ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαζική καταδίκη της ανάπτυξης ενόπλων του ΟΑΣΕ

Από χτεσινή διαδήλωση στο Ντονέτσκ
Από χτεσινή διαδήλωση στο Ντονέτσκ
Μεγάλη διαδήλωση έγινε χτες στην κεντρική πλατεία Λένιν του Ντονέτσκ, που διοργανώθηκε από τη διοίκηση της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πάνω από 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης του Κιέβου να αναπτυχθεί ένοπλη δύναμη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υποτίθεται επιτηρεί την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία. Οπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του λεγόμενου Λαϊκού Συμβουλίου, Ντένις Πουσίλιν, το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε ότι έχει αποτύχει η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2014 και κατήγγειλε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ότι επιχειρεί να αλλάξει την εντολή που έχει πάρει ο ΟΑΣΕ από την ίδια τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ ανέφεραν χτες ότι δέχθηκαν τουλάχιστον 140 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων τόσο από τις δυνάμεις του στρατού όσο και από τα τάγματα των εθνικιστών που δρουν στο πλάι του. Ιδιαίτερα χτυπήθηκαν προάστια της πόλης του Ντονέτσκ (σε μια περίπτωση στον βορρά οι βόμβες έπεσαν πολύ κοντά σε ένα νηπιαγωγείο), επίσης η Γκορλόφκα, η Γιασινοβάταγια, το Ντοκουχάεφσκ και τα χωριά Σαχάνκα, Κομιντέρνοβο, Λενίνσκογιε. Από αυτούς τους βομβαρδισμούς 1 άμαχος σκοτώθηκε, 15 τραυματίστηκαν και 44 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

ΗΠΑ
Θέλουν «ενεργότερο» στρατιωτικό ρόλο στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οτι οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν παραιτούνται από τις επιδιώξεις που έχουν στο Αφγανιστάν και διεκδικούν σθεναρά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των «ισορροπιών» στην πολύπαθη αυτή χώρα, αναδεικνύουν οι τακτικισμοί με τους οποίους ουσιαστικά ανατρέπονται οι διακηρύξεις περί σταδιακής αποχώρησης από την περιοχή.

Χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε άδεια ώστε ο αμερικανικός στρατός να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να συνοδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση των ανταρτών Ταλιμπάν, σε μια κίνηση για την πιο προληπτική τους στήριξη στα πεδία της μάχης». Επικαλούμενο (ανώνυμο) «αξιωματούχο», το «Ρόιτερς» ανέφερε ότι στο εξής θα υπάρχουν νέα περιθώρια και για «μεγαλύτερη χρήση της αμερικανικής εναέριας δύναμης, κυρίως μέσω στενής εναέριας υποστήριξης».

Ετσι, ο Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν, Τζον Νίκολσον, θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πότε είναι κατάλληλη στιγμή για τα αμερικανικά στρατεύματα να γίνουν αρωγοί του αφγανικού στρατού - κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο με τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις. Η ίδια πηγή ανέφερε στο «Ρόιτερς» πως οι διευρυμένες εξουσίες θα χρησιμοποιούνται μόνο «σε εκείνες τις ειδικές στιγμές στις οποίες η εμπλοκή τους θα επιφέρει στα πεδία των μαχών στρατηγικής σημασίας αποτελέσματα». Ακόμα, συμπλήρωνε ότι αυτή η «ενισχυμένη ευελιξία» έχει «την πλήρη στήριξη της αφγανικής κυβέρνησης και θα βοηθήσει τους Αφγανούς σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα».

ΛΙΒΥΗ
«Ικανοποίηση» ΗΠΑ για την έκβαση συγκρούσεων στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ικανοποίησή του για τη σημείωση «προόδου» στις επιχειρήσεις λιβυκών ένοπλων δυνάμεων κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Σύρτης εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Πίτερ Κουκ, εκτιμώντας πως η εξέλιξη είναι «σαφής ένδειξη επιτυχίας» των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση «ενότητας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, σε συνεργασία με ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Κουκ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει «επιπρόσθετες αποφάσεις για αμερικανική δράση, αυτή την περίοδο στη Λιβύη», πέρα από την αποστολή αρκετών εκατοντάδων Αμερικανών κομάντος στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών. Σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη» και πως «θα ήταν καλοδεχούμενο να μην υπάρξει ανάγκη ανάμειξης των ΗΠΑ και άλλων χωρών στη Λιβύη».

Η υποτίθεται «περιορισμένη» στρατιωτική δράση των ΗΠΑ (και άλλων ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) στη Λιβύη δεν περιλαμβάνει μόνο την αποστολή εκατοντάδων Αμερικανών κομάντος, που τάχα παίζουν το ρόλο «συμβούλου» του λιβυκού στρατού, αλλά και την εξαπόλυση «χειρουργικών» αεροπορικών επιδρομών από βάσεις των ΗΠΑ σε Βρετανία και Ιταλία. Παράλληλα οι χώρες της ΕΕ επιχειρούν να διευρύνουν τον ρόλο τους στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στη Λιβύη, ενισχύοντας σύντομα την ναυτική αποστολή «ΣΟΦΙΑ» όχι μόνο στα διεθνή ύδατα έξω από τις ακτές της Λιβύης αλλά και στα λιβυκά, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές αλλά και τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές...

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του λιβυκού στρατού δήλωσαν ότι κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στις δυνάμεις των τζιχαντιστών στην πόλη της Σύρτης και πως οι τελευταίοι εγκαταλείπουν τα πεδία συγκρούσεων, κουρεύονται και ξυρίζονται για να μπερδευτούν με τον άμαχο πληθυσμό και να ξεφύγουν από συλλήψεις ή επιθέσεις στρατιωτών.

Τέλος χτες τοπικά ΜΜΕ στη Λιβύη, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές από την Σύρτη, μετέδωσαν πως ο λεγόμενος «Εμίρης» του Ζακάτ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Χαμίντ Μάλουκα Αλ Ζλιτένι, σκοτώθηκε στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο κέντρο της παραπάνω λιβυκής πόλης με δυνάμεις της λεγόμενης «Αλ Μπανγιάν Αλ Μαρσούς» (σ.σ. «Στερεά Δομή») του λιβυκού στρατού. Στις ίδιες συγκρούσεις φέρεται πως τραυματίστηκε σοβαρά και ο μουφτής των τζιχαντιστών, Χασάν Αλ Καράμι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες ότι η εταιρεία «China Three Gorges» («Τσάινα Θρι Γκορτζες») διαπραγματεύεται την εξαγορά του αιολικού πάρκου Meerwind, που βρίσκεται στο γερμανικό νησί Χέλγκολαντ, στη βόρεια Θάλασσα. Η κινεζική εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, στον ποταμό Γιανγκτσέ και προγραμματίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς της Ενέργειας. Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε ανησυχία για το αυξανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον για γερμανικές εταιρείες, καλώντας σε «ίσους όρους ανταγωνισμού» στις ξένες επενδύσεις και για μια πανευρωπαϊκή ρήτρα διασφάλισης, που θα εμπόδιζε την απόκτηση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι κρίσιμα για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία της περιοχής από μη Ευρωπαίους.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (9.25 μ.μ. τοπική ώρα) στη βορειοδυτική Νικαράγουα, 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μορασάν. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο σε όλη τη χώρα όπως και στις γειτονικές Ονδούρα και Σαλβαδόρ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η ευρύτερη περιοχή από τον φετινό Φλεβάρη βρίσκεται σε σεισμική διέγερση. Αρχικά αναφέρθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

ΛΙΜΑ.-- Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού στις 5 Ιούνη, ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, με 50,12%, φέρεται να κέρδισε την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του φυλακισμένου για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρώην Προέδρου της χώρας, που πήρε 49,88%. Η διαφορά του ωστόσο είναι μόλις 41.438 ψήφοι και δεν αποκλείεται να ζητηθεί επανακαταμέτρηση. Το σίγουρο είναι ότι όποιος και να είναι ο Πρόεδρος είναι δεδομένη η πολιτική που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Νέα ευρήματα, που πιθανόν και αυτά να ανήκουν στο αεροσκάφος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», που αγνοείται από το Μάρτη του 2014, εντοπίστηκαν χτες στη Μοζαμβίκη, στην ανατολική Αφρική. Τα ευρήματα ανακάλυψε ξανά ένας Αμερικανός δικηγόρος, ο Μπλέιν Γκίμπσον, που έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι ευρημάτων» για τη χαμένη πτήση και είχε εντοπίσει και αυτά που βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στη Μαδαγασκάρη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα πολύνεκρη επίθεση σε βάση της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία εξαπέλυσαν προχτές Σομαλοί τζιχαντστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πόλη Χάλγκαν στην κεντρική χώρα, προκαλώντας το θάνατο 60 Αιθιόπων στρατιωτών. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι τα θύματα ήταν από την Ερυθραία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου της εταιρείας πετρελαίων της Νιγηρίας, στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, σημειώθηκε χτες προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τραυματίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο 55χρονος ναύαρχος Ρόμπερτ Γκλίλμπο, δήλωσε χτες ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης σε έρευνες που αφορούσαν το χρηματισμό του από τον υπερεργολάβο του αμερικανικού ναυτικού και ιδιοκτήτη της εταιρείας «Glenn Defense Marine Asia» (GDMA), Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις. Ο Φράνσις είχε εξασφαλίσει επί χρόνια σημαντικά συμβόλαια δωροδοκώντας «κατάλληλους» αξιωματούχους με περίπου 30.000.000 δολάρια.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- «Κυβερνοπειρατές» έκλεψαν και πωλούν στο Ιντερνετ δεκάδες εκατομμύρια στοιχεία ταυτοποίησης και κωδικούς πρόσβασης για το Twitter, το οποίο ωστόσο αργότερα «διαβεβαίωσε» ότι αυτά δεν αποσπάστηκαν έπειτα από επίθεση στα δικά του ηλεκτρονικά συστήματα.

ΗΠΑ
Στήριξη Ομπάμα στην Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον (αυτοαποκαλούμενο «αριστερό») Δημοκρατικό Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Ζήτησε παράλληλα από όλους τους υποστηρικτές και τα μέλη του κόμματος να ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού.

Ακολούθησε η 66χρονη Δημοκρατική Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που επίσης υποστήριξε επίσημα την υποψηφιότητα της Κλίντον, χαρακτηρίζοντας αντίθετα την περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ «γνήσια απειλή για την χώρα». Η Γουόρεν δεν αρκέστηκε στη λεκτική υποστήριξή της στην Κλίντον, καθώς διαβεβαίωσε πως είναι «έτοιμη να μπει στη μάχη και ν' αγωνιστεί με όλη της την καρδιά για την Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να γίνει η επόμενη Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα φτάσει ποτέ στο Λευκό Οίκο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ