ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης

Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με την οποία ζητά συνάντηση εντός του επόμενου 15θημέρου με αίτημα την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο λαό της Πάτρας, για την ικανοποίηση των αναγκών του στην αναψυχή, την ξεκούραση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με αφορμή την επιστολή, ο κομμουνιστής δήμαρχος παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου.

Ο Κ. Πελετίδης στην επιστολή υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό πως «σε δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 21/1/2015 και στις 16/9/2015, είχατε δημόσια δεσμευτεί για την απόδοση στον πατραϊκό λαό της λιμενικής ζώνης. Συγκεκριμένα, αναφέρατε πως "(...) κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο Δήμο της παραλιακής της ζώνης. Μετατρέπουμε σε οριστική την προσωρινή παραχώρησή της στο Δήμο Πατρέων. Αυτή η πολύτιμη, δημόσια περιουσία της πόλης δεν θα εκποιηθεί από κανένα ΤΑΙΠΕΔ - το οποίο, έτσι κι αλλιώς, από τη Δευτέρα μετράει μέρες"».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο προς τον Αλ. Τσίπρα, «ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή σας, αλλά έχουμε ενέργειες της κυβέρνησής σας και των κρατικών υπηρεσιών σας που κινούνται σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η ανησυχία μας εντείνεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και από την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο η λιμενική ζώνη αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων».

Αναφέρεται, επίσης, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας που απέρριψε την πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας που ανατρέπει υπέρ του «ΟΛΠΑ ΑΕ» και του ΤΑΙΠΕΔ την από 24/1/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, καθώς και στην ακύρωση από τον ασκούντα καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοικτό δημοτικό χώρο στάθμευσης στο νότιο τομέα της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Και τα προβλήματα συνεχίζονται με το διορισμένο από την κυβέρνηση διευθύνοντα σύμβουλο του «ΟΛΠΑ ΑΕ», που αρνείται να παραχωρήσει μικρό τμήμα του αποκλεισμένου με συρματοπλέγματα βόρειου λιμένα για τις ανάγκες της πόλης και τον ΟΣΕ, που δεν παραχωρεί, για χρήση πάρκινγκ, έναν εγκαταλελειμμένο ελεύθερο χώρο δίπλα στο λιμάνι.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο Δήμος με δυσκολία εισπράττει καθυστερημένα ενοίκια και χρέη από ηλεκτροφωτισμό από μερίδα εταιρειών - μισθωτών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠΑ και Δήμου Πατρέων, καθώς ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε δεκτή την ένσταση του ενοικιαστή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ενοικίαση των καταστημάτων που εκκενώθηκαν.

Ο Κ. Πελετίδης, στην επιστολή του, επισημαίνει πως «ο "ΟΛΠΑ ΑΕ" δεν έχει αναζητήσει από κανέναν από τους ενοικιαστές ούτε ένα ευρώ, οι οποίοι δεν κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια κανένα ενοίκιο, ούτε στον "ΟΛΠΑ ΑΕ" ούτε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χρησιμοποιούν την κυβερνητική πολιτική για να μην πληρώσουν στο Δήμο τις οφειλές τους».

Καταλήγοντας, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας τονίζει πως «η δημοτική αρχή, έχοντας ως πυξίδα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με τον πατραϊκό λαό την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, η οποία πρέπει να φύγει από την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, να εξαιρεθεί από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, να μην ξεπουληθεί και παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες, να παραμείνει δημόσια περιουσία, ελεύθερη στη χρήση της από το λαό, καθώς και τη χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη συνολική ανάπλασή της». Παράλληλα, «θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας στην παραλιακή ζώνη με την ολοκλήρωση του νότιου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων, την επέκταση των ποδηλατόδρομων, την πεζοδρόμηση τμημάτων της, την άμεση λειτουργία των χώρων στάθμευσης. Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε περιορισμός στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων στο βόρειο λιμάνι και να φύγουν οι μπάρες και η περίφραξη απ' όλη τη λιμενική ζώνη».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΣΥΡΙΖΑ)
Στρατηγικός σχεδιασμός προς όφελος του κεφαλαίου

«

Η στρατηγική μας μέχρι το 2020, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και την αντίστοιχη εθνική και ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική, συμπυκνώνεται στην επιδίωξη για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», στην «τόνωση της ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται για το στίγμα της ...«στρατηγικής 2020» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την οποία παρουσίασε χτες ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ), στη Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Ο περιφερειάρχης έδειξε ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι πώς θα συμβάλει στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και τον τουρισμό), όταν πρόκειται για μία περιφέρεια που έχει πληγεί από απανωτούς σεισμούς (Λευκάδα, Κεφαλονιά), στην Κεφαλονιά, δύο χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό, οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους, με οικογένειες και σχολεία να στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ, όταν καταγράφονται σοβαρά προβλήματα με το οδικό και ακτοπλοϊκό δίκτυο και πάει λέγοντας.

Οπως ανέφερε, έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια από τα κοινοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, 227 εκατ. ευρώ, «ήδη, έχουμε ενεργοποιήσει τις πρώτες προσκλήσεις για τις εντάξεις έργων και αυτήν τη στιγμή έχουμε κινητοποιήσει περίπου 34 εκατ. ευρώ», όμως ούτε φράγκο δεν πάει από αυτά στις λαϊκές ανάγκες, ειδικά δε η αντισεισμική θωράκιση είναι υπόθεση ζωής για τους κατοίκους. Βέβαια, στη βάση της ...πολιτικής «με κοινωνικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα διαθέσει και περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, εμφανίζοντας ως ...κατόρθωμα τη συγκρότηση μιας... «συμμαχίας κατά της φτώχειας», όπως είπε, «με επικεφαλής την Περιφέρεια και συμμετοχή 26 φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της αλληλεγγύης»...

Οσο για τα μέτρα που παίρνει η Περιφέρεια για την αντισεισμική θωράκιση, είπε: «Εχουμε προχωρήσει στην επικαιροποίηση όλων των σχεδίων πολιτικής προστασίας του "Ξενοκράτη" και το 2015 πραγματοποιήθηκε με δική μας πρωτοβουλία για πρώτη φορά η πανιόνια άσκηση για την προστασία από τους σεισμούς»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στην τοποθέτησή του αφού ανέδειξε ότι ο προσανατολισμός των κοινοτικών προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, πρόσθεσε, δείχνοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας: Από τους σεισμούς «έχουμε σχολεία σε κοντέινερ, προβλήματα σε δημόσια κτίρια, στις εργατικές κατοικίες. Ιδιαίτερα στη Λευκάδα, έχουμε ολοκληρωτικές καταστροφές σε δύο χωριά. Εχουμε τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας» και από πάνω στην Κεφαλονιά πάει να γίνει «αποχαρακτηρισμός του νησιού από σεισμόπληκτη περιοχή, γιατί έχουν παρέλθει τα δύο χρόνια»!

Δείχνοντας τι σημαίνει «καπιταλιστική ανάπτυξη» επισήμανε: «Εχουμε πλημμύρες στο Αργοστόλι, στα Διλινάτα, στον Καραβόμυλο, επειδή δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Και ρωτάμε, ποιος έδωσε άδεια γι' αυτές τις ανεμογεννήτριες;». Ανέφερε ακόμα για την Κεφαλονιά ότι αυτές «οι ανεμογεννήτριες παράγουν 500 Μεγαβάτ όταν οι ανάγκες της περιοχής είναι 50 Μεγαβάτ. Ποιον εξυπηρετεί η κατασκευή τους;».

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Μικροπροβλήματα αλλά και ανησυχία προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στις 11.36 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα, γεγονός που έκανε τη δόνηση ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Κρήτη.

Από το σεισμό προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές ενώ παρατηρήθηκε υπερφόρτωση στις τηλεπικοινωνίες. Εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο της παλιάς Ακαδημίας, στο Ηράκλειο, εντοπίστηκαν ρωγμές και με απόφαση της διευθύντριας εκκενώθηκε το σχολικό συγκρότημα. Σημειώνεται πως τα ξημερώματα σημειώθηκαν δύο δονήσεις με μέγεθος 2,7 και 3,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 10 και 16 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ενώ μετά τη δόνηση των 5,5 βαθμών έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί.

Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα καταθέσει τη Διάταξη Αρχειοθέτησης

Την πρόθεσή του να καταθέσει ο ίδιος τη Διάταξη Αρχειοθέτησης, καθώς και άλλες Δικαστικές Αποφάσεις, Διατάξεις και Αναφορές σχετικές με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, ώστε να διευκολύνει την Επιτροπή Θεσμών στο επιτελούμενο έργο της, όταν κληθεί να καταθέσει, γνωστοποιεί με χτεσινή ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές περί αποσπασματικών και επιλεκτικών διαρροών των εν λόγω εγγράφων σε ΜΜΕ «του δημοσιογραφικού περιθωρίου».

Οπως σημειώνεται «Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε από την Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη τη Διάταξη Αρχειοθέτησης για την υπόθεση της Λαϊκής και ότι η ίδια απέρριψε κατά τη νομική της κρίση το σχετικό αίτημα. Δεν επιθυμώ να κρίνω την ορθότητα του αιτήματος της Επιτροπής Θεσμών από συνταγματικής και νομικής πλευράς, όμως νομίζω ότι σαν εξέλιξη κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ανοίγει νέους δρόμους στην ερμηνεία της διάκρισης των εξουσιών».

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισαγγελέας Εφετών Γ. Τσατάνη με απαντητικό της έγγραφο προς το Προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αρνήθηκε να παρουσιαστεί για τις καταγγελίες της, ώστε να αποσαφηνίσει τους ισχυρισμούς της, σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο. Το ξεκαθάρισε η ίδια στο εν λόγω έγγραφό της προς το προεδρείο της Επιτροπής που τής είχε ζητήσει τη δικογραφία της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ