ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
BASKET LEAGUE
Σε ... νεκρό χρόνο έμεινε ζωντανός

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτός που ...υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού στον αγώνα του ΟΑΚΑ

Icon

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτός που ...υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού στον αγώνα του ΟΑΚΑ
Χάρη σε ένα τρίποντο του Σπανούλη σχεδόν σε... νεκρό χρόνο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να απαντήσει στον Παναθηναϊκό με το ίδιο νόμισμα επικρατώντας στο ΟΑΚΑ με 68-66 στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς των τελικών στην Basket League. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» ρέφαραν την πρώτη τους ήττα στο ΣΕΦ (83-81) και ξαναπήραν το πλεονέκτημα σε περίπτωση 5ου παιχνιδιού. Πλέον, η συνέχεια στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων δίνεται την ερχόμενη Πέμπτη και πάλι στο ΣΕΦ για το τρίτο παιχνίδι της σειράς. Σημειώνεται πως το διπλό «μπρέικ» που σημειώθηκε στους φετινούς τελικούς στα δυο πρώτα παιχνίδια συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών της κατηγορίας. Οπως στον αγώνα του ΣΕΦ έτσι και στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι ήταν και πάλι συναρπαστικό με εναλλαγές στο σκορ και φινάλε αγωνίας. Οι γηπεδούχοι «πράσινοι», με τον αέρα της πρώτης επικράτησης και μπροστάρη στον αγώνα τον Διαμαντίδη (8 π.), προσπάθησαν να κάνουν το σημαντικότερο βήμα που θα τους έφερνε μια ανάσα από τον τίτλο. Ωστόσο, η αδυναμία τους να βρουν λύσεις στην άμυνα κάτω από το καλάθι, σε συνδυασμό και με τα προβλήματα στα ριμπάουντ, τους εμπόδισε να ξεφύγουν στο σκορ. Την ίδια στιγμή, η ολιγωρία στα τελευταία δευτερόλεπτα, και ενώ ο Διαμαντίδης είχε δώσει προβάδισμα με τρίποντο, αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβαση του αγώνα. Πολύ καλή εμφάνιση για τους γηπεδούχους πραγματοποίησε και ο Νίκος Παππάς (12 π.).

Στην άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός μετά το πάθημά του στο ΣΕΦ φάνηκε σαφώς πιο διαβασμένος στο δεύτερο παιχνίδι εμφανιζόμενος με αλλαγές στο παιχνίδι του και είχε την τύχη να βρεθεί σε πολύ καλή μέρα ο Γιώργος Πρίντεζης (20 π.) που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος εντός της ρακέτας ταλαιπωρώντας αρκετά τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη συμμετοχής στον 3ο τελικό, τον Παναθηναϊκό περίμεναν βαριές καμπάνες.

Δεν κάνει ένσταση ο ΠΑΟ

Το τελευταίο σουτ του Σπανούλη μπορεί να έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό, ωστόσο από πλευράς «πρασίνων» υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές αφού υποστήριζαν πως ο παίκτης έκανε βήματα. Μάλιστα, στις πρώτες αντιδράσεις μετά το παιχνίδι υπήρξαν σκέψεις για κατάθεση ένστασης αλλά και απειλής να μην κατέβει η ομάδα στον τρίτο τελικό εάν αυτή δεν γίνει δεκτή, όμως τα πράγματα άλλαξαν από χτες. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της αν και κάνει λόγο για «πεντακάθαρη παράβαση» ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να κάνει ένσταση αφήνοντας αιχμές ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τακτική των αντιπάλων.

Μικρός τελικός: Το 2-0 η ΑΕΚ σε ματς - ροντέο

Σε ένα ματς - ροντέο στο ΟΑΚΑ, που σημαδεύτηκε από 17 αποβολές (συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών των δύο αντιπάλων) και οι δύο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με 3 παίκτες (ΑΕΚ) έναντι 2 (Αρης), η ΑΕΚ επικράτησε του Αρη με 89-84 και έκανε το 2-0 στη σειρά του μικρού τελικού. Εστω και με αυτόν τον τρόπο η Ενωση βρίσκεται μια ανάσα από την 3η θέση (κρίνεται στις 3). Το φιτίλι στην αναμέτρηση άναψε ένας καβγάς ανάμεσα σε Παπαντωνίου από πλευράς γηπεδούχων και Ουότερς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γενική σύρραξη. Το επόμενο ματς των δυο ομάδων είναι προγραμματισμένο για αύριο Τετάρτη στο «Νίκος Γκάλης».

SUPER LEAGUE - ΠΛΕΪ ΟΦ
Αλλαγές στην κορυφή

Ανακατατάξεις στην κορυφή της βαθμολογίας και αλλαγή σκηνικού στη μάχη για την πρωτιά στα πλέι οφ της Super League (που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) έφερε η 3η αγωνιστική της διαδικασίας στο φινάλε του πρώτου γύρου. Κερδισμένοι θεωρούνται ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός που με τις νίκες τους επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με 3-0 και της ΑΕΚ με 3-0 στο «Απ. Νικολαΐδης», αντίστοιχα, πέρασαν ξανά στο βαθμολογικό ρετιρέ. Μάλιστα, ο «Δικέφαλος» είναι πλέον κερδισμένος καθώς υπερτερεί στην ισοβαθμία του «τριφυλλιού».

Στο αθηναϊκό ντέρμπι ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που προσγείωσε την ΑΕΚ μετά τις συνεχόμενες επιτυχίες στον τελικό Κυπέλλου επί του Ολυμπιακού και επί του Πανιωνίου για το εξ αναβολής παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη νίκη των «πρασίνων» φέτος σε ντέρμπι, που χτες σε σχέση με τους αντιπάλους τους ήταν καλύτεροι, έτρεξαν περισσότερο και είχαν περισσότερη διάθεση. Αντίθετα, η ΑΕΚ έδειξε κουρασμένη απ' τις συνεχόμενες (και σε σύντομο διάστημα) υποχρεώσεις. Οι «πράσινοι» έφθασαν στην επιτυχία χάρη στα γκολ των Λουντ (11'), Μπεργκ (30'), Κλωναρίδη (90').

Στον αγώνα της Νέας Σμύρνης ο ΠΑΟΚ πήρε την πολύτιμη νίκη χάρη στα τέρματα των Αθανασιάδη (27') και Μακ (77'). Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα (και ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος), πίεσαν περισσότερο και εκμεταλλεύτηκαν άριστα τα προβλήματα των αντιπάλων τους. Οι τελευταίοι αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν επικίνδυνοι χάνοντας κάποιες ευκαιρίες (Μπαργκάν 61', Καραμάνος 65') αλλά και πέναλτι με τον Οικονόμου στο 90', εντούτοις έδειξαν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη. Σημειώνεται πως ο Πανιώνιος αγωνίστηκε χωρίς το... βασικό του όπλο, Τάσο Μπακασέτα, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής, με τα σενάρια να θέλουν ως αιτία την πίεση του παίκτη προς τη διοίκηση της ομάδας για μεταγραφή στην ΑΕΚ (φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον «Δικέφαλο»).

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 7, Παναθηναϊκός 7, ΑΕΚ 5, Πανιώνιος 1.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Επιτυχημένο φινάλε

Η εξασφάλιση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο από την ομάδα των 4Χ100 της μεικτής ομαδικής και μάλιστα με την επίτευξη νέου πανελλήνιου ρεκόρ ήταν η καλύτερη επίδοση από ελληνικής πλευράς στο φινάλε του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που έγινε στο Λονδίνο. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους Απόστολο Χρήστου, Παναγιώτη Σαμιλίδη, Ανδρέα Βαζαίο και Κρίστιαν Γκολομέεβ κατέλαβαν την 4η θέση στον τελικό του αγωνίσματος με 3:34.41 καταρρίπτοντας το παλιό που ήταν 3.34.71. Ο συγκεκριμένος χρόνος μάλιστα αποδείχθηκε ικανός να στείλει την ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο καθώς, για να πετύχουν το σκοπό τους, ήθελαν χρόνο καλύτερο από 3.36.56.

  • Βολές κατά της Πολιτείας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος με αφορμή τις επιτυχίες της ελληνικής αποστολής στο πανευρωπαϊκό υγρου στίβου.Οπως είπε εξαιτίας της μείωσης των επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια που φθάνουν πλέον στο 80% οι Ελληνες κολυμβητές/τριες παλεύουν μόνοι τους για να τα καταφέρουν την ώρα που συναθλητές τους απ το εξωτερικό έχουν επιτελεία 20 ατόμων. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εκτακτη σύσκεψη για ΟΑΚΑ

Μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής, με την οποία αντιδρούσε στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΑΚΑ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειές της. Μάλιστα, πληροφορίες δεν αποκλείουν και την προσφυγή στα δικαστήρια. Σημειώνεται πως το ΟΑΚΑ είναι έδρα αρκετών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, ενώ τόσο οι εγκαταστάσεις του όσο και ο περιβάλλων χώρος χρησιμοποιούνται συχνά από τους όμορους δήμους, σωματεία και σχολεία.

Μετονομάζεται σε «Νίκος Γκάλης» το κλειστό

Την απόφαση της κυβέρνησης να μετονομάσει το κλειστό του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης» ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, στον ίδιο τον κορυφαίο Ελληνα μπασκετμπολίστα σε σχετική συνάντηση. Οπως έγινε γνωστό, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Από την πλευρά του, ο Νίκος Γκάλης ευχαρίστησε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους αρμοδίους, τονίζοντας πως η τιμή δεν αφορά μόνον αυτόν, αλλά όλους τους συμπαίκτες του εκείνη την εποχή.

Σημειώνεται πως εάν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της μετονομασίας του κλειστού στο ΟΑΚΑ θα είναι το δεύτερο κλειστό γήπεδο της χώρας που θα φέρει το όνομα του Νίκου Γκάλη, καθώς το ίδιο έχει συμβεί και με το πρώην πλέον Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος χάντμπολ έκανε ο Διομήδης Αργους επικρατώντας στον πρώτο τελικό του Φίλιππου Βέροιας 20-18. Η σειρά των τελικών μεταφέρεται πλέον στο «Φιλίππειο» την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μάη (16.30, ΕΡΤ2), με τον Διομήδη να θέλει μία ακόμα νίκη για να στεφθεί πρωταθλητής για τρίτη φορά στην ιστορία του και την ομάδα της Βέροιας να ψάχνει την ισοφάριση με σκοπό να διεξαχθεί και τρίτο παιχνίδι.

ΠΟΛΟ
Η... Οδύσσεια του φάιναλ φορ

Σε Οδύσσεια... που κινδυνεύει πλέον να μείνει χωρίς ...Ιθάκη εξελίσσεται η διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο Κύπελλο πόλο ανδρών για την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ). Σε αυτό μετέχουν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Βουλιαγμένη, Εθνικός.

Ωστόσο, η παρουσία των δύο «αιωνίων» και ο φόβος για την πρόκληση εκτρόπων έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο να βρεθεί έδρα διεξαγωγής. Μετά και την άρνηση του Δήμου Χαϊδαρίου κατόπιν πρόσκλησης για τη διοργάνωση από πλευράς ΚΟΕ, η τελευταία καλεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη τις εμπλεκόμενες ομάδες. Τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Ομοσπονδία να προκρίνει τη λύση διεξαγωγής του φάιναλ φορ στη Βουλιαγμένη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Εθνικού. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε η ματαίωση του Κυπέλλου είναι μονόδρομος αφού δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες.

Σημειώνεται πως τη διοργάνωση αρχικά την είχε αρνηθεί για οικονομικούς λόγους ο Δήμος Πάτρας, ενώ υπό το φόβο των ενδεχόμενων επεισοδίων (κυρίως από τους οπαδούς των δυο «αιωνίων») την άρνησή τους εξέφρασαν ακόμα οι Δήμοι Ν. Σμύρνης, Χαλκίδας, Καρπενησίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ