ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το νομοσχέδιο επικυρώνει το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας

Eurokinissi

Στην τοποθέτησή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει το νομοσχέδιο και τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι περιττό πλέον να κάνουμε εδώ στη Βουλή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ένα ακόμη σοβαρό νομοσχέδιο το φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ξέρουμε ότι πλέον δεν ιδρώνει το αυτί σας. Η κριτική έχει ένα νόημα όταν ο άλλος είναι έστω διατεθειμένος να ακούσει. Κι εδώ, είναι φανερό πλέον σε όλους ότι τα κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν είναι ούτε θέμα προχειρότητας ούτε θέμα βιασύνης. Αλλωστε, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το σημερινό νομοσχέδιο, ήταν γνωστές από τις 7 Μάρτη. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και τακτική της κυβέρνησης, σοβαρά νομοσχέδια να τα φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να εμποδίζει και τη συζήτηση στη Βουλή και πάνω από όλα την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Και αυτό πρέπει να καταδικαστεί από το λαό».

Στη συνέχεια ανέφερε πως με το νομοσχέδιο επικυρώνεται το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Υπογράμμισε δε πως «ούτε λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της μέθοδο να προσπαθεί να κάνει το "μαύρο άσπρο", όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, που έλεγε ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων ενεργειών, οι οποίες δήθεν απομονώθηκαν κιόλας, τη στιγμή που αυτό το κλείσιμο ήταν κοινή απόφαση, επίσημη πολιτική της ΕΕ, με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι, τη στιγμή που το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Θα επεκταθούν φαινόμενα σαν κι αυτά που συνέβησαν στον Πειραιά πριν από δύο μέρες, όσο μεγαλώνει η απελπισία αυτών των ανθρώπων, όσο το κράτος συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους, γυναίκες, μικρά παιδιά, μωρά αβοήθητους, στις λάσπες και τις αρρώστιες, στην Ειδομένη, στον Πειραιά και αλλού, στο έλεος διαφόρων κυκλωμάτων».

«Το ΚΚΕ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Κι όταν το ΚΚΕ μιλούσε για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι πόλεμοι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, πανηγύριζαν για την "Αραβική Ανοιξη", για τον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" και όλη αυτήν την άθλια προπαγάνδα νομιμοποίησης και δικαιολόγησης των επεμβάσεων. Αν εκτιμούσαμε ότι ήταν πολιτικά αφελείς θα είχαν μια δικαιολογία, αλλά δεν είναι. Ολα είναι επιλογές τους. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι επιλογές τους είναι μόνο επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα».

Τέλος, επισήμανε πως «το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους, κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά».

  • Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ