ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
Κλιμάκωση του αγώνα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση

Τον απολογισμό μιας ιδιαίτερα δύσκολης σχολικής χρονιάς για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, δίνει μέσα από μια μεστή ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στην οποία αποτυπώνεται η ανάγκη για μόρφωση, εκπαίδευση και αποκατάσταση χιλιάδων παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Δικαιώματα που καταρρακώνονται από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ζήσαμε όλη τη χρονιά, σχολεία που μπήκαν σε λειτουργία μετά από πολλούς μήνες λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ εμείς αναγκαζόμαστε όλο και περισσότερο να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα διάλυση της Ειδικής Αγωγής για να μας στείλουν πελάτες σε επιχειρήσεις και στα νύχια των "φιλάνθρωπων". Φιλάνθρωποι που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας για να δίνουν ένα με το ένα χέρι και να πουλάνε ευαισθησία, για να κρύβουν τα εκατό που παίρνουν από τους εργαζόμενους, από το λαό, και από εμάς τους ίδιους».

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Με διάταξη νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης που διατήρησε η σημερινή, τα ειδικά σχολεία έχουν αποχαρακτηριστεί ως τέτοια και πλέον λέγονται μονάδες στήριξης.
  • Με τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης καταργούνται τα τμήματα ένταξης.
  • Με άλλη τροπολογία, αλλάζει ο χαρακτήρας της παράλληλης στήριξης, μειώνονται οι αναπληρωτές, ενώ γενικεύεται η ιδιωτική παράλληλη στήριξη.

Ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί τους γονείς και τους συγγενείς απ' όλες τις κατηγορίες των ΑμΕΑ, απ' όλα τα ειδικά σχολεία και τα ιδρύματα να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο, να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις σε όλα τα ειδικά σχολεία, παίρνοντας αποφάσεις συντονισμένου αγώνα για όλα τα παραπάνω μέσα στον Ιούνη μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς αλλά και με την έναρξη του Σεπτέμβρη.

  • Να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΣ του Συλλόγου που θα γίνει αύριο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).
  • Να στηρίξουν την παράσταση διαμαρτυρίας της ΣΕΑΑΝ στο υπ. Εργασίας, την Παρασκευή 17 Ιούνη, στη 1 μ.μ., ενάντια στην κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ μαζί με όλους τους συλλόγους από τα ειδικά σχολεία.
  • Να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 22 Ιούνη, στις 11 π.μ. Και να κάνουν δική τους υπόθεση το μεγάλο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που θα γίνει τέλος του μήνα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στα κεντρικά του ΟΑΕΔ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Αλιμο πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) με αιτήματα να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής από τον ΟΑΕΔ, να σταματήσει το κυνήγι προς τους σπουδαστές που έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και τους ζητείται πίσω, ο χρόνος κατάρτισης να μετρηθεί κανονικά σαν χρόνος ανεργίας, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός έχει εντείνει τις παραπάνω απαράδεκτες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, με την αιτιολογία ότι οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ δεν είναι «διαθέσιμοι για εργασία» και κατά συνέπεια δεν μπορούν να θεωρηθούν και άνεργοι, κάτι που διαψεύδεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες σπουδαστές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν κάποιο ΙΕΚ ακριβώς γιατί είναι άνεργοι και αναζητούν ένα «χαρτί» που ίσως τους βοηθήσει να βρουν δουλειά.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 2 μ.μ. στο σταθμό του Μετρό στον Αλιμο και με συνθήματα όπως «Ζητάνε επιδόματα, μας παίρνουνε τις κάρτες, αγώνας μόνη λύση, τέρμα οι αυταπάτες» πορεύτηκαν προς τα κεντρικά του ΟΑΕΔ. Αντιπροσωπεία του ΣΥΣΔΙΕΚ εξέθεσε τα αιτήματα των σπουδαστών στα μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, το οποίο είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ, Σπύρος Κακαβούλης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σπουδαστές ότι δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση και πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Χωρίς φαγητό οι φοιτητές, χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι...

«Εχουμε φτάσει στο σημείο να μη διασφαλίζεται ούτε ένα πιάτο φαΐ. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η ΦΕΑ, που κινδυνεύουμε να πέσει το ταβάνι στα κεφάλια μας», περιέγραφαν χτες εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικότροφων ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ και η Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις φοιτητικές εστίες λόγω της υποχρηματοδότησης και αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Οι οικότροφοι φοιτητές καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας αύριο, στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των εστιών) δεν έχει λάβει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας το απαραίτητο κονδύλι, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για τη φοιτητική μέριμνα και μέρος αυτού αφορά τις ανάγκες των εστιών. Με τη σίτιση των εστιών να έχει περάσει στα χέρια των εργολάβων, σήμερα φοιτητές και εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες: Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της ΦΕΑ - όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές - εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις και μισθό ...400 ευρώ, είναι απλήρωτοι πάνω από 3 μήνες και παίρνουν μόνο έναντι! Οι προμηθευτές τροφίμων απειλούν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύουν τις εστίες αν δεν πληρωθούν κι αυτοί άμεσα. Το αποτέλεσμα: Ακόμη και το ένα πιάτο φαΐ είναι «στον αέρα», ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με την καθαριότητα και συντήρηση των εστιών.

«Εχουμε βρεθεί και στο παρελθόν προ εκπλήξεως, με το κλείσιμο του εστιατορίου της ΦΕΑ καθώς και με το κλείσιμο της εστίας της ΑΣΟΕΕ στην Δροσοπούλου, που στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκε. Δε θα επιτρέψουμε να διακοπεί ξανά η σίτιση. Απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών», σημείωσαν οι οικότροφοι.

Ξηλωμένα πατώματα και σπασμένους νιπτήρες αντικρίζει κανείς στη ΦΕΑ
Ξηλωμένα πατώματα και σπασμένους νιπτήρες αντικρίζει κανείς στη ΦΕΑ
Απεργούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι πανεπιστημιακοί, με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα στο υπουργείο Οικονομικών, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και σε ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστήμια ανάλογα με τις αποφάσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ. Η απόφαση απεργίας στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πάρθηκε μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών για την προσφυγή τους στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τις αποδοχές τους.

ΑΤΙΤΛΟ

Η ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που έγινε στο Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, με θέμα «Οι φοιτητές απαντούν: Ερευνα, ανάπτυξη, καινοτομία για επιχειρηματική εκμετάλλευση ή αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού;», θα δημοσιευτεί στο επόμενο τετρασέλιδο του ένθετου «Νεολαία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ