ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Απεργούν αύριο οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα

Κινητοποίηση των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις στο «Δρομοκαΐτειο», που είναι απλήρωτοι για μήνες

Από την χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων στο «Δρομοκαΐτειο», έξω από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Από την χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων στο «Δρομοκαΐτειο», έξω από το υπουργείο Υγείας
Απεργούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας κάτω από τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί. Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων από όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση να διεκδικήσουν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Στη συγκέντρωση, στο υπουργείο Υγείας, καλούν επίσης η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) καλούν σε παναττική κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνουν αύριο οι συνταξιούχοι στο Βόλο (10.30 π.μ., νοσοκομείο), στο Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), στη Λαμία (9.30 π.μ., πλατεία Πάρκου) και στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου). Επίσης, σήμερα, στις 10.30 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία καλούν σε διαμαρτυρία στο νοσοκομείο.

Διαμαρτυρία συμβασιούχων του ΨΝΑ

Χτες, δεκάδες εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις έργου στην καθαριότητα, στη φύλαξη και τη σίτιση του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», που είναι απλήρωτοι για 5 μήνες, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας. Εκτός από την καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδικούν από την κυβέρνηση αξιοπρεπείς μισθούς, επιδόματα, άδειες κ.ά., αφού οι ατομικές συμβάσεις που διαφημίζει το υπουργείο Υγείας ότι «έδιωξαν τους εργολάβους από τα νοσοκομεία», διατηρούν κι επιδεινώνουν το «εργολαβικό» καθεστώς γαλέρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενη που λείπει αυτό το διάστημα από τη δουλειά για λόγους υγείας, όχι μόνο είναι απλήρωτη, όχι μόνο δεν «δικαιούται» αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το νοσοκομείο, αλλά πληρώνει κι από πάνω τον αντικαταστάτη της, προκειμένου να διατηρηθεί η θέση της και να συνεχίσει να δουλεύει όταν επιστρέψει!

Οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις του «Δρομοκαΐτειου» απέκλεισαν συμβολικά με συρματόπλεγμα την είσοδο του υπουργείου Υγείας. Κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου που διαλαλούσε πως «εξασφαλίστηκαν όλες οι σχετικές πιστώσεις και το νοσοκομείο προχωρεί σε άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων», καθώς τους καταβλήθηκε μόνο ένα μηνιάτικο κι αυτό όταν απείλησαν με επίσχεση εργασίας. Κάτι που - όπως σημείωσαν - αποτελεί πάγια τακτική.

Αργά χτες το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πιστώθηκε στο λογαριασμό του Δρομοκαΐτειου «το σύνολο των οφειλομένων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εξοφληθούν για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».

Αντιδράσεις και στη Λάρισα

Στο μεταξύ, διαμαρτυρία με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, την περασμένη Παρασκευή, οργάνωσε το κλαδικό Σωματείο Καθαριστών/Καθαριστριών Ν. Λάρισας.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου και απαίτησαν να φύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία οι εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κ.λπ. και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαίτησαν, επίσης, να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν απολυθεί από τις εργολαβικές εταιρείες, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Η παρέμβαση του σωματείου ενόχλησε τον διοικητή των Νοσοκομείων της Λάρισας, Π. Νάνο, ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες φύλαξης - ασφάλειας να απομακρύνουν τις καθαρίστριες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας με τους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων ...συμφώνησε στην περιγραφή της τραγικής κατάστασης και, χωρίς να υπάρξει δέσμευση για ουσιαστική λύση, ανακύκλωσε την ίδια «καραμέλα» περί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που για φέτος δεν θα είναι ούτε 1.000 για όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο τα τελευταία 6 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό, έχουν κλείσει η ΩΡΛ, το Αιματολογικό, το Πνευμονολογικό και το Δερματολογικό, ενώ λειτουργούν με 1 - 2 μόνιμους γιατρούς και κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα το Ουρολογικό, το Γυναικολογικό και η Παιδιατρική. Υπηρετούν μόλις 3 οδοντίατροι που είναι οι μοναδικοί σε κρατική μονάδα για όλο το νομό.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τα πολλά κενά σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα κλινικές να καλύπτονται μόνο με ειδικευόμενους ή με ειδικευμένο γιατρό σε ετοιμότητα. Τα ωράρια είναι απάνθρωπα με γιατρούς να βρίσκονται στο νοσοκομείο για δυο 24ωρα απανωτά, ενώ δεν χορηγούνται ρεπό.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ
Ασθενείς πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να χειρουργηθούν

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποθεώνει τη λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με «δωρεές» και πληρωμές, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

Εκατοντάδες ευρώ αναγκάζονται να πληρώνουν ασθενείς - ανάμεσά τους πολλοί καρκινοπαθείς - στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να χειρουργηθούν, εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων χειρουργικών υλικών.

Ενδεικτικά, πρόκειται για καθετήρες port (σ.σ. καθετήρες σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία) με κόστος έως και 500 ευρώ, για φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και κοστίζουν 25 ευρώ το καθένα. Μάλιστα, ορισμένες πληρωμές χαρακτηρίζονται «δωρεές» για να εγκριθούν τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Οπως προκύπτει από αναρτήσεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μέσα σε διάστημα 7 μηνών είχαν γίνει γύρω στις 25 τέτοιες «δωρεές», ενώ, σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, αφορούν υλικά που παρουσιάζουν διαχρονικές ελλείψεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει πως «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά», διαφορετικά δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αν δεν βρεθούν - δηλαδή δεν αγοραστούν από τον ασθενή - η αναμονή για χειρουργείο μπορεί να φτάσει τον 1 χρόνο.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να μεταβεί χτες στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών για έλεγχο των καταγγελιών. Παράλληλα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ θα ενημερωθούν για να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Το υπουργείο Υγείας τάχα «πέφτει από τα σύννεφα» και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη ...«νομιμότητα». Κάνουν πως δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η έλλειψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εξωθούν τις λαϊκές οικογένειες σε αδρές πληρωμές - τυπικές και άτυπες - για γιατρό, χειρουργείο, θεραπεία, νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.

Δεν γνωρίζουν, άραγε, τη «νόμιμη» επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, όπως π.χ. τα απογευματινά ιατρεία; Τα 93 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις δεν «σοκάρουν» την κυβέρνηση ...αυτά είναι «νόμιμα». Γι' αυτό, πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, επειδή προωθεί μέτρα που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στον αντίποδα, το πραγματικό «φάρμακο» για τέτοια φαινόμενα είναι: Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ και εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθεί και αποθεώνει τη "φιλανθρωπία", τη λειτουργία των νοσοκομείων με δικά τους έσοδα, με πληρωμές, με "δωρεές". Σε πολλά Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν υλικά από δωρεές ή τα αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τι σημαίνει να χρηματοδοτούν οι δήμοι νοσοκομεία και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας; Υποβάθμιση και το κόστος μεταφέρεται στον κόσμο.

Ο "εξορθολογισμός" των δαπανών που επιδιώκει κάθε διοίκηση νοσοκομείου είναι να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος, δηλαδή να υπάρχουν "δωρεές" και άλλες πληρωμές. Ετσι δεν αξιολογούνται οι διοικητές και τα νοσοκομεία; Οταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γιατί τους φαίνεται τόσο περίεργο; Πρόκειται για υποκρισία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ