ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Με τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ μίλησε ο Γ. Γκιόκας
«Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία»: Με το σύνθημα αυτό συνεχίζεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει μια πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Αυτή τη βδομάδα, στελέχη του Κόμματος βρέθηκαν στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως Κέντρα Υγείας, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Ταυτόχρονα, συγκεντρώσεις γίνονταν και σε συνοικίες: Ανω Πατήσια, Ηλιούπολη, Ιλιον, Χαϊδάρι και Πειραιάς ήταν μερικές από τις γειτονιές όπου έφτασε η πολιτική παρέμβαση της ΚΟ Αττικής.

Η συζήτηση είναι ζωντανή και δίνεται η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα και τη στρατηγική του Κόμματος. Να φτάσει πλατιά το κάλεσμα για απόρριψη της κάλπικης αντιπαράθεσης, να φτάσει το κάλεσμα για αποφασιστική συστράτευση με το ΚΚΕ.

Οχι στην απογοήτευση, οργάνωση κι αγώνας παντού

«Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να δουν με ποιον πρέπει να πάνε και ποιον να αφήσουν», «καμία απογοήτευση, καμία ηττοπάθεια», «αγώνας τώρα, οργάνωση στους τόπους δουλειάς, παντού, να αμφισβητήσουμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να συγκρουστούμε με ένα σύστημα, με μία οικονομία που για να ανακάμψει πρέπει να συντρίβει τους εργαζόμενους».

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη
Αυτό ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, προς τους εργαζόμενους των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, στη διάρκεια περιοδείας του την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με τους εργαζόμενους στο τμήμα της συντήρησης και επισκευής μηχανημάτων και οργάνων των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπως και σε αυτούς του «control room» της Ελευσίνας.

Οι παραπάνω επισημάνσεις του ήταν ένα μέρος των απαντήσεων που έδωσε, όταν εργαζόμενος είπε ότι «δεν έχουμε πια την ψυχολογία να κάνουμε κάτι. Τα είδαμε όλα και νιώθουμε προδομένοι», ενώ ένας ακόμα πρόσθεσε ότι «το μόνο που μας ενδιαφέρει πια είναι πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει απογοήτευση, γιατί «αυτό ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ: είπε στους εργαζόμενους ότι μπορεί μέσα στην ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να υπάρξει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική» και «κούρεψε τις όποιες ριζοσπαστικές διαθέσεις». «Σε διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβε να περάσει τα μέτρα που δεν μπόρεσαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε, «και να τα πλασάρει από πάνω και ως αριστερά».

Μόνο ένα εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, πρόσθεσε, που σημαίνει οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, «ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, συσπείρωση με το ΚΚΕ, μπορεί να μπλοκάρει μέτρα, να εμπνεύσει, να αποσπάσει κατακτήσεις».

Το στέλεχος του Κόμματος ξεκαθάρισε ότι τα δύσκολα όχι μόνο δεν πέρασαν, όπως διατείνεται τώρα η κυβέρνηση, αλλά τα μέτρα για τα Εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που «τρέχουν» και «δεν εξαιρείται κανένας εργαζόμενος». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας, έθεσαν ευθέως ζήτημα «υψηλού εργασιακού κόστους»...

Η ηττοπάθεια και η απογοήτευση, προειδοποίησε, «βολεύουν» για να περνάνε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου χωρίς δυσκολίες την αντιλαϊκή πολιτική. Εξίσου βολικά είναι και διάφορα... «κινήματα», τη μια οι «αγανακτισμένοι», την άλλη οι «παραιτηθείτε». «Δηλαδή, τι "παραιτηθείτε"; Για να έρθει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης; Την ίδια πολιτική δεν θα ακολουθήσει;».

«Πρόταση θέλουμε» ανέφερε ένας ακόμα εργαζόμενος, για να απαντήσει ο Γ. Γκιόκας ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι «εδώ μπροστά σας και είναι ρεαλιστική».

Και εξήγησε: «Δουλεύετε σε ένα διυλιστήριο με μονάδες από τις πιο σύγχρονες του κόσμου, με τεράστιες δυνατότητες, παράγετε τεράστιο πλούτο και όμως και για σας, συνολικά για το λαό, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο είναι είδος πολυτελείας». «Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες», αν ο λαός με την πάλη του αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια, που σημαίνει να κάνει ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής. «Βγάζοντας από τη μέση τη ρίζα του κακού, που είναι το κεφάλαιο και το κέρδος», τότε μόνο θα σταματήσουν οι θυσίες δίχως τέλος και θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο μπορεί να ανακουφιστεί ο λαός

Ανθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν την πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη την Τετάρτη το βράδυ, με τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, να αναπτύσσει από το βήμα της συγκέντρωσης κάθε πτυχή του συνθήματος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δράσης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στους πραγματικούς υπαίτιους της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα για τη λαϊκή οικογένεια, μίλησε για την προπαγανδιστική εκστρατεία εξαπάτησης του λαού που κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς περί κλεισίματος της «αξιολόγησης», για την εκταμίευση της δόσης, για το δρόμο ανάπτυξης.

«Το ΚΚΕ, από πριν, αλλά και τώρα, λέει πως κι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των δανειστών» τόνισε και κάλεσε το λαό να κάνει το δικό του λογαριασμό:«Ποιος ωφελείται από το Ασφαλιστικό, από τη φορολογία, όταν το 90% το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και μόλις το 5% το μεγάλο κεφάλαιο; Από την εργασιακή ζούγκλα; Την παράδοση της δημόσιας περιουσίας;».

Πρόσθεσε: «Τι σημαίνει ότι "τελείωσαν τα δύσκολα", όταν ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα; Οταν έρχονται νέα μέτρα για την αξιολόγηση που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, πίσω από την οποία κρύβονται - εκτός από οικονομικά ζητήματα - η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, το λοκ άουτ. Και οι ονομαζόμενες "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ σημαίνουν νέα επίθεση στο λαό και σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο (...) Η κυβέρνηση τώρα λέει: "Μπαίνουμε σε νέα εποχή", δηλαδή σε νέα μέτρα. "Επιστρέφουμε στην ανάπτυξη" τι σημαίνει; Οτι θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι; Το 60% των νέων θα βρουν σταθερή εργασία και στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα βγάλουν τη θηλιά των χρεών οι αυτοαπασχολούμενοι; Θα αυξηθούν τα κονδύλια για Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές παροχές;».

«Η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση - αν και όταν θα έρθει - είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που βασίζεται στη συντριβή της εργατικής τάξης, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό το έδαφος έστρωσαν και προετοίμασαν όλες οι κυβερνήσεις, δημιουργώντας παράδεισο για το κεφάλαιο και κόλαση για το λαό», τόνισε ο Θ. Παφίλης και συμπλήρωσε:

«Οποιος κι αν αναλάβει να διαχειριστεί ένα σύστημα που είναι βάρβαρο, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκή πολιτική. Οποιος θεωρεί ότι χωρίς να αλλάξει η εξουσία, χωρίς να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και να το καταργήσει, μπορεί να ανακουφίσει το λαό, ή είναι αφελής ή λέει ψέματα».

Συγκέντρωση στη Ραφήνα

Αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στη Ραφήνα, στην πλατεία Ραφήνας, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36

Την Πέμπτη 23/6, στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36.

Το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών θα παρουσιάσει μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τη δημιουργία του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου.

Στο χώρο θα υπάρχει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πρώτα βήματα - πρώτες μάχες (1870 - 1935)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ