ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταψηφίζει... ό,τι ψήφισε πέρσι το καλοκαίρι

Κουκουλώνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου, η ΝΔ τα παρουσιάζει ως αποτέλεσμα «ολιγωριών» και λάθος «χειρισμών»...

Eurokinissi

Κουκουλώνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου, η ΝΔ τα παρουσιάζει ως αποτέλεσμα «ολιγωριών» και λάθος «χειρισμών»...
Να δικαιολογήσει γιατί δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή επιχειρεί η ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για το άμεσο «κλείσιμο» της «αξιολόγησης» που τα περιλαμβάνει. Επιδιώκει, μάλιστα, να παρουσιάσει ως... «συνέπεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ» τα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου, όταν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει από πέρσι το καλοκαίρι το τρίτο μνημόνιο, που αποτελεί τη μήτρα τους, παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ...

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ενημέρωση συντακτών, δήλωνε: «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την οικονομία της χώρας (...) Η κυβέρνηση ξαναέφερε τη χώρα στο σημείο μηδέν (...) Προσπαθεί να περιορίσει το δημόσιο διάλογο στα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν στα επόμενα δυο χρόνια. Αποσιωπά, όμως, εσκεμμένα το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο που φορτώνει στην κοινωνία ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Ηδη έχει επιβάλει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες και ήδη έχει συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα 5,4 δισ. ευρώ».

«Ο λογαριασμός είναι αβάσταχτος» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εστιάζοντας ξανά στο «μείγμα» της αντιλαϊκής διαχείρισης: «Με τους νέους φόρους και τις νέες εισφορές, σχεδόν κάθε πολίτης θα υποχρεούται να αποδίδει στο κράτος το 60% του ήδη μειωμένου εισοδήματός του» ανέφερε, με την «αγωνία» του βέβαια να αφορά την εξασφάλιση φοροπρονομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλύτερων από αυτά που του εξασφαλίζει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να "αγοράσει", με υψηλό τίμημα για την κοινωνία, δεσμεύσεις των εταίρων μας, που είχαμε ήδη εξασφαλίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».

Παράλληλα, ο Γ. Κουμουτσάκος επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της ΝΔ στη Βουλή και ψήφιση των μέτρων, λέγοντας: «Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό, η θέση της ΝΔ είναι γνωστή (...) Είναι σταθερή η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στη ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, οι ολιγωρίες, η απραξία, η συνειδητή μετάθεση αποφάσεων, έχουν οδηγήσει την ίδια την κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη χώρα, σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: `Η μια βαριά συνθηκολόγηση, υποχώρηση με μέτρα δυσβάστακτα, αβάστακτα, που καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες ή μια καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. (...) Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει σε κανένα από αυτά».

Υφεση και εκλογές

Ενδεικτικά για τη στάση της ΝΔ και την επικοινωνιακή της τακτική είναι όσα είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84»: «Η ΝΔ τηρεί μια υπεύθυνη στάση. Τα μέτρα τα οποία θεωρεί σωστά, προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και της χώρας, τα στηρίζει. Τα μέτρα τα οποία θεωρεί αρνητικά, υφεσιακά και προς τη λάθος κατεύθυνση, δεν τα στηρίζει. Για παράδειγμα, για το Ασφαλιστικό, φυσικά και δεν θα στηρίξει μέτρα (...) θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή κατεύθυνση, δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και κυρίως δεν θα αποδώσει».

Μπροστά, εξάλλου, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε: «Οταν εξελέγη ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αρχηγία της ΝΔ, είχε αποφασίσει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ (...) να κλείσει αυτή την αξιολόγηση και επιτέλους να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα και να οδηγηθεί σιγά - σιγά στην ανάπτυξη. (...) Εδωσε την ανοχή του, ωστόσο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που πλέον, κάθε μέρα που περνάει, η ζημία για τον τόπο είναι τόσο μεγάλη, που θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να φύγει αυτή η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα».

Διαφοροποίηση

Τέλος, να καταγραφούν πληροφορίες ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, διαφοροποιήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο», φράση που θεωρήθηκε «αμφίσημη» από διάφορες πλευρές. Θυμίζουμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε στην «εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης», είχε ουσιαστικά καταλογίσει στον Πρ. Παυλόπουλο ότι δίνει «αφορμές για παρερμηνείες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε συζήτηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή, εμφανίστηκε αντίθετος με την επιλογή Μητσοτάκη να παρέμβει δημόσια και δεν έκρυψε τη δυσφορία του επειδή η ΝΔ ανέδειξε, «κακώς» κατά τον ίδιο, ένα ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί μη υπαρκτό, της εξόδου από την Ευρωζώνη. «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και ό,τι τον υπηρετεί, σε αντίθεση με το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία και στα συναφή με αυτήν, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη» φέρεται να είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε μια σπόντα κατά του προσανατολισμού του νυν προέδρου της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ
Επιμένουν για νέα ευρεία πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή

«Δεν είναι λύση για τη χώρα οι εκλογές. Με τόσα ανοιχτά ζητήματα, με την οικονομία να καταρρέει, με 53.000 πρόσφυγες στη χώρα μας και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο; Προκειμένου να γίνει το γνωστό "φύγε εσύ - έλα εσύ"; Το ίδιο έργο το είχαμε ξαναδεί το 2012, με τη ΝΔ να παίζει τον ρόλο που έχει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δική μας πάγια πρόταση είναι να αναδείξει η παρούσα Βουλή μία άλλη κυβερνητική σύνθεση, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και οπωσδήποτε των δύο μεγάλων κομμάτων».

Τάδε έφη, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ1, η Νάντια Γιαννακοπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναπαράγοντας τη γραμμή του κόμματός της για ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή προκειμένου να προωθηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Αλλωστε, όπως είπε η ίδια, «εμείς μιλάμε για μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, που θα προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «χωρίς συνεννόηση, συναίνεση, χωρίς μια συμφωνία για ένα σχέδιο για τη χώρα - πέρα από το μνημόνιο, ή τα νέα μνημόνια που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - στο οποίο θα συμφωνήσουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν υπάρχει ελπίδα να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Αντιδρώντας, τέλος, στο «μείγμα» διαχείρισης της παρούσας διακυβέρνησης σημείωσε: «Μνημόνια υπήρχαν και πριν την παρούσα κυβέρνηση. Ομως, αυτό το μείγμα πολιτικής, αυτή τη φοροεπιδρομή, αυτή την αδιανόητη αύξηση των εισφορών (...) δεν την είδαμε ποτέ πριν. Γιατί με τα προηγούμενα μνημόνια έγιναν και μεταρρυθμίσεις, έγινε και μείωση δημοσίων δαπανών. Εδώ βλέπουμε μόνο φοροκαταιγίδα».

Ο δε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στους ραδιοσταθμούς του ΑΠΕ και «Κανάλι 1 Πειραιά», είπε: «Πιστεύουμε ότι και τώρα δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά πρέπει να βρεθεί μία εθνική συνεννόηση. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτά τα προβλήματα. Ομως, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένοι. Αρα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να διαχειριστεί τα προβλήματα μόνος του και, αν δεν μπορεί, να πάει σε εκλογές. Οι εκλογές πριν από το καλοκαίρι θα ήταν καταστροφή για τη χώρα», συμπλήρωσε, βάζοντας κι έναν πιθανό ορίζοντα στησίματος καλπών.

Συνεχείς διεργασίες και μαγειρέματα

Μία νέα «πολιτική πρωτοβουλία», που ονομάζεται «με την επόμενη Ελλάδα», ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης παλαιότερα του Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούσης, σε άλλη μια κίνηση που εντάσσεται, βασικά, στην επιχείρηση ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας.

«Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτικό άξονα και κόμματα πάνω σε αυτόν, που να εκπροσωπούν την Ελλάδα που παράγει», δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση της «πρωτοβουλίας», που μάλλον μοιάζει με χώρο συνεννοήσεων προς συμπαράταξη κομμάτων και μορφωμάτων του χώρου. Πρόσθεσε ότι στις 30/5 θα δημοσιοποιήσει «σχέδιο εθνικής ανάταξης» βασισμένο σε 10 «ανατρεπτικές», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, αλλαγές.

Σημειωτέον, μιλώντας για τις τέτοιες προσπάθειες ανασύνθεσης του χώρου, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Θέλουμε μία μεγάλη Παράταξη, ένα νέο κόμμα (...) Για να ξαναγίνει όμως μεγάλος ο προοδευτικός χώρος, χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική πρόταση και ενότητα δυνάμεων. Η ενότητα είναι ευθύνη όλων μας. Οι κινήσεις, όπως αυτή του κ. Ραγκούση, είναι ευπρόσδεκτες να κατευθυνθούν προς τη μεγάλη παράταξη - όχι όμως προς τον περαιτέρω κατακερματισμό. Πιστεύω πως η προσπάθεια αυτή, με το Ποτάμι, με τη ΔΗΜΑΡ, με τις Κινήσεις Πολιτών, και πάνω απ' όλα με την ελληνική κοινωνία, θα πάει καλά».

Συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Κεντροαριστερά, και οι δήθεν "φήμες" για "πιέσεις" των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προς την παράταξή μας για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποκλειστική "πηγή" τον κ. Παπαδημούλη»...

Για τον οποίο Παπαδημούλη, το Ποτάμι, απαντώντας στα ίδια δημοσιεύματα περί «πιέσεων» σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζοντάς τον: «Ο απολογητής της εθνικολαϊκιστικής πολιτικής Τσίπρα - Καμμένου στην Ευρώπη ζει προφανώς μια σύγχυση. Συμμετέχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πανηγυρίζει - όποτε τον συμφέρει - στο πλευρό της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που μέχρι πρόσφατα έβριζε. Ενδιαμέσως λέει και έναν καλό λόγο για τον Γιούνκερ και τον Τουσκ, τους οποίους επίσης περνούσε γενεές δεκατέσσερις. "Ο,τι να 'ναι", όπως ακριβώς και η κυβέρνησή του. Καθότι η μόνη ιδεολογία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ