ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με επιτυχία το λογοτεχνικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Χαρατσίδη

«Με αίμα ανασαίνει η λευτεριά, με αίμα γράφεται το venceremos».

Για τον κομμουνιστή, το δικηγόρο, το λογοτέχνη Γιάννη Χαρατσίδη πραγματοποιήθηκε χτες λογοτεχνικό μνημόσυνο από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για τα 25 χρόνια απουσίας του. Στην εκδήλωση, ο Γιάννης Παπαοικονόμου, γενικός γραμματέας της ΕΕΛ, αναφέρθηκε σε σημαντικά βιογραφικά στοιχεία του Γ. Χαρατσίδη, που αναδεικνύουν τη σεμνότητα και «τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, που δε λύγισε μπροστά στις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής του. Ολη η ζωή και η δράση του τέθηκε στην υπηρεσία των ταπεινών και των καταφρονεμένων». Ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Κώστας Καρούσος, εξύμνησε με τη σειρά του το μεγάλο αγωνιστή και σημαντικό διανοούμενο, ενώ ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, επεσήμανε ότι υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα, προσωποποίηση του ήθους του κομμουνιστή, και σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, σημείωσε ότι ο καπιταλισμός ποτέ δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικός, δεν έμπαινε στο βάθος της ανθρώπινης σκέψης και των λαών.

Για την πλούσια προσφορά του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα σε όλη του τη ζωή μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του Γ. Χαρατσίδη, απ' όπου κι αν πέρασε, μίλησε ή περπάτησε, με ό,τι κι αν καταπιάστηκε, έγραψε, αγωνίστηκε, υπερασπίστηκε το δίκιο και τους καταφρονεμένους, άφησε όχι απλά ένα χνάρι, αλλά σε κάποιους τομείς χάραξε και άφησε τη δικιά του αυλακιά. «Ολοι όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη ως δικηγόρο, τον θυμόμαστε επίμονο, μαχητικό και θα έλεγα πολυμήχανο στη νομική του επιχειρηματολογία. Στα πέτρινα, σκληρά χρόνια υπερασπίστηκε διωκόμενους αγωνιστές, στήριξε το δίκιο των εργαζομένων. Ειδικά μετά τη μεταπολίτευση, υποστήριζε τους νεολαίους που τους δίωκαν γιατί πωλούσαν "Οδηγητή" ή για παράνομη αφισοκόλληση (...) πολλοί από εμάς πήραμε όχι λίγα από τη δράση του, τη ζωντάνια του, τη συμπεριφορά του, τον ευθύ χαρακτήρα του και την αλτρουιστική προσφορά του στον άνθρωπο, στον κοινό αγώνα για να ανθρωπεύσει ο άνθρωπος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής.

Στη ζωή του Γ. Χαρατσίδη στάθηκε και ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών, ο οποίος σημείωσε ότι τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του αποδεικνύουν ότι πρόσφερε τα πάντα στον ελληνικό λαό. Ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός και μέλος της ΕΕΛ, διάβασε ποιήματα του Γ. Χαρατσίδη αλλά και ποιήματα που απευθύνονται σε αυτόν, η Γιώτα Βέη τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα με τον ίδιο τον Γ. Χαρατσίδη.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η σύζυγός του Τόνια, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι από την ΟΓΕ, την ΠΕΑΕΑ και άλλους φορείς.

«Αΐντα» στο Ηρώδειο

Με τη μεγαλειώδη «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10, 11, 12, 15 Ιούνη, στις 21.00, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της Λυρικής, από το Φεστιβάλ Οπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

Η «Αΐντα» αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και τη γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο κάνουν την όπερα αυτή να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι.

Στο κέντρο της όπερας υπάρχει ένα ακόμα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: Η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της. Μια από τις μεγάλες κατακτήσεις του Βέρντι στο έργο αυτό ήταν ότι κατάφερε να ισορροπήσει τα μεγέθη: Αφενός στη σκηνή του θριάμβου παίρνει το μέρος των ηττημένων, αφετέρου ολοκληρώνει το έργο με υποβλητικό και χαμηλόφωνο τρόπο προκαλώντας την αβίαστη συγκίνηση με τα λιτά μέσα που επιλέγει.

Ο Τζουζέπε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Τα πρώτα του έργα γράφτηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε εθνικό κράτος. Στις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του 19ου αιώνα, ο Βέρντι υπήρξε ο συνθέτης που έζησε εκείνη τη μοναδική στιγμή στην Ιστορία της μουσικής, κατά την οποία η υψηλή τέχνη έγινε ταυτόχρονα και λαϊκή. Διασημότερες όπερές του είναι οι «Ναμπούκο», «Μάκβεθ», «Ριγολέτος», «Τραβιάτα» κ.ά.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές υπογράφει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Οπερας της Ταορμίνας, Ενρίκο Καστιλιόνε. Τα κοστούμια υπογράφει η Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο κορυφαίος του μπαλέτου της ΕΛΣ, Φώτης Διαμαντόπουλος, και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Αντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Ελενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Κίριλ Μανόλοφ, Αρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Λένια Ζαφειροπούλου, Βούλα Αμιραδάκη, Χαράλαμπος Βελισσάριος.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), τα ταμεία του Θεάτρου «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59) και ηλεκτρονικά στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
20ή Εκθεση Γελοιογραφίας

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης από τον «Ριζοσπάστη»

Ο Δήμος Λεβαδέων, η Τοπική Κοινότητα Λαφυστίου και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου διοργανώνουν την 20ή Εκθεση Γελοιογραφίας.

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης, σκιτσογράφος του «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Λέσχη Γελοιογραφίας, θα παρουσιαστεί η έκθεση «50 χρόνια τηλεόρασης».

Επίσης, αφιέρωμα στην ιστορία της Γελοιογραφίας του Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με την FECO - AZERBAIJAN.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της το Σάββατο 28 Μάη και ώρα 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Λαφυστίου.

Διάρκεια έκθεσης έως και τις 5 Ιούνη.

Ωρες λειτουργίας από 7 μ.μ. έως 10 μ.μ.

Θάνος Μικρούτσικος - Μίλτος Πασχαλίδης

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης μαζί το καλοκαίρι.

Πρώτη στάση το Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, την Παρασκευή 3 Ιούνη.

«Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος και ο Μίλτος θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος. Τραγούδια αγαπημένα, που 3 γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ' αυτό τον τρόπο διαχρονικά... Ρωτήσαμε τον Θάνο γιατί με τον Μίλτο: "Είναι αγαπημένος μου. Ψυχούλα με μεγάλο ταλέντο. Πρωτογενής φυσιογνωμία της γενιάς του. Απίστευτη αμεσότητα και το πέρασμά του στους ζέοντες νέους, μοναδικό. Δικός μου άνθρωπος". Και ο Μίλτος: "Ο Θάνος, δάσκαλος για τη γενιά μου. Πιο νέος απ' όλους μας. Οταν παίζει τους "7 Νάνους" με απογειώνει. Τον θαυμάζω. Είναι ο μεγάλος μου αδελφός».

Μαζί τους η νέα ταλαντούχα τραγουδοποιός Μιρέλα Πάχου.

Επιμέλεια ορχήστρας: Θύμιος Παπαδόπουλος

Συντελεστές: Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά, Μιρέλα Πάχου, πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι, Δημήτρης Σινογιάννης, κιθάρες, Δημήτρης Μουτάφης, μπάσο, Ηλίας Δουμάνης, drums, Πάρις Περυσινάκης, λύρα.

Η συναυλία στηρίζει το σκοπό του Συλλόγου Οικογενείας «Παρέμβαση» - ΚΕΘΕΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πετρούπολης.

Το «Δέντρο της ζωής του»

Ενας άνθρωπος με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να στολίσει πάση θυσία το «Δέντρο της ζωής του». Γύρω του η μελαγχολία των γιορτών και διάφορες σακούλες με κάποια άλλα στολίδια... Διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Μνήμες, ρωγμές αλλά και αγαπημένα αντικείμενα... Με όλα αυτά θα γεμίσει σιγά - σιγά το πανύψηλο δέντρο του. Ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης, με τρόπο καυστικό, αιχμηρό, με χιούμορ και ανατροπές, δημιουργεί έναν πολύχρωμο ήρωα φτιαγμένο από τα υλικά όλων. Και στο τέλος του έργου, μια απίστευτη ανατροπή θα γεμίσει το χώρο με νιφάδες σκέψης και συγκίνησης. Τον Χριστόφορο ερμηνεύει ο Νίκος Μαγδαληνός. Το «Δέντρο» παρουσιάζεται στο Θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» (Λέσβου 8, Κυψέλη, τηλ: 2108645400), έως τις 22 Μάη και μετά θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε περιοδεία στο εξωτερικό. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μανιώτης. Σκηνικά - Κουστούμια: Γ. Μανιώτης - Ν. Μαγδαληνός. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Από Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21.00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Τιμή για συλλόγους: 10 ευρώ. Φοιτητικό: 10 ευρώ. Ανεργοι: 5 ευρώ.

Διάψευση από τον Κώστα Καζάκο

Ο Κώστας Καζάκος επικοινώνησε με την εφημερίδα μας, για να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι πρόκειται να συμμετάσχει σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Δ. Καλτσώνη, όπως παρουσιάζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ