ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Αύριο η πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας

Σε πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας καλεί αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση, διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Εκπαίδευσης. «Κανείς μας δεν περισσεύει! Το μέλλον μας δεν πρέπει να είναι η ανασφάλεια και ελαστική εργασία!», τονίζει η Πρωτοβουλία στο υπόμνημα όπου συνεχίζει να συγκεντρώνει υπογραφές από όλη τη χώρα.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ελαστικά εργαζόμενοι, τέτοια εποχή παραλαμβάνουν τα χαρτιά απόλυσής τους, ενώ η κυβέρνηση μέσα από μια σειρά μέτρων προχωρά στην περικοπή των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς παράλληλα να κάνει μόνιμους διορισμούς.

Η Πρωτοβουλία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την 1η Σεπτέμβρη. Ολοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν, από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία μόνο φάση, ώστε να μπορέσουν ν' ανοίξουν και να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία. Με την απόλυση των αναπληρωτών μέσα στον Ιούνη, η κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμιά μείωση μισθού αναπληρωτή. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας και των επιστημονικών προσόντων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.τ.λ.). Σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος του μήνα. Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση ασθένειας, αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει και στους μόνιμους. Επίσης, να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου για τα ολοήμερα σχολεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, άμεση στήριξη των δομών Ειδικής Αγωγής, να εγγραφούν όσα νήπια κάνουν αίτηση στο δημόσιο νηπιαγωγείο και όσοι μαθητές κάνουν αίτηση στα ολοήμερα σχολεία κ.ά.

Στην αυριανή κινητοποίηση καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Να πάψει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Παρέμβαση της ΚΟ Ηρακλείου και κατάθεση Αναφοράς από το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία για τις μαθητικές καταλήψεις στο Ηράκλειο

Παρέμβαση στην Εισαγγελία Ηρακλείου και στον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης έκανε, χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος. Αφορμή αποτέλεσε έγγραφο των αστυνομικών αρχών που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιούνη (μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης), με το οποίο ζητείται να αποσταλεί λίστα από τα σχολεία με τα στοιχεία των μαθητών που πήραν μέρος στις μαθητικές κινητοποιήσεις της 13ης Νοέμβρη του 2015.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους, οι οποίοι μόνο στόχο έχουν να βάλουν φρένο στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Εκπαίδευσης και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει, σε μια περίοδο που τα σχολεία υπολειτουργούν με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα, σε σχολικά κτίρια ασυντήρητα, αρκετοί από αυτούς υποσιτίζονται επειδή οι γονείς τους χτυπιούνται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς η απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις μαθητικές κινητοποιήσεις δεν συνεπάγεται το σταμάτημα της καταστολής απέναντι στους μαθητές, ενώ ζήτησε να σταματήσει άμεσα η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης εντός και εκτός σχολείων.

Παράλληλα, το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας το κείμενο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με το οποίο καταγγέλλεται η εισαγγελική παραγγελία. Σε αυτό, το ΔΣ της ΕΛΜΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εν λόγω εισαγγελική παραγγελία προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατικής, ηθικής και παιδαγωγικής δεοντολογίας. Γιατί, στην ουσία, καλεί τους διευθυντές των σχολείων "να δείξουν (!) με το δάχτυλο" τους δήθεν "ενόχους", να αποδεχτούν δηλαδή την αντιδημοκρατική λογική ότι είναι "ένοχοι" οι μαθητές τους, επειδή αγωνίζονται και κινητοποιούνται, διεκδικώντας διορισμούς εκπαιδευτικών, μόρφωση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Σε άλλο σημείο η ΕΛΜΕ δηλώνει ότι «προασπίζεται όλα τα συλλογικά μέσα πάλης που υιοθετεί το συλλογικό σώμα των μαθητικών κοινοτήτων, στα οποία εντάσσονται και οι καταλήψεις των μαθητικών κτιρίων».

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ιστορικός περίπατος σε Χαϊδάρι και Καισαριανή

Το Φροντιστήριο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας πραγματοποίησε ιστορικό περίπατο σε Χαϊδάρι και Καισαριανή.

Οι μαθητές, οι καθηγητές και τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής ξεναγήθηκαν στο χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, και συγκεκριμένα στο «Μπλοκ 15», από τον δήμαρχο, Μιχάλη Σελέκο. Στο χώρο αυτό της απομόνωσης και των βασανιστηρίων μαθητές διάβασαν το χρονικό της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1944 και απήγγειλαν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Ο ιστορικός περίπατος συνεχίστηκε στο χώρο θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε ξενάγηση από τον αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο, αλλά και στο χώρο των εκτελέσεων, όπου οι μαθητές κατέθεσαν λουλούδια. Ηταν μια πρωτοβουλία για να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη νεότερη Ιστορία της πατρίδας μας και των αγώνων του λαού μας, να διδαχθούν και να εμπνευστούν από αυτούς.

ΟΒ ΦΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο ενάντια στα ναρκωτικά

Από το τουρνουά ποδοσφαίρου
Από το τουρνουά ποδοσφαίρου
Με μεγάλη επιτυχία, οι ΟΒ Φυλής της ΚΝΕ έκαναν ένα διήμερο εκδηλώσεων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ 3on3, όπου συμμετείχαν με τις ομάδες τους μαθητές όλων των ηλικιών από όλα τα σχολεία της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία Δημαρχείου των Ανω Λιοσίων, όπου έγινε συζήτηση για το θέμα των ναρκωτικών, την οποία άνοιξε ο Πασχάλης Αγγελόπουλος εκ μέρους των ΟΒ Φυλής, τονίζοντας το οξυμένο πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία της περιοχής. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που παρουσίασε την κρυστάλλινη θέση της ΚΝΕ απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά και μετά ακολούθησαν ερωτήσεις από μαθητές της περιοχής. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει το Σάββατο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Στο Εργατικό Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Το διήμερο Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη γίνεται στο Γεντί Κουλέ, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη. Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Παρασκευή 24 Ιούνη: Ξενάγηση στο χώρο των πρώην φυλακών. Παρουσίαση του βιβλίου «Η σιδερένια φτέρνα» του Τζ. Λόντον. Συναυλία - γλέντι με τον Θ. Μπαϊρακτάρη.

Σάββατο 25 Ιούνη: Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσιάζει τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Αφιέρωμα με βιντεοπροβολή στην ιστορία των φυλακών του Γεντί Κουλέ. Ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Στο μεταξύ, στον ίδιο χώρο, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση παρουσίασης των υλικών της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική τάξη και προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» του Λ. Βαρδαρού από τις Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Εμπορίου του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα

Αύριο, Πέμπτη, γίνεται το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα, στην πλατεία Μαβίλη. Τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά θα παρουσιάσει η Ελένη Μυτικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ενώ θα βραβευθούν και οι νικήτριες ομάδες του τουρνουά μπάσκετ ενάντια στα ναρκωτικά που έγινε την περασμένη βδομάδα. Ακόμα, θα γίνουν μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, εκθέσεις, χορευτικά κ.ά.

Την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνει στα Γιάννενα το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ, στον ίδιο χώρο. Θα γίνουν συζήτηση για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, με την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά με βάση την ανταποδοτικότητα

Η λειτουργία των Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε στις 18 Ιούνη. Αναφορικά με τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, η Σύνοδος σε ψήφισμά της αναφέρει ότι υφίστανται ήδη δομές εσωτερικής αξιολόγησης, οι οποίες ωστόσο μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και αναφέρει ως σημαντική «την ύπαρξη μηχανισμού εξωτερικής αξιολόγησης μέσω της ΑΔΙΠ, η οποία πρέπει να αποκτήσει την κατάλληλη στελέχωση και τις ανάλογες διαδικασίες, ώστε να αντεπεξέρχεται στο συγκεκριμένο έργο». Αναφορικά με το ύψος των διδάκτρων, που η Σύνοδος αποδέχεται την ύπαρξή τους, αναφέρει ότι «πρέπει να προσδιορίζονται, όπου υφίστανται, στη βάση της αρχής της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε Πανεπιστημίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ