ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις

Σήμερα και αύριο τα φεστιβαλικά διήμερα των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με σύνθημα «Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία (Ναζίμ Χικμέτ)"» το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας, ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα για 42η χρονιά.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ ανακοίνωσε χτες ότι οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα κορυφωθούν στις 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα το λογότυπο των φετινών εκδηλώσεων (βλέπε φωτ.).

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινούν οι διήμερες εκδηλώσεις των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Το Φεστιβάλ των ΑΕΙ γίνεται στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (στην Ούλοφ Πάλμε) και σήμερα το βράδυ θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ με τίτλο «Πόλεμος - κρίση - προσφυγιά μέσα από τη γραφίδα του Μπρεχτ». Χορευτική παράσταση από τις ομάδες χορού των Φοιτητικών Συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ και Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ). Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα: BlackBody Radiation, Foul Entity, Altera Vita, Marenostrum, Μορφίνη, το συγκρότημα του συλλόγου της ΦΕΑ. Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.

Αύριο θα γίνει συζήτηση με θέμα «Το πανεπιστήμιο που έχουμε, το πανεπιστήμιο που θέλουμε» με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με τους Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Γιοκαρίνη, Μ. Φάμελλο και Ν. Ζιώγαλα και άλλες εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ των ΤΕΙ γίνεται στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 7 μ.μ. και σήμερα περιλαμβάνουν: Συζήτηση με θέμα «Σχέδιο "Αθηνά", Ανωτατοποιήσεις... Τι θα γίνει επιτέλους με τα ΤΕΙ;», με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεατρική παράσταση «Ενα κι ένα κάνουν δυο». Συναυλία με συγκροτήματα σπουδαστών: Παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, «Γνώριμος Αντίλαλος» (ΑΣΠΑΙΤΕ), «Τριφασικοί» (ΑΣΠΑΙΤΕ), «SempreViva» (ΣΕΥΠ). Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Αύριο θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα δώσουν συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Γιάννη Ζουγανέλη και πολλά σπουδαστικά συγκροτήματα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των ΓΕΛ. Μέχρι το μεσημέρι θα αναρτηθούν στα σχολεία και από τις 2 το μεσημέρι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr. Χτες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για το πού κινήθηκαν οι βαθμολογίες.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας:

Στη Νεοελληνική Γλώσσα το 12,03% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 0,05% αρίστευσε (βαθμολογίες 19 - 20). Στην Ιστορία το 82,64% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 0,93% άριστα. Στα Μαθηματικά το 66,19% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 3,3% άριστα. Στη Βιολογία 26,96% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 12,29% άριστα.

Στα μαθήματα προσανατολισμού η διακύμανση είναι η εξής:

Αρχαία Ελληνικά: Το 52,65% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 0,67% άριστα. Λατινικά: Το 30,91% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 10,25% άριστα. Ιστορία: Το 47,77% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 4,17% άριστα. Βιολογία: Το 24,54% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 9,38% άριστα. Μαθηματικά (θετικών σπουδών): Το 46,76% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 2,81% άριστα. Φυσική: Το 30,5% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 17,78% άριστα. Χημεία: Το 24,73% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 22,98% άριστα. Μαθηματικά (οικονομίας και πληροφορικής): Το 77,89% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 0,29% άριστα. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον: Το 39,46% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και το 7,77% άριστα. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Το 27,16% έχει βαθμολογίες μέχρι 10 και 20,31% άριστα.

Οι υποψήφιοι καλούνται να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιούλη. Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των βάσεων, εκτιμάται πως θα γίνει το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Σήμερα πραγματοποιείται η εκδήλωση για τη μορφωτική δραστηριότητα στον ΔΣΕ, που διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 19.30, στις Α' Εστίες. Θα μιλήσει η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτορας Κοινωνιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και θα παρουσιαστούν δύο σχετικές ερευνητικές εργασίες.

Επίσης, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει συσκέψεις τις επόμενες μέρες, με τίτλο «1946 - 2016. ΔΣΕ, η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Διδάγματα για το σήμερα».

Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί:

Αλεξανδρούπολη: Σήμερα Παρασκευή, στις 20.30, στα γραφεία του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Βάνα Δινδίνη, μέλος του ΓΠ ΑΜΘ της ΚΝΕ.

Ορεστιάδα: Αύριο Σάββατο, στις 15.00, στο καφέ «Μπετρεντίν». Θα μιλήσει ο Αποστόλης Σιγκούνας, μέλος του ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ.

Καβάλα: Αύριο Σάββατο, στις 18.00 στα γραφεία του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία «Η ζωή στους βράχους» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Μαθητικές δημιουργίες για τους πρόσφυγες

Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και η ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις και έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», εμπνευσμένη από το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ.

Θα συμμετάσχουν παιδιά από τα σχολεία όλων των βαθμίδων της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση και οι εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο, και την Κυριακή 19 Ιούνη, στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας. Οι διοργανωτές καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά.

Σύμμαχοι στην αντιλαϊκή πολιτική

Για την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, όπως και για το υπουργείο Παιδείας, δεν υπάρχουν απολύσεις αναπληρωτών...

Τη στάση των δυνάμεων του παλιού και νέου συνδικαλισμού, σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Για την παράταξη των ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΔΑΚΕ δεν υπάρχουν απολύσεις, απλά "...μια μείωση του αριθμού των αναπληρωτών...", όπως και κατά τον υπουργό Παιδείας δεν υπάρχει απόλυση, αλλά "μη επαναπρόσληψη..." Αυτά είπαν, πριν από λίγες μέρες, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το ότι μιλάνε την ίδια γλώσσα με το υπουργείο το είχαμε καταλάβει από τη στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη συμμετοχή τους στο διάλογο - απάτη της κυβέρνησης για την Παιδεία, από τις προτάσεις και τα σχέδια νόμου που κατέθεταν στο υπουργείο για τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών... χωρίς να γίνονται προσλήψεις. Το είχαμε καταλάβει από τότε που μετέτρεψαν, ειδικά οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, την Ομοσπονδία σε όχημα, για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (κάτι ξέρουν γι' αυτό και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Ξεπερνά, όμως, κάθε όριο... ακόμα και για τα δεδομένα του κυβερνητικού συνδικαλισμού η προσπάθεια να αρνηθούν την πραγματικότητα... πως τον Ιούνη οι αναπληρωτές απολύονται. (...)

Ας πουν στους αναπληρωτές που αφήνουν πίσω τους παιδιά και οικογένειες, για να πάνε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, απλά, ότι τον Ιούνη τελειώνει η σύμβασή τους και από το Σεπτέμβρη θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσλήψεων...!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να βρει πιο καλούς συμμάχους, για να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως προέκυψε μετά από συνάντηση εκπροσώπων της ΟΛΜΕ με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, επιβεβαιώνεται η κατεύθυνση για περιορισμό των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, στη λογική του «εξορθολογισμού» στα αστικά κέντρα. Ηδη - σύμφωνα πάντα με εκπαιδευτικούς - διευθυντές Εκπαίδευσης δίνουν κατεύθυνση για τμήματα με όχι λιγότερους από 15 μαθητές. Για το ζήτημα της μείωσης στους μισθούς χιλιάδων αναπληρωτών, το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Για άλλη μια φορά από πλευράς υπουργείου ακούστηκε ότι δεν γίνονται απολύσεις αλλά πρόκειται για λήξη της θητείας των αναπληρωτών, μία αντίληψη που κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και αποχώρησε από τη συνάντηση.

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνεται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιούνη, στις 10 π.μ., η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Εκπαίδευσης.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις...

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας και με την οποία ζητά μέτρα για κάλυψη των κενών στα σχολεία και πρόσληψη όλων των αναπληρωτών από 1η Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Πιο επείγουσες προφανώς από το να απαντήσει στη Βουλή για το ζήτημα της εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία φάση. Αλλά και για την εξασφάλιση παράλληλης στήριξης, εγγραφή όλων όσοι κάνουν αίτηση στο ολοήμερο, εγγραφή των προνηπίων και άλλα σοβαρά ζητήματα που τίθενται στην Ερώτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ