ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό το βάρος νέων εξελίξεων

Η Λευκωσία προσδοκά ανταλλάγματα από την αναζωπύρωση των παζαριών για την Ενέργεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Οπως δήλωσε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, ο Κύπριος ηγέτης συμφώνησε με τις γενικές αρχές στις οποίες εδράζεται η εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ, αλλά και με τη στρατηγική σημασία που έχει η σχέση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής.

Νωρίτερα, ο Β. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσει διάλογος για την υλοποίηση διαφόρων ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει αγωγός προς την Τουρκία, διότι ο αγωγός είτε θα περάσει μέσα από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε θα περάσει μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ και όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει. Δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία ακυρώνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ή τις συζητήσεις που έχουμε από κοινού με το Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εκφράζει την εκτίμησή του για «τη μακρά φιλία και το στρατηγικό συνεταιρισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνοντας τη στενή διμερή συνεργασία που δυνάμωσε ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο και την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Τα παραπάνω ανέφερε στην τελετή αποδοχής των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Λεωνίδα Παντελίδη. Ο Παντελίδης, από τη μεριά του, εξέφρασε «τη σθεναρή πεποίθηση ότι οι χώρες μας μπορούν να είναι αποτελεσματικοί εταίροι» στην «ενθάρρυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας», βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση των θεμελίων για μια διαρκή ειρήνη...

ΗΠΑ - «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ»
Συμβιβασμός για καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κολοσσό

Σε έναν πρώτο συμβιβασμό για την καταβολή αποζημιώσεων κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν», σχετικά με την απάτη παραποίησης των εκπομπών ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πούλησε στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ότι ο γερμανικός κολοσσός «πείραζε» με ειδικό λογισμικό τις εκπομπές καυσαερίων σε αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ και τις έδειχνε πολύ χαμηλότερες στη διάρκεια των ελέγχων, αλλά όταν το αυτοκίνητο έβγαινε στο δρόμο, οι ρύποι ήταν 40% - 50% πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, η «Φολκσβάγκεν» θα πληρώσει 14,7 δισ. δολάρια σε πελάτες, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του διακανονισμού προβλέπει αποζημιώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στους 499.000 ιδιοκτήτες οχημάτων VW και Audi με κινητήρα 2.0 TDI, ουσιαστικά για την επαναγορά των οχημάτων ανάλογα με το είδος, τον εξοπλισμό και τα χιλιόμετρα. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αρχίσει από το Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει για άλλα 82.000 οχήματα με κινητήρες 3.0 TDI V6.

Επίσης, 603 εκατομμύρια δολάρια προβλέπεται να κατευθυνθούν στις 44 πολιτείες των ΗΠΑ για την επίλυση των υφιστάμενων και πιθανών αξιώσεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο. Ακόμα, περίπου 2,7 δισ. δολάρια θα καταβληθούν στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος EPA (Environmental Protection Agency) και την Υπηρεσία της Καλιφόρνιας, CARB (California Air Resources Board), για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης, άλλα 2 δισ. δολάρια δηλώνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για την τεχνολογία καθαρισμού των εκπομπών, μέσα σε βάθος δεκαετίας, για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές και για τη δημιουργία υποδομών.

Το όλο σκάνδαλο και η αποκάλυψή του είναι έκφραση του οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών μονοπωλίων. Αυτό που μέτρησε στη στάση των αμερικανικών αρχών δεν ήταν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο η επιδίωξη να ξαναμοιραστεί η «πίτα» στο συγκεκριμένο πολύ κερδοφόρο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και να χτυπηθεί το μερίδιο της γερμανικής εταιρείας. Αντίστοιχες είναι οι υποθέσεις της «Ζήμενς», που μπήκε στο στόχαστρο αμερικανικών δικαστηρίων για φοροδιαφυγή ή η παρακολούθηση ακόμα και της καγκελαρίου Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Υπέρ ενός βαθμιαίου τερματισμού των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας τάσσεται η Αυστρία, με σχετικό ψήφισμα της αυστριακής Βουλής. Το αίτημα, που προβλέπει σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανάλογα με την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, υπερψηφίστηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό, όπως και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Πρασίνων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκθεση 800 σελίδων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, που δημοσιοποιήθηκε χτες, επιρρίπτει σε ολιγωρία του στρατού την καθυστερημένη αντίδραση στην αποστολή δυνάμεων κατά την επίθεση φανατικών ισλαμιστών στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη, Κρις Στίβενς, και άλλων τριών Αμερικανών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ΙΚΕΑ ανακαλεί από χτες 29.000.000 συρταριέρες παιδικών δωματίων στις ΗΠΑ μετά το θάνατο έξι παιδιών ηλικίας έως τριών ετών που καταπλακώθηκαν από τα συγκεκριμένα προϊόντα της εταιρείας.

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Σημαντικά κοιτάσματα ηλίου (helium) σε αέρια μορφή ανακοίνωσαν χτες πως εντόπισαν γεωλόγοι από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Ντάρχαμ σε περιοχή της μεγάλης κοιλάδας Ριφτ Βάλεϊ της Τανζανίας, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογική μέθοδο.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κατηγορεί το Ιράν για «αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής»

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνεται η συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, έπειτα και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τελευταίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, που κατηγόρησε την Τεχεράνη πως επιχειρεί «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή».

Ο Σαουδάραβας υπουργός έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε, χτες, στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, καλώντας την Τεχεράνη να σεβαστεί «τις αρχές της καλής γειτονίας εάν επιθυμεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις» με τη Σ. Αραβία.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο Λίβανο, ο Σαουδάραβας υπουργός παρενέβη επιρρίπτοντας και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» ευθύνες για παρεμπόδιση της πολύμηνης διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου στο Λίβανο.

Σε άλλο σημείο οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στον πόλεμο στη Συρία καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου «να σταματήσει τους βομβαρδισμούς θέσεων» αντικαθεστωτικών, ειδικά στο Χαλέπι, όπου εδώ και πολλές βδομάδες πραγματοποιούνται σφοδρότατες συγκρούσεις. Ο Ζ. Μ. Ερό υποστήριξε ότι η εκεχειρία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης, είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης στη Συρία.

Διαφάνεια ζητά ο Ροχανί

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ζήτησε «διαφάνεια» κατά την επικείμενη δίκη 48 υπόπτων που συνελήφθησαν σε επιθέσεις και λεηλασίες της πρεσβείας και των προξενείων της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, τον περασμένο Γενάρη, στο πλαίσιο αντιδράσεων που προκάλεσε η εκτέλεση θανατικής ποινής δημοφιλούς σιίτη ιερωμένου στο Ριάντ.

Ο Ροχανί σημείωσε ότι ο ιρανικός λαός αναμένει να δει πώς θα διεξαχθεί η δίκη, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα, σημειώνοντας πως «οι διαφανείς διαδικασίες θα δείξουν στον κόσμο πως το Ιράν νοιάζεται για την εξασφάλιση των ξένων πρεσβειών αυξάνοντας τη διεθνή εμπιστοσύνη στη χώρα μας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αναστάτωση και πανικό προκάλεσαν, αργά χτες βράδυ, δύο ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών όπλων στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνταν τα δίκτυα «HaberTurk» και «CNN Turk», οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο τμήμα διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου, πιθανόν από βομβιστές αυτοκτονίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αίτημα για διάλυση της Βουλής

Τη διάλυση της σημερινής Βουλής της Βενεζουέλας (όπου έχει την πλειοψηφία η αντιδραστική αντιπολίτευση στον Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο τα κόμματα που συμμετέχουν στο λεγόμενο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο, τα οποία στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και τον Πρόεδρο.

Σύμφωνα με στελέχη του Πόλου, το προεδρείο της Βουλής υπό τον Ραμόν Αλουπ (είχε συμμετάσχει στο αποτυχημένο πραξικόπημα ενάντια στον ηγέτη της Βενεζουέλας το 2002, Ούγκο Τσάβες) παραβιάζει καθημερινά το σύνταγμα, ενώ αναφέρουν και την κατηγορία της «προδοσίας της πατρίδας» ειδικά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Επίσης, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνεται ότι θα συνδυαστεί με την αίτηση για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ