ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τουρκικές μεθοδεύσεις με την πυροσβεστική συνδρομή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχιζόταν και χτες η μάχη με τις φλόγες σε διάφορα σημεία της Κύπρου, όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές για πολλές μέρες. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούσαν πάντως ότι ήταν δυνατόν οι πυρκαγιές να τεθούν υπό έλεγχο, μέχρι χτες το βράδυ, ωστόσο υπήρχαν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Από τη μεριά της, η Τουρκία εμφανίστηκε έτοιμη να συνδράμει με μέσα πυρόσβεσης, ωστόσο φαίνεται ότι η προσφορά της εντάχτηκε στις ευρύτερες μεθοδεύσεις που προωθεί μέσα από αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ετσι, ενώ αρχικά πολλά ΜΜΕ βιάστηκαν να μεταδώσουν ότι ξεκίνησε η αποστολή τουρκικής βοήθειας, αργότερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε ότι η Λευκωσία σημείωσε πως «η πτητική βοήθεια (της Τουρκίας) γίνεται αποδεκτή νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και με τις άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο συντονισμός και να υλοποιείται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος έχει καταρτιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε από την Αγκυρα όπου υποδεχόταν τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουργρούλογλου ότι «θέλαμε να στείλουμε δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κύπρο, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την ευαίσθητη κατάσταση που αντιμετωπίζει, θέλει να κερδίσει πλεονεκτήματα. Ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου. Η Τουρκία τέτοιον όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί». Συνέστησε, μάλιστα, στην «ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα ανθρωπιστικά ζητήματα», αντιδρώντας στην πρόταση της Λευκωσίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες για διάφορες διμερείς σχέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι όροι μας δεν είναι πολύ περίπλοκοι, πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για συγγνώμη», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επαφές, που συνεχίζονται για την εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. «Το αν θα επιτευχθεί συμφωνία ή όχι εξαρτάται από τα βήματα που η ισραηλινή πλευρά θα κάνει», πρόσθεσε, στο φόντο δημοσιευμάτων που πληθαίνουν και εμφανίζουν την καθοριστική συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών να ετοιμάζεται για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές μέρες ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν μόνιμες αντιπαλότητες μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου», εξηγώντας ότι μιλά για χώρες όπως «το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος...». Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε ειδικότερα και στις σχέσεις με τη Ρωσία, μιλώντας για «περιστατικό που συνέβη με τη Ρωσία» και εξηγώντας: «Φυσικά εμείς δε θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας. Ωστόσο δεν είναι σωστό να "κολλήσουμε" σε ένα μεμονωμένο περιστατικό...», ενώ συνέχισε: «Πρέπει να κοιτάζουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στις προηγούμενες μέρες και να πάμε ακόμα παραπέρα».

Αντίστοιχα, για τις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου, επανέλαβε τα περί «πραξικοπήματος» κατά «της θέλησης του λαού», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό δε θα έπρεπε να εμποδίζει τις εμπορικές σχέσεις. Οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αναπτύσσονται. Είναι καλό και για τις δύο χώρες...».

Απεργία στη «Νεστλέ»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εργάτες στο εργοστάσιο της «Νεστλέ» στην επαρχία Καρακάμπεϊ, στη δυτική επαρχία Μπούρσα, ξεκίνησαν απεργία με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό (μόνιμο και μη).

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», πρόκειται για 900 εργάτες, που ζητούν αυξήσεις 600 τουρκικές λίρες (περίπου 200 δολάρια). Η ίδια πηγή επικαλούνταν μαρτυρίες απεργών, σύμφωνα με τις οποίες το 60% του προσωπικού αμείβεται μόλις με το βασικό μισθό.

ΑΣΙΑ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Musudan», προχώρησε η ΛΔ Κορέας, όπως μετέδωσε χτες και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκτόξευση φέρεται να ήταν πετυχημένη, καθώς διανύθηκαν 500 χιλιόμετρα με σημείο αφετηρίας την περιοχή Γουονσάν.

Η νέα δοκιμή - η 6η του είδους, καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες - έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επικαλούνται τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ και από τον ΟΗΕ, για να μη χρησιμοποιεί τεχνολογία που αφορά την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Βεβαίως, όσοι επικρίνουν την Πιονγιάνγκ για τις δοκιμές, πρωτοστατούν στην κούρσα εξοπλισμών που δυναμώνει σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με πρώτες τις ΗΠΑ και Νότια Κορέα, που διαπραγματεύονται εδώ και καιρό την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος THAAD. Επίσης, οι δύο αυτές χώρες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ιαπωνία αξιοποιεί την κατάσταση για να διακηρύξει τη δική της «προθυμία» δράσης για τη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, δήλωσε ότι η νέα δοκιμή «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ο υπουργός Αμυνας, Τζεν Νακατάνι, μίλησε για «ξεκάθαρη πρόκληση», ενώ, από την Τρίτη, είχε δώσει εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις για πλήρη «ετοιμότητα» και άμεση κατάρριψη πυραύλου που θα παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνουίνγκ, κάλεσε τις εμπλεκόμενες χώρες να μην κάνουν κάτι που θα οξύνει τις εντάσεις στη Χερσόνησο, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «πολύ σύνθετη και ευαίσθητη».

Παρέμβαση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας για παραβίαση διεθνών συμφωνιών αλλά και για «επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες από τη ΛΔ Κορέας», που «υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και το διάλογο»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μόλις τέσσερις μέρες πριν τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής εκλογικής συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos - των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έριξε και πάλι γέφυρες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι αποσύρει το ζήτημα των δημοψηφισμάτων στην Καταλονία και αλλού, ως όρο συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να επιτευχθεί η λεγόμενη απομάκρυνση της δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος, το όποιο όμως εξακολουθεί να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις με περίπου 30%.

ΤΟΚΙΟ.-- Ξεκίνησε χτες στην Ιαπωνία και επίσημα η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της 10ης Ιούλη για την ανάδειξη των 121 από τα συνολικά 242 μέλη της Ανω Βουλής. Σε αυτές θα πάρουν πρώτη φορά μέρος ψηφοφόροι πάνω από 18 χρόνων, αφού μειώθηκε κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας των 20 χρόνων. Σήμερα, οι 121 έδρες είναι καταμερισμένες στον κυβερνητικό συνασπισμό των LDP και Κομέιτο (που έχουν 60), το «Δημοκρατικό Κόμμα» (έχει 47 έδρες) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας (έχει 3).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 74 άτομα, στην πλειοψηφία τους εργάτες γης, σκοτώθηκαν από κεραυνούς στην ανατολική και τη βόρεια Ινδία, το περασμένο 24ωρο. Από τέτοια φαινόμενα χιλιάδες εργάτες έχουν σκοτωθεί από το 2005.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, μετά τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην κεντρική επαρχία Σουλαουέσι της Ινδονησίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και υπουργούς - «κλειδιά» της γαλλικής κυβέρνησης είχε προγραμματίσει για χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ένα 24ωρο αφότου η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία «Boeing» ανακοίνωσε συμφωνία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου αεροπλάνων των ιρανικών αερογραμμών. Ο Ζαρίφ αναμένεται να έχει επαφές και με εκπροσώπους γαλλικών μονοπωλίων που επιδιώκουν μπίζνες στο Ιράν, ιδιαίτερα μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Πεζό - Σιτροέν».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ανεξέλεγκτες συνέχισαν και χτες να μαίνονται οι πυρκαγιές στη νότια και δυτική Καλιφόρνια, καθώς επίσης και στη Γιούτα και το Νέο Μεξικό, προκαλώντας νέες εκκενώσεις εκατοντάδων κατοικιών για προληπτικούς λόγους και την αποτέφρωση χιλιάδων εκταρίων δασικής έκτασης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Δύο 25χρονοι από την Καλιφόρνια βρέθηκαν χτες ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την υλική υποστήριξη του «Ισλαμικού Κράτους». Νωρίτερα, πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον 18χρονο Αμερικανό Ακραμ Μούσλεχ Μπράνσουμπεργκ σε προάστιο της Ινδιανάπολης, με την κατηγορία ότι σκόπευε να μεταβεί στη Ν. Υόρκη και από εκεί στο Μαρόκο, προκειμένου να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σύγκρουση λεωφορείων σε κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τις νότιες πόλεις του Ιράν, Σιράζ και Κέρμαν, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 70 άλλων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δύο νεκροί σε επεισόδια στην Πρετόρια

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Και χτες συνεχίστηκαν οι λεηλασίες καταστημάτων που ανήκουν κυρίως σε μετανάστες από τη Σομαλία και το Πακιστάν, σε προάστια της Πρετόρια, με αποτέλεσμα συγκρούσεις, έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, και τη σύλληψη περισσότερων από 40 άλλων.

Οι μεγαλύτερες λεηλασίες καταστημάτων μεταναστών σημειώθηκαν στα προάστια Μπαμποπάνε και Γκαρανκούα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, η αστυνομία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις επιθέσεις, χρησιμοποίησε σφαίρες καουτσούκ στο πλήθος, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων στην περιοχή Μαμελόντι.

Διαδηλώσεις, λεηλασίες και ταραχές σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο και σε άλλες περιοχές της Πρετόρια, με αφορμή (σύμφωνα με μία εκδοχή...) τη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων του ANC για την απόφαση του κόμματος να μη θέσει υποψήφιο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 3ης Αυγούστου τον απερχόμενο δήμαρχο της πόλης Κγκοσιέντσο «Σπούτλα» Ραμοκγκόπα, αλλά την πρώην υπουργό Γεωργίας από το Ντέρμπαν, Αντζελα Τόκο Ντίντιζα.

Τα σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνώντος ANC, που επέρριψε την ευθύνη για τις λεηλασίες, τις καταστροφές περιουσιών μεταναστών σε «ομάδες κακοποιών, αναρχικών και χούλιγκαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ