ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η Κομρί αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του νόμου

Τα παζάρια που στήνονται αφορούν μόνο την παραπλάνηση και ενσωμάτωση των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Δεν υπάρχει θέμα ...επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το νόμο για την εργασία (σ.σ. «Loi Travail» - «Λουά Τραβάιγ»)» δήλωσε χτες η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια συζήτηση γύρω από το νόμο δεν αφορά την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή, αντίθετα είναι ενταγμένη στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης των εργαζομένων, την πλήρη αξιοποίηση της τακτικής της «κοινωνικής ειρήνης» και «συνοχής».

«Θέλω να καταλάβω τη θέση και τις προτάσεις της CGT» συμπλήρωσε η υπουργός, ενόψει της συνάντησης που είναι σήμερα προγραμματισμένη με τον γγ της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης, Φιλίπ Μαρτίνες.

Το όλο ζήτημα για έναν «ουσιαστικό διάλογο» που έχει ανοίξει ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, με την ηγεσία και της CGT να καλλιεργεί αυταπάτες ότι είναι ποτέ δυνατόν μια αστική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τη στρατηγική τσακίσματος των εργατικών κατακτήσεων, εξελίσσεται σε πεδίο διαφόρων... ζυμώσεων από τη σκοπιά των αναγκών της εργοδοσίας, με τη συζήτηση που διεξάγεται να έχει ως αφετηρία το πώς θα στηριχτεί καλύτερα η «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών εταιρειών.

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, ενδεικτικές είναι οι «εναλλακτικές» προτάσεις του βουλευτή του PS (Σοσιαλιστικού Κόμματος), Κριστόφ Σιρούγκ, ο οποίος εμφανίζεται σαν να αναζητά τρόπους διασφάλισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ωστόσο στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για παγίδες που στήνονται στους εργάτες. Ετσι, ένας τρόπος «ανάκτησης» της σημασίας των κλαδικών ΣΣΕ που λανσάρεται, θα αφορά την κατάρτιση προτάσεων από τα συνδικάτα, που θα είναι «συμβουλευτικές», και το «δικαίωμα» των συνδικάτων να μπορούν να μελετούν μια πρόταση ΣΣΕ για ένα μήνα πριν υποβάλουν τη «μη υποχρεωτική» τους γνώμη, με στόχο να «διασαφηνίζεται καλύτερα η επιθυμία των εργαζομένων»...

Πιο δραστικά μέτρα κατά μεταναστών ζητά ο Σαρκοζί

Την ίδια στιγμή, στη χώρα ανοίγει πλατύτερα η συζήτηση για την «αντιμετώπιση» των συνεπειών της λαθρομετανάστευσης, στην οποία επενδύει και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, προσπαθώντας να πείσει για την ικανότητά του να προστατέψει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου. Ετσι, σε συνέντευξή του σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, τονίζει ότι «είμαστε σε πόλεμο», αλλά «η απάντηση δεν είναι αυτή που απαιτείται». Εκτός από προτάσεις όπως το να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι ισλαμιστές κρατούμενοι, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας υποστήριξε και ότι «το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας», ενώ διερωτώμενος ρητορικά συνέχισε: «Στο θέμα της Συρίας, της Ουκρανίας, της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ποιος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του;... Η μόνη πρόταση (που έχει γίνει), αυτή των ποσοστώσεων, δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Λες και θα επρόκειτο ποτέ να λύσουμε το πρόβλημα του 1,3 δισ. των Αφρικανών και των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων με ποσοστώσεις». Μεταξύ άλλων, υπερθεμάτισε της σημασίας που έχει η διατήρηση του γαλλογερμανικού άξονα γενικά για το μέλλον της ΕΕ, εξηγώντας ότι «η Μέρκελ δεν μπορεί να διαπραγματεύεται μόνη της με τον Ερντογάν»...

ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές «κρούσεις» για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες

Από παλιότερους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Από παλιότερους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για «το συντομότερο δυνατόν» επανέναρξη των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη άσκησε χτες από τη Μόσχα ο αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι όσοι υποστηρίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, «θα πρέπει να ξαναρχίσουν άμεσα το συριακό διάλογο». Κάλεσε, μάλιστα, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες προσπάθειες για την πραγματοποίηση «τεχνικών διαβουλεύσεων» μεταξύ διάφορων διαφορετικών τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης.

Αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Ντε Μιστούρα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με κεντρικό ζήτημα τις προοπτικές για την επανάληψη ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ρωσική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως κηρύχθηκε στη βόρεια συριακή πόλη, Χαλέπι, 48ωρη συμφωνία για παύση πυρός από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ωστόσο, η πρόταση των Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πλευρά.

Καταγγελίες για γενοκτονία των Γιαζίντι από τους τζιχαντιστές

Παράλληλα, χτες ερευνητές του ΟΗΕ σε έκθεσή τους κατήγγειλαν το ΙΚ πως διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Γιαζίντι στη Συρία και στο Ιράκ, αποσκοπώντας στον αφανισμό της εθνο-θρησκευτικής ομάδας των 400.000 ανθρώπων, μέσω δολοφονιών, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων.

Οι ερευνητές, που σύνταξαν την έκθεσή τους σε συνεντεύξεις με δεκάδες επιζώντες, υπογράμμισαν πως οι τζιχαντιστές συλλαμβάνουν συστηματικά Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία από τον Αύγουστο του 2014, επιδιώκοντας να «εξαλείψουν την ταυτότητά τους», σε μια εκστρατεία που πληροί τα κριτήρια της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1948.

Ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, τόνισε ότι το έγκλημα της γενοκτονίας «πρέπει να προκαλέσει μια πολύ πιο κατηγορηματική δράση σε πολιτικό επίπεδο, περιλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδιώκει ολόπλευρα την αναβάθμιση του ρόλου της

Η Αγκυρα επιμένει να ζητά αλλαγή της δομής του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των μουσουλμάνων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Θέμα αναδιάρθρωσης των οργάνων του ΟΗΕ συνεχίζει να θέτει η Τουρκία, στο πλαίσιο των συνολικότερων προσπαθειών της να αναβαθμίσει το ρόλο της τόσο ως εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου όσο και γενικότερα.

Ετσι, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε ένα γεύμα που παρέθεσε στο πλαίσιο της νηστείας του Ραμαζανιού αλλά με τη συμμετοχή ξένων πρέσβεων, σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, καθώς μόνο πέντε χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη μοίρα της ανθρωπότητας σε όλον τον κόσμο. Γι' αυτό συνεχίζω να λέω ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (χώρες). Πρέπει να διασφαλίσουμε (ότι θα υπάρχει) δικαιοσύνη για κάθε ανθρώπινο πλάσμα στον πλανήτη. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κανόνες που καθορίζουν πέντε χώρες σε 196 κράτη όλου του κόσμου». Μάλιστα, προσπάθησε να εμφανίσει την «κοινότητα» των μουσουλμάνων ως καταπιεζόμενη, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν 1,7 δισ. μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, αλλά ούτε μια μουσουλμανική χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τους αντιπροσωπεύει. Είναι δίκαιο αυτό; Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας όπου κάθε θρησκευτική ή εθνική ομάδα θα εκπροσωπείται... θα έπρεπε να υπάρχουν 20 μόνιμα μέλη στο ΣΑ και (τότε) η αντιπροσώπευση θα ήταν δικαιότερη».

Η Τουρκία σταθερά προσπαθεί να προβληθεί ως δύναμη ικανή να πρωτοστατήσει σε διάφορες εξελίξεις και αναμετρήσεις, που αφορούν π.χ. το Παλαιστινιακό, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο γενικά στον αραβικό κόσμο (π.χ. σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να αξιοποιήσει ενώσεις όπως τον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία). Αντίστοιχα, αξιοποιεί το θρησκευτικό στοιχείο για να διεισδύσει πιο αποφασιστικά και σε αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο φόντο και των αυξημένων φιλοδοξιών αλλά και των πιέσεων που δέχεται η τουρκική αστική τάξη, σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων, οικονομικών και γεωπολιτικών.

Να σημειωθεί ότι στο γεύμα που παρέθεσε η τουρκική προεδρία, παραβρέθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, ενώ συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες τα σενάρια και οι αναλύσεις για το μέλλον των ρωσο-τουρκικών σχέσεων που αναζωπύρωσε η επιστολή Ερντογάν προς το Ρώσο ομόλογό του με αφορμή την «Ημέρα της Ρωσίας».

Πάντως, χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη, δήλωσε ότι «αισθανόμαστε λύπη», αλλά «το να απολογηθεί κανείς, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε όρους διπλωματίας. Δε μετανιώνουμε, αλλά αισθανόμαστε λύπη. Και οι Ρώσοι θα έπρεπε να αισθάνονται λύπη. Υποθέτουμε ότι αισθάνονται λύπη για τη σκόπιμη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου»...

«Αντιμετώπιση του Προσφυγικού» και με οδηγίες προς γιατρούς

«Οι γιατροί συνεχίζουν να εκδίδουν πάρα πολλά πιστοποιητικά υγείας» για τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης, «γκρίνιαξε» χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για ψεύτικα στοιχεία που εμποδίζουν πολλές επαναπροωθήσεις μεταναστών. «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ότι το 40% των ανδρών κάτω των 40 ετών δηλώνονται ως άρρωστοι και δεν είναι σε κατάσταση να ταξιδέψουν» επέμεινε.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η «αντιμετώπιση του Προσφυγικού» που τόσο ιεραρχεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, θα περνά στο εξής και μέσα από παρέμβαση στο έργο των γιατρών. Οτι η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας ενός ανθρώπου δεν πρέπει να καθορίζεται με επιστημονικά κριτήρια, αλλά με το τι «αντέχει» ο προϋπολογισμός μιας χώρας, πολύ περισσότερο τι επιτάσσουν ευρύτεροι σχεδιασμοί της κάθε αστικής τάξης. Τι κι αν μιλάμε για ανθρώπους που περπατούν σε βροχή ή καύσωνα για μέρες ολόκληρες, ακόμα και χωρίς φαΐ, χωρίς φάρμακο, χωρίς στέγη;

Τέτοιες δηλώσεις είναι ακόμα μια απόδειξη των ...μεγαλειωδών αξιών της ένωσης του κεφαλαίου, που πρώτα καταστρέφει χώρες και λαούς και μετά παραπονιέται για την ...κατάσταση της υγείας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ