ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν την απεργία στην «Παιδική Στέγη»

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες ξανά στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλευρό τους Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιδρυμα «Παιδική Στέγη»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιδρυμα «Παιδική Στέγη»
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα, διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Χτες το πρωί, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Ενώ η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και λαμβάνουν μόνο ποσά «έναντι» του μισθού τους εδώ και οχτώ μήνες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις μειώσεις - σφαγή που επιβάλλουν εργοδοσία και ΟΜΕΔ, με τον τελευταίο να αποφασίζει, μετά από προσφυγή της διοίκησης του Ιδρύματος, μειώσεις μισθών που φτάνουν ακόμα και στο 60%.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε χτες με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, στην οποία έθεσε τα αιτήματά τους. Καμία απάντηση δεν έλαβε ως προς την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός παρέπεμψε την επίλυση του προβλήματος στη νέα διοίκηση που πρόκειται να οριστεί.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο (άρθρο 48 του ν.4836/2016) μετέβαλε τη σύσταση της διοίκησης του Ιδρύματος, ορίζοντας πως ο πρόεδρος και ένα ακόμα μέλος θα τοποθετούνται από το υπουργείο Εργασίας, η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Ετσι, η εργοδοσία συνεχίζει ανενόχλητη να κρατά το προσωπικό απλήρωτο. Επίσης, έθεσαν το ζήτημα της κατάπτυστης απόφασης του ΟΜΕΔ που σφαγιάζει τους μισθούς τους, για την οποία πρόκειται να καταθέσουν ένσταση, ζητώντας από το υπουργείο να πάρει θέση. Μάλιστα, έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα και υπόψη του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου.

Τέλος, το σωματείο και οι εργαζόμενοι επανέφεραν το πάγιο αίτημα να επαναλειτουργήσει ο παιδικός σταθμός του Ιδρύματος στο Κερατσίνι, ο οποίος παραμένει κλειστός από το 2012. Τόνισαν ιδιαίτερα πως αν το υπουργείο ενδιαφέρεται να λειτουργήσει ο σταθμός από τον προσεχή Σεπτέμβρη, πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι προετοιμασίες.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου της ΟΓΕ, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων και παράλληλα διεκδικούν την επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού του Ιδρύματος στην περιοχή. Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ στις περιοχές που λειτουργούν σταθμοί της «Παιδικής Στέγης» (Κερατσίνι, Πειραιάς, Πετράλωνα, Αμπελόκηποι, Νέος Κόσμος) βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και του σωματείου τους, με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, συλλογή υπογραφών, ενημέρωση και κινητοποίηση των γονιών και ιδιαίτερα των μητέρων.

Συγκροτήθηκε προεδρείο στην ΟΕΝΓΕ

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ, εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξελέγη ομόφωνα η Αφροδίτη Ρέτζιου, εκλεγμένη με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (σ.σ. στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Θυμίζουμε ότι η σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, είναι: ΔΗΠΑΚ Γιατρών 3 έδρες, «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» (ΕΚΑ) 2 έδρες, ΜΕΤΩΠΟ 2 έδρες, ΔΗΚΝΙ 1 έδρα, ΠΑΣΚΕ 1 έδρα.

Εξ αρχής «η ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο για να εκφραστεί η βούληση των συναδέλφων και η κάθε παράταξη να πάρει τη θέση που της αναλογεί». Οπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της, «αυτή η θέση δεν σημαίνει συμφωνία με τις θέσεις των άλλων παρατάξεων, από τις οποίες τη χωρίζει άβυσσος».

Επίσης, εξελέγη κατά πλειοψηφία γενικός γραμματέας ο Πάνος Παπανικολάου, από την παράταξη ΕΚΑ, που δήλωσε ότι «θα ψηφίσει για πρόεδρο τη ΔΗΠΑΚ, για γραμματέα το ΕΚΑ και για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου λευκό». Στο μεταξύ, «οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους συνάδελφους που τους ψήφισαν. Φαίνεται ότι η μόνη θέση που τους ενδιαφέρει είναι αυτή του προέδρου!».

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το «ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής» και κατηγόρησε «τη ΔΗΠΑΚ για ανεξήγητη "βιασύνη και πρεμούρα" ενώ έχουν περάσει δύο μήνες (!) από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ».

Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει πως «παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η Ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών». Ωστόσο, «μπορεί να μην ανατράπηκαν ριζικά οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία, όμως οι μέχρι σήμερα προνομιακοί συνομιλητές του υπουργείου Υγείας έχασαν το μισό της δύναμής τους και είναι τρίτη δύναμη (...) Θα δυσκολευτούν πολύ από δω και στο εξής να βάλουν την Ομοσπονδία στο "γύψο" όπως έκαναν μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ...».

Η ΔΗΠΑΚ, από τη θέση που της αναλογεί, «θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Θα πρωτοστατήσει στον κοινό αγώνα υγειονομικών και ασθενών για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου».

Ο

ΣΤΑΣΥ: Συνεχίζονται σήμερα οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ενάντια στην ένταξη της ΣΤΑΣΥ στο αποκαλούμενο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σήμερα, Τετάρτη, ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ δεν θα κυκλοφορούν από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται την Παρασκευή 17 Ιούνη, από 12 μ. έως 5 μ.μ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους, καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Τις εκδικητικές απολύσεις καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Απληρωσιά στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας

Απλήρωτες για έξι μήνες έχει αφήσει τις εργαζόμενες - δίνει μόνο «έναντι» - η διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας, που έχει τεραστία περιουσία και εκμεταλλεύεται τις συντάξεις των τροφίμων, δωρεές, αλλά και κρατική επιχορήγηση. Πριν λίγο καιρό, επιχείρησε να επιβάλει - αυθαίρετα και μονομερώς - μείωση μισθών, αλλά υποχώρησε μπροστά στην οργανωμένη και συλλογική αντίδραση των εργαζομένων, που είχαν τη στήριξη του σωματείου τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία επισημαίνει ότι η απλήρωτη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ειδικά για το Γηροκομείο, αναφέρει ότι «όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ενισχύεται από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ανοχή του δημάρχου Λάρισας ως προέδρου του Γηροκομείου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας».

Το Σωματείο καλεί τις εργαζόμενες να μην πιστεύουν τις αόριστες και ψεύτικες υποσχέσεις και να παλέψουν διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση, κλαδική ΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009 και καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη με εργαζόμενους και σωματεία στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στα Ειδικά Σχολεία, Συλλόγους ΑμεΑ, γονείς και κηδεμόνες οργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Την Παρασκευή, 17 Ιούνη στη 1 μ.μ. οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Οπως σημειώνουν ο Ενιαίος και το ΣΕΜΙΣΕΑ, «πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΝΠΙΔ) παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" είναι στον "αέρα"». «Οι διοικήσεις επιβάλλουν τροφεία, διώχνουν τα παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ η κυβέρνηση «"συμβουλεύει" τις διοικήσεις να ζητούν τα περιουσιακά στοιχεία των γονέων, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες των κέντρων, να τρέξουν για βοήθεια στους φιλάνθρωπους, στους χορηγούς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης».

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΨΝΑ

Κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει για σήμερα, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Ανάμεσα σε άλλα απαιτούν: Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κατάργηση όλων των νόμων (2716/99 - 4272/14) των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία (ΜΚΟ) και τους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ψυχική Υγεία και Πρόνοια. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ