ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποβαθμισμένες υπηρεσίες με φθηνούς εργαζόμενους και πληρωμές από τους ασθενείς

Ολοκληρώθηκε χτες η διημερίδα του υπουργείου Υγείας

Από κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών στην Αττική για την Υγεία
Από κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών στην Αττική για την Υγεία
Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αποκαλύπτοντας πως κάθε άλλο παρά φιλολαϊκό, στην κατεύθυνση της πλήρους και ποιοτικής κάλυψης των λαϊκών αναγκών χωρίς πληρωμές, είναι.

Οπως αποκαλύφθηκε στη χτεσινή, δεύτερη μέρα της διημερίδας του υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους θα πλασάρουν τις ελάχιστες, υποβαθμισμένες και κατακερματισμένες υπηρεσίες ΠΦΥ με αύξηση των πληρωμών, ως μεταρρύθμιση με την οποία ο λαός θα βρει δήθεν την υγειά του!

Πρόκειται για σχέδιο κομμένο και ραμμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αναγκών του κεφαλαίου για την ανάπτυξη, που η κρατική χρηματοδότηση και οι παροχές για το λαό έρχονται σε πλήρη αντίθεση. Γι' αυτό ουσιαστικά παρουσίασαν ένα σχέδιο που ανακατεύουν τη σημερινή αθλιότητα και αυτό το ονομάζουν «μεταρρύθμιση». Οτι τάχα, χωρίς γιατρούς, εργαστήρια, υγειονομικό προσωπικό, χρηματοδότηση θα φτιάξουν ΠΦΥ και μάλιστα καθολική, ισότιμη και δωρεάν!

Κινητικότητα, ΚΟΙΝΣΕΠ, συμβάσεις...

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμ. Βαρδαρός, περιγράφοντας τη «μεταρρύθμιση» στην ΠΦΥ είπε πως στο επίκεντρο κάθε περιφέρειας θα είναι τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Πρωτοβάθμια Εθνικά Δίκτυα Υγείας (ΠΕΔΥ), αποτελώντας το β' επίπεδο ΠΦΥ με ιατρικές ειδικότητες και εργαστήρια. Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες Μονάδες Υγείας, που κυριολεκτικά έχουν ερημώσει, αλλά με μετακινήσεις ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία.

Το τι εννοεί φαίνεται από το κυβερνητικό σχέδιο για το Δήμο της Πάτρας, στο οποίο για 200.000 κατοίκους ο σχεδιασμός προβλέπει ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο μάλιστα θα εφημερεύει και το βράδυ για όλα τα περιστατικά!

Γύρω από τα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ θα διαρθρώνονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δηλαδή ιατρεία ανά 10.000 κατοίκους, όπου προβλέπεται να υπηρετούν 4 οικογενειακοί γιατροί, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλευτές, 1 μαία και 2 επισκέπτες Υγείας. Ο εισηγητής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κόστος αυτών των μονάδων θα είναι ...μηδαμινό για το κράτος, καθώς θα είναι μικρές μονάδες χωρίς εξοπλισμό, ενώ οι γενικοί γιατροί, οι επισκέπτες Υγείας και οι μαίες θα μεταφερθούν από τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, όπου προφανώς ...πλεονάζουν.

Οι όποιες νέες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού γίνουν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με το επικουρικό προσωπικό να είναι αρχικά τριετούς διάρκειας. Επίσης, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει και με κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα, δηλαδή με μορφή επιχειρηματικής δράσης που για το κράτος θα στοιχίζει πιο φθηνά.

Ευρωπαϊκά πακέτα, Τοπική Διοίκηση, Κοινωνικά Ιατρεία

Με δεδομένη τη «δημοσιονομική στενότητα», το σύστημα ΠΦΥ θα χρηματοδοτείται από τον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό και από προγράμματα ΕΣΠΑ, είπε ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου, ενώ σημείωσε πως ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς τη συμβολή της οποίας το εγχείρημα «αν όχι θα αποτύχει, θα δυσκολευτεί πολύ η υλοποίησή του», τόνισε.

Στη διημερίδα ακούστηκαν φωνές είτε για υλοποίηση της «μεταρρύθμισης της ΠΦΥ» από την Τοπική Διοίκηση με περιφερειακή φορολόγηση, είτε για εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης, όπως π.χ. από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Στ. Βαρδαρός απαντώντας σε αυτά είπε πως «βούληση της κυβέρνησης είναι να εμπλέξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη με ποιο τρόπο». Επίσης, πρόσθεσε ότι «πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και όταν έρχεσαι να υλοποιήσεις κάτι στην πράξη πρέπει να σκεφτείς πού αλλού θα βρεις πόρους».

Θυμίζουμε την τροπολογία της κυβέρνησης που «πέρασε» με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με την οποία δήμοι και περιφέρειες θα μπορούν να χρηματοδοτούν από δικά τους κονδύλια λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων φορέων Υγείας. Οι συνέπειες για τους ασθενείς θα είναι περισσότερες πληρωμές, υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων». Το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας σύντομα θα μετακυλίεται στους κατοίκους με αύξηση των δημοτικών τελών και της τοπικής φορολόγησης.

Ακόμη, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας άφησε να εννοηθεί πως τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα ιατρεία των ΜΚΟ και τα δημοτικά ιατρεία θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ, λέγοντας πως «πρέπει να ρυθμιστεί το πεδίο αυτό, δεν είναι ελεύθερη ιδιωτική ιατρική». Πρόκειται για τα ιατρεία που θα σηκώσουν το βάρος της τελευταίας ρύθμισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτή δεν προβλέπει κρατική χρηματοδότηση.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτ. Μπερσίμης, τόνισε πως οι περικοπές σε παροχές και υπηρεσίες, αλλά και η περικοπή που θα προκύψει από τον συνεχή εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού, θα διοχετευτούν στο νέο μοντέλο ΠΦΥ... Δηλαδή, κόβουν από τη μια για να δώσουν κατιτίς από την άλλη...

Στάση εργασίας και συγκέντρωση υγειονομικών

Σε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο υπουργείο Υγείας προχωρούν αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή και μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ). Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για την κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και υλικά. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά καλεί μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας το ζήτημα των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού: «Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών και μέχρι τέλους Σεπτέμβρη θα έχουν απολυθεί πάνω από 1.000 συνάδελφοι γιατροί και νοσηλευτές. Διορισμοί δεν γίνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νοσηλευτές επικουρικοί είναι απλήρωτοι (...) Σε τρεις μήνες θα φύγει από τα νοσοκομεία νέο έμψυχο δυναμικό που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες. Το κενό δυσαναπλήρωτο. Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς ολοφάνεροι», συμπληρώνει.

Κινητοποιήσεις στην «Καρυπίδης» στα Γιάννενα

«Το λουκέτο στα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης" δεν θα γίνει λουκέτο στα σπίτια μας! Καμία αναμονή! Καμία υπομονή!», τονίζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς, τους συνδικαλιστές, τη νεολαία να πάρουν θέση, στηρίζοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Με ψηφίσματα αλληλεγγύης, με συμπόρευση στις κινητοποιήσεις, με υλική βοήθεια, μαζεύοντας είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, καλεί την Πέμπτη 12 Μάη σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, την μέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων προς την εργοδοσία. Αλλά και σε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 13 Μάη στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου, απαιτώντας να πάρει θέση η Περιφέρεια στα δίκαια αιτήματα των απλήρωτων εργαζομένων.

Ρεκόρ αλχημείας με το σύστημα «Εργάνης»

Αν πιστέψουμε το υπουργείο Εργασίας, το μήνα Απρίλη η απασχόληση κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ από το 2001. Συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» μάς πληροφορεί ότι τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν επιπλέον 90.631 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων από το 2001. Συνολικά, μάλιστα, το πρώτο τετράμηνο του έτους δημιουργήθηκαν επιπλέον 124.465 θέσεις μισθωτής εργασίας.

Αν εξετάσουμε τις ροές απασχόλησης το πρώτο τετράμηνο όλων των ετών της κρίσης (2009 - 2016), προκύπτει ένα θετικό ισοζύγιο απολύσεων/προσλήψεων, που φτάνει τις 285 χιλιάδες (!) θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Προκύπτει όμως και το ερώτημα: Οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις μισθωτής εργασίας που χάθηκαν μέσα στην κρίση, πού είναι; `Η μήπως αυτές γίνονται μόνο τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου;

Σε κάθε περίπτωση, από την ώρα λειτουργίας του συστήματος «Εργάνη», Μάρτης 2013, επί διακυβέρνησης ΝΔ, βρισκόμαστε μπροστά στο στατιστικό παράδοξο οι ετήσιες ροές απασχόλησης να είναι πάντα θετικές και αθροιστικά την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τις 300.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Δηλαδή, κάθε χρόνο να έχουμε περίπου 100 χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις.

Η καλή αυτή «παράδοση» συνεχίζεται και με τη δημοσίευση των στοιχείων του φετινού Απρίλη και του πρώτου τετραμήνου του έτους. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζήλεψε τη «δημιουργική λογιστική» της ΝΔ και στα χνάρια της συνεχίζει να «σπάει» όλα τα ρεκόρ. Ομως αυτά δεν είναι τα ρεκόρ απασχόλησης, όπως θέλει να μας πείσει, αλλά το ρεκόρ αλχημείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ