ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με την τροπολογία τσαλαπατά ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο

Eurokinissi

Τροπολογία - πρόκληση, με την οποία η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο, ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «αναπτυξιακό νόμο»! Αρχικά είχε κατατεθεί αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Αποσύρθηκε εξαιτίας αντιδράσεων και η κυβέρνηση την επανέφερε την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη.

Η τροπολογία τροποποιεί προς το χειρότερο άρθρα του ήδη απαράδεκτου νόμου της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό που είχε ψηφιστεί πριν από δύο μήνες στη Βουλή, με τον οποίο ενσωμάτωσε όλες τις μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε συνυπογράψει από το Σεπτέμβρη μέχρι και τη μέρα της ψήφισης του νόμου, με τελευταία την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Την τροπολογία υπερψήφισαν, μαζί με τα κυβερνητικά κόμματα, η ΝΔ και το Ποτάμι. Οι διαφωνίες των άλλων αστικών κομμάτων που καταψήφισαν δεν ήταν τόσο για το περιεχόμενο αλλά κυρίως για τη διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας. Παρόμοιου τύπου διαφωνίες και επειδή δεν τηρούνται «οι εσωκομματικές διαδικασίες» εξέφρασαν - στο φόντο και των γενικότερων διεργασιών - με εσωτερική επιστολή προς τους συναδέλφους τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδης, Α. Καββαδία, Γ. Πάλλης, Γ. Ψυχογιός και Χ. Παπαδόπουλος. Καλούν σε συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιεστεί ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μουζάλας, να την αποσύρει. Ξεκαθάριζαν δε ότι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα την καταψήφιζαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για την τροπολογία από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στηλίτευσε τον τρόπο που επέλεξε και αυτή τη φορά η κυβέρνηση για να καταθέσει μία ακόμα αντιδραστική ρύθμιση και επισήμανε για το περιεχόμενό της: «Δεν θα μείνουμε στη χλιαρή κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα και στην προσπάθεια που κάνουν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση, προσπαθώντας να διαμορφώσει καλύτερα την τροπολογία. Εμείς θέλουμε να αποσυρθεί η τροπολογία όχι απλά και μόνο γιατί έχει προβλήματα με τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά γιατί είναι απαράδεκτη. Επιδεινώνει ακόμη περισσότερο έναν αντιμεταναστευτικό, αντιπροσφυγικό νόμο, ο οποίος είχε ποδοπατήσει τη Συμφωνία της Γενεύης που διέπει το άσυλο και που ήταν προσαρμοσμένος στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό».

Οπως επισήμανε, αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία είναι, «με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, διά πυρός και σιδήρου, να υλοποιηθεί αυτή η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και άρα να τσαλαπατήσετε ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και αλλάζετε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, τοποθετώντας δύο δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι ορίζονται από τον γενικό επίτροπο και όχι από την Ολομέλεια των δικαστηρίων, δηλαδή επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθορίζει τη σύνθεση. Γιατί με τη σημερινή σύνθεση σχεδόν το σύνολο των προσφυγών, εκτός από 2, έγιναν αποδεκτές και παραχωρήθηκε το άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες».

«Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό - πρόσθεσε - αλλά δίνετε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους, που έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασύλου, να εξετάζουν πλέον μόνοι τους τις αιτήσεις ασύλου και όχι να συμμετέχουν και Ελληνες. Επίσης, με την τροπολογία κάνετε ασφυκτικές τις προθεσμίες για να κάνει κάποιος προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης, για το άσυλο», κ.λπ.

Αξιοσημείωτη είναι και η παράγραφος που παρέχει το δικαίωμα στους δήμους να δημιουργούν κυλικεία στις δομές φιλοξενίας, «τα οποία μετά - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - θα τα παραχωρούν στους ιδιώτες, αντί για τη δωρεάν σίτιση, στέγαση, διαμονή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα έπρεπε να έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χαρακτηρίζει τις απάνθρωπες συνθήκες ως «ιδιαιτερότητα»...

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
«Μια ιδιαιτερότητα», είναι για τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα, οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι περίπου 800 πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, στον καταυλισμό - κολαστήριο στο Κουτσόχερο της Λάρισας! Η πρόκληση του αναπληρωτή υπουργού ήρθε στη διάρκεια της απάντησής του χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι το κυρίαρχο είναι αυτοί οι άνθρωποι να απεγκλωβιστούν και να πάνε στις χώρες προορισμού τους, ενώ όσο παραμένουν στη χώρα μας, να μεταφερθούν σε ανθρώπινο χώρο φιλοξενίας. Οπως ανέφερε, οι εκατοντάδες άνθρωποι κυρίως παιδιά μένουν στοιβαγμένοι σε σκηνές εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, αφού το μέρος είναι κρανίου τόπος, έχουν να αντιμετωπίσουν από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρώπινων υγειονομικών εγκαταστάσεων (τουαλέτες, κ.λπ.) μέχρι σκορπιούς και φίδια!

Ο υπουργός, στην απάντησή του, υπονομεύοντας και διαστρεβλώνοντας το αίτημα που ανέδειξε το ΚΚΕ ανέφερε: «Αν αρχίζουμε να παίζουμε - με συγχωρείτε για την έκφραση - όχι μεταξύ μας, σε όλη την Ελλάδα, την κολοκυθιά, "να μην έρθουν εδώ πέρα, γιατί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, να πάνε αλλού κ.λπ.", αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τρόπος λύσης»! Είπε ακόμα ότι «το άμεσο πρόγραμμά μας είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαβιούν στο Κουτσόχερο, να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Ζιώγα, το οποίο υπάρχει στο Κυψελοχώρι, για δύο μήνες», μέχρι «να ανακατασκευαστεί το Κουτσόχερο με βάση το μνημόνιο συνεργασίας του Ερυθρού Σταυρού με την Ερυθρά Ημισέληνο», που προβλέπει την εγκατάσταση οικίσκων, χώρια ότι θα μεταφερθούν στο Κουτσόχερο και πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Στην επισήμανση του Γ. Λαμπρούλη ότι και οι οικίσκοι να τοποθετηθούν «κρανίου τόπος» θα παραμείνει ο χώρος, ο Δ. Βίτσας απάντησε απογειώνοντας την πρόκληση και επιδιώκοντας να καλλιεργήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά: «Ωραία, κύριε Λαμπρούλη, να πάτε στους κατοίκους του Κουτσόχερου και στους κατοίκους των άλλων χωριών να τους πείτε ότι μένουν στην έρημο»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αυτή η στάση είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης συμμετέχει στις επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Ενώ το «άθλιο παζάρι» της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής των προσφύγων. Επισήμανε ότι η καλύτερη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες είναι η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, παράλληλα με τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, να στρέφεται ενάντια στις αιτίες του προβλήματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά

Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα «hots pots» των νησιών του Αιγαίου ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του το ΚΚΕ. Η Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας και κατατέθηκε από τον βουλευτή Στ. Τάσσο επισημαίνει:

«Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα "hots pots" των νησιών του Αιγαίου, ειδικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, είναι απαράδεκτες και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μη γίνουν εκρηκτικές. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στα νησιά μετά την 20ή Μαρτίου, δηλαδή μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι θύματα διπλού εγκλωβισμού, αφενός του γενικού εγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται, παρά τη θέλησή τους, στην Ελλάδα και αφετέρου ενός ειδικού εγκλωβισμού στα όρια του νησιού, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συχνά σε υπερπλήρη (Χίο και Σάμο) μεικτά κέντρα (κράτησης για όσους βρίσκονται στο στάδιο καταγραφής - ταυτοποίησης - κατ' όνομα φιλοξενίας για τους περισσότερους που συμπλήρωσαν 25 μέρες κράτησης), οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου (στη Σάμο υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος), η απαισιοδοξία για την τύχη των αιτημάτων ασύλου, ειδικά μετά τις δύο αποφάσεις της Αρχής Προσφυγών που απέρριψαν τα αιτήματα ασύλου δύο Σύρων προσφύγων, εντείνουν την απελπισία, οδηγούν συχνά σε εντάσεις και επεισόδια, σε επεμβάσεις των ΜΑΤ, σε τραυματισμούς και ζημιές. Δύσκολες και επικίνδυνες έχουν γίνει και οι συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται στα "hots pots".

Στα νησιά υπάρχουν επίσης και ασυνόδευτοι ανήλικοι, που είτε είναι κρατούμενοι στα "hots pots" είτε έχουν ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Η μακροχρόνια παραμονή και η έλλειψη χρημάτων, οδηγούν ορισμένους στην επαιτεία ή και σε άλλες απελπισμένες πράξεις επιβίωσης.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, για να διαδώσουν τις αποκρουστικές θεωρίες τους.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Οι πρόσφυγες, μετά την καταγραφή τους, να προωθηθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

-- Για όσο διάστημα παραμείνουν στα νησιά, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής, με επαρκή και ποιοτική σίτιση, αξιοπρεπή στέγαση σε οικίσκους, δημόσια υγεία και ειδική πρόνοια για "ευάλωτες" ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους, άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και διεθνούς προστασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ