ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Μαζική απεργιακή κινητοποίηση και Γενική Συνέλευση

Η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ
Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ
Με τετράωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, έως και το Μεγάλο Σάββατο, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παραδοχή της εργοδοσίας ότι κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99. Σήμερα, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία με μαζικότατη συμμετοχή, συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ενδεικτικό των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας, δεν λειτούργησαν 34 καταστήματα από τα περίπου 40 που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα υπολειτούργησαν, ενώ και πολλά ακόμη στην υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν κλειστά.

Μετά την απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι, μέσα από πολύ μαζική συνέλευση, που κάλεσε το Πανελλαδικό τους Σωματείο, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτώντας: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται (Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης και επίδομα αδείας). Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Πλήρη ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων.

Επίσης, ζητούν η τριμερής που έχει οριστεί για τις 9 Μάη, να επισπευστεί και να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά το Πάσχα, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Καλούν το υπουργείο Εργασίας με τις υπηρεσίες του να σταματήσει να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Ηδη σε επίσχεση έχει μπει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα καταστήματα της Πέλλας και πολλοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Βόλο. Συνολικά, η επιχείρηση λειτουργεί 131 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους.

Πλατιά εξόρμηση στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο

Παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων στα Τρίκαλα
Παρέμβαση των εμποροϋπαλλήλων στα Τρίκαλα
Απεργιακές συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες πόλεις οργάνωσαν την Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Η περασμένη Κυριακή καθώς και αυτή στις 8 Μάη είναι 2 από τις 7 Κυριακές του χρόνου που τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διατηρούνται και από τη σημερινή.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του και στη συνέχεια έκανε εξορμήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Συζήτησε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, στην επικείμενη 48ωρη γενική απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση - συναυλία που θα γίνει στο Σύνταγμα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Κυριακή 8 Μάη.

Επίσης, ο Σύλλογος προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22 Μάη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά έκανε παρεμβάσεις στα καταστήματα της «Καρφούρ» στο Ρέντη και στο Πασαλιμάνι. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προχώρησε σε συγκέντρωση στο σούπερ μάρκετ «Καρφούρ Μακεδονία». Επίσης, έγιναν εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων έκανε συγκέντρωση έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», ενώ μοιράστηκε ανακοίνωση και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Στο Αγρίνιο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης και των ταξικών σωματείων, πραγματοποίησε συγκέντρωση στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, μπροστά από το πολυκατάστημα «Public». Απόφαση να μείνουν τα καταστήματα κλειστά είχε πάρει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν από τις ταξικές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις.

Νέες απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων

Την άμεση ανάκληση των πέντε απολύσεων από το «Ιδρυμα Ευγενίδου» απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Την Τετάρτη 20 Απρίλη, η εργοδοσία του Ιδρύματος ανακοίνωσε σε πέντε εργαζόμενους ότι απολύονται με πρόσχημα την «περικοπή θέσεων εργασίας». Μάλιστα, οι απολύσεις ανακοινώθηκαν ακόμα και τηλεφωνικά στους εργαζόμενους που δεν εργάζονταν τη συγκεκριμένη μέρα.

Οπως εξηγεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας γιατί το τελευταίο διάστημα πρωτοστατούσαν ενάντια στις απολύσεις που είχαν προηγηθεί, ενάντια σε απλήρωτες και υποχρεωτικές υπερωρίες, είχαν πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και τη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου.

«Στο "Ιδρυμα Ευγενίδου" εντάσσονται το Πλανητάριο, η Βιβλιοθήκη, η Διαδραστική Εκθεση και άλλα τμήματα απ' όπου καθημερινά περνάνε εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Το εκδοτικό του τμήμα υπογράφει συμφωνίες εκατομμυρίων με το υπουργείο Παιδείας. Εχει στενή σχέση με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εκδικητικές απολύσεις αποτελούν προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά.

Επίσης, την απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου, μέλους του ΔΣ του, από την επιχείρηση «Πέλαγος ΑΕ» στην Κω καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία επικαλέστηκε «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» και ανάγκη για μείωση του εργατικού δυναμικού, για να δικαιολογήσει την απόλυση, ωστόσο χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς προσχηματικούς, αφού η συγκεκριμένη μονάδα πρόσφατα εξαγόρασε τη διπλανή και επεκτείνεται για να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες.

Πιέσεις στο «Αργος» για να προχωρήσουν οι μειώσεις

Την πολυσέλιδη ανακοίνωση με την οποία η εργοδοσία στο πρακτορείο «Αργος» επιχειρηματολογεί για τις μειώσεις των μισθών που θέλει να επιβάλει, σχολιάζει και καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση στο «Αργος» επιδιώκει να μειώσει κατά 12% τους μισθούς, ακολουθώντας την πρακτική του πρακτορείου «Ευρώπη», που επέβαλε μονομερώς αντίστοιχες μειώσεις πριν από δύο περίπου χρόνια. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε απειλές και εκβιασμούς και να οργανώσουν κοινό αγώνα απέναντι στα δύο πρακτορεία, στο «Αργος» με στόχο να μην περάσουν οι μειώσεις και στην «Ευρώπη» για να επανέλθουν οι μισθοί στα προηγούμενα επίπεδα.

«Χρειάστηκε έξι σελίδες η διοίκηση της "Αργος" για να ανακοινώσει στους εργαζόμενους πόσο ωφέλιμο είναι να περικοπούν οι μισθοί με τη θέλησή τους! Θα αποφύγουμε, μας λένε, "κινητοποιήσεις και άσκοπες αντιπαραθέσεις"!», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Επισημαίνει ακόμα πως η εργοδοσία δεν πρωτοτυπεί: «Αυτήν την τακτική ακολουθούν όλοι οι εργοδότες. Τους βολεύει να πετάνε το μπαλάκι στους εργαζόμενους που μέχρι τώρα τους έβγαζαν χρυσάφι», εξηγεί, και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση ανάμεσα στον εργαζόμενο που διεκδικεί μέσω του μισθού του να καλύψει τις ανάγκες του και στον εργοδότη που επιδιώκει τη διατήρηση ή την αύξηση των κερδών του».

Ερώτηση στην Κομισιόν για την «Ηλεκτρονική»

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το αίτημα να εξασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα και οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Οπως σημειώνει, μετά την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης, «οι αποζημιώσεις των εργαζομένων είναι στον "αέρα", γιατί με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψήφισε το καλοκαίρι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που υπέγραψε με το κουαρτέτο, περιορίστηκε δραστικά, προς όφελος των τραπεζών, η δυνατότητα ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων από τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης σε διαδικασία πτώχευσης».

Με βάση αυτό, ερωτάται η Επιτροπή «πώς τοποθετείται στην εξασφάλιση των απαιτήσεων των τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των οφειλομένων στους εργαζόμενους της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" ως άμεση συνέπεια του νόμου που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ