ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ
Στους 655 οι νεκροί

Με τη συμπλήρωση 10 ημερών από το σεισμό 7,8 Ρίχτερ στη βόρεια ακτή του Ισημερινού, στην επαρχία Μαναμπί, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ήταν 655 νεκροί, 17.638 τραυματίες, ενώ ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν 48 αγνοούμενοι. Χιλιάδες είναι οι πληγέντες, ενώ η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει ζητηθεί δικαστική παρέμβαση για να αποδοθούν ευθύνες σε κατασκευαστές και όσους έδιναν άδειες για κτίσματα που βρέθηκαν να είναι τελείως ακατάλληλα, με τεράστιες κατασκευαστικές ελλείψεις. Επίσης, από την κυβέρνηση προτάθηκε να υπάρξει μια αύξηση κατά 2% του ΦΠΑ (από 12% σε 14%), ώστε τα έσοδα να αξιοποιηθούν στο έργο της ανοικοδόμησης στην περιοχή της μεγάλης καταστροφής.

ΙΡΑΝ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συμφωνίες για Ενέργεια, επενδύσεις, εμπόριο

TEΧΕΡΑΝΗ.--

Νότια Αφρική και Ιράν συμφώνησαν να εντείνουν το διμερές εμπόριο, τη συνεργασία στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στην αξιοποίηση υδάτινων πόρων και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Μνημόνια κατανόησης υπογράφηκαν ακόμη ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους νοτιοαφρικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Ενέργειας SASOL, PETROSA και ESKOM, η εταιρεία μεταφορών και επιμελητηριακής υποστήριξης TRANSNET και η κρατική βιομηχανία αεροναυπηγικής και άμυνας, DENEL.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ν. Αφρικής - Ιράν στην Τεχεράνη ο Πρόεδρος Ζούμα σημείωσε ότι οι ιρανικές επενδύσεις στη χώρα του, που αναμένεται να φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2020, θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα παραγωγής Ενέργειας που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από συχνά μπλακάουτ.

Εως το 2015, το διμερές εμπόριο ανήλθε σε αξία τα 358.000.000 ραντ λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν. Επιπλέον, έως το 2012, η Ν. Αφρική εισήγαγε το ένα τρίτο του πετρελαίου που χρειαζόταν για εσωτερική κατανάλωση από το Ιράν, πράγμα που (όπως ανακοινώθηκε) σκοπεύει να επαναλάβει μέσα στους επόμενους μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Η ακροδεξιά πήρε την πρωτιά

Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Αυστρία το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα της Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) με τον υποψήφιό του Νόρμπερτ Χόφερ ήρθε πρώτο με 35,3%, με δεύτερο το κόμμα των Πρασίνων και τον υποψήφιο του Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με 21,3%. Τρίτη ήρθε η ανεξάρτητη υποψήφια Ιρμγκραντ Γκρις με 19%, ενώ ακολουθούν οι υποψήφιοι των παραδοσιακών αστικών κομμάτων του Σοσιαλδημοκρατικού Ρούντολφ Χαντστόρφερ με 11,3%, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος Αντρέας Κολ με 11,1% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρίχαρντ Λούνγκερ με 2,3%.

Ετσι, οι εκλογές θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο πρώτων σε δεύτερο γύρο που έχει οριστεί για τις 22 Μάη. Είναι η πρώτη φορά που κανένας υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Αυστρίας, ενώ η επικράτηση των ακροδεξιών αποδίδεται στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων προς τα δύο κυβερνώντα κόμματα και στο ότι ο Χόφερ «σήκωσε» το προσφυγικό ζήτημα στο όνομα της «προάσπισης της πατρίδας» και αξιοποίησε την αλλαγή στάσης του κυβερνητικού συνασπισμού από την αρχική θέση περί ποσόστωσης στην αποδοχή προσφύγων στο κλείσιμο των συνόρων και του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου. Την ακροδεξιά νίκη, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν να χαιρετίσουν η Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, η Φράουκε Πέτρι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο ακροδεξιός Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ.-- Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα από την πυρηνική καταστροφή πριν ακριβώς 30 χρόνια στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε ανήκε στην ΕΣΣΔ) έγιναν χτες σε πόλεις της Ουκρανίας. Οι σειρήνες ήχησαν ξανά την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, ενώ η ευρύτερη περιοχή παραμένει αποκλεισμένη έως σήμερα για τον κίνδυνο ραδιενέργειας. Από το μεγάλο αυτό πυρηνικό δυστύχημα είχαν αμέσως σκοτωθεί 31 εργαζόμενοι στο σταθμό και μέλη των συνεργείων που κλήθηκαν για τη φωτιά, ενώ το επόμενο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη του περιορισμού της ραδιενέργειας, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν μετέπειτα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα χρόνια μετά ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες ως το Νοέμβρη, του τεράστιου τσιμεντένιου θόλου που θα σκεπάσει τον αντιδραστήρα 4, του πρώην εργοστασίου.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το ενδεχόμενο σχηματισμού αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία (οι βουλευτικές έγιναν στις 20 Δεκέμβρη) φαίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς οι Σοσιαλιστές που τα έχουν βρει με τους «Πολίτες» (κάτι σαν το συνονθύλευμα του «Ποταμιού» στη χώρα μας) δεν συμφωνούν με τους σοσιαλδημοκράτες του «Ποδέμος» και των ρεφορμιστών της Ενωμένης Αριστεράς που θέλουν «αριστερή κυβέρνηση», ενώ το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μ. Ραχόι θέλει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Τις διαφωνίες αυτές διαπίστωσε και ο «ανώτατος άρχων», βασιλιάς Φελίπε, τη Δευτέρα και έτσι αν κάτι δεν αλλάξει έως τις 2 Μάη, θα προκηρύξει νέες εκλογές για τις 26 Ιούνη.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε νέα απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Γαλλίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση και αντιδρώντας στην επίθεση που κλιμακώνεται εναντίον τους, ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας SNCF.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χιλιάδες γιατροί που δουλεύουν σε νοσοκομεία της Αγγλίας με εργασιακή εμπειρία έως 10 έτη συμμετείχαν χτες στη διήμερη απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα με αιτήματα μισθολογικά και εργασιακά.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, που, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, είχε χαρακτηριστικά υποθαλάσσιας εκτόξευσης, προχώρησε η ΛΔ Κορέας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει στα σοβαρά τις προτάσεις αξιωματούχων της Πιονγιάνγκ πως αν σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας θα αναστείλει τις πυρηνικές της δοκιμές. Οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα να γίνουν, εξήγησε ο Αμερικανός ηγέτης.

ΤΟΚΙΟ.-- Το 40% της αξίας τους έχουν χάσει οι μετοχές του ομίλου της «Μιτσουμπίσι», από τη μέρα που αποκαλύφτηκε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία για να εμφανίζουν βελτιωμένες τις ενεργειακές «αποδόσεις» εκατοντάδων χιλιάδων αυτοκινήτων της. Μάλιστα, στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι πιθανώς στο σκάνδαλο να εμπλέκονται και άλλα μοντέλα από αυτά που αρχικά είχε αναφερθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο εργατικό «δυστύχημα» με θύματα ανθρακωρύχους σημειώθηκε στην Κίνα, συγκεκριμένα στη βόρεια επαρχία Σαανξί και την πόλη Τονγκτσουάν. Τουλάχιστον 11 εργάτες σκοτώθηκαν, όταν στοές ενός ορυχείου πλημμύρισαν ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν περίπου 70 εργάτες.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ «China Everbright and Friedmann Pacific Asset» εξασφάλισε την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου των Τιράνων για 20 χρόνια.

ΣΕΡΒΙΑ
«Νικητής» η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

ΒEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέο μπαράζ πολιτικών κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των μονοπωλίων αναμένεται να προωθήσει άμεσα, μέσα στις επόμενες βδομάδες, η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μόλις συγκροτηθεί και επίσημα, έπειτα από τη σημαντική εκλογική νίκη που πέτυχε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με το 99% καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τη συμμετοχή μόλις του 56,2% του εκλογικού σώματος στις κάλπες, το Προοδευτικό Κόμμα Σερβίας (SNS) του Βούτσιτς ήρθε πρώτο, παίρνοντας 48,23% και 131 έδρες. «Σημαία» του προγράμματός του, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις, ήταν η επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα. Δεύτερος ήρθε ο συνασπισμός ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, και το κόμμα Ενωμένη Σερβία (JS) του Ντράγκαν Μάρκοβιτς με 10,98% και 29 έδρες, και τρίτο το εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι με 8,09% και 22 έδρες. Τις άλλες θέσεις κατέλαβαν: Δημοκρατικό Κόμμα με 6,04% και 16 έδρες, το κίνημα «Αρκετά! Ως Εδώ» με 6,03% και 16 έδρες, ο συνασπισμός κομμάτων SDS - LSV - LDP με επικεφαλής το «Σοσιαλδημοκρατικό» του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τάντιτς με 6,04% και 13 έδρες και ο συνασπισμός ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το ακροδεξιό Dveri, που πήρε 5% και 13 έδρες.

Στη νέα 250μελή σερβική βουλή θα εκπροσωπηθούν τέλος και 10 βουλευτές από τέσσερις λίστες μειονοτικών κομμάτων.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Γαλλικές εξοπλιστικές μπίζνες

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τελικά η γαλλική εταιρεία DCNS κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή των νέων 12 υποβρυχίων της χώρας, στο πλαίσιο της ευρείας ανασυγκρότησης του στρατιωτικού δυναμικού της (μέχρι το έτος 2025 - 2026 προβλέπεται αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 81%).

Ως μεγάλοι χαμένοι εμφανίζονται η γερμανική «ThysennKrupp Marine Systems» και η ιαπωνική «Mitsubishi Heavy Industries», που δεν κατάφεραν τελικά να υπογράψουν το «χρυσό» συμβόλαιο αξίας 43 δισ. δολαρίων. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, τα νέα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα.

Πάντως, η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη απογοήτευση του Τόκιο, καθώς η «Mitsubishi» φαινόταν το προηγούμενο διάστημα η επικρατέστερη ...υποψήφια. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Γκεν Νακατάνι, δήλωσε - σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες - ότι θα ζητούσε «εξηγήσεις» από την αυστραλιανή πλευρά. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, καθώς η συμφωνία - αν οριστικοποιούταν - θα ήταν η πρώτη για τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας εκτός συνόρων μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ