ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πανεθνική διαδήλωση σήμερα στο Παρίσι

Με αίτημα την απόσυρση του νόμου «Ελ Κομρί»

Οι απεργοί σιδηροδρομικοί αξιοποιούν και τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου. Το δικό τους ...κύπελλο είναι ήδη γεμάτο από οργή ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

AP

Οι απεργοί σιδηροδρομικοί αξιοποιούν και τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου. Το δικό τους ...κύπελλο είναι ήδη γεμάτο από οργή ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να συναντηθούν σήμερα χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές από όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της πανεθνικής διαδήλωσης που έχει προγραμματιστεί με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος «Ελ Κομρί». Πρόκειται για το τελευταίο από τα νέα «πακέτα» προνομίων και μεταρρυθμίσεων, με τα οποία η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς στηρίζει απλόχερα την «ανταγωνιστικότητα» των μεγάλων επιχειρήσεων, στην προσπάθεια του ντόπιου κεφαλαίου να ανακτήσει χαμένο έδαφος και να διεκδικήσει με αξιώσεις μια σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά, «λαβωμένο» καθώς είναι από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την κατακόρυφη όξυνση του ανταγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος, μεταξύ άλλων, διευκολύνει κι άλλο τις απολύσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αποδεικνύοντας ξανά ότι το περίφημο «35ωρο»| που τόσο οι σοσιαλδημοκράτες μόστραραν ως κατάκτησή τους δεν είναι παρά «λάστιχο» στις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλίων) αλλά και τσακίζει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), αναγορεύοντας τις επιχειρηματικές συμφωνίες με τη διοίκηση κάθε εταιρείας σε κυρίαρχες. Οπλίζει έτσι ακόμα πιο αποτελεσματικά τη μεγαλοεργοδοσία, ώστε να μπορεί να «αντιμετωπίσει» τον ενιαίο αγώνα ενός κλάδου, να καταργήσει αιματηρές κατακτήσεις χρόνων, να αξιοποιήσει και να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τακτικές εξαγορές και λογικές συντεχνιασμού, σε συνεργασία φυσικά με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους, όπως στα τρένα (SNCF), στην Ενέργεια (π.χ. διυλιστήρια, σταθμοί αποθήκευσης καυσίμων), στις αστικές συγκοινωνίες (π.χ. του Παρισιού), την αποκομιδή απορριμμάτων κ.τ.λ. που σε ορισμένους χώρους συνεχίζονται ακόμα. Ωστόσο, η δυναμική και η προοπτική και αυτών των αγώνων (όπως και κάθε εργατικής κινητοποίησης) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προσανατολισμό τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (και της CGT όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας) συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις χωρίς να εγκαταλείπουν το «μέλημα» της «εγχώριας ανταγωνιστικότητας» και των αναγκών της «εθνικής οικονομίας», κάτι που από την αρχή ναρκοθετεί τους αγώνες, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατόν μια αστική κυβέρνηση να «συνετιστεί» και να βρεθούν λύσεις που θα συμφέρουν και την εργοδοσία και την εργατική τάξη.

Νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στη συγκεκριμένη χώρα για 9η συνεχόμενη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Σε συνάντηση μαζί της, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσάνγκ, τόνισε πόση εμπιστοσύνη έχει στην ενίσχυση της ολόπλευρης συνεργασίας των δύο πλευρών, σημειώνοντας και ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να εξετάσει πολύ συγκεκριμένα το συντονισμό στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Made In China 2025», αλλά και της γερμανικής στρατηγικής «Industrial 4.0» (σ.σ. και οι δύο αφορούν ουσιαστικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κύρια σε τομείς της βιομηχανίας), αλλά και όσον αφορά τις κοινές επενδύσεις σε τρίτες αγορές.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», από τη μεριά της η Μέρκελ, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, σχολιάζοντας πως το Πεκίνο θα έπρεπε να δεχτεί ευθύνες ανάλογες με την οικονομική δύναμη της χώρας. Ακόμα, πρότεινε οι δυο χώρες να βαθύνουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα «διαχείρισης κρίσεων», όπως η «ανακούφιση από καταστροφές» στο Αφγανιστάν και οι ειρηνευτικές αποστολές στο Μάλι.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προέβλεπε και την πραγματοποίηση του 4ουγύρου Διακυβερνητικών Επαφών. Η καγκελάριος στέφθηκε επίτιμη διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Ναντζίνκγ της πρωτεύουσας, ένα από τα πιο σπουδαία της χώρας.

Σε ανάλυσή του, ενόψει της επίσκεψης, το «Σινχουά» υπογράμμιζε τις ευθύνες των δύο πλευρών, με δεδομένη «την αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». «Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τις δυσκολίες μέσα από πιο έντονες πολιτικές χαλάρωσης, που γενίκευσαν διάφορες δευτερογενείς επιδράσεις. Κίνα και Γερμανία πάντα εφάρμοσαν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μέσα από καινοτομία και δομικές μεταρρυθμίσεις. Περαιτέρω ενίσχυση του μακρο-οικονομικού συντονισμού μεταξύ τους θα συμβάλει στην ανάκαμψη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας...».

Στις πρώτες πληροφορίες που έφταναν από τις Διακυβερνητικές Επαφές, η Μέρκελ εμφανιζόταν έτοιμη να μεσολαβήσει, ώστε η ΕΕ να αναγνωρίσει τελικά την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς», κάτι που έχει καθυστερήσει, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Πεκίνου που δηλώνει ότι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές υποχρεώσεις του.

Ανάμεσα σε άλλα, η Μέρκελ επρόκειτο να πάρει μέρος σε ένα Φόρουμ σινογερμανικής οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, να έχει συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους και να επισκεφτεί ένα βιομηχανικό πάρκο στην Σενγκγιάνγκ, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι και για τις εγκαταστάσεις στο Ιντσιρλίκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς τα παζάρια Γερμανίας - Τουρκίας για την παραχώρηση χώρου που η πρώτη είχε ζητήσει, προκειμένου να κατασκευαστούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Η «Χουριέτ» επικαλούνταν ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία «επιτεύχθηκε συμφωνία για την κατασκευή στρατιωτικού κοιτώνα και την προετοιμασία κάποιων υποδομών», ενώ αναφερόταν και σε ανώνυμες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες έμεναν μόνο «κάποιες διαφωνίες» να «αντιμετωπιστούν».

Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο ότι το παζάρι μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει σταματήσει, η (φιλοκυβερνητική) «Σαμπάχ» επικαλούνταν χτες «πηγές στην Αγκυρα» που διέψευδαν ότι υπάρχει συμφωνία και κατηγορούσαν όσους προσπαθούν να μιλήσουν για «τετελεσμένο γεγονός», εξηγώντας ότι η συζήτηση γίνεται πλέον υπό το φως των «νέων καταστάσεων», εννοώντας την πρόσφατη αναγνώριση της «Γενοκτονίας των Αρμενίων» από την «Μπούντεσταγκ». Πάντως, στο ίδιο ρεπορτάζ η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει αντίρρηση να «ανοίξει» η βάση του Ιντσιρλίκ για τη «γερμανική πρωτοβουλία», ενώ κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει και δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν πριν από μερικούς μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοια ζητήματα εξαρτώνται από τις εξελίξεις. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, αυτές οι εξελίξεις μάς ωφελούν. Το να χτίσει η Γερμανία ή η Γαλλία κάτι τέτοιο κοντά στο Ιντσιρλίκ εμάς θα μας ωφελούσε, δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Να σημειωθεί ότι η «Χουριέτ» αναφέρει ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει, όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «να παραδοθούν στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας».

Αργότερα χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Κάνικλι, είπε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το γερμανικό αίτημα.

Η σχετική διαπραγμάτευση των δύο χωρών είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Απρίλη και αφορούσε το αίτημα του Βερολίνου να κατασκευάσει εγκαταστάσεις συνολικής αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων, με ένα κέντρο εναέριας κυκλοφορίας, υποδομές φιλοξενίας για συνολική δύναμη 400 ατόμων, αλλά και ένα κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων. Μάλιστα, το γερμανικό «Σπίγκελ» είχε μιλήσει τότε για σχέδια κατασκευής αεροπορικής βάσης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Σε περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ρωσίας και Ουκρανίας οδηγεί το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με επίθεση των φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων του «Δεξιού Τομέα» στο ρωσικό Προξενείο στην Οδησσό. Συγκεκριμένα, υπήρξε αποκλεισμός του προξενείου για πάνω από 2 ώρες και πέταγμα αυγών, ενώ η ουκρανική αστυνομία παρατηρούσε χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μέσω του Κονσταντίν Ντολγκόφ, αξιωματούχου με αρμοδιότητα την «επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους κανόνες δικαίου», έκανε λόγο για «βρώμικη και άνανδρη πράξη», ενώ συνέδεσε το περιστατικό με την αντίστοιχη επίθεση και πυρπόληση του κτιρίου των Συνδικάτων επίσης στην Οδησσό, στις 2 Μάη του 2014, ένα έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 48 και τον τραυματισμό άλλων 247 ανθρώπων. Η διαπίστωση αυτή γίνεται με βάση και τις σκοπιμότητες της ρωσικής κυβέρνησης, που παρεμβαίνει για τα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης στην Ουκρανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στον θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές και αυτοαποκαλείται Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Στο στόχαστρο βρέθηκαν η Γκορλόφκα και άλλα περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές και 19 ημικατεστραμμένα σπίτια. Ο επικεφαλής των πολιτοφυλακών, Εντουαρντ Μπασούριν, έκανε λόγο για ρίψη 411 βλημάτων διαφόρων διαμετρημάτων, παρουσία στρατιωτικών οχημάτων και χρήση αυτόματων όπλων και χειροβομβίδων. Στις συγκρούσεις που έγιναν σκοτώθηκε ένας πολιτοφύλακας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι οι νέες αυτές παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ καταγγέλθηκαν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ). Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει τον τραυματισμό 3 στρατιωτών.

Τι δράση ετοιμάζουν κατά της «αδράνειας»;

«Εμείς οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, σε κυριακάτικη συνέντευξή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Καθιερώσαμε την ελεύθερη διακίνηση εντός του Σέγκεν και απολαύσαμε τα πλεονεκτήματα χωρίς να μιλήσουμε για τις δυσάρεστες πλευρές. Ποιος θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα; Τι θα γίνει με τους παράτυπους μετανάστες; Πώς θα κατανείμουμε όσους έχουν δικαίωμα ασύλου εντός της Ευρώπης; Ολα αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Τώρα πρέπει να επανορθώσουμε υπό πίεση». Η Γερμανίδα αξιωματούχος μίλησε ακόμα για την ανάγκη «να δρομολογήσουμε τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στη Βαρσοβία», ως αντίδοτο στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές από την Αφρική, αλλά και ταυτόχρονα «να επενδύουμε επί τόπου στην οικονομική ανασυγκρότηση».

Τέτοιες δηλώσεις περί ανάγκης «κινητοποίησης» των (και στρατιωτικών) μηχανισμών ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως και πιο στοχευμένων δράσεων για την «οικονομική ανασυγκρότηση» της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής πυκνώνουν διαρκώς. Είναι πια «ηλίου φαεινότερον» πως το Προσφυγικό εξελίσσεται σε ένα πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών σχεδιασμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ