ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ξένες κυβερνήσεις πίσω από το μπαράζ επιθέσεων βλέπει η Δαμασκός...
  • Παράλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε Ταρτούς και Τζάμπαλ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
  • Επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Φαλούτζα

Από επίθεση σε σταθμό λεωφορείων της Ταρτούς...
Από επίθεση σε σταθμό λεωφορείων της Ταρτούς...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ευθύνες σε Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ επέρριψε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών για τις επτά ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε πολυσύχναστους σταθμούς λεωφορείων, νοσοκομείο και βενζινάδικα των παράκτιων πόλεων Ταρτούς και Τζάμπαλ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων (οι περισσότεροι γυναικόπαιδα...) και το σοβαρό τραυματισμό 200 άλλων.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επιστολές διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το νέο μακελειό σε βάρος αμάχων και το βρώμικο ρόλο ξένων κυβερνήσεων, με στόχο «να αποσταθεροποιήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμού και πιέσεων...».

Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ανέλαβαν την ευθύνη εξαπόλυσης των πρωτοφανών επιθέσεων σε δύο πόλεις με ρωσικές στρατιωτικές βάσεις: Στην Ταρτούς όπου βρίσκεται ρωσική ναυτική βάση και στην Τζάμπαλ όπου η αεροπορική βάση Χμέιμιμ απέχει μόλις πέντε χλμ...

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως η αύξηση της τρομοκρατικής δράσης στη Συρία «προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δείχνοντας «πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πόσο αναγκαία είναι η λήψη δραστικών μέτρων για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απεχθείς».

Οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν άμεσα...

Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα

Στο Ιράκ, νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Φαλούτζα, δυόμισι χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών του ΙΚ. Στην πόλη βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 75.000 άνθρωποι, που χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Στη Βαγδάτη έπεσε προσωρινά το θερμόμετρο της έντασης που κορυφώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν εκατοντάδες Σιίτες υποστηρικτές του ιερωμένου Σαντρ εισέβαλαν στη λεγόμενη «Πράσινη γραμμή» και το ιρακινό κοινοβούλιο, προκαλώντας την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας, που επενέβησαν σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές και τραυματίζοντας πολλές δεκάδες άλλους.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ξένων Σχέσεων της ΕΕ επαναβεβαίωσε χτες τη «στήριξη» των προσπαθειών «καταπολέμησης» του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, με στόχο «τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», σημειώνοντας ότι έχει δαπανήσει έως τώρα «πάνω από 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών του πολέμου».

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τεράστια αποχή και νέα πρωτιά του ΔΗΣΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Κύπρο, προχτές, ολοκληρώθηκαν με πάνω από έναν στους τρεις ψηφοφόρους να μην προσέρχεται στις κάλπες και τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) να έρχεται ξανά πρώτο. Συγκεκριμένα, η αποχή έφτασε στο ποσοστό - ρεκόρ του 33,26% από 21% το 2011. Το επόμενο διάστημα η κυπριακή Βουλή θα είναι 8κομματική για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας.

Ο ΔΗΣΥ έλαβε 30,68% (από 34,28% το 2011). Το ΑΚΕΛ παραμένει δεύτερο κόμμα καθώς έλαβε 25,67% (από 32,67% το 2011). Το ΔΗΚΟ έλαβε 14,49% (από 15,76%) και θεωρείται από τους βασικούς «νικητές» των εκλογών καθώς διατήρησε τις δυνάμεις του παρά τη μεγάλη πτώση της συμμετοχής. Ακολουθούν: ΕΔΕΚ με 6,18% (8,93%). «Συμμαχία Πολιτών» με 6,01% (δημιουργήθηκε μετά το 2011). Κίνημα «Αλληλεγγύη» 5,24% (δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες, από πρώην στελέχη του ΔΗΣΥ). «Οικολόγοι» 4,81% (από 2,21%). Στη νέα Βουλή θα συμμετέχει πλέον και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, που έλαβε 3,71% (από 1,08%).

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και ότι θα το μελετήσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και στην πρώτη γραμμή για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Ακόμα, είπε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεργασία με άλλα κόμματα εντός Βουλής, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να επικρατήσει η σοβαρότητα στη νέα Βουλή. Ειδικά για το Κυπριακό τόνισε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερό στη θέση του για λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας και είναι έτοιμο να συζητήσει θέματα τακτικής και μόνο, χωρίς να αλλάξει το στρατηγικό στόχο, που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση.

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν

Συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης συμφώνησαν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε χτεσινή συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πηγές από την τουρκική προεδρία, οι δυο ηγέτες έδειξαν και αμοιβαία κατανόηση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για το θέμα της βίζας (για την Τουρκία), λαμβάνοντας υπόψιν τις «ευαισθησίες και τις προτεραιότητες» που η Αγκυρα θέτει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Από τη μεριά της, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν περιμένει η βίζα να καταργηθεί πριν τις αρχές Ιούλη, τόνισε ωστόσο τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας Αγκυρας - Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία της είναι θέμα «αμοιβαίου συμφέροντος». Η ίδια αναφέρθηκε και στις «δυσκολίες (που η Τουρκία αντιμετωπίζει) στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (και της ανέλυσε ο Ερντογάν, όπως ανέφερε), ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες (ΕΕ - Τουρκίας)».

Σε κυριακάτικη συνέντευξή της, η Μέρκελ είχε τονίσει τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών Αγκυρας - ΡΚΚ, εξηγώντας ότι «θέλουμε ο κουρδικός πληθυσμός να έχει ισότιμη θέση στην τουρκική κοινωνία και ένα καλό μέλλον στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ εξέλεξε και τυπικά ως νέο πρόεδρο του κόμματος τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, που θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΑΚΡ επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες για το «μαύρο κουτί»

ΚΑΪΡΟ.--

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται οι έρευνες για τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους A320 της «EgyptAir» τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, με αποτέλεσμα το θάνατο των 66 επιβαινόντων. Οι έρευνες αιγυπτιακών, ελληνικών, κυπριακών, γαλλικών, βρετανικών και ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκαφών, πλοίων καθώς και ενός υποβρυχίου του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου που συμμετέχει στις έρευνες από την Κυριακή δεν είχαν αποδώσει καρπούς έως χτες νωρίς το βράδυ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης διέψευσε τις προχτεσινές πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ πως ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επικοινωνήσει με τις αρχές του πύργου ελέγχου στο Κάιρο λέγοντας, τάχα, πως είχε εντοπίσει καπνό σε τμήμα καμπίνας του αεροπλάνου.

Επιπλέον, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διαβεβαίωσε στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα πως θα δοθούν απαντήσεις στο τραγικό δυστύχημα και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας ότι «όλα τα σενάρια είναι πιθανά».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Υπέρ των «άμεσων» διαπραγματεύσεων ο Νετανιάχου...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ψυχρή υποδοχή στη γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για την επανέναρξη των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης γύρω από το παλαιστινιακό ζήτημα επιφύλαξε την Κυριακή, όπως αναμενόταν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας στον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς, που τον επισκέφθηκε στην Ιερουσαλήμ, ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διεθνών συνδιασκέψεων, αλλά μόνο μέσω άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν απέρριψε εντελώς τη γαλλική διπλωματική συνδιάσκεψη της 3ης Ιούνη στο Παρίσι, που έχει προγραμματιστεί να γίνει με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από αραβικές, ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα, διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Πρόσθεσε έτσι ότι θα προτιμούσε να δεχτεί μία γαλλική πρωτοβουλία που θα έφερε τον ίδιο ενώπιον ενωπίω με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, «στο ίδιο δωμάτιο για να συζητήσουν τα πιο δυσεπίλυτα ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τού απάντησε ότι θα μεταφέρει την πρότασή του στο Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως το Παρίσι «υποστηρίζει οτιδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην ειρήνη και τις άμεσες διαπραγματεύσεις».

  • Ισραηλινοί αστυνομικοί πυροβόλησαν χτες το μεσημέρι θανάσιμα μία Παλαιστίνια αγνώστων λοιπών στοιχείων υπό ασαφείς συνθήκες σε φυλάκιο της Δυτικής Οχθης με την κατηγορία πως «έφερε μαχαίρι».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ