ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης

Από τις δεκάδες συναυλίες που έχουν «ντύσει» όλα αυτά τα χρόνια τις εκθέσεις εικαστικών
Από τις δεκάδες συναυλίες που έχουν «ντύσει» όλα αυτά τα χρόνια τις εκθέσεις εικαστικών
Σήμερα, στις 19.30 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο». Η κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, οι Λαϊκές Επιτροπές των Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, όλοι οι διοργανωτές δηλαδή αυτής της έκθεσης έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό για να είναι όλα σήμερα έτοιμα. Αλλωστε, η πείρα τους μετρά 10 χρόνια τώρα που διοργανώνουν αυτήν την έκθεση με σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του».

Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Για 10 μέρες από σήμερα έως την ερχόμενη Κυριακή θα πάρει ζωή το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» στο Κερατσίνι (Κωνσταντινουπόλεως 51), μιας και 278 εικαστικοί θα εκθέσουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Παράλληλα, στο δεκαήμερο έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την ανεργία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 27/5, 19.30: Εγκαίνια της Εκθεσης. Μουσική βραδιά με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.
  • Σάββατο 28/5, 20.00: «Ενα τραγούδι αφιερωμένο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες» με τους Afaza, Φρανκ και Τοτέμ (guest Drugitiz).
  • Κυριακή 29/5, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 19.00: Συζήτηση «Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια», 20.30: «Περί τιμής ή αλλιώς, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ», από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης.
  • Τετάρτη 1/6, 19.30: Συζήτηση για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου, 20.30: «Τραγούδια της ξενιτιάς», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγγελος Σικελιανός» Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, συγκρότημα «Altera Vita».
  • Παρασκευή 3/6, 21.00: Προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού.
  • Σάββατο 4/6, 19.00: Συζήτηση «Τέχνη και εργατικό κίνημα», 20.30: «Ο Δράκος» του Εβγκένι Σβαρτς, από τη Θεατρική Σκηνή«Εκτός Σχεδίου».
  • Κυριακή 5/6, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 21.00: Γιορτή στην πλατεία Κύπρου με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται και με την υποστήριξη των: Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων & Ποτών, Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας.

Λεωφορεία για το χώρο: Από Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
20ή Εκθεση Γελοιογραφίας

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης από τον «Ριζοσπάστη»

Αύριο βράδυ, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λαφυστίου, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 20ής Εκθεσης Γελοιογραφίας που διοργανώνουν ο Δήμος Λεβαδέων, η Τοπική Κοινότητα Λαφυστίου και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου.

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης, σκιτσογράφος του «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Λέσχη Γελοιογραφίας, θα παρουσιαστεί η έκθεση «50 χρόνια τηλεόρασης». Επίσης, αφιέρωμα στην ιστορία της Γελοιογραφίας του Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με την FECO - AZERBAIJAN.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και τις 5 Ιούνη και οι ώρες λειτουργίας της είναι από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

«Δι' ασήμαντον αφορμή» μετά μουσικής

«Δι' ασήμαντον αφορμή», είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσει, στο θέατρο Πέτρας, στις 14 Ιούλη (ώρα έναρξης 9 μ.μ.) η Φωτεινή Βελεσιώτου. Συνταξιδιώτες επί σκηνής οι: Ψαραντώνης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Αργύρης Μπακιρτζής, Χάικ Γιαζιτζιάν.

Σύγχρονες, παραδοσιακές μουσικές, πρωτότυπες μελωδίες που αγκαλιάζουν το στίχο, που διαπερνούν σύνορα, σπάνε τα καλούπια, ενώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς, δημιουργώντας μια άλλη ηχητική διάσταση. Από τις εσχατιές της Ελλάδας στη Συρία. Μουσική και μουσικοί από τους δρόμους της Μεσογείου, ένα γεωγραφικό χώρο με αλληλεπιδρούσες μουσικές, έναν τόπο έμπνευσης: Κρήτη, Κομοτηνή, Καβάλα, Χαλέπι.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ, στο ταμείο του θεάτρου κατά την ημερομηνία της συναυλίας. Σημεία προπώλησης: Δημαρχείο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη 76 -78, τηλ. 213.2024.400, πρωινές ώρες). Δημοτικός Κινηματογράφος Πετρούπολης (25ης Μαρτίου 168, τηλ. 210.5012.391, απογευματινές ώρες). «Θέατρο Πέτρας» στο ταμείο του θεάτρου κατά την ημερομηνία της συναυλίας.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;»

«Το βιβλίο μου πίστευα πως ήθελα να το γράψω για πολλούς λόγους: Σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους μου, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που στάλαζε γραμμή από την ψυχή μου, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκα να περάσω τόσο φοβερά παιδικά χρόνια και να ζήσω τρέχοντας κι όχι αργά και φυσιολογικά...».

Αυτά σημειώνει η Δήμητρα Σ. Πέτρουλα στο βιβλίο «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και μιλάει με συγκλονιστικό τρόπο για το πώς το Γενάρη του '46 η ίδια, ένα κοριτσάκι μόλις στα 3,5 χρόνια, έγινε αυτόπτης μάρτυρας των σφαγών πολλών μελών της οικογένειάς της από τους Χίτες, ανάμεσά τους και η μητέρα της και οι αδερφές της, ζώντας 2 μερόνυχτα μαζί με τους νεκρούς. Δολοφονείται ο πατέρας της στις φυλακές της Σπάρτης, σκοτώνεται ο αδερφός της, μαχητής του ΔΣΕ, και πολλά χρόνια αργότερα δολοφονείται ο ανιψιός της Σωτήρης, το 1965. Ζει τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και την απότομη ενηλικίωση και συνειδητοποίηση τι σημαίνουν οι λέξεις «αυτοί» και «οι δικοί μας»...

Αυτό το βιβλίο, που διασκεύασε θεατρικά η Σοφία Αδαμίδου και ανέβηκε φέτος το χειμώνα με την Βέρα Κρούσκα και σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια του Ενκε Φεζολλάρι, φιλοξενείται σήμερα Παρασκευή κι αύριο Σάββατο από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 21.30.

Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Πληροφορίες - κρατήσεις: 2610.273.613.

Ο Ομάρ Φαρούκ στη Θεσσαλονίκη

Τη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μουσικής στην πόλη επισκέπτεται ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 21.00. Στην παράσταση - μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, συμμετέχουν και οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Φώτης Θεοδωρίδης και Θεόφιλος Πουταχίδης (ποντιακή λύρα).

Ο Ομάρ Φαρούκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα. Από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης, ο οποίος παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του από την παράδοση, το ρομαντισμό, τη φαντασία.

Προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.tch.gr

«Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα»

Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα, μέχρι τις 5 Ιούνη.

Η σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ο μύθος είναι πάντα ένας ασφαλής τ(ρ)όπος για να συστηθούμε, σαν μια αρχή για να μας εμπιστευθούν, για να εμπιστευθούμε. Ομως, για να τον νιώσεις, αντικαθιστάς τα αλλότρια με τα οικεία, παρομοιάζεις, μεγαλύνεις τις αντιθέσεις ανάμεσα σε απόκοσμα επεισόδια και απολύτως γειωμένες, εγκόσμιες ατμόσφαιρες και χειρονομίες, χρησιμοποιείς ακραίες κλίμακες. Ετσι, είτε κοντοζυγώνεις σε κρυμμένα νοήματα είτε απομακρύνεσαι αυθαιρετώντας. Ο Σοφοκλής, με "επίσημο" τέχνασμά του την αμφιλογία, μιλάει για την Οραση, την προσωπική οπτική. Οπως και να διαβάσεις μια ιστορία, το μόνο που προκύπτει είναι μια ιδιωτική ερμηνεία, τόσο θνητή όσο και η στιγμή».

Διασκευή: Ολος ο θίασος, με οδηγό τη μετάφραση του Ι.Ν. Γρυπάρη. Σκηνικός Χώρος: Μαρία Πρωτόπαππα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Χορογραφία: Rhythm Hoppers (Αυγουστίνος Τραν & Βάσια Παναγιώτου). Διανομή: Οιδίπους: Γιώργος Παπανδρέου, Ιερέας/Χορός: Θοδωρής Σκυφτούλης, Κρέων/Χορός: Μιχάλης Τιτόπουλος, Τειρεσίας/Χορός: Γιάννης Κλίνης, Ιοκάστη: Μαρία Αποστολακέα, Αγγελος/Χορός: Μάνος Στεφανάκης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας θα παραμείνει κλειστό έως και την Πέμπτη, 09/06/2016, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ