ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιπυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας για πρώτη φορά

Και αντιδράσεις του Πεκίνου για έκθεση του Πενταγώνου

Από πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προχωρούν για πρώτη φορά σε κοινή, τριμερή αντιπυραυλική άσκηση στην περιοχή του Ειρηνικού, όπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ, Μουν Σανγκ Γκιούν. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 28 Ιούνη και θα γίνει στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης Rim of Pacific (RIMPAC) που φέτος θα διαρκέσει από τις 30 Ιούνη έως τις 4 Αυγούστου. Η RIMPAC είναι ετήσια άσκηση, που γίνεται με τη συμμετοχή 22 χωρών και την πρόσκληση αρκετών «παρατηρητών», ανάμεσα στους οποίους αρκετές φορές έχει βρεθεί και η Κίνα.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα δηλώνουν ότι η σύσφιξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας και με τη διενέργεια, πλέον, τέτοιων τριμερών ασκήσεων συνδέεται με την ανάγκη συντονισμού κατά των «απειλών» που συνιστούν οι ενέργειες της ΛΔ Κορέας. Θα είναι η πρώτη φορά που Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν άσκηση ανταλλαγής πληροφοριών για την περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο, κατά την οποία οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό του πυραύλου μετά την ανίχνευσή του, ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Φυσικά, είναι φανερό ότι και η συγκεκριμένη εξέλιξη βεβαιώνει την ένταση επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών και ανταγωνισμών, καταρχάς γεωπολιτικών και επενδυτικών, σε μια περιοχή όπου ειδικά η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Πεκίνου. Η συγκεκριμένη άσκηση συνδέεται με την εφαρμογή της τριμερούς Συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών που υπογράφτηκε το 2014, ενώ για τη διεξαγωγή της θα επιστρατευτούν και αντιτορπιλικά αμερικανικής κατασκευής τύπου Aegis που έχουν ήδη προμηθευτεί και οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά, όπως είναι φυσικό, το Πεκίνο, όπου χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, δήλωνε ότι «η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι ακόμα ευαίσθητη και περίπλοκη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «όλα τα μέρη να μείνουν ψύχραιμα και να απόσχουν από περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις».

Εκθεση Πενταγώνου για εξελίξεις με Κίνα

Στο μεταξύ, την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε και έκθεση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο για τις στρατιωτικές εξελίξεις που αφορούν και την Κίνα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Αμυνας, αρμόδιο για την ανατολική Ασία, Αμπραχαμ Μ. Ντένμαρκ, «η Κίνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην προετοιμασία (της) για πιθανή σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν», αλλά «συμπληρωματικές επιχειρήσεις όπως τα απρόβλεπτα στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική θάλασσα και στην Κορεατική Χερσόνησο είναι όλο και πιο σημαντικά (για το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας)».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως μέσα στο 2015 το Πεκίνο ξεκίνησε μια σειρά έργα, για να ενισχύσει στρατιωτικές υποδομές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική ηγεσία «επέδειξε θέληση να ανεχτεί υψηλότερα επίπεδα έντασης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις θαλάσσιες αξιώσεις της». Μεταξύ άλλων, στάθηκε και στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας διεθνώς, φέροντας ως παράδειγμα, τα σχέδια κατασκευής κινεζικής ναυτικής βάσης στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής.

Εκφράζοντας την αντίδραση της Κίνας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουζούν, τόνισε πως η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα είναι αμυντική από τη φύση της και πως το πρόβλημα είναι με τις κινήσεις των ΗΠΑ, που στέλνουν συχνά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, οι οποίες εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής με πρόθεση να επεκτείνουν την ηγεμονία τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ακιντζί για τις «εκρεμμότητες»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, υπέγραψαν κοινή δήλωση, όπου υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να βρεθούν «η απαραίτητη θέληση και το απαραίτητο κουράγιο» για να ξεπεραστούν «τα εναπομείναντα εκκρεμούντα θέματα». Σε αυτή σημειώνουν ότι τους επόμενους μήνες οι προσπάθειες θα ενταθούν με στόχο να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016.

Επαναλαμβάνουν ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση δεν θα φέρει μόνο ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή».

Στο μεταξύ, χτες, ο Μ. Ακιντζί πρότεινε η εντατικοποίηση των επαφών να αποκτήσει τη μορφή μιας «συνεχούς συνάντησης» που θα προτάξει τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και αμέσως μετά να γίνει μια πενταμερής συνάντηση (με τη συμμετοχή των «εγγυητριών δυνάμεων» Τουρκίας - Ελλάδας - Βρετανίας) με θέμα τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση, επειδή οι επόμενες γενιές μπορεί να οδεύσουν προς ένα μοντέλο λύσης βασισμένο στον διαχωρισμό», δεν παρέλειψε να προσθέσει ο Ακιντζί επιστρατεύοντας τη γνώριμη εκβιαστική λογική. Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να συμφωνηθεί και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί η θέση των δύο κοινοτήτων στην πολυμερή διάσκεψη».

Συστάσεις ιμπεριαλιστών για συμβιβασμούς

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, δήλωσε ότι «όχι μόνο οι ίδιοι οι Κύπριοι θα αποκομίσουν οφέλη - πολιτικά και οικονομικά - από μια διευθέτηση, αλλά η ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα έχει επίσης απήχηση και πέραν του νησιού». Δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, που πρόβαλε ως κύριο στόχο τη διατήρηση της «συσσωρευμένης δυναμικής» που υπάρχει και τη συνέχιση της αναζήτησης ενός συμβιβασμού, την επίδειξη θέλησης για τη λήψη δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων.

Η επανένωση του νησιού «θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την περιφερειακή σταθερότητα και ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Γάλλος πρέσβης, Ρενέ Τροκάζ.

Ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρικ Τοντ, τόνισε ότι «παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ευελιξία, δημιουργικότητα και να έχουν ανοικτά μυαλά, για την υπερπήδηση των εναπομεινάντων εμποδίων». Ενώ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, θύμισε τις παλιότερες επισημάνσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι χρειάζονται παραχωρήσεις και συμβιβασμοί.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» ο Γερμανός πρέσβης στην Κύπρο, Νικολάι φον Σιοπφ, τόνισε πως οι υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το ΡΙΚ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, η νέα Βουλή θα έχει εκπροσώπους από επτά κόμματα, ανάμεσά τους και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ. Στην πρόθεση ψήφου πρώτος εμφανίζεται ο ΔΗΣΥ με 24,5% και ακολουθούν ΑΚΕΛ (20%), ΔΗΚΟ (9%), ΕΔΕΚ - Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα «Αλληλεγγύη» (3,5%) κ.τ.λ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες μεγάλου κεφαλαίου για ενδεχόμενο Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ανησυχίες οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου για τις συνέπειες ενός πιθανού Brexit, αποχώρησης δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χτες, αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Φιτς (Fitch) προειδοποίησαν ότι τυχόν Brexit θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας. Σε άλλο σημείο θεωρούν πως σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι πιο εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα θεωρούν πως μπορεί να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, λόγω των ισχυρών δεσμών των τραπεζικών τους συστημάτων με αυτό της Βρετανίας. Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι η έκταση των επιπτώσεων ενός Brexit θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά από μία τέτοια εξέλιξη η Βρετανία και η ΕΕ, καθώς και από τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, διαβλέπει και κίνδυνο απόσχισης περιοχών από το λεγόμενο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας ότι εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει σε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τότε δεν αποκλείεται αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προειδοποιήσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών

Το ίδιο διάστημα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, επιτέθηκε κατά των υποστηρικτών του Brexit επειδή υποστήριξαν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποχωρήσει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από την ενιαία αγορά της. Επιχειρώντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους, ο Οσμπορν υποστήριξε ότι σε περίπτωση Brexit, η Βρετανία θα χάσει σε μια 15ετία ετησίως 200 δισ. λίρες από το εμπόριο και άλλα τόσα από ξένες επενδύσεις.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια φτωχότερη Βρετανία», κατέληξε ο Οσμπορν.

Υπέρ του Brexit ο Τραμπ

Στο χορό των υποστηρικτών του Brexit είναι και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την ΕΕ «πολύ γραφειοκρατική» και αναρωτήθηκε εάν η Βρετανία όντως τη χρειάζεται.

Στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, ο Τραμπ αποδοκίμασε και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και εκτίμησε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να αναπτύξει «καλή σχέση» μαζί του, λέγοντας πως «και ο ίδιος είναι απρόθυμος να λύσουμε τα προβλήματά μας». Προ ημερών, ο Ντ. Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «χαζό», με αφορμή τις μισαλλόδοξες δηλώσεις του τελευταίου για απαγόρευση της εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ