συνδέονται, δηλαδή, και με διεργασίες στο PS, συνολικότερες διαφωνίες και αντιθέσεις που εκδηλώνονται και μέσα από διεργασίες σε διάφορα αστικά κόμματα ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017 αλλά και στο πλαίσιο προβληματισμών μερίδων του γαλλικού κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα προστατευτούν τα συμφέροντα και ο ρόλος του σε ένα διεθνές περιβάλλον οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ