ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λανσάρει συστηματικά «θεωρία των άκρων» και «διαταξική συνεννόηση»

Η συμβολή της στη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου βρέθηκε ψηλά στο συνέδριο της ΝΔ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή

Με «ταξική συνεργασία» και αντικομμουνισμό «έντυσε» ο Κυρ. Μητσοτάκης τις προτάσεις του κόμματός του υπέρ του κεφαλαίου

Eurokinissi

Με «ταξική συνεργασία» και αντικομμουνισμό «έντυσε» ο Κυρ. Μητσοτάκης τις προτάσεις του κόμματός του υπέρ του κεφαλαίου
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, με τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη, στις ομιλίες του, πέρα από την επίθεσή του στην κυβέρνηση, στη γνωστή μεταξύ τους δικομματική κοκορομαχία, να προσπαθεί να παρουσιάσει το κόμμα του ως πλέον αξιόμαχο και αξιόπιστο για το κεφάλαιο, αναπτύσσοντας ένα αφήγημα που περιείχε από αντικομμουνισμό μέχρι κηρύγματα περί «κοινωνικής ειρήνης» και «διαταξικής συνεννόησης».

Είπε χαρακτηριστικά: «Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών».

Βάζοντας τον εκμεταλλευόμενο να στοιχίζεται πίσω από τα συμφέροντα του εκμεταλλευτή του, συνέχισε: «Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους για έξοδο από την κρίση είναι κοινό. Εμείς επιδιώκουμε ο νέος, ο μεσήλικας και ο ηλικιωμένος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας, να κατανοήσουν ότι η ανάπτυξη αφορά όλους. Εχουμε επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας, που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες», όπου ως «αμοιβαίες υποχωρήσεις» σημαίνει αποδοχή από πλευράς του λαού νέων περικοπών στα δικαιώματά του, στο όνομα του «εθνικού στόχου» της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που τάχα «αφορά όλους»...

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε ξανά την επικίνδυνη, απαράδεκτη και ανιστόρητη «θεωρία των άκρων»:«Στεκόμαστε απέναντι στον ισοπεδωτικό εξισωτισμό. Γιατί τα πολιτικά άκρα, από το φασισμό έως τον κομμουνισμό, θέλουν όλοι στο τέλος να είναι ίδιοι. Γι' αυτό εχθρεύονται την αξιοκρατία και την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς. Γι' αυτό εχθρεύονται την αστική δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό».

Προτάσεις κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, αρμόδιο για την κατάρτιση του προγράμματός του, Κ. Χατζηδάκη, παρουσίασαν 25 προτάσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, κομμένες και ραμμένες στην προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου να τονώσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του, με την παροχή νέων προνομίων, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας και παραπέρα προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνουν: Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις. Εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών. Επίσπευση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Εξοικείωση με την έννοια της επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση. Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων...

Προτεραιότητα η επιχείρηση «αναβάπτισης»

Σημειωτέον, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να σημειώσει ότι ο κυριότερος αντίπαλος της ΝΔ «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει, αλλά η δυσπιστία ενός τμήματος πολιτών απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα. Πρέπει, λοιπόν, παρότι προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις, να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξουμε ριζικά το κλίμα». Ως βασική παράμετρο της τέτοιας προσπάθειας «αναβάπτισης» της ΝΔ και του αστικού πολιτικού συστήματος όρισε να προτείνει το κόμμα του «μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση», που «θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα» και θα υιοθετεί τις περιβόητες «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, εστίασε στο «Ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κων. Καραμανλή, λέγοντας ότι «πράγματι αυτή είναι η φυσική μας θέση. Και πράγματι, η δική μας γενιά τώρα πρέπει με τη φράση να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν είναι τόσο δεδομένη η ευρωπαϊκή πορεία (...) Εμείς θα την κάνουμε δεδομένη, με τον αγώνα που θα δώσει η ΝΔ». Εβαλε, δε, και αυτός στόχο «να βρούμε τον τρόπο, το μήνυμα της ΝΔ να περνάει στην κοινωνία».

Προσπαθούν να «δικαιώσουν» το έργο τους πατώντας στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, επιχείρησε να «δικαιώσει» το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησής του, «πατώντας» πάνω στη συνέχισή του από τη σημερινή κυβέρνηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει γιατί ο λαός έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει το έργο το δικό μας με το δικό τους, αυτά που χτίσαμε και αυτά που γκρεμίζουν», ανέφερε. «Λάθη έγιναν από όλους, και από αυτούς που κυβέρνησαν αλλά και από αυτούς που δεν κυβέρνησαν (... ) Ευθύνονται, όμως, κυρίως εκείνοι που με τις ντουντούκες πρωτοστάτησαν» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, απαντώντας ίσως στην κριτική που έγινε και στη διάρκεια του συνεδρίου για τον ΕΝΦΙΑ κι ότι απομάκρυνε από τη ΝΔ πολλούς «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους της.

Παράλληλα, τόνισε πως μόνο με μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιτευχθεί καπιταλιστική ανάπτυξη. «Μεγάλα μας όπλα που θα φέρουν τη νίκη, η δικαίωση και το μεταρρυθμιστικό μας πρόσωπο. Η παράταξή μας είναι οξυγόνο για τη χώρα, για να εδραιωθεί όπως της αρμόζει στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι «συνεργαζόμενοι»

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι στην προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί στο κεφάλαιο ικανή να συμπαρατάξει δίπλα της ευρύτερες δυνάμεις, στο νέο της καταστατικό περιλαμβάνει άρθρο για τις «συνεργαζόμενες οργανώσεις».

Γράφει μεταξύ άλλων: «1. Συνεργαζόμενες Οργανώσεις είναι πολιτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές ή άλλες οργανώσεις, που δεν αποτελούν όργανα του Κόμματος, αλλά συνεργάζονται πολιτικά με αυτό. 2. Με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής (σ.σ. το ανώτατο όργανο της ΝΔ), έπειτα από σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, δύνανται να καλούνται οι οργανώσεις της παρ. 1 προκειμένου να συνεργαστούν πολιτικά με αυτό. 3. Το Κόμμα και οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις διατηρούν πλήρη νομική, διοικητική, πολιτική και οικονομική αυτοτέλεια».

Συσχετισμοί

Τέλος και καθότι στο συνέδριο εκλέχτηκε νέα, 150μελής Πολιτική Επιτροπή, κυκλοφορούν μια σειρά σενάρια για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς: Οτι η πλευρά Μητσοτάκη - Μπακογιάννη ελέγχει την πλειοψηφία των εκλεγμένων. Οτι οι «καραμανλικοί» διατηρούν σημαντική εκπροσώπηση. Οτι εκπροσώπηση εξασφαλίζουν και οι λεγόμενοι «σαμαρικοί».

Την πρωτιά κατέκτησε στέλεχος που λέγεται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλου, ο Γ. Κατσαούνος, ενώ στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης, που στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου είχε στηρίξει τον Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά τώρα φημολογείται ότι στηρίχτηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για την εκλογή του νέου γραμματέα του οργάνου, με τον Λ. Αυγενάκη να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση, μετά και το πέρας της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει «4ο μνημόνιο», τσιμουδιά για τα μνημόνια διαρκείας

Για «4ο μνημόνιο» και «παράταση στο χρόνο της ταπεινωτικής εποπτείας για τη χώρα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις του Eurogroup, σε ό,τι αφορά το «εφεδρικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ: «Τόσο τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, όσο και ο μηχανισμός που κλειδώνει επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει στο επόμενο Eurogroup η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι δεν αφορά η συζήτηση την ονομαστική μείωση, αλλά reprofiling, όπως ακριβώς προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβρη 2012» αναφέρει, υπερασπιζόμενο τα εξίσου αντιλαϊκά παζάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «τραγικό» τον «απολογισμό της διαπραγματευτικής στρατηγικής των τελευταίων μηνών του κ. Τσίπρα» και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, «στο μέτωπο του χρέους παραδόθηκε αμαχητί στους Ευρωπαίους που δε δέχονται κουβέντα για ονομαστική μείωση. Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων συνθηκολόγησε στις θέσεις του κ. Τόμσεν και του ΔΝΤ. Εκεί, όμως, που ηττήθηκε κατά κράτος είναι το μέτωπο της αξιοπρέπειας». Υποδεικνύει, τέλος, στον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα 4ο μνημόνιο».

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά δήλωνε χτες: «Το πάθημα του 2015 δυστυχώς δεν τους έγινε μάθημα. Εξακολουθούν την ίδια τακτική. Διαπραγματεύονται δήθεν σκληρά. Ο λογαριασμός μεγαλώνει και τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες με νέα μέτρα, με νέα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τώρα ετοιμάζεται για το 4ο μνημόνιο. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ψεύτες, είναι και ανίκανοι».

Κουβέντα, βέβαια, για τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όπως και για το γεγονός ότι η αυτόματη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του κεφαλαίου προβλέπεται ήδη στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν παρέα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ...

ΠΟΤΑΜΙ
Προσάπτει «αποτυχία» στην κυβέρνηση

Σαν «δείγμα της κυβερνητικής αποτυχίας» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την απόφαση του Eurogroup για πρόσθετο πακέτο μέτρων, το οποίο, όπως υποστηρίζει, «αποτελεί ουσιαστικά ένα "4ο παγωμένο Μνημόνιο"».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Οταν είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος με ειδική ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει το Ποτάμι και μας είχε καλέσει να περιμένουμε έως την Πέμπτη για να διαψευστούμε. Σήμερα είναι Παρασκευή. Το Ποτάμι επιβεβαιώνεται κι αυτός που διαψεύδεται, για άλλη μια φορά, είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει - τάζει - τάζει και μετά λέει πληρώστε - πληρώστε - πληρώστε. Οσο για το πού θα βρεθούν τα 3,6 δισ.; "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες", λέει ο κ.Τσακαλώτος. Ακριβώς αυτό φοβόμαστε. Τις ιδέες των συνεταίρων».

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το Ποτάμι καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «σκουπίζει» αδιακρίτως τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, «προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου» και μιλά για «"κόκκινα" ταμεία» και «νέα βύθιση της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ