ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Παιχνίδια συμφερόντων και αλισβερίσι με Ρωσία

«Πόρτα» από ΙAAF, που επέκτεινε την τιμωρία της χώρας, «παράθυρο» από ΔΟΕ για κάποιες συμμετοχές

Ενα τεράστιο αλισβερίσι, με προεκτάσεις μάλιστα που ξεπερνούν τα αθλητικά πράγματα, φαίνεται να παίζεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου επισημοποίησε το γεγονός με την απόφασή της να μην αρθεί η τιμωρία αποκλεισμού της Ρωσίας λόγω του περίφημου σκανδάλου ντόπινγκ το 2015, η χτεσινή απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής φαίνεται να αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, αρχικά η ΙAAF αποφάσισε την παράταση της τιμωρίας των Ρώσων αθλητών/τριών για το περίφημο σκάνδαλο ντόπινγκ καθώς θεώρησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει από πλευράς ρωσικών αρχών οι απαραίτητες (και συμφωνημένες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου) μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο στον αθλητισμό της χώρας. Απόφαση που έφερε αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Πούτιν να κάνει λόγο ακόμα και για πλήρες μποϊκοτάζ στους αγώνες του Ρίο.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν κάπως μετά τις χτεσινές αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η τελευταία, αν και συμφώνησε με την απόφαση της IAAF, δείχνει να ανοίγει ένα ...παράθυρο για κάποιες ρωσικές συμμετοχές.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ, Ρώσοι αθλητές/τριες που γυμνάζονται εκτός της χώρας τους και έχουν ελεγχθεί από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς και όχι ρωσικούς θα μπορούν να μετέχουν, μάλιστα δε με τη σημαία της χώρας τους και όχι αυτή της ΔΟΕ, όπως είχε διαφανεί ότι θα ισχύσει αρχικά. Το τελευταίο μάλιστα είχε προκαλέσει επίσης έντονες ρωσικές αντιδράσεις.

Είναι προφανές πως η ΔΟΕ από την πλευρά της προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία του «προϊόντος» Ολυμπιακοί Αγώνες και να αποφύγει ένα ισχυρό πλήγμα - με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα κέρδη - από την πλήρη απουσία της τρίτης δύναμης (μετά τις Τζαμάικα, ΗΠΑ) στο χώρο του στίβου.

Από την άλλη, η πολιτικοποίηση του ζητήματος, όπως αυτή προκύπτει και από τις δηλώσεις των Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες, και η όξυνση μιας κόντρας εκτός αθλητισμού είναι κάτι που θα ήθελε να αποφύγει η ΔΟΕ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ
Εύκολη πρεμιέρα για την Εθνική ανδρών

Με εύκολη νίκη κόντρα στην Ιαπωνία (15-7) άνοιξε η Εθνική ανδρών τις υποχρεώσεις για την τελική φάση (Super Final) του Παγκόσμιου Λιγκ που διεξάγεται στην Κίνα. Η Εθνική, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Α' ομίλου, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στους Γιαπωνέζους, πήρε από το πρώτο μέρος ένα σημαντικό προβάδισμα στο σκορ (7-2) και επιβεβαίωσε έτσι τα προγνωστικά που την ήθελαν φαβορί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει στον Α' όμιλο της τελικής φάσης μαζί με την Ιταλία που αντιμετωπίζει σήμερα (11.20 π.μ. ώρα Ελλάδας) και την Αυστραλία (αύριο την ίδια ώρα). Με δεδομένο ότι στον επόμενο γύρο προκρίνονται όλοι, στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να καταλάβει την όσο το δυνατόν καλύτερη θέση που θα φέρει ένα «καλό» σταύρωμα στα προημιτελικά. Στο β' όμιλο μετέχουν η Σερβία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία. Πέρα από το δέλεαρ της διάκρισης σε μια παγκόσμιου επιπέδου διοργάνωση, για το ελληνικό συγκρότημα οι αγώνες αποτελούν ένα σημαντικό και γερό τεστ δυνάμεων ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τον ερχόμενο Αύγουστο.

ΒΟΛΕΪ
Ελπίδες πρόκρισης για Ελλάδα

Στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας και των 3 γκρουπ του 3ου ομίλου του World League στο βόλεϊ βρήκε την Εθνική ανδρών η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της προκριματικής φάσης. Η οικοδέσποινα των αγώνων του 3ου γκρουπ (δυο τουρνουά) Ελλάδα στο τουρνουά της Κοζάνης έμεινε αήττητη, επικρατώντας των Καζακστάν (3 - 0 σετ), Πουέρτο Ρίκο (3 - 0 σετ), Κινεζικής Ταϊπέι (3 - 1 σετ). Ετσι, βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, υπερτερώντας στο ρετιρέ της Σλοβενίας 9β (9 - 1 σετ). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Βενεζουέλα 6β (7 - 4 σετ), Μαυροβούνιο 5β (6 - 3 σετ), Ισπανία 5β (6 - 3 σετ). Στην τελική φάση, που θα γίνει στη Γερμανία, προκρίνονται οι 3 πρώτοι των τριών ομίλων της διοργάνωσης.

Το δεύτερο τουρνουά του 3ου γκρουπ θα διεξαχθεί και πάλι στην Ελλάδα το διήμερο 24 - 26 Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των Ελλάδας, Σλοβενίας, Πουέρτο Ρίκο, Κατάρ.

  • Κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες (23/6, 26/6) για τον έναν ημιτελικό, θα διεκδικήσει η Εθνική γυναικών την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ. Στον άλλον ημιτελικό, θα κοντραριστούν Σλοβακία και Σλοβενία.
SUPER LEAGUE
Με απουσίες στην Αυστρία ο Ολυμπιακός

Με αρκετές απουσίες για διάφορους λόγους αναχώρησε χτες για την Αυστρία ο Ολυμπιακός προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Στους απόντες συμπεριλαμβάνονται ο Ρομπέρτο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για μεταγραφή στην Εσπανιόλ, και ο Ιντέγε που εξασφάλισε ειδική άδεια από τον τεχνικό της ομάδας, Μάρκο Σίλβα. Με ειδική άδεια απουσιάζουν όσοι έλαβαν μέρος στα φιλικά των Εθνικών τους ομάδων (Μιλιβόγεβιτς, Ζντιέλαρ, Ντα Κόστα, Μανιάτης), ο Ντουρμάζ (με τη Σουηδία στο Euro) και ο Ελαμπντελαουί (τραυματίας). Στα μεταγραφικά, η φυγή του Ρομπέρτο φαίνεται να φέρνει στον Πειραιά τον 23χρονο τερματοφύλακα της Μπριζ Σωκράτη Διούδη.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Το νικητή της συνάντησης για τον Α' γύρο του Europa League Oντ (Νορβηγία) - Μάριεχαμν (Φινλανδία) θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα στον Β' γύρο (14 και 21 Ιούλη) στην πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ιστορία του. Σημειώνεται πως ο ΠΑΣ πήρε τη θέση του Πανιωνίου μετά την απόρριψη του φακέλου των «κυανέρυθρων» από την αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει πάρει άδεια για το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Φινάλε αγωνίας σε 5ο και 6ο όμιλο

Κατακόρυφα ανεβάζει την αγωνία η 3η και τελευταία αγωνιστική σε 5ο και 6ο όμιλο αφού εάν εξαιρέσει κανείς την οριστική πρωτιά της Ιταλίας στον 5ο όμιλο και στους δύο όλες οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Για τον 5ο όμιλο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κόντρα Βελγίου - Σουηδίας, που θεωρούνται οι βασικοί διεκδικητές για το δεύτερο απευθείας εισιτήριο για τους «16». Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το Βέλγιο, που έχοντας ήδη 3 βαθμούς ευνοείται και σε ισοπαλία, ενώ για τους Σουηδούς η νίκη αποτελεί μονόδρομο. Ελπίδες κυρίως για την τρίτη θέση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει πρόκριση, έχει και η ουραγός Ιρλανδία (1 β.), η οποία αντιμετωπίζει την Ιταλία.

Σε λεπτές ισορροπίες κινείται και το φινάλε του 6ου ομίλου, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά για όλες τις θέσεις. Τα βλέμματα σήμερα εστιάζονται κυρίως στην κόντρα της ομάδας - έκπληξη και πρωτοπόρου μέχρι στιγμής, Ουγγαρίας, με το μέχρι πρότινος θεωρητικά φαβορί αλλά πλέον αντιμέτωπο ακόμα και με τον αποκλεισμό Πορτογαλία. Στον άλλο αγώνα η επίσης ευχάριστη έκπληξη Ισλανδία θα αγωνιστεί με την Αυστρία, που δεν έχει πείσει, ωστόσο μαθηματικά είναι και αυτή εντός του κυνηγιού της πρόκρισης.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19.00 Ουγγαρία - Πορτογαλία (ΕΡΤ1)

19.00 Ισλανδία - Αυστρία (ΕΡΤ2)

22.00 Σουηδία - Βέλγιο (ΕΡΤ1)

22.00 Ιταλία - Ιρλανδία (ΕΡΤ2)

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Νίκες των φαβορί

Ισόβαθμες στην κορυφή του 3ου ομίλου βρήκε το φινάλε της προκριματικής φάσης τις Γερμανία και Πολωνία, οι οποίες προκρίθηκαν απευθείας στους «16», με τους Γερμανούς να παίρνουν όμως την πρωτιά λόγω περισσότερων τερμάτων και τους Πολωνούς να ακολουθούν ως δεύτεροι. Στα χτεσινά παιχνίδια για την 3η αγωνιστική η Γερμανία επικράτησε με 1-0 της Β. Ιρλανδίας χάρη σε ένα γκολ του Γκόμεζ (29') και η Πολωνία με το ίδιο σκορ της Ουκρανίας με τέρμα του Μπλαστσικόφσκι. Η Β. Ιρλανδία έμεινε στην τρίτη θέση με 3 βαθμούς και θα περιμένει να δει εάν θα βρεθεί στις 4 καλύτερες τρίτες ομάδες που θα περάσουν στον επόμενο γύρο.

  • Επεισόδια μεταξύ Ουκρανών και Πολωνών οπαδών σημειώθηκαν στη Μασσαλία λίγο πριν από τον αγώνα μεταξύ των χωρών τους, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και να προβεί σε 16 συλλήψεις.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1ος OMΙΛΟΣ (3 αγ.): Γαλλία 7, Ελβετία 5, Αλβανία 3, Ρουμανία 1.

2ος ΟΜΙΛΟΣ (3 αγ.): Ουαλία 6, Αγγλία 5, Σλοβακία 4, Ρωσία 1.

3ος ΟΜΙΛΟΣ (3 αγ.): Γερμανία 7, Πολωνία 7, Β. Ιρλανδία 3, Ουκρανία 0.

4ος ΟΜΙΛΟΣ (3 αγ.): Κροατία 7, Ισπανία 6, Τουρκία 3, Τσεχία 1.

5ος ΟΜΙΛΟΣ (2 αγ.): Ιταλία 6, Βέλγιο 3, Σουηδία 1, Ιρλανδία 1.

6ος ΟΜΙΛΟΣ (2 αγ.): Ουγγαρία 4, Ισλανδία 2, Πορτογαλία 2, Αυστρία 1.

  • Στους «16» έχουν ήδη προκριθεί: Γαλλία, Ελβετία, Ουαλία, Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία.
Η... μάχη των τρίτων

Στη μάχη των τρίτων ομάδων που διεκδικούν την πρόκριση, η ειδική βαθμολογία μέχρι τώρα έχει ως εξής: Σλοβακία 4, Β. Ιρλανδία 3, Τουρκία 3, Αλβανία 3, Πορτογαλία 2, Σουηδία 1.

Στους «16» προκρίνονται οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Η Σλοβακία έχει ήδη προκριθεί.

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Η Κροατία έβγαλε... Ιταλία - Ισπανία

Κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη και μάλιστα με ανατροπή, η Κροατία επικράτησε χτες της Ισπανίας με 2-1, πήρε την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο και έδωσε στη συνέχεια ...φωτιά στη διοργάνωση, αφού έστειλε τους Ισπανούς, ως δεύτερους πλέον, επάνω στους Ιταλούς στους «16». Αντίθετα, οι Κροάτες θα περιμένουν κάποιο τρίτο των ομίλων σε αυτή τη φάση. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν νωρίς με τον Μοράτα (7'), ωστόσο μετά το 20λεπτο οι Κροάτες, που αγωνίζονταν με αρκετές αλλαγές, ανέκαμψαν και ισοφάρισαν αρχικά με τον Κάλινιτς (45'), ήταν καλύτεροι και πιο επικίνδυνοι στην επανάληψη και πήραν τη νίκη χάρη σε τέρμα του Πέρισιτς (87'). Από την άλλη οι Ισπανοί έχασαν πέναλτι (για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι Κροάτες) με τον Ράμος στο 71', το οποίο απέκρουσε ο Σούμπασιτς.

Ανατροπή είχαμε και στο άλλο παιχνίδι, με την Τουρκία να επικρατεί με 2-0 της Τσεχίας, να τερματίζει τρίτη και να βάζει υποψηφιότητα για πρόκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ